“Όρθια” στο Μιλάνο η ΑΕΚ με σούπερ Ανέστη

Εάν παίρνει και βαθμό στο Μιλάνο κοιτώντας στα μάτια τη Μίλαν, δεν χρειάζεται να φοβάται τίποτα σχετικά με την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ η ΑΕΚ, η οποία το βράδυ της Πέμπτης (19/10) πραγματοποίησε μία πολύ καλή εμφάνιση κόντρα σε έναν σαφέστατα ανώτερο αντίπαλο.

Η Ένωση ήταν διαβασμένη, είχε την τύχη να έχει τον Ανέστη σε… εμφάνιση καριέρας και κάπως έτσι έφυγε με τον πολύτιμο βαθμό, ο οποίος της δίνει μεγάλη ψυχολογική ώθηση για τη συνέχεια. Έως τώρα η Μίλαν είχε το απόλυτο, αλλά έπεσε σε «κιτρινόμαυρο» τοίχο.
Βγήκε στον Μανόλο Χιμένεθ το σύστημα με την τριάδα στην άμυνα, αφού για τουλάχιστον ένα ημίχρονο ο αντίπαλος περιορίστηκε. Ήταν πολλές, βέβαια, οι φάσεις που δέχτηκε στη συνέχεια η ομάδα του, αλλά εκεί είχε τον Ανέστη. Από κοντά και ο εξαιρετικός Τζανετόπουλος, ενώ πολύ καλός όσο είχε δυνάμεις ήταν και ο Σιμόες.
Έσκασαν κάποια στιγμή κυρίως οι χαφ, δεν λειτούργησε έγκαιρα εκεί ο Ισπανός τεχνικός όμως τελικά δεν το πλήρωσε η ομάδα του. Συνολικά έγινε κατάθεση ψυχής από τους φιλοξενούμενους με χαρακτηριστικό παράδειγμα τον Μπακάκη, ο οποίος κλήθηκε να παίξει στόπερ και τα πήγε πολύ καλά δεδομένου ότι δεν ξέρει τη θέση.

Το έφερε στα μέτρα της
Πολύ καλά μπήκε στο ματς η ΑΕΚ, η οποία στο πρώτο δεκάλεπτο κυκλοφορούσε την μπάλα και προσπαθούσε να παγώσει τον ρυθμό με αποτέλεσμα ο Χιμένεθ να χειροκροτήσει τους παίκτες του και να ενθαρρύνει. Αυτή η εικόνα άλλαξε ελαφρώς στη συνέχεια με τη Μίλαν να παίρνει την κατοχή, όμως, η Ένωση δεν έχασε τον έλεγχο του ματς.
Το βασικό για εκείνη ήταν να κρατά μακριά από την περιοχή της τους παίκτες των γηπεδούχων και αυτό το κατάφερνε με μεγάλη άνεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι «ροσονέρι» προσπαθούσαν να απειλήσουν συνεχώς με μακρινά σουτ, δείγμα του πόσο δύσκολο ήταν για εκείνους να πλησιάσουν προς το τέρμα του Ανέστη.
Σταδιακά οι «κιτρινόμαυροι» οπισθοχώρησαν. Δεν ήταν εύκολο για εκείνους όσο περνά ο χρόνος να κάνουν φάση, όμως, στο 30′ άγγιξαν το 0-1. Ο Μουσάκιο έκανε λάθος, ο Σιμόες έκλεψε και λίγο έλειψε από το γύρισμά του η μπάλα να καταλήξει στα δίχτυα. Ο Πορτογάλος ήταν παρεμπιπτόντως πολύ καλός πιέζοντας όσο μπορούσε και τρέχοντας ακατάπαυστα.
Το ματς ήταν ακριβώς εκεί που το ήθελε η ΑΕΚ μέχρι το τελευταίο πεντάλεπτο του πρώτου μέρους, όταν άνοιξε εντελώς. Η ΑΕΚ απείλησε στο 41′ με τον Γιόχανσον και αμέσως μετά πάτησε γκάζι η Μίλαν, η οποία μέχρι την ανάπαυλα έκανε τρεις φάσεις με χαρακτηριστική ευκολία.

Άντεξε στην πίεση λόγω Ανέστη
Αρκετά διαφορετικό ήταν το δεύτερο ημίχρονο. Η Μίλαν ήταν λογικό να ανεβάσει στροφές και να πιέσει όσο μπορούσε με την πάροδο του χρόνου, ενώ εκμεταλλεύτηκε και την κόπωση των παικτών του Χιμένεθ. Σταδιακά οι χαφ της έσκασαν, δεν είχαν τα ίδια τρεξίματα, δεν έκλειναν εξίσου καλά τους χώρους και ήταν εύκολο για τους Ιταλούς να βγάλουν με μεγαλύτερη άνεση φάσεις.
Μπορεί στο 52′ ο Λόπες να είχε μία καλή στιγμή για την ΑΕΚ, όμως εκείνη δεν απείλησε ξανά μέχρι να φτάσουμε στα τελευταία λεπτά. Η συνέχεια ήταν ένας μονόλογος των γηπεδούχων, οι οποίοι δημιούργησαν πολλές ευκαιρίες και μάλιστα κλασικές κάποιες εξ αυτών.
Η Μίλαν βρήκε τρόπο να μπαίνει στην αντίπαλη περιοχή, ο Τσαλχάνογλου ανέβηκε αισθητά, ενώ πήρε περισσότερες πρωτοβουλίες και ο Σούσο. Μπήκε και ο Κάλινιτς και αυτό απελευθέρωσε τον Κρουτόνε, ο οποίος είχε καλές στιγμές. Όλες οι τελικές, όμως, που πήγαιναν προς την εστία σταματούσαν στον Ανέστη, όπως οι καλές εκτελέσεις φάουλ του Τσαλχάνογλου ή το πλασέ του Σούσο στο 80′.
Έχοντας ρίξει τον Αραούχο από το 64′ η επόμενη κίνηση του Χιμένεθ ήταν να μπει ο Μπακασέτας στο 76′ μήπως και πάρει γκολ από τα μακρινά σουτ του. Αυτό πήγε να συμβεί στο 85′ με την ωραία εκτέλεση φάουλ του στη μοναδική ουσιαστική ευκαιρία της ΑΕΚ στο δεύτερο μέρος. Ο Ντοναρούμα αντέδρασε σωστά, αλλά το ίδιο έκανε λίγο μετά και ο Ανέστης σε εκτέλεση του Τσαλχάνογλου με αποτέλεσμα το 0-0 να μείνει έως το τέλος.
Διαιτητής της αναμέτρησης ήταν ο Σουηδός Αντρέας Έκμπεργκ, βοηθοί του οι συμπατριώτες του Στέφαν Χάλμπεργκ και Μεχμέτ Κάλουμ, ενώ τέταρτος ο Μάγκνους Σιόμπλομ.
Κίτρινες: 37′ Λοκατέλι – 28′ Σιμόες, 73′ Μάνταλος, 79′ Λιβάγια
ΜΙΛΑΝ (Βιτσένσο Μοντέλα): Τζ. Ντοναρούμα, Μουσάκιο, Μπονούτσι, Ροντρίγκεθ, Καλάμπρια, Μποναβεντούρα (73′ Κεσί), Λοκατέλι, Σούσο (83′ Μπορίνι), Τσαλχάνογλου, Αντρέ Σίλβα (62′ Κάλινιτς), Κουτρόνε.
ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Ανέστης, Βράνιες, Τζανετόπουλος, Μπακάκης, Γκάλο, Λόπες, Σιμόες, Γιόχανσον, Μάνταλος (90’+3 Γαλανόπουλος), Χριστοδουλόπουλος (64′ Αραούχο), Λιβάγια (76′ Μπακασέτας).

  • Γιουρόπα Λιγκ
  • ΑΕΚ

    Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις