To… Mουντιάλ Συλλόγων που ετοιμάζει η FIFA

Mία σημαντική αλλαγή σχεδιάζει να κάνει η FIFA, καταργώντας το Κύπελλο Συνομοσπονδιών και δημιουργώντας το Μουντιάλ συλλόγων από το 2021!
Ήδη έχουν διαρρεύσει πολλά από τα χαρακτηριστικά που θέλουν να έχει το νέο τουρνουά, το οποίο θα γίνεται με την συμμετοχή των κορυφαίων συλλόγων

του κόσμου κάθε τέσσερα χρόνια, όπως αποκαλύπτει η ισπανική εφημερίδα Marca.
Το τουρνουά θα έχει 24 ομάδες και θα εκπροσωπούνται οι πέντε ήπειροι. Η Ευρώπη θα έχει 12 ομάδες και οι προϋποθέσεις για την κατάταξη θα είναι οι εξής: οι τέσσερις τελευταίοι νικητές του Champions League, οι τελευταίοι τέσσερις φιναλίστ και οι άλλοι τέσσερις με τον καλύτερο συντελεστή. Δηλαδή, αν το τουρνουά γινόταν τώρα η Ευρώπη θα είχε: Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Γιουβέντους, Μπάγερν, Παρί Σ.Ζ., Σεβίλλη, Μάντσεστερ Σίτι, Ντόρτμουντ, Μπενφίκα, Άρσεναλ και Πόρτο.
Η ημερομηνία που επιλέγεται είναι για το καλοκαίρι του 2021, επειδή υπάρχει ένα κενό που προκύπτει από τη μη διεξαγωγή Euro ή Copa America. Θεωρητικά, για το μήνα Ιούνιο είχε προγραμματιστεί το νέο Copa America, αλλά σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, θα μεταφερθεί για το 2020. Η Νότια Αμερική θα έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη εκπροσώπηση, με πέντε ομάδες, πιθανότατα τις τέσσερις τελευταίες νικήτριες του Copa Libertadores και την ομάδα με την καλύτερη κατάταξη της CONMEBOL. Αυτή την στιγμή θα ήταν: Ατλέτικο Νασιονάλ, Ρίβερ Πλέιτ, Σαν Λορέντζο, Ατλέτικο Μινέιρο και Μπόκα Τζούνιορς.
Τόσο η Αφρική όσο και η Ασία και η Βόρεια Αμερική θα έχουν δύο εκπροσώπους σε αυτό το Μουντιάλ συλλόγων. Δεν έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες των επιλογών, αλλά λαμβάνοντας υπόψη τους δύο τελευταίους πρωταθλητές, θα ήταν για την Αφρική: Βιντάντ Καζαμπλάνκα, Μαμελόντι Σάντους, για την Ασία Ουράβα Ρεντ Ντάιμονς και Ξεομπάνκ Χιουντάι Μότορς και για την βόρεια Αμερικής Πατσούκα και Αμέρικα.
Απομένει να καθοριστεί η 24η ομάδα και ακόμη εάν η Ωκεανία θα έχει σταθερή θέση ή εάν θα χρειαστεί να περάσει κάποιο είδος play-off με ομάδα από άλλη Συνομοσπονδία. Σε κάθε περίπτωση, αν είχε μία θέση αυτή την στιγμή θα ήταν της Οκλαντ Σίτι.
Το τουρνουά θα χωριστεί σε οκτώ ομίλους με τρεις ομάδες. Η καλύτερη από κάθε όμιλο θα πάει στους προημιτελικούς. Οι δύο ομάδες που θα φτάσουν στον τελικό θα έχουν παίξει συνολικά πέντε παιχνίδια, ώστε να πιθανολογείται ότι η διοργάνωση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μόλις 20 ημέρες.
Δεν έχει αποφασιστεί εάν διοργανώτρια θα είναι η χώρα που θα φιλοξενεί το επόμενο Μουντιάλ. Σε αυτήν την περίπτωση, ωστόσο, θα ήταν αδύνατο να διεξαχθεί το τουρνουά στο Κατάρ, επειδή το καλοκαίρι οι θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή αγώνων. Ορισμένες πηγές μιλούν για την Κίνα ως τον ιδανικό προορισμό για να αρχίσει με το τελευταίο μεγάλο στοίχημα της FIFA.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις