Άντεξε ο Άγιαξ στην πίεση της Λιόν

Επέζησε στην… κόλαση και θα διεκδικήσει ευρωπαϊκό τίτλο ύστερα από 21 χρόνια ο Άγιαξ! Μετά από μια ματσάρα-θρίλερ, που συγκλόνισε… τους πάντες, τα «μωρά» του Μπος ηττήθηκαν 3-1 από την Λιόν, ωστόσο χάρη στην προίκα τους από τον πρώτο αγώνα (4-1), έκλεισαν θέση για τον τελικό του Europa League, όπου στην Στοκχόλμη, στις 24 Μαΐου, θα αντιμετωπίσουν την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Έχανε η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα στο «Parc Olympique Lyonnais», με τον ρυθμό να μην επιτρέπει να σηκωθείς ούτε… δευτερόλεπτο από την καρέκλα σου. Ο Αίαντας έδειξε να εκμεταλλεύεται την… παιδική χαρά των γηπεδούχων στα μετόπισθεν και στο 26′ ο Ντόλμπεργκ άνοιξε το σκορ. Από ‘κει και έπειτα, οι «λιονέ» χρειάζονταν ένα θαύμα: Με δύο γκολ στο νήμα του ημιχρόνου, ο Λακαζέτ σήκωσε την ομάδα στις πλάτες του και… διέταξε αντεπίθεση!
Το δεύτερο μέρος ήταν ένας επιθετικός μονόλογος των Γάλλων, που έχαναν την μία ευκαιρία πίσω από την άλλη, με τους πιτσιρικάδες του Άγιαξ να δείχνουν αγχωμένοι. Και πάνω που θα μπορούσαν να «τελειώσουν» οριστικά την υπόθεση πρόκριση, όταν ο Ντε Μπεκ είχε δοκάρι στο 79′, τελικά μπήκε… φωτιά στην αναμέτρηση. Στο 81′, λοιπόν, ο Γκεζάλ έγραψε το 3-1 και πλέον η Λιόν είχε μπροστά της δέκα λεπτά για να βρει άλλη μία φορά δίχτυα και να στείλει το παιχνίδι σε παράταση (παίζοντας, μάλιστα, και με παίκτη παραπάνω από το 84′). Πίεσε ασφυκτικά, κατασκήνωσε μπροστά από τα καρέ του Ονανά, αλλά δύο λεπτά πριν τη λήξη ο Κορνέ σημάδεψε χιλιοστά δίπλα από το δοκάρι και το…γκοοολ, έγινε…. γκόχιιι. Κάπως έτσι, ο Άγιαξ γλίτωσε από του χάρου τα δόντια και ανακουφισμένος πάει να σηκώσει την κούπα!
Της… μουρλής με το καλημέρα στην αναμέτρηση. Όχι δεν είχαμε κάποιο γκολ από τα αποδυτήρια –όπως λέει το κλισέ- αλλά ο τρελός ρυθμός δεν μας άφηνε ούτε νερό να πιούμε! Οι παίκτες της Λιόν είχαν μπει «φορτωμένοι», είχαν κλείσει τον Άγιαξ στα καρέ του και προσπαθούσαν με αιχμή του δόρατος τους Λακαζέτ, Βαλμπουενά και Κορνέ να προκαλέσουν «σεισμό». Ο καταιγισμός των «λιονέ» διήρκεσε περίπου 10′, προτού στη συνέχεια οι Ολλανδοί αναλάβουν δράση, ισορροπήσουν και… δείξουν τα δόντια τους. Οι αντεπιθέσεις τους ήταν για να διδάσκονται σε σεμινάρια, αν και εδώ που τα λέμε η άμυνα των γηπεδούχων ήταν… για τα πανηγύρια.
Μια του κλέφτη (δεν βγήκε στον Γιουνές το κρέμασμα που επιχείρησε), δυο του κλέφτη (ο Λόπες νίκησε σε τετ-α-τετ τον Ζίγετς), τρεις και η κακή της μέρα (της Λιόν). Οι γηπεδούχοι αρνούνταν να παίξουν άμυνα και στο 27′ ήρθε η τιμωρία. Ο Γιουνές βρήκε τα πάντα ανοργάνωτα από τα αριστερά, πέταξε στον κενό χώρο για τον Ντόλμπεργκ και το νέο παιδί-θαύμα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σημείωσε το 22ο φετινό του τέρμα, κάνοντας το 0-1.
Οι «λιονέ» καλούνταν πλέον να ανέβουν ένα βουνό. Ε, δεν είναι και απλό πράγμα να χρειάζεσαι τέσσερα γκολ για να στείλεις το παιχνίδι στην παράταση και να μείνεις ζωντανός. Πάνω, όμως, που έδειχναν… άδειοι και κλεισμένοι από την τακτική του Άγιαξ, ήρθαν τα πάνω-κάτω. Μέσα σε δύο λεπτά, μάλιστα! Διότι αυτό το διάστημα χρειάστηκε ο Λακαζέτ για να «υπογράψει» την ανατροπή στην εκπνοή του πρώτου μέρους και το 2-1. Στο 44′ ισοφάρισε με εκτέλεση πέναλτι (που κέρδισε ο ίδιος από τον Ντε Λιχτ) και στις καθυστερήσεις έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα εξ επαφής και προ κενής εστίας, προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμό στις εξέδρες.
Οι γηπεδούχοι μπήκαν… αγριεμένοι στο δεύτερο μέρος και αποφασισμένοι να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα πρόκρισης. Είχαν κατασκηνώσει γύρω-γύρω από την εστία των Ολλανδών και έψαχναν τον τρόπο να απειλήσουν (αν και για κακή τους τύχη οι Βαλμπουενά-Φεκίρ δεν ήταν σε πολύ καλό βράδυ). Ο χρόνος κυλούσε, η κλεψύδρα άδειαζε, το ξύλο άρχισε να πέφτει… φουλ (χάθηκε το μέτρημα στις κίτρινες κάρτες που βγήκαν), αλλά οι παίκτες του Ζενεσιό δεν έχασαν την πίστη τους. Ακόμα κι όταν ο Ρίμπους νικήθηκε σε τετ-α-τετ από τον Ονανά, ακόμα κι όταν απέφυγαν στο… τσακ την «ταφόπλακα», αφού η σουτάρα του Ντε Μπεκ σταμάτησε στη συμβολή των δοκαριών και παρέμεινε το 2-1.
Ίσα-ίσα που από αυτές τις φάσεις, οι λιονέ έδειξαν να παίρνουν δύναμη για να κυνηγήσουν τον άθλο. Και χάρη σε δύο χρυσές αλλαγές, έφτασαν ακόμα πιο κοντά στο απίστευτο! Ο Ρίμπους σέντραρε, ο Γκεζάλ έπιασε τη σκαστή κεφαλιά κι αφού η μπάλα κόντραρε και αιφνιδίασε τον Ονανά, κατέληξε στα δίχτυα του για το 3-1. Ένα γκολ ήθελαν πλέον οι γηπεδούχοι. Ένα γκολ για να πάνε –προσωρινά έστω- στα ουράνια, με τον ρυθμό να σου προκαλεί… ζαλάδα!
Και όχι μόνο είχαν μπροστά τους ένα γεμάτο δεκάλεπτο να το πετύχουν, αλλά στο 84′ έμειναν και με παίκτη παραπάνω, όταν αποβλήθηκε ο Βίργκεβερ, αφήνοντας παράλληλα τους συμπαίκτες τους να παλεύουν με… θεούς και δαίμονες. Η πίεση έγινε ασφυκτική. Αφόρητη! Οι παίκτες της Λιόν έμοιαζαν δαιμονισμένοι και απειλούσαν από παντού. Τα «μωρά» του Άγιαξ, όμως, άντεχαν και έφταναν όλο και πιο κοντά στην Στοκχόλμη! Στο 88′, βέβαια, τα είδαν όλα! Ο αφύλαχτος Κορνέ σούταρε από κοντά και διαγώνια θέση, αλλά κατάφερε να σημαδέψει για… χιλιοστά άουτ και να πετάξει τις τελευταίες ελπίδες για το «όνειρο». Ωστόσο, την ίδια ώρα, κράτησε ολοζώντανο ένα άλλο «όνειρο». Αυτό του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου του Άγιαξ μετά το 1995 και την τότε κατάκτηση του Champions League…
Λιόν: Λόπες, Ενκουλού, Ντιακαμπί, Τολισό, Λακαζέτ, Μορέλ (74′ Ρίμπους), Φεκίρ, Ράφαελ, Γκοναλόν, Κορνέ, Βαλμπουενά (77′ Γκεζάλ)
Άγιαξ: Ονανά, Φέλτμαν (65′ Τέτε), Σάντσες, Τραορέ, Κλάασεν, Γιουνές (82′ Κλάιφερτ), Σένε (58′ Ντε Μπέεκ), Ζίγετς, Ντόλμπεργκ, Βίργκεβερ, Ντε Λιχτ.
Πηγή: sport-fm.gr

  • Άγιαξ
  • Γιουρόπα Λιγκ

    Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις