Kαταιγιστικός Παναθηναϊκός, έστειλε τη σειρά στο ΣΕΦ

Οι «πράσινοι» ήταν με την πλάτη στον τοίχο, αλλά βγάζοντας τρομερή ενέργεια σε άμυνα και επίθεση, «έπνιξαν» τον Ολυμπιακό, νικώντας τον εύκολα στο ΟΑΚΑ με 71-58 και στέλνοντας τη σειρά των τελικών στο πέμπτο και τελευταίο παιχνίδι την Κυριακή (11/6), στο ΣΕΦ.

Εξαιρετική άμυνα του «τριφυλλιού» από τον πολύ καλά «διαβασμένο» Πασκουάλ, καθώς υποχρέωσε σε συνολικά 23 λάθη τους Πειραιώτες, οι οποίοι είδαν τη διαφορά να ξεφεύγει πάνω από τους 20 πόντους, αλλά τον Γκριν (20π.) να ήταν ο μοναδικός που κράτησε τα… προσχήματα.

Από την άλλη, οι «πράσινοι» είχαν τέσσερις παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, με τον Καλάθη να μπαίνει «καυτός» στο παρκέ -όχι μόνο από τον πυρετό- με 14 πόντους, όσους είχε και ο Σίνγκλετον, ο οποίος «κατέβασε» και 9 ριμπάουντ. Από ‘κει και πέρα, ο Τζέιμς ήταν όσο περισσότερο μπορούσε πιο… σωστός με 13 πόντους, ενώ και ο Μπουρούσης, που αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα στη μέση από τον τρίτο τελικό, πρόσθεσε από την πλευρά του άλλους 12 πόντους.

Το ματς

Με αλλαγές στις αρχικές τους πεντάδες –σε σχέση με τους προηγούμενους τελικούς- παρατάχθηκαν οι δύο «αιώνιοι». Λόγω των προβλημάτων με Καλάθη και Μπουρούση, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με τους Σίνγκλετον, Γκιστ, Γκάμπριελ, Φελντέιν και Τζέιμς, ενώ ο Ολυμπιακός με τους Μπιρτς, Πρίντεζη, Παπαπέτρου, Σπανούλη και Μάντζαρη. Τρομερή νευρικότητα και από τις δύο ομάδες στην αρχή του ματς, όπου στο πρώτο τρίλεπτο, είχε σημειωθεί από ένα ζευγάρι βολών από Τζέιμς και Γκιστ (4-0). Η αντίδραση των «ερυθρόλευκων» ήρθε μέσα από τη ρακέτα (4-3), με τον Σίνγκλετον να «απαντά» για το +4 (7-3) του «τριφυλλιού», στα μισά. Στη συνέχεια, οι Πειραιώτες βρήκαν λύσεις από την άμυνά τους και με τον Γιανγκ μέσα από το «ζωγραφιστό» (7-6), όμως τα λάθη τους έδωσαν δικαίωμα στους γηπεδούχους να ξεφύγουν στο +5 (13-8). Ο ρυθμός της αναμέτρησης ουδέποτε άνοιξε, ενώ το θέαμα ποιοτικά ήταν πολύ κακό, μέχρι το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου. Όμως, οι Καλάθης και Μπουρούσης ήρθαν ορεξάτοι από πάγκο και έσπρωξαν τους «πράσινους» στο +7 (18-11), με τα οποίο και έκλεισαν την περίοδο.

Με καλή άμυνα και επιθετικά ριμπάουντ, ο Ολυμπιακός «ψαλίδισε» τη διαφορά στην ελάχιστη τιμή της (18-17) στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου, με τους Ρίβερς και Γκριν να την κρατούν στα ίδια επίπεδα (21-20). Όμως, η άμυνα του Παναθηναϊκού άρχισε να λειτουργεί υποδειγματικά και με μπροστάρη τον Καλάθη –και στις δύο πλευρές του παρκέ- οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ έτρεξαν στο ανοικτό γήπεδο και ξέφυγαν αρχικά στο +6 (26-20) και στη συνέχεια στο +8 (30-22). Οι Πρίντεζης και Γκριν κράτησαν προς στιγμήν τους «ερυθρόλευκους» (30-26), αλλά το «τριφύλλι» έκλεισε τη ρακέτα, ο Ολυμπιακός έκανε το ένα λάθος πίσω από το άλλο (έφτασε τα 12) και με τον ασταμάτητο Καλάθη έφτασε στο +9 (35-26), στα δύο λεπτά πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου. Ακολούθησε ένα… στείρο λεπτό και για τους δύο, με τον Πρίντεζη να… σπάει το ρόδι (35-28), αλλά τον Τζέιμς να στέλνει τον Παναθηναϊκό στα αποδυτήρια με το +11 (39-28).

Πολύ άστοχοι ήταν και οι δύο στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, με τις δύο βολές του Παπανικολάου να είχαν διαμορφώσει το 39-30, ύστερα από δύο λεπτά. Όμως, στη συνέχεια ο Παναθηναϊκός άρχισε να ανοίγει ξανά το γήπεδο και με τον Ολυμπιακό να μην μπορεί να τον… ακολουθήσει, η διαφορά ξέφυγε στο +15 (45-30), στα μισά. Ο Γκριν… ενεργοποίησε επιθετικά τους «ερυθρόλευκους», όμως όλοι οι υπόλοιποι συμπαίκτες του ήταν σε άλλο… γήπεδο και ειδικά ο Γουότερς, ο οποίος «χάριζε» τη μία μπάλα πίσω από την άλλη και ήταν «αδύναμος κρίκος» και στην άμυνα, με τους παίκτες του Πασκουάλ να είχαν βρει ρυθμό για τα καλά και να πηγαίνουν στο +18 (52-35), στα δύο λεπτά πριν το τέλος της τρίτης περιόδου. Στον εναπομείναντα χρόνο, προστέθηκε και ο Μπουρούσης στο «πράσινο» πάρτι στο παρκέ, με τους γηπεδούχους να πηγαίνουν στο +19 (56-37), ενώ με το τρίποντο του Σίνγκλετον στο μέγιστο +21 (59-38), με τον Γκρι να διαμορφώνει με μία βολή το 59-39.

Η μεγάλη διαφορά που είχε δημιουργηθεί από πριν έκανε πιο ελεύθερο το παιχνίδι στο τέταρτο δεκάλεπτο, αλλά η εικόνα παρέμενε ίδια. Ένας Γκριν μόνος του από την πλευρά του Ολυμπιακού, να τα… βάζει με όλο τον Παναθηναϊκό, ο οποίος με την πολυφωνία του συντηρούσε την υπέρ τους διαφορά στα ίδια επίπεδα (65-44), προσφέροντας και θέαμα. Όμως, σε κάποιο σημείο, οι παίκτες του Πασκουάλ επαναπαύτηκαν, κάνοντας εκείνοι πολλά λάθη, με τους «ερυθρόλευκους» να δείχνουν μία αντίδραση (χωρίς Σπανούλη-Πρίντεζη), μειώνοντας στο -13 (65-52), στα 4:15’’ πριν τη λήξη. Οι «πράσινοι» συνέχισαν να χάνουν τα… εύκολα, αλλά και οι Πειραιώτες άρχισαν τα λάθη, με το σκορ να μένει εκεί για περίπου ένα λεπτό, όμως τον Σίνγκλετον να σπάει το… ρόδιο για το 67-52, στα 2:30’’. Από εκείνο το σημείο και έπειτα, αμφότεροι περίμεναν το τελικό αποτέλεσμα, αφού δεν υπήρχε χρόνος για να γίνει κάτι… εξωπραγματικό και έτσι ο Παναθηναϊκός έφτασε στο ροζ φύλλο με το 71-58.

Τα δεκάλεπτα: 18-11, 39-28, 59-39, 71-58

Παναθηναϊκός Superfoods (Πασκουάλ): Σίγκλετον 14 (2τρ., 9ριμπ.), Ρίβερς 3 (1), Τζέιμς 13, Φώτσης, Παππάς 2, Φελντέιν, Γκιστ 8, Γκάμπριελ 5 (1), Μπουρούσης 12, Καλάθης 14 (3).

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Γκριν 20 (3), Μπιρτς 5, Γιανγκ 7, Τολιόπουλος, Παπαπέτρου 3, Σπανούλης 3, Γουότερς, Αγραβάνης 2, Μιλουτίνοφ 2, Πρίντεζης 6, Παπανικολάου 7 (1τριπ, 8ριμπ.), Μάντζαρης 3 (1).

sport-fm.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις