Ξέρω τι κάνατε το 2017 στη Super League!

Δέκα ομάδες της Super League. Ολες με κάτι καλό να θυμούνται μέσα στο 2017. Σωτηρία; Ανοδο; Καλή πορεία; Συνδυασμό πραγμάτων; Κι όμως και οι δέκα ομάδες μάλλον ικανοποιημένες πρέπει να είναι από την χρονιά που φεύγει. Βεβαίως στο τέλος του έτους κάποιες από αυτές μένουν με πικρή γεύση. Αλλά υπάρχει το 2018 για να αλλάξουν την… γεύση της σεζόν.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: ΚΑΛΗ… ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΑΒΒΑ ΠΑΝΤΕΛΙΔΗ

«Να φύγει και να μην ξανάρθει». Κάλλιστα θα μπορούν να λένε αυτή τη φράση στον Αστέρα. Μία χρονιά που ξεκίνησε με τα… πόδια όλων να πατούν σε όχι και τόσο βέβαια μονοπάτια. Ο στόχος να δημιουργεί μια ανταγωνιστική ομάδα δεν… έπιασε. Αλλαγή προπονητών. Από τον Χάβο στον Ελευθερόπουλο, από εκεί στον Βεργέτη και τώρα Παντελίδης. Ο αποκλεισμός στο Κύπελλο με τεσσάρα από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο έκανε… θόρυβο κι η ομάδα στο τέλος πάλεψε για τη σωτηρία της. Με τον Παντελίδη, στο τιμόνι αρχίζει το άστρο της να λάμπει ξανά. Βρέθηκε ο άνθρωπος που θα βάλει και πάλι την ομάδα στην… πρίζα κι η μάχη για την 5η θέση είναι ο στόχος, ενώ η ήττα με 1-0 από τον Ατρόμητο, κάνει το έργο των παικτών δύσκολο ενόψει ρεβάνς αλλά η πρόκριση παραμένει ανοιχτή.

ΑΕΛ: ΜΕ ΦΥΝΤΑΝΗ ΑΛΛΑΞΑΝ ΟΛΑ

Όλα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα στην ΑΕΛ Στο περσινό πρωτάθλημα ο στόχος για την ΑΕΛ ήταν να παραμείνει στην κατηγορία κάτι που πέτυχε. Φέτος η διοίκηση από το ξεκίνημα του νέου μαραθωνίου, τόνιζε πως θέλει η ομάδα να τερματίσει από την 5η έως την 10η θέση και στο τέλος του πρώτου γύρου είναι 7η κάνοντας πετυχημένο τον χρόνο που φεύγει. Και όλα αυτά την στιγμή που στην αρχή της φετινής χρονιάς υπήρξαν γκρίνιες, άσχημα αποτελέσματα και τρεις αλλαγές προπονητών. Ο Ηλίας Φυντάνης που αντικατέστησε τους Πάους και Ματάισεν έχει ανεβάσει επίπεδο την ΑΕΛ που έχει κλείσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το 2017 και ελπίζει σε ένα σαφώς καλύτερο 2018. Στην Λάρισα βάζουν συνεχώς πιο ψηλά τον πήχη θέλοντας να κρατήσουν αήττητη την έδρα και με την ψυχολογία του κόσμου να έχει αλλάξει μετά και τα τελευταία θετικά αποτελέσματα όλα δείχνουν πως η τη νέα χρονιά τα πράγματα θα είναι καλύτερα.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: ΕΒΑΛΑΝ ΜΥΑΛΟ ΠΗΓΑΝ ΜΕ ΑΝΙΓΚΟ

Αφού έμεινε στην κατηγορία την προηγούμενη χρονιά από εξωαγωνιστικούς λόγους και βασικά εξαιτίας της υπόθεσης του Ηρακλή, ο Λεβαδειακός έδειξε από το περασμένο καλοκαίρι να βάζει για τα καλά… μυαλό και έφερε τον πρώην τεχνικό της Μαρσέιγ και πολύ μεγάλο όνομα του γαλλικού ποδοσφαίρου, Ζοζέ Ανιγκό και έκανε το… μπαμ με τον Βραζιλιάνο φορ Μπραντάο. Και μπορεί ο Μπραντάο να μην παρουσίασε στο γήπεδο την αναμενόμενη εικόνα και αποχώρησε από την ομάδα με 2 γκολ σε 9 αναμετρήσεις (σ.σ. και πριν καλά καλά τελείωσε ο Δεκέμβριος), όμως ο Ανιγκό με τον τρόπο προσέγγισής του, τις αλλαγές σχήματος, την δουλειά με το 3-5-2 και μετά το 4-2-3-1 ξεκίνησε πολύ καλά το πρωτάθλημα και πήγαινε… τρένο τους Βοιωτούς μέχρι τον Οκτώβριο.

Σε εκείνο το διάστημα είχαν και δύσκολα ματς όπως με τον Ολυμπιακό αλλά και μία πτώση στην απόδοση της ομάδας και ένα θέμα στο σκοράρισμα. Προς τα τέλη Δεκεμβρίου ήρθε η επόμενη νίκη του Λεβαδειακού επί του Πανιωνίου στην έδρα του για πρώτη φορά μετά από επτά σερί ματς χωρίς ‘τρίποντο’ και μαζί και ένα πολύ καλό πλασάρισμα για το τέλος του α’ γύρου. Η βαθμολογία πέρυσι είχε την ομάδα της Λιβαδειάς 14η με 26 βαθμούς. Φέτος μετά το πέρας 15 αναμετρήσεων οι Βοιωτοί είναι στην 8η θέση με 18 πόντους! Μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας ο μεσοεπιθετικός Πέτρος Γιακουμάκης με 4 γκολ και 1 ασίστ σε 14 συμμετοχές στο πρωτάθλημα φέτος, κάνοντας μία πολύ καλή σεζόν. Στα εκτός γηπέδων ζητήματα το όνομα του μεγαλομετόχου της ομάδας, Γιάννη Κομπότη βρέθηκε ξανά στο προσκήνιο για την υπόθεση και την δίκη των στημένων αγώνων του 2011 και ουσιαστικά τέθηκε εκ νέου το τι θα γίνει με τις μετοχές της ομάδας για μία υπόθεση βέβαια που έχει πολύ… δρόμο ακόμα…

ΞΑΝΘΗ: ΜΙΑ ΣΤΑΘΕΡΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

Η σεζόν 2016/17 δεν έκλεισε καλά για τους Ακρίτες, αφού παρά τους 8 βαθμούς στις τελευταίες πέντε αγωνιστικές, τερμάτισαν πισω από τον Πανιώνιο και δεν μπήκαν στα πλέι οφ της Superleague (6η, 48β). Το φινάλε της σεζόν σημαδεύτηκε από μεγάλες αλλαγές, αφού μετά από 3 χρόνια αποχώρησε ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ο Γιώργος Καζναφέρης, καθώς και με 12 ποδοσφαιριστές. Πάντως, η δουλειά του Μίλαν Ράσταβατς και η ποιότητα των νεοφερμένων Γέντρισεκ (6 γκολ) και Μπρίτο (4 γκολ, 1 ασίστ) οδηγεί σε ασφαλή «νερά» το καράβι της ομάδας, μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού. Αναμφίβολα στην Ξάνθη θα θυμούνται το 2017 για τα καλά αποτελέσματα με τους «μεγάλους», αφού στον πρώτο γύρο δεν πέρασε από τα Πηγάδια ουδείς εκ των Ολυμπιακού, ΑΕΚ, Παναθηναϊκού (1-1), χάνοντας μόνο από τον ΠΑΟΚ (0-3), ενώ στην περσινή σεζόν νίκησε το «τριφύλλι» (1-0), πήρε ισοπαλία από τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ (0-0). Για τη συνέχεια του πρωταθλήματος, μένει να φανεί αν μπορεί στο δεύτερο γύρο να διεκδικήσει το ευρωπαϊκό εισιτήριο

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Η ΕΓΓΥΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ

Προερχόμενος από ένα καλοκαίρι που έζησε το απόλυτο όνειρο με την ευρωπαϊκή του συμμετοχή για πρώτη φορά στην ιστορία του, ο ΠΑΣ Γιάννινα δεν κατάφερε να επαναλάβει την υπέρβαση τερματίζοντας πάντως αρκετά ψηλά στην βαθμολογία, στην 9η θέση, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι οι εποχές που ήταν ασανσέρ στην μεγάλη κατηγορία ανήκουν στο μακρινό παρελθόν.

Την ίδια ώρα με ένα από τα χαμηλότερα μπάτζετ της κατηγορίας οι Ηπειρώτες πάλεψαν για το θαύμα και την είσοδο στην πρώτη πεντάδα χωρίς όμως επιτυχία με αποτέλεσμα στα τελευταία ματς του πρωταθλήματος να υπάρξει μια χαλαρότητα. Στη νέα σεζόν με ακόμα λιγότερα λεφτά (κάτω από 1 εκατ. ευρώ το μπάτζετ) ο ΠΑΣ βρίσκεται στο μέσο της βαθμολογίας και δύσκολα θα καταφέρουν να διεκδικήσουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Παρόλα αυτά η παραμονή του Γιάννη Πετράκη για άλλο ένα χρόνο στον πάγκο αποτελεί εγγύηση για το αγωνιστικό μέλλον της ομάδας. Την ίδια ώρα ο σύλλογος βρίσκεται σε διαδικασία οικονομικής εξυγίανσης με την διοίκηση να έχει βάλει σε μια σειρά τα χρέη της ομάδας.

ΛΑΜΙΑ: ΤΟ 2017 ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ

Ήττα στο πρώτο παιχνίδι της χρονιάς (4/1), ήττα και στο φινάλε της Football League. Ενδιάμεσα όμως, οι Φθιωτοί είχαν κάνει όσα έπρεπε για να γευτούν το νέκταρ της ανόδου στη Superleague για πρώτη φορά στην ιστορία τους! Με τον Μπάμπη Τεννέ να οδηγεί τη Λαμία στη νέα εποχή, με το «διπλό» στην Τρίπολη επί του Αστέρα με 1-3 (3η αγ.) αυτή έδωσε το στίγμα για τη συνέχεια! Το «ράλι» των επτά συνεχόμενων παιχνιδιών δίχως ήττα καθιέρωσε την ομάδα πάνω από την επικίνδυνη ζώνη. Την πικρή ήττα από την ΑΕΛ στο φινάλε του πρώτου γύρου διαδέχθηκε ο θρίαμβος επί του «τριφυλλιού» με 4-1 για τους 16 του Κυπέλλου Ελλάδας, με τα προημιτελικά να είναι μια «ανάσα»! Είναι σίγουρο πως, ότι κι αν συμβεί στο τέλος της σεζόν, οι Λαμιώτες θα θυμούνται για πάντα αυτή τη χρονιά

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: ΝΑ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΡΘΕΙ

«Δύσκολο» ήταν το 2017 για τον Παναιτωλικό. Ξεκίνησε μεν με τους καλύτερους των οιωνών, 0-0 στο ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ, αλλά η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ετσι υπήρξαν αλλαγές. Στις 22 Ιανουαρίου ο Μάκης Χάβος επέστρεψε στον πάγκο του αντί του Γιάννη Ματζουράκη και η περασμένη σεζόν έκλεισε με «πειράματα», αλλά και την ειλημμένη απόφαση ώστε να υπάρξουν αλλαγές.
Οπως και συνέβη το περασμένο καλοκαίρι. Μέχρι και τα μέσα Οκτωβρίου όλα έβαιναν καλώς, αλλά το ντεφορμάρμισμα βασικών παικτών, σε συνάρτηση με τον παράγοντα τύχη, τον κράτησαν χαμηλά. Το φινάλε της χρονιάς τον βρίσκει «καθηλωμένο» στο δεύτερο μισό της κατάταξης, αλλά με ξεκάθαρη πρόθεση να πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Οι γνωρίζοντες έχουν να λένε για έναν «καυτό» Γενάρη που ξεκινά σε μερικές μέρες. Η ουσία για τα «καναρίνια»; Να φύγει το 2017 που τα «πλήγωσε» αρκετά

ΑΠΟΛΛΩΝ ΣΜΥΡΝΗΣ: ΑΝΟΔΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ

Με τον Μυροφορίδη να χτίζει μια ομάδα… ανόδου και τον Σπανό να είναι αυτός που έβαλε τα πρώτα λιθαράκια, ο Απόλλων κατάφερε να επιστρέψει στη Super League με τον Άκη Μάντζιο να οδηγεί την ομάδα εκ του ασφαλούς στην κορυφή και να την διατηρεί εκεί μέχρι το τέλος. Το καλοκαίρι γίνονται αλλαγές σε οργανωτικό και αγωνιστικό επίπεδο. Ο Μυροφορίδης φεύγει, ο Καζναφέρης έρχεται, παραμένουν από το περσινό ρόστερ μια χούφτα παίκτες. Ο Μάντζιος στη συνέχεια πληρώνει την κακή πορεία της ομάδας κι ο Βούλιτς αναλαμβάνει να φέρει νίκες για να μπει η ομάδα σε τροχιά σωτηρίας. Αυτό επιτυγχάνεται, αλλά για λίγο. Με τον Παράσχο, πλέον, στο τιμόνι θα κυνηγηθεί ο στόχος της παραμονής όσο πιο γρήγορα γίνεται

ΚΕΡΚΥΡΑ: ΟΤΙ ΕΦΤΙΑΞΕ ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΣΕ

Περίεργη χρονιά για την Κέρκυρα το 2017. Το πρώτο μισό κύλησε καλά για την ομάδα του νησιού, με την παραμονή να έρχεται σχετικά άνετα, αλλά τον Μιχάλη Γρηγορίου να μην τελειώνει την χρονιά. Η 9η θέση ωστόσο έκανε την χρονιά να είναι επιτυχημένη.
Επόμενος τεχνικός ήταν ο Δημήτρης Ελευθερόπουλος που ανέλαβε να χτίσει μια νέα ομάδα με αρκετές αλλαγές. Όμως, ο «Ελέ» έκατσε μόνο στο παιχνίδι με τον Πανιώνιο στον πάγκο και αποχώρησε για προσωπικούς λόγους. Ο Αλέκος Βοσνιάδης ανέλαβε τα ηνία της ομάδας, αλλά δεν κατάφερε να την βγάλει από την δύσκολη θέση με αποτέλεσμα να κλείσει το 2017 στην προτελευταία θέση και με νέο τεχνικό τον Σάκη Τσιώλη.

ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ: ΠΡΩΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ ΚΑΛΟ, ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ

Πως αλλάζουν οι καιροί και τα δεδομένα… Ακόμα και από την μία στιγμή στην άλλη. Χρειάστηκαν περίπου 2 μήνες για να αλλάξουν σχεδόν τα πάντα στον Πλατανιά εν έτει 2017 που από ομάδα – πρότυπο κατέληξε να έχει πολλά αγωνιστικά και μη προβλήματα, να χάσει τον Γιώργο Παράσχο από τον πάγκο του (σ.σ. τον άνθρωπο που τον αναγέννησε και τον ανέδειξε στην κατηγορία και που ήταν στην ομάδα από το 2015) που μετά από διαφωνίες με την διοίκηση, να χάνει το ένα ματς πίσω από το άλλο με κακές εμφανίσεις, να μην της αποδίδουν οι περισσότερες μεταγραφές και να βρίσκεται στο… χείλος του υποβιβασμού με τα πράγματα να είναι πολύ δύσκολα. Για την ακρίβεια η υπόθεση σωτηρίας έχει γίνει πιο δύσκολη από ποτέ.

Από το καλοκαίρι είχε επισημανθεί πως ο Πλατανιάς πήρε πολλά ρίσκα που δεν του βγήκαν. Έχασε βασικούς παίκτες που δεν τους αναπλήρωσε επαρκώς όπως τους Γιακουμάκη, Μανούσο (στην επίθεση), Μπανανά (στην άμυνα), Μενδρινό, Μουνάφο και Γουνδουλάκη (στην μεσοεπιθετική του γραμμή). Τελικώς ο Πλατανιάς από εκεί που πέρυσι ήταν 7ος στην τελική κατάταξη με 42 βαθμούς κλείνει το 2017 και τον α’ γύρο με μόλις 6 βαθμούς σε 15 αγώνες!!! Ουραγός με την 15η Κέρκυρα (σ.σ. που είναι δηλαδή μία θέση πιο πάνω) να έχει 11 πόντους. Δεδομένα την ομάδα την επηρέασε σε μεγάλο βαθμό η περσινή ιστορία με τις καταγγελίες στο Ολυμπιακός – Πλατανιάς. Αυτό φάνηκε και στην πορεία διότι οι παίκτες που κατέθεσαν ότι δεν τους χτύπησαν ή δεν είχαν πρόβλημα στο φαληρικό γήπεδο αποχώρησαν από την ομάδα και παρότι ορισμένοι έμειναν το περίεργο κλίμα παρέμεινε για καιρό. Ως γνωστόν από τον Νοέμβριο έχει προπονητή τον Ισπανό με θητεία στην Ελλάδα Χοσέ Μανουέλ Ρόκα (σ.σ. διαδέχθηκε τον Παράσχο) που έχει βελτιώσει έως ένα σημείο την εικόνα αλλά και πάλι τα αποτελέσματα δεν έχουν έρθει. Με δεδομένο ότι τον Γενάρη θα προκύψουν αρκετές αλλαγές στο ρόστερ (σ.σ. έχουν φύγει ήδη παίκτες όπως οι Κρος, Ντεβέσα και Στάθης) με αποχωρήσεις και… αφίξεις οι Χανιώτες θα τα παίξουν όλα για όλα με στο 2018, ελπίζοντας αυτήν την φορά να πετύχουν διάνα στις μεταγραφές.

gazzetta.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις