Τι έκανες στην πρώτη φάση, Ελλάδα;

Η Εθνική ομάδα με τη νίκη της απέναντι στην Πολωνία κατάφερε τον μίνιμουμ στόχο της, που ήταν να πάρει το εισιτήριο για τη φάση των νοκ-άουτ αγώνων του Ευρωμπάσκετ, που θα γίνουν στην Πόλη.

Η ομάδα του Κώστα Μίσσα, μετά το ρεκόρ 2-3 στους ομίλους, έχει μπροστά της έναν νέο “τελικό”, απέναντι στη Λιθουανία, για τους “16”, όπου θα διεκδικήσει την είσοδό της στην οκτάδα της διοργάνωσης.
Όμως, τι έκανε στην πρώτη φάση η ελληνική ομάδα; Ποιοι ήταν οι αριθμοί της, ομαδικά και ατομικά κάθε παίκτη; Ποιοι… τραβούν το κουπί βάσει χρόνου συμμετοχής και όχι μόνο; Σε ποια ομαδική κατηγορία η Εθνική είναι “up” και σε ποια αντίστοιχα “down” και καλείται να βελτιώσει;

Η ακούραστη τριπλέτα
Ο Κώστας Σλούκας είναι ο παίκτης από τον οποίο… ξεκινά και τελειώνει η εκάστοτε πεντάδα που παρατάσσει ο Μίσσας, αφού είναι ο πρώτος σε χρόνο συμμετοχής (27,2 λεπτά), ενώ στον “τελικό” με τους Πολωνούς αγωνίστηκε για 34′.
Ο γκαρντ της Φενέρ είναι επίσης ο πρώτος μας σκόρερ, με 15,2 πόντους και βάσει αριθμών ο καλύτερος σε αξιολόγηση (17,8) με τον Γιώργο Πρίντεζη να ακολουθεί (14π.), ο οποίος άλλωστε είναι δεύτερος και στο χρόνο συμμετοχής (26,6 λεπτά).
Ο τρίτος της παρέας που παίζει άνω των 25 λεπτών είναι ο Νικ Καλάθης (25,2), που επίσης είναι διψήφιος σε μέσο αριθμό πόντων (11,2), την ώρα που είναι με διαφορά ο καλύτερος δημιουργός της “γαλανόλευκης”, με 4,4 τελικές πάσες ανά αγώνα, την ώρα που κανείς δεν έχει πάνω από δύο, με το Νίκο Παππά, που ακολουθεί στη λίστα, να μετράει 1,8 ασίστ.
Οσο για τα ριμπάουντ, αυτά είναι… δουλειά του Γιάννη Μπουρούση, που κυριαρχεί στον συγκεκριμένο τομέα, με 4,8, ενώ ο Πρίντεζης έχει 4,6 και ο Κώστας Παπανικολάου που έχει τέσσερα.

Το αξιοσημείωτο + του Παπαγιάννη και η δουλειά του Θανάση
Ενας παίκτης που όταν πατά παρκέ δίνει άλλη διάσταση στην Εθνική στις δύο ρακέτες είναι ο Γιώργος Παπαγιάννης, ο οποίος φιγουράρει πρώτος όσον αφορά το +/-, αφού όσο είναι στην πεντάδα, η Ελλάδα μετράει +6,2, με τον Παπανικολάου να ακολουθεί με +5,6!
Αντίστοιχα, αυτά που κάνει ο Θανάσης Αντετοκούνμπο στο παρκέ δεν αποτυπώνονται κατά βάση στη στατιστική, αφού προσφέρει αμυντικά και σε τεράστιο ποσοστό στον τομέα “ενέργεια”, ενώ είναι πρώτος σε κοψίματα Ελληνας παίκτης, με 1,2 ανά αγώνα.

Οι δύο όψεις των ποσοστών και τα λάθη
Οσον αφορά την ομαδική στατιστική, αν οι 84,2 πόντοι που σκοράρει η ελληνική ομάδα ανά αγώνα είναι ένα ικανοποιητικό νούμερο, σίγουρα δεν είναι οι 80 που δέχεται αντίστοιχα, αφού με εξαίρεση τους 61 που δέχθηκε από την αδύναμη Ισλανδία στην πρεμιέρα, σε κανένα παιχνίδι δεν κατέβασε τον αντίπαλο κάτω από τους 77 πόντους, ενώ δέχθηκε 95 από τους Γάλλους.
Στα ποσοστά ευστοχίας, το καλό νέο είναι η δεύτερη θέση στην κατάταξη με το ποσοστό εντός πεδιάς (51,2%), ελάχιστα πίσω από την πρώτη Γαλλία (51,3%), ωστόσο “πονάει” το φτωχό γι’ αυτό το επίπεδο 64,3% στις βολές, που την κατατάσσει ομαδικά στην 20η θέση από τις 24 ομάδες, με φωτεινή εξαίρεση τον Σλούκα του 94,4% και τον Παπαγιάννη (80%).
Παράλληλα, ένας τομέας που σίγουρα πρέπει να βελτιωθεί είναι η αναλογία ασίστ/λαθών, αφού η Ελλάδα είναι μόλις 13η στη λίστα, με 1,4 ανά αγώνα, αριθμός που καταδεικνύει πως όσο εύκολα δημιουργούμε, άλλο τόσο εύκολα υποπίπτουμε σε λάθη.
Τα αποτελέσματα της Ελλάδας στην πρώτη φάση
Ισλανδία-Ελλάδα 61-90
Ελλάδα-Γαλλία 87-95
Σλοβενία-Ελλάδα 78-72
Ελλάδα-Φινλανδία 77-89
Ελλάδα-Πολωνία 95-77

statistics.jpg

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις