Ισοπαλία σαν νίκη για την ΑΕΚ με Αούστρια

Μέταλλο απ’ αυτό που φτιάχνονται οι πρωταθλητές έδειξε για μια ακόμα φορά η ΑΕΚ. Αν και πήγε να αυτοκτονήσει απέναντι στην Αούστρια Βιέννης (χάνοντας το προβάδισμα και αμέτρητες ευκαιρίες) η «Ένωση» απέσπασε ισοπαλία που μπορεί να αποδειχθεί σαν νίκη στο παιχνίδι της πρόκρισης (2-2).

Ο εξαιρετικός Λιβάγια έσπασε το ρόδι (με γκολ από κόντρα) και στο 90′ έγινε ήρωας για τους «κιτρινόμαυρους», φτάνοντας (από θέση οφσάιντ) στην πολύτιμη ισοφάριση.
Τεράστια ψυχικά αποθέματα από την ομάδα του Χιμένεθ, που πλήρωσε ακριβά τις αδράνειες στην άμυνα με τα τέρματα των Μόνσχαϊν (43′) και Ταχούρι (49′), ωστόσο βρήκε τον τρόπο να νικήσει την κούραση και τον καταπληκτικό γκολκίπερ Πεντζ και να μείνει φαβορί για τη δεύτερη θέση.
Την πρώτη φορά που υποδέχθηκε ευρωπαϊκό αντίπαλο μετά την επιστροφή της η ΑΕΚ προσπάθησε να γίνει κακή… οικοδέσποινα για την Αούστρια. Να τη ζορίσει από νωρίς. Παρόλο που μπήκε ορεξάτη ωστόσο, δεν ήταν το ίδιο καλή με τον Ολυμπιακό. Αν και απείλησε πρώτη λοιπόν (με άστοχο σουτ του Λιβάγια και κεφαλιά του Βράνιες στον Πεντζ), ήταν εκείνη που κινδύνευσε πραγματικά. Διότι την πρώτη φορά που οι Αυστριακοί μπήκαν στην περιοχή της χρειάστηκε μια μεγάλη επέμβαση του Ανέστη (και η συμβολή του οριζόντιου δοκαριού του) ώστε το πλασέ του Μόνσχαϊν να μην καταλήξει στα δίχτυα της. Βέβαια οι παίκτες του Χιμένεθ αντέδρασαν. Αμέσως μετά άγγιξαν εκείνοι το γκολ (σε σουτ του Τσόσιτς που έβγαλε δύσκολα ο Πεντζ). Και παρόλο που έχασαν έπειτα τον Σέρβο στόπερ (ο οποίος τραυματίστηκε κι έδωσε τη θέση του στον Τζανετόπουλο) είδαν την τύχη να τους χαμογελά λίγο αργότερα. Διότι η… γκαντεμιά που κατέτρεχε τον Λιβάγια μέχρι σήμερα τερματίστηκε πανηγυρικά και η κόντρα πάνω του (έπειτα από ένα ακόμα χαμένο τετ-α-τετ του Αραούχο) του επέτρεψε να πανηγυρίσει το πρώτο του γκολ με τα κιτρινόμαυρα.
Δυστυχώς όμως για την ΑΕΚ, δεν ήταν αρκετό για να τη στείλει με το προβάδισμα στα αποδυτήρια. Γιατί σαν να χαλάρωσε μόλις το πήρε. Έδωσε μέτρα στην αντίπαλό της. Κι εκείνη φρόντισε να τα εκμεταλλευτεί. Αρκούσε μια στιγμή αδράνειας του Μπακάκη κι ένα ωραίο γύρισμα του Πιρές (ο οποίος έφυγε στην πλάτη του) για να πετύχει εύκολα ο Μόνσχαϊν την ισοφάριση. Και πάλι καλά για τους «κιτρινόμαυρους» που ο Ανέστης παρέμενε συγκεντρωμένος (και έβγαλε το σουτ του Ταχούρι) γιατί θα πήγαιναν πίσω στο σκορ στην ανάπαυλα.
Το κακό όμως απλά είχε… αναβληθεί για την ομάδα του Χιμένεθ. Διότι το λάθος που έκανε και με τον Ολυμπιακό επαναλήφθηκε. Και η έλλειψη συγκέντρωσης στα πρώτα δευτερόλεπτα του β’ ημιχρόνου πληρώθηκε ξανά με τσάμπα γκολ: Χάρη σε νέα αμυντική αδράνεια που άφησε τον Ταχούρι να πλασάρει άνετα τον Ανέστη. Κάπως έτσι η ΑΕΚ βρέθηκε να τρέχει. Άρχισε να ψάχνει ξανά ανατροπή. Με τεράστια ορμή και ένταση -ειν’ η αλήθεια. Διότι στρίμωξε αμέσως την Αούστρια. Ξεκίνησε να τη σφυροκοπά. Κι ενώ ο Αϊντάρεβιτς έδινε (μέσα σε αποδοκιμασίες) τη θέση του στον Γαλανόπουλο, ο Πεντζ κατέβαζε ρολά!
Γιατί σε λιγότερο από ένα τέταρτο ο γκολκίπερ της Αούστρια έκανε μεγάλες αποκρούσεις (σε σκαστό σουτ του Λιβάγια και κοντινό του Μάνταλου), έπιασε φάουλ του Λάζαρου, πρόλαβε τον Αραούχο (που έφευγε μόνος του) και είδε κεφαλιά και συρτό πλασέ του Λιβάγια να σφυρίζουν δίπλα από τα δοκάρια του! Κι όλα αυτά ενώ ενδιάμεσα η ΑΕΚ θα έπρεπε να παίζει με παίκτη παραπάνω (αν ο διαιτητής έδινε, ως όφειλε, δεύτερη κίτρινη στον Αμπντουλάχι για επικίνδυνο μαρκάρισμα στον Γιόχανσον). Έστω και έτσι όμως, οι παίκτες του Χιμένεθ συνέχιζαν να πιέζουν. Να πολιορκούν την Αούστρια. Έλα όμως που ο τερματοφύλακάς της ζούσε τη βραδιά της (ποδοσφαιρικής) ζωής του…
Διότι δεν φτάνει που συνέχιζε τις μεγάλες αποκρούσεις (σε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ με τον Λιβάγια), ο Πεντζ λες και είχε κάνει και… βουντού στους επιθετικούς της ΑΕΚ! Μόνο έτσι μπορεί να εξηγηθεί ότι πλασέ του Αραούχο (έπειτα από φοβερή ενέργεια) κόντραρε όσο χρειαζόταν για να ξυρίσει το δοκάρι του. Ακόμα κι αν χρειάστηκε όμως να φτάσουμε στο 90′ (και νωρίτερα ο Χιμένεθ να παίξει το τελευταίο του χαρτί με Μπακασέτα αντί Τζανετόπουλου και 3-5-2) βρέθηκε ο τρόπος να νικηθεί ο Αυστριακός γκολκίπερ: Με τον Λιβάγια να λύνει τα… μάγια και (από θέση οφσάιντ πάντως) έπειτα από το γύρισμα του Αραούχο να υπογράφει την πολύτιμη ισοπαλία για την «Ένωση».
ΑΕΚ: Ανέστης, Γκάλο, Βράνιες, Τσόσιτς (23′ λ.τ. Τζανετόπουλος, 80′ Μπακασέτας), Μπακάκης, Γιόχανσον, Αϊντάρεβιτς (53′ Γαλανόπουλος), Μάνταλος, Χριστοδουλόπουλος, Αραούχο, Λιβάγια
ΑΟΥΣΤΡΙΑ ΒΙΕΝΝΗΣ: Πεντζ, Μοχάμεντ, Ταχούρι-Σράντι, Αμπντουλάχι (60′ Πρόκοπ), Μόνσχαϊν (70′ Φριζενμπίχλερ), Σερμπέστ, Κλάιν, Ντε Πάουλα, Χόλτζχάουζερ, Μαρτσίνκο, Πιρές.

Η βαθμολογία του 4ου ομίλου
Μίλαν 6 (8-3)
ΑΕΚ 4 (4-3)
Αούστρια Βιέννης 1 (3-7)
Ριέκα 0 (3-5)

  • Γιουρόπα Λιγκ
  • ΑΕΚ

    Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις