Λύγισε από τον Ιγκουαΐν ο Ολυμπιακός

Ικανός να «κλέψει» έστω τον βαθμό της ισοπαλίας μέσα στην έδρα της Γιουβέντους φαινόταν ο Ολυμπιακός, αλλά μέχρι το 60’… Τότε ήταν που μπήκε στον αγώνα ο Γκονζάλο Ιγκουαΐν.

Ο Αργεντινός με το που μπήκε στο ματς, ανέβασε επίπεδο την επίθεση των «μπιανκονέρι» και καθόρισε το ματς, υποχρεώνοντας τον Ολυμπιακό στη δεύτερη συνεχόμενη ήττα του (2-0) στο Champions League και άφησε την ομάδα του Τάκη Λεμονή μόνο με τις καλές εντυπώσεις και τα θετικά συμπεράσματα.

Εικόνα live 21961661/54806.jpg

Μόλις 9 λεπτά μετά την είσοδό του στο ματς, ο 29χρονος κατάφερε να ανοίξει το σκορ, έπειτα από ενέργεια του Άλεξ Σάντρο από τα αριστερά (ευθύνη φέρει ο Σεμπά που είχε χάσει τον παίκτη του) ενώ στο 80’ από τα δικά του πόδια ξεκίνησε η φάση στην οποία χρίστηκε σκόρερ ο Μάντζουκιτς που διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα.

Οι Πειραιώτες ήταν φανερά πιο βελτιωμένοι σε σχέση με την 1η αγωνιστική κόντρα στη Σπόρτινγκ και σίγουρα πιο ορθολογικά στημένοι στον αγωνιστικό χώρο, ενώ όσο το ματς ήταν στο 0-0 είχε δύο καλές στιγμές να ανοίξει και το σκορ, θέτοντας διαφορετικά δεδομένα.

Συμπερασματικά, από μία τόσο δύσκολη αναμέτρηση που εγκυμονούσε κινδύνους, η ομάδα του Τάκη Λεμονή παρουσιάστηκε ανταγωνιστική, με τον έμπειρο τεχνικό να βγάζει θετικά συμπεράσματα εν όψει της πολύ δύσκολης συνέχειας σε πρωτάθλημα (κυρίως) και σε Champions League.

Βαθμολογία:

1. Μπαρτσελόνα 6 (4-0)
2. Σπόρτινγκ 3 (3-3)
3. Γιουβέντους 3 (2-3)
4. Ολυμπιακός 0 (2-5)

Επόμενη αγωνιστική (18/10):
Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός
Σπόρτινγκ Λισαβόνας-Γιουβέντους

Πώς έπαιξαν:

Σε μία απόλυτα ορθολογική διάταξη και επιλογή προσώπων προχώρησε ο Τάκης Λεμονής, καθώς προτίμησε ένα ενισχυμένο κέντρο, με τους Ρομαό, Ζντιέλαρ και Οφόε στη μεσαία γραμμή και παράλληλα έδωσε φανέλα βασικού στον Νικολάου, από τη στιγμή που ήταν από τους λίγους διαθέσιμους κεντρικούς αμυντικούς, αποφεύγοντας αλχημείες τύπου… Ρομαό και Ταχτσίδη.

Επιπλέον, στο δεξί άκρο προτιμήθηκε ο Φιγκέιρας αντί του ντεφορμέ Ελαμπντελαουί ενώ μεσοεπιθετικά ήταν οι Σεμπά, Πάρντο και Εμενίκε, ποντάροντας και στην τακτική τους προσήλωση, αλλά και στην ταχύτητά τους.

Εικόνα live 21961661/7389.jpg

Από την άλλη πλευρά, ο Μαξ Αλέγκρι επιβεβαίωσε τα ρεπορτάζ των Ιταλών, καθώς άφησε εκτός ενδεκάδας τον Ιγκουαΐν, επανέφερε τον Μάντζουκιτς στη φυσική του θέση, δηλαδή στην κορυφή της επίθεσης, ενώ στην αμυντική διάταξη, δεξί μπακ προτιμήθηκε ο Στουράρο και στο κέντρο της ο Μπαρτζάλι δίπλα στον Κιελίνι.

Μάλιστα, ο Ιταλός τεχνικός προχώρησε και σε αλλαγή της τελευταίας στιγμής, καθώς εκτός 18άδας έμεινε ο Πιάνιτς λόγω ενοχλήσεων που ένιωσε στην προθέρμανση. Θέση βασικού πήρε ο Μπεντανκούρ ενώ στον πάγκο έκατσε ο Σάμι Κεντίρα.

Το ματς

Διαβασμένος, προσγειωμένος και κυρίως συνειδητοποιημένος για τις δυσκολίες της βραδιάς παρουσιάστηκε ο Ολυμπιακός στο «Allianz Stadium», αφού η Γιουβέντους ήταν δεδομένο ότι θα πίεζε εξ αρχής για ένα γρήγορο γκολ, προκειμένου να ανοίξει την άμυνα των «ερυθρολεύκων».

Οι παίκτες του Τάκη Λεμονή ξέροντας τη σημασία του πρώτου εικοσαλέπτου, δεν πήραν καθόλου ρίσκα, μένοντας κοντά στην περιοχή του Προτό, κλείνοντας κάθε πιθανό και απίθανο διάδρομο προς την περιοχή του Βέλγου. Μάλιστα, η πρώτη καλή στιγμή του ματς δημιουργήθηκε από τους φιλοξενούμενους στο 14’.

Ο Οφόε έκλεψε την μπάλα στο χώρο της μεσαίας γραμμής από λάθος των παικτών της Γιουβέντους, έφτασε μέχρι τα όρια της μεγάλης περιοχής των γηπεδούχων και πάσαρε στον Σεμπά. Ο Βραζιλιάνος έφερε την μπάλα στο δεξί του πόδι για να κάνει το σουτ, αλλά η μπάλα πέρασε από την εστία του Μπουφόν.

Το ίδιο μοτίβο συνεχίστηκε και στο επόμενο εικοσάλεπτο, με τον Ολυμπιακό να παίρνει «άριστα» στην ανασταλτική του λειτουργία και στο 33’ λίγο έλειψε να σκοράρει, αλλά το σουτ του Φιγκέιρας από την απομάκρυνση των αμυντικών της Γιούβεντους, ήταν άστοχο με την μπάλα να περνά άουτ.

Η Γιουβέντους… ξύπνησε, ο Προτό ήταν έτοιμος

Οι ευκαιρίες του Ολυμπιακού και τα δύσκολα που έβαζε στη Γιουβέντους, μάλλον αφύπνισαν τους γηπεδούχους που άρχισαν άμεσα να ανεβάζουν ρυθμούς, απειλώντας μέσω στημένων φάσεων, σκέλος στο οποίο δεδομένα υπερτερούσαν. Παρ’ όλα αυτά, ο Προτό, που είχε μόνο ένα επίσημο ματς αυτό κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης για το Κύπελλο Ελλάδας έδειξε έτοιμος. Στο 35’ ο Στουράρο πήρε την κεφαλιά εντελώς ανενόχλητος, αναγκάζοντας τον Βέλγο σε επέμβαση, κρατώντας το «μηδέν», ενώ ο έμπειρος γκολκίπερ ήταν ανάλογα καθοριστικός στο 40’ στην κεφαλιά του Μάντζουκιτς από τη σέντρα του Άλεξ Σάντρο.

Η Γιουβέντους ήθελε οπωσδήποτε το γκολ πριν από το ημίχρονο, ωστόσο ο Προτό είχε και πάλι αντίθετη άποψη, αφού στο 45’ είπε «όχι» στο πλασέ του Ντιμπάλα από το ύψος του πέναλτι, ενώ δευτερόλεπτα αργότερα η τύχη ήταν με το μέρος των Πειραιωτών, όταν ο Ντάγκλας Κόστα γύρισε με δύναμη την μπάλα στη μικρή περιοχή, αυτή βρήκε στο πόδι του Ένγκελς και στη συνέχεια στη ρίζα του δεξιού δοκαριού της εστίας του Προτό.

Ο Ιγκουαΐν έκανε τη διαφορά

Με την έναρξη του β’ ημιχρόνου, ο Ολυμπιακός φαινόταν ότι ξεκάθαρα είχε πάρει τα μέτρα της Γιουβέντους, αφού όσο και να ήθελε να δημιουργήσει επικίνδυνες καταστάσεις η ομάδα του Αλέγκρι δεν μπορούσε, αναγκάζοντας τον Ιταλό να περάσει στο ματς τον Γκονζάλο Ιγκουαΐν στο πλάι του Μάριο Μάντζουκιτς που κινούνταν πιο αριστερά.

Η ποιότητα και η γνώση της κίνησης μέσα στην περιοχή του Αργεντινού προκάλεσε πανικό σε όλη την αμυντική λειτουργία των «ερυθρολεύκων», γεγονός για το οποίο τιμωρήθηκαν στο 69′. Ο Άλεξ Σάντρο που έκανε τα… πάντα από την αριστερή πτέρυγα, ξέφυγε από το μαρκάρισμα του Σεμπά που είχε ξεχάσει να τον ακολουθήσει, έβγαλε τη σέντρα στον Ιγκουαΐν και ο Αργεντινός με διπλή προσπάθεια έκανε το 1-0.

Σε εκείνο το σημείο, φαινόταν ότι οι παίκτες του Τάκη Λεμονή είχαν χάσει τον ενθουσιασμό και τη συγκέντρωσή τους στο ματς, με το δεύτερο γκολ να φαντάζει θέμα χρόνου, κάτι που επιβεβαιώθηκε στο 80′.

Εικόνα live 21961661/60801.jpg

Ο 29χρονος επιθετικός πήρε την μπάλα έξω από την περιοχή και έβγαλε την μπαλιά-τρύπα στην καρδιά της άμυνας του Ολυμπιακού εκεί που κινούνταν ο Ντιμπάλα, ο τελευταίος πλάσαρε με τον Ένγκελς να προλαβαίνει την μπάλα πριν περάσει τη γραμμή, αλλά ο Μάντζουκιτς πήρε το ριμπάουντ και μπήκε μαζί της στα δίχτυα.

Στα εναπομείναντα 10 λεπτά δεν άλλαξε το παραμικρό, ο Ολυμπιακός έμεινε σε αυτό το 2-0, που ναι μεν δεν του χάρισε βαθμούς, αλλά του τονώνει την αυτοπεποίθηση εν όψει της συνέχειας, καθώς είναι δεδομένο ότι ο Τάκης Λεμονής έβγαλε θετικά συμπεράσματα κυρίως από την προσπάθεια των παικτών του.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Γιουβέντους (4-2-3-1):Μπουφόν – Στουράρο (81′ Μπενατιά), Κιελίνι, Μπαρτσάλι, Άλεξ Σάντρο – Ματουϊντί, Μπεντανκούρ – Κουαδράδο (60′ Ιγκουαΐν), Ντιμπάλα, Ντάγκλας Κόστα (84′ Μπερναρντέσκι), Μάντζουκιτς.

Στον πάγκο: Σέζνι, Μπενατιά, Ιγκουαΐν, Ασαμόα, Ρουγκάνι, Κεντίρα, Μπερναντέσκι

Ολυμπιακός (4-3-3): Προτό – Φιγκέιρας, Νικολάου, Ένγκελς, Κούτρης – Ρομαό, Ζντιέλαρ, Οφόε – Πάρντο (72′ Μπεν), Σεμπά, Εμενίκε (88′ Μάριν).

Πάγκος: Χουτεσιώτης, Μποτία, Ταχτσίδης, Φορτούνης, Μάριν, Ελαμπντελαουί, Μπεν

Διαιτητής: Τόμπιας Στίλερ
Α’ βοηθός: Μίκε Πίκελ
Β’ βοηθός: Γιαν Σίντελ
4ος: Κρίστιαν Γκίτελμαν
Επιπρόσθετοι βοηθοί γραμμής: Μάρκο Φριτζ, Χαρμ Όσμερς

sport-fm.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις