«Θέλω να πεθάνω και εγώ», είπε επιζών παίκτης της Σαπεκοένσε! (pics)

Η ιστοσελίδα UOL μίλησε με δύο αυτόπτες μάρτυρες, οι οποίοι αντίκρισαν τόσο τους δεκάδες νεκρούς όσο και τους επιζώντες.

Ο Αντόνιο Βαλένθια, μέλος της ομάδας διάσωσης του αεροδρομίου του Μεντεγίν, μεταφέρει δύο ανατριχιαστικές σκηνές από τις πρώτες αντιδράσεις δύο διασωθέντων: Του ποδοσφαιριστή Έλιο Νέτο και του ρεπόρτερ της Σαπεκοένσε, Ράφαελ Χένζελ, που επίσης επέβαινε στο μοιραίο αεροσκάφος.

Η εξιστόρηση του Βαλένθια είναι συγκλονιστική: «Περιμέναμε την άφιξη της πτήσης, όταν κάποιος από τον πύργο ελέγχου μου είπε: ”Αντόνιο, δεν θέλω να σε τρομάξω, αλλά ο πιλότος μας ενημέρωσε ότι το αεροπλάνο παρουσίασε πρόβλημα και μπορεί να μην καταφέρει να προσγειωθεί εδώ”. Σε 10-15 λεπτά μου τηλεφώνησαν και μου είπαν: ”Αντόνιο, το αεροπλάνο συνετρίβη”! Δεν το πίστεψα. Αρχίσαμε να στέλνουμε μηνύματα στα μέλη της αποστολής της Σαπεκοένσε. Δεν πήραμε απάντηση. Έτσι, η αστυνομία μας είπε ότι έπρεπε να μεταβούμε στην περιοχή του Σέρο. Το πρώτο πράγμα που κάναμε όταν φτάσαμε στο νοσοκομείο όπου είχαν αρχίσει να μεταφέρονται τα θύματα του δυστυχήματος ήταν να αποφύγουμε από τον Τύπο. Μετά από λίγο είδα τον διασωθέντα δημοσιογράφο Ράφαελ Χένζελ. Ο τελευταίος που έφτασε στο νοσοκομείο ήταν ο ποδοσφαιριστής Νέτο. Βρισκόταν σε τραγική κατάσταση. Όμως, είχε τις αισθήσεις του. Ούρλιαζε από τον πόνο και μου είπε: ”Θέλω να πεθάνω και εγώ”. Είχε εκατοντάδες κατάγματα σε όλο του το σώμα και βρισκόταν σε κατάσταση υποθερμίας. Όλοι οι υπόλοιποι έφτασαν στο νοσοκομείο χωρίς τις αισθήσεις τους. Ο Ράφαελ μου έδωσε τη βέρα του και ζήτησε να την παραδώσουμε στη γυναίκα του αν δεν κατάφερνε να μείνει ζωντανός…».

Ο Λουίς Αλφόνσο, μέλος του Ερυθρού Σταυρού, ήταν από τους πρώτους που έφτασαν στον τόπο της τραγωδίας. Και η δική του μαρτυρία προκαλεί ρίγη συγκίνησης: «Φτάσαμε μισή ώρα μετά το δυστύχημα. Η κατάσταση ήταν πολύ κρίσιμη και οι συνθήκες πάρα πολύ δύσκολες. Έβρεχε και είχε ομίχλη. Η ορατότητα ήταν πολύ περιορισμένη. Καταστρώσαμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο για να βρούμε αν υπήρχαν ζωντανοί επιβάτες. Ο πρώτος επιζών που βρήκαμε ήταν ο ποδοσφαιριστής Ρούσελ. Τον εντοπίσαμε μία ώρα μετά το δυστύχημα. Οι περισσότεροι ήταν νεκροί. Και ήταν πολύ δύσκολο να αναγνωριστούν… Από τα μέλη των σωστικών συνεργείων υπήρχε απόλυτη σιωπή. Κανείς δεν μιλούσε σε ένδειξη σεβασμού…».

H κατάσταση του Νέτο παραμένει σοβαρή, αλλά παρουσιάζει βελτίωση. Είναι διασωληνωμένος, ωστόσο -σύμφωνα με το τελευταίο ιατρικό δελτίο- τα τραύματα που έχει στα άκρα θα μπορέσουν να επουλωθούν μετά τις χειρουργικές επεμβάσεις που υποβάλλεται. Και, αν το θελήσει, θα είναι ξανά σε θέση να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο, αφού ευτυχώς δεν υπέστη κάποια νευρολογική βλάβη! Δεν θα είναι, φυσικά, εύκολο. Θα χρειαστούν ατελείωτες ώρες φυσιοθεραπείας. Όμως, έχει σοβαρές ελπίδες να γυρίσει δυνατός στα γήπεδα.

Από την ομάδα της Σαπεκοένσε, πλην του Νέτο επέζησαν μόνο οι Τζάκσον Φόλμαν και Άλαν Ρούσελ. Για τον τελευταίο, οι γιατροί λένε ότι έχει τραυματιστεί σοβαρά στη σπονδυλική στήλη, αλλά έχει πιθανότητες να αποφύγει την τετραπληγία. Δεν του δίνονται, όμως, πιθανότητες να επιστρέψει στο ποδόσφαιρο…

Ο Νέτο την ώρα που διακομίζεται στο νοσοκομείο
inner

inner

sport-fm.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις