Φορολογία κερδών στο στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια

Δείτε παρακάτω τι ισχύει το 2018 σχετικά με την φορολόγηση κερδών από τυχερά παιχνίδια.

Σύμφωνα με το νόμο 4141/2013 όπως αυτός δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Α’ 81, στο εξής τα κέρδη των παικτών τα οποία προκύπτουν από στοίχημα ή άλλα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, για παράδειγμα καζίνο, υπόκεινται σε φορολογία. Αναλυτικότερα, οι κλίμακες φορολόγησης είναι οι εξής τρεις:

-Καθαρό κέρδος στήλης έως 100 ευρώ: αφορολόγητο

-Καθαρό κέρδος στήλης από 100,01 έως 500 ευρώ: φόρος 15% (επί του ποσού που υπερβαίνει τα 100 ευρώ αφορολόγητου καθαρού κέρδους)

-Καθαρό κέρδος στήλης από 500,01 ευρώ και πάνω: φόρος 20% (επί του ποσού που υπερβαίνει τα 500 ευρώ καθαρού κέρδους)

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι η αξία της κάθε στήλης υπολογίζεται στα 0.10 ευρώ και με βάση το νόμο η φορολογία επί των καθαρών κερδών επιβάλλεται κλιμακωτά ανά στήλη. Με άλλα λόγια, το αφορολόγητο ισχύει σε περίπτωση καθαρού κέρδη έως και 100 ευρώ ανά στήλη, ή για καθαρό κέρδος 1.000 ευρώ για κάθε ευρώ που ποντάρει κανείς. Επομένως, αυτό που γίνεται κατανοητό είναι πως ο φόρος επιβάλλεται κλιμακωτά και οι περιπτώσεις στις οποίες ο παίκτης φορολογείται είναι η 2η και η 3η από τις περιπτώσεις που αναφέρονται παραπάνω.

Παραδείγματα

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαριστεί ότι φορολογείται το κέρδος σε κάθε στήλη και όχι το συνολικό ποσό που αποκομίζει κανείς από τη στοιχηματική του δραστηριότητα. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα, τα οποία θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο τον κάθε ενδιαφερόμενο να αντιληφθεί τον τρόπο φορολόγησης των κερδισμένων ποσών από το στοίχημα ή άλλα τυχερά παιχνίδια στο ίντερνετ.

α) Παίκτης ποντάρει 100 στήλες (δηλ. 10 ευρώ) σε απόδοση 510 και κερδίζει 5.100 ευρώ. Δεν υπάρχει κανένας φόρος αφού το καθαρό του κέρδος είναι 5.090 / 100 = 50,9 ευρώ ανά στήλη (το αφορολόγητο είναι 100 ευρώ ανά στήλη).

β) Παίκτης ποντάρει 50 στήλες (δηλ. 5 ευρώ) ευρώ σε απόδοση 1250 και κερδίζει 6.250 ευρώ. Το καθαρό του κέρδος είναι 6.245 / 50 = 124,9 ευρώ ανά στήλη. Τα πρώτα 100 ευρώ ανά στήλη είναι αφορολόγητα. Στα επόμενα 24,9 ευρώ ανά στήλη παρακρατείται φόρος 15% (δηλ. 3,735 ευρώ ανά στήλη x 50 στήλες = 186,75 ευρώ). Ο παίκτης τελικά εισπράττει λοιπόν μετά την παρακράτηση του φόρου 6.063,25 ευρώ.

Τα παραδείγματα που χρησιμοποιήθηκαν είναι από τον Stoiximan, μία από τις νόμιμες εταιρίες στοιχήματος που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Περισσότερα γύρω από τη φορολογική σας δήλωση: Όποιος έχει κέρδη από το στοίχημα ή άλλα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο, έχει τη δυνατότητα να ζητήσει μία βεβαίωση από την εταιρία με την οποία συναλλάσσεται, στην οποία θα αναφέρεται ότι το κερδισμένο ποσό έχει ήδη φορολογηθεί. Οι περισσότερες στοιχηματικές εταιρίες γνωρίζουν την διαδικασία και συχνά αποστέλλουν τα απαραίτητα έγγραφα, τα οποία είναι καθαρά για φορολογική χρήση, στους πελάτες τους. Όσον αφορά στον φορολογούμενο, το ποσό αυτό θα φορολογηθεί μόνο ως προς την εισφορά αλληλεγγύης και δε θα συνυπολογιστεί στο εισόδημα προκειμένου να φορολογηθεί συνολικά με την ισχύουσα κλίμακα φορολόγησης.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί πως από τον Μάιο του 2016, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην φορολόγηση των στοιχηματικών εταιριών με 35% στα μεικτά κέρδη (GGR) από 30% που ίσχυε μέχρι τότε.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις