«Δεν υπάρχει καμιά δύναμη που θα μπορούσε να αντισταθεί στον ΠΑΟΚ χώρια»

Η κάμερα του PAOK TV βρέθηκε στο γραφείο του ισχυρού άντρα του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος μίλησε για την κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο μετά την «κατάρριψη του συστήματος». Μεταξύ άλλων ο μεγαλομέτοχος της «ασπρόμαυρης» ΠΑΕ ανέφερε:

«Πρώτη φορά ξεκινήσαμε το πρωτάθλημα μετά από δραστική κατάρριψη του συστήματος που για δεκάδες χρόνια κυβερνούσε το Ελληνικό ποδόσφαιρο. Τι βλέπουμε εμείς; Νομίζω πως βλέπουμε κανονικό ποδόσφαιρο. Κάθε αγωνιστική φέρει πολλά καινούργια. Κάθε αγωνιστική μπορεί να αλλάξει τις πρώτες πέντε θέσεις. Προσέξτε, εγώ τουλάχιστον δεν μπορώ να θυμηθώ, πότε ήταν η τελευταία φορά, που οι ομάδες τελείωσαν τον πρώτο γύρο με 32, 31, 31, 30 βαθμούς.
Ουσιαστικά, κάθε ομάδα μπορεί να διεκδικήσει την κορυφή. Κάθε αγωνιστική μπορεί να γίνει αποφασιστική. Κάθε αγωνιστική μπορεί να κρίνει τον πρωταθλητή. Για αυτό το λόγο, από τη μια πλευρά, όλα είναι πολύ έντονα για τον καθένα από μας, γιατί δεν πρέπει να χάνουμε βαθμούς εκεί που πρέπει να τους κερδίζουμε. Από την άλλη όμως, το ποδόσφαιρο κερδίζει περισσότερο την εμπιστοσύνη. Δείχνει ότι ακολουθούμε το σωστό δρόμο.
Σήμερα, μετά το πέρασμα του καιρού αν με ρωτήσει κανείς αν μετανιώνω που κάλεσα υπό τις σημαίες του ΠΑΟΚ όσους ήταν αδιάφοροι για την τύχη του Ελληνικού ποδοσφαίρου, να πάρουν τη σκληρή θέση αλλαγής του συστήματος, κατάρριψης του συστήματος, θα απαντούσα πως όχι, δεν μετανιώνω. Αν σήμερα θα με είχαν γυρίσει στην ίδια κατάσταση θα έλεγα το ίδιο. Και σήμερα παλεύω εναντίον του κάθε ενδεχόμενου συστήματος γιατί το σύστημα είναι ολέθριο και το μόνο σύστημα που μπορεί να υπάρχει είναι το σύστημα του Ελληνικού ποδοσφαίρου και για τα ενδιαφέροντα του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Αν ο ΠΑΟΚ καταφέρει να γίνει πρωταθλητής σε αυτές τις συνθήκες θα είμαι πολύ ευχαριστημένος. Αν όχι τότε έτσι είναι η μοίρα και πρέπει να τη δεχτούμε. Σε κάθε περίπτωση εγώ θα βάζω το μοναδικό στόχο και θα ζητάω από όλη την ομάδα τον τίτλο του πρωταθλητή. Γιατί έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να σκεφτόμαστε τι μπορούμε και πρέπει. Δεν έχουμε δικαίωμα να σκεφτόμαστε αλλιώς. Πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε ως πρωταθλητές. Και φυσικά όταν γκρεμίζεται ένα σύστημα τα συντρίμμια αυτού του συστήματος σπάνε και προσπαθούν να διαταράξουν την ισορροπία μας. Και δεν καταφέρνουμε πάντα να αντισταθούμε αποτελεσματικά. Υπάρχουν απώλειες και για κάποιους οφέλη. Έτσι είναι η ζωή και είναι ένα στάδιο που πρέπει να περάσουμε.
Έχουμε ολοκληρώσει αυτή τη χρονιά. Στο ποδόσφαιρο έχουμε χάσει βαθμούς τους οποίους υπολογίζαμε. Ίσως, τους σπαταλήσουμε. Αυτό έγινε ως αποτέλεσμα κάποιων αποφάσεων στην αρχή της σεζόν που δεν ήταν πολύ σωστές. Αλλά δόξα τω θεό είχαμε θάρρος να διορθώσουμε πράγματα, να κάνουμε ορισμένες αλλαγές και σήμερα το ρόστερ της ομάδας, όπως και των διοικητικών στελεχών, θα έλεγα, είναι το καλύτερο στην Ελλάδα. Είναι το πιο δυνατό ρόστερ, ένα προφανές ρόστερ πρωταθλητών. Έχει μείνει λίγο. Να ενσταλάξουμε την εμπιστοσύνη στον εαυτό μας ότι εμείς, και μόνο εμείς μπορούμε να γίνουμε πρωταθλητές και να εκπροσωπήσουμε άξια το ελληνικό ποδόσφαιρο, στο Τσάμπιονς Λιγκ. Αυτός θα είναι ο κύριος στόχος στον επόμενο γύρο».
Για το ποια ήταν η πιο χαρούμενη στιγμή και τι τον στεναχώρησε την προηγούμενη χρονιά, σημείωσε πως:
«Από τη μία πλευρά αυτή η χρονιά ήταν ενδιαφέρουσα γιατί έγινε η κατάρριψη του συστήματος αλλά από την άλλη η μεγάλη χαρά που μας έφερε η κατάκτηση του Κυπέλλου και εμείς το κατακτήσαμε και θέλω να το πιστέψετε. Κοιτώντας στα μάτια σας λέω ότι το κερδίσαμε πανάξια. Εμείς βαδίζαμε προς αυτό με μεγάλη σιγουριά και το κατακτήσαμε πανάξια. Κανείς δεν μας το χάρισε και κανείς δεν μας βοήθησε. Μην το πιστέψετε. Είναι ανοησίες αδύναμων ανθρώπων που προσπαθούν να παρουσιάσουν την αδυναμία τους με αυτό τον τρόπο σαν κάποιος να συνέβαλε στο να είναι αδύναμοι.
Και σχετικά με αυτό υπάρχουν δυο πράγματα που με στεναχώρησαν υπερβολικά. Το πρώτο ήταν να είμαι μάρτυρας της άδειας Τούμπας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Βλέποντας αυτή την εικόνα της άδειας Τούμπας εγώ σκεφτόμουν πολύ αν είναι σωστές οι μέθοδοι και πράξεις που διαμορφώνονται και από το Υπουργείο Αθλητισμού και την Ομοσπονδία μεταξύ άλλων.
Χρειαζόμαστε τέτοιο ποδόσφαιρο που εξασφαλίζει άδειες κερκίδες στην Τούμπα; Για ποιον παίζουμε; Για ποιο λόγο να παίξουμε επιθετικό και αποτελεσματικό ποδόσφαιρο αν σχεδόν όλο τον πρώτο γύρο παίξαμε μπροστά σε άδειες κερκίδες; Και αυτή ήταν μια περίοδος βαθιών σκέψεων. Εγώ καταλαβαίνω ότι σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση να μην επιτρέψουμε την εσωτερική καταστροφή και την ανισορροπία μεταξύ φιλάθλων και της ομάδας, των ποδοσφαιριστών και των φιλάθλων, των ποδοσφαιριστών και της ομάδας στελεχών. Για να αισθάνεται ευθύνη όλη αυτή η μεγάλη οικογένεια.
Δεν μπορούμε να παίζουμε καλό ποδόσφαιρο και να δεχόμαστε τιμωρία. Δεν μπορούμε να παίζουμε άσχημο ποδόσφαιρο και να προκαλούμε αυτές τις τιμωρίες. Πρέπει να υπάρχει ισορροπία και αρμονία σε όλα. Τότε το αποτέλεσμα είναι εξασφαλισμένο. Και τότε θα λέμε ότι μαζί γίναμε πρωταθλητές. Όχι ενάντια αλλά επειδή έτσι ήταν η ουσία του ομαδικού μας πνεύματος. Σήμερα προσπαθούμε να καταλάβουμε τι έχει γίνει, πως να αποτρέψουμε τέτοιες άδειες κερκίδες στο δεύτερο γύρο και τι δουλειά πρέπει να κάνουμε μέσα μας για να υπάρχει περισσότερη κατανόηση και περισσότερη ειλικρίνεια.
Εμείς μπορούμε και θα χτίσουμε καινούργια Τούμπα. Θα εκπροσωπήσει τη Βόρεια Ελλάδα και θα είναι το καλύτερο μέρος στη Θεσσαλονίκη. Αλλά δεν θα ήθελα να είναι άδεια. Και όταν βλέπεις άδεια Τούμπα αναρωτιέσαι, αν υπάρχει λόγος να χτίσεις τη καινούργια για να είναι και πάλι άδεια. Αν θα έχουμε άδεια Τούμπα αγωνιστική παρά αγωνιστική, μετά από κάθε τρεις αγωνιστικές, τότε για ποιο λόγο να επενδύσουμε δεκάδες και εκατοντάδες εκατομμύρια σε ένα νέο, όμορφο ναό που θα έρχονται άνθρωποι και θα βλέπουν ερείπια και κενό. Με απασχολεί αυτό βέβαια και λίγο με στεναχωρεί.
Με στεναχωρεί η Ελληνική πραγματικότητα. Ήμουν σοκαρισμένος όταν ανακάλυψα για τον εαυτό μου την Ελληνική πραγματικότητα. Πως συσπειρώθηκαν όλοι αυτοί για να μας στερήσουν τη χαρά. Εμείς κατακτήσαμε το Κύπελλο και αυτοί συγκεντρώθηκαν στο να μας στερήσουν τη χαρά. Και εγώ αναρωτιέμαι, γιατί; Γιατί για δεκάδες χρόνια το Ελληνικό ποδόσφαιρο στην περιφέρεια δεν μπορούσε να ενωθεί να στερήσει τους Αθηναίους τη χαρά; Για δεκάδες χρόνια αυτοί κέρδιζαν. Κύπελλα, πρωταθλήματα. Κάποτε με αλήθεια, κάποτε όχι. Δεν έχει σημασία.
Πως συσπειρώθηκαν στη μάχη εναντία στη χαρά μας. Και σε αυτό το πλαίσιο θα ήθελα να μας ευχηθώ το νέο έτος δύναμη, δύναμη της ψυχής, σοφία, φυσικές δυνάμεις, υπομονή να περάσουμε και αυτό. Είναι μεγάλη μας ΠΑΟΚτσήδικη νίκη. Έχουν καταλάβει ξεκάθαρα ότι δεν θα μπορέσουν να μας πολεμήσουν ξεχωριστά. Δεν υπάρχει καμιά δύναμη σήμερα που θα μπορούσε να αντισταθεί στον ΠΑΟΚ χώρια. Και το λέω αυτό μπροστά στην οθόνη. Δεν υπάρχει καμιά δύναμη στην Ελλάδα που να αντισταθεί στον ΠΑΟΚ.
Άλλο πράγμα, αν θέλω χρησιμοποιήσω όλη μου τη δύναμη ή όχι. Προς το παρών δεν το θέλω. Θέλω όλα να κυλάνε ομαλά, ήρεμα, κανονικά. Αυτοί που καταλαβαίνουν θα καταλάβουν και αυτοί που δεν μπορούν να καταλάβουν, καλύτερα να μην ζοριστούν σε αυτή την κατεύθυνση».

  • ΠΑΟΚ
  • Ι Σαββίδης

    Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις