Έριξε στο… καναβάτσο τον Ολυμπιακό η ΑΕΚ

Βγαλμένη από τα πιο τρελά όνειρα του κόσμου της τελείωσε η ΑΕΚ τη σειρά των αγώνων με τον Ολυμπιακό! Μετά το τεράστιο διπλό στο Φάληρο για το πρωτάθλημα, η «Ένωση» συνέχισε την πελατειακή σχέση που χτίζει σταδιακά με τον μεγαλύτερό της αντίπαλο, πετώντας τον έξω και από το Κύπελλο (2-1).

Το τρίτο τέρμα του Χριστοδουλόπουλου φέτος απέναντι στους Πειραιώτες και μια ασύλληπτη γκολάρα του Αραούχο υπέγραψαν τον θρίαμβο των «κιτρινόμαυρων», που τους έστειλε στα ημιτελικά της διοργάνωσης.

Άξιος της τύχης του ο Ολυμπιακός, δεν αξιοποίησε την υπεροχή του στο πρώτο ημίχρονο και το μόνο που κατάφερε ήταν να γεμίσει άγχος στο τέλος το ΟΑΚΑ με τη μείωση του σκορ από τον Ταχτσίδη.

Εκπλήξεις επεφύλασσαν οι αρχικές ενδεκάδες των δυο ομάδων. Ο Μανόλο Χιμένεθ επανέφερε το 3-5-2 (αν και το γράφημα της ΠΑΕ το έδειχνε 4-4-2), ξεκίνησε κανονικά τον Λιβάγια κι άφησε εκτός αρχικού σχήματος τον Αραούχο. Οι «ερυθρόλευκοι», από την άλλη, έκαναν μια αλλαγή της τελευταίας στιγμής, με τον Ζιλέ να ξεκινά τελικά στο αρχικό σχήμα (αντί του Σισέ) και τον Ρομαό να οπισθοχωρεί σε ρόλο στόπερ. Δεδομένων όλων αυτών, οι δυο ομάδες παρατάχθηκαν ως εξής στον αγωνιστικό χώρο:

Σαν να μην… μεσολάβησε ποτέ το συναρπαστικό τελευταίο δεκάλεπτο στο παιχνίδι πρωταθλήματος φέρθηκαν οι δυο ομάδες. Λες και συνεχιζόταν το πρώτο (κακό) ματς για το Κύπελλο, η εικόνα ήταν σχεδόν ίδια στο ΟΑΚΑ: Πολλά νεύρα, πολλά λάθη και μια υπερβολική επιφυλακτικότητα από την πλευρά της ΑΕΚ, που αδυνατούσε να αξιοποιήσει σε μεγάλο βαθμό ο Ολυμπιακός. Με την «Ένωση» να αγωνίζεται… ανεξήγητα σαν να είχε υπέρ της σκορ, οι «ερυθρόλευκοι» δεν δυσκολεύτηκαν να πάρουν το κέντρο και κατά συνέπεια τον έλεγχο του αγώνα.

Ακόμα λοιπόν κι αν δεν έφτιαχναν πιο «καθαρές» ευκαιρίες από ένα άστοχο πλασέ του Μιραλάς και ένα αδύναμο σουτ του Ανσαριφάρντ έπειτα από σύγχυση στην περιοχή, ήταν εμφανώς ανώτεροι ως το ημίωρο. Κάτι που -ευτυχώς για την ΑΕΚ- το διαπίστωσε ο Χιμένεθ. Αφού λοιπόν η ομάδα του έφτιαξε την πρώτη καλή ευκαιρία (με τζούφιο σουτ του Κονέ έπειτα από άψογη ενέργεια και σέντρα του Λόπες) δεν δίστασε να αλλάξει νωρίς την τακτική του: Ρίχνοντας τον Χριστοδουλόπουλο αντί του Λόπες και γυρίζοντας τη διάταξη σε 4-2-3-1.

Κάπως έτσι, οι «κιτρινόμαυροι» ισορρόπησαν την κατάσταση. Έκλεισαν τους διαδρόμους προς την περιοχή τους και προσπάθησαν να πιέσουν ψηλά τον Ολυμπιακό. Εκείνος ωστόσο (αν και σταμάτησε να είναι τόσο επιθετικός) δεν ένιωθε σοβαρό κίνδυνο. Και πέρα από ένα άστοχο βολέ του Μασούντ -στην καλύτερη φάση της ΑΕΚ ως εκείνο το σημείο- δεν σημειώθηκε τίποτα άλλο πέρα από λάθη και δυνατά μαρκαρίσματα ως την ανάπαυλα.

Όσο νωθρή πήγε όμως η «Ένωση» στ’ αποδυτήρια, άλλο τόσο φουριόζα επέστρεψε απ’ αυτά. Με την έναρξη κιόλας του β’ μέρους οι παίκτες του Χιμένεθ έδειξαν αποφασισμένοι να πάρουν εκείνοι το κουμάντο. Πιέζοντας λοιπόν ψηλά και αναγκάζοντας σε λάθη τους αμυντικούς του Ολυμπιακού, γρήγορα έγινε κυρίαρχη. Και ακόμα πιο γρήγορα ανταμείφθηκε γι’ αυτό: Χάρη σε μια άψογη σέντρα του Μπακάκη με το αριστερό (!) και μια ζυγισμένη κεφαλιά του Χριστοδουλόπουλου που κάρφωσε την μπάλα στη γωνία του Προτό και έβαλε φωτιά στο ΟΑΚΑ.

Η ΑΕΚ όμως δεν ήταν διατεθειμένη να σταματήσει εκεί. Βλέποντας τους «ερυθρόλευκους» να μην μπορούν να συνέλθουν, επεδίωξε να καθαρίσει άμεσα την πρόκριση. Ωστόσο, ο Προτό έκανε μεγάλη επέμβαση στη δύσκολη κεφαλιά του Κονέ και ο Μασούντ (αν και αμαρκάριστος στο πίσω δοκάρι έπειτα από εκτέλεση κόρνερ) σημάδεψε τη λάθος πλευρά των διχτύων. Αφού λοιπόν τη γλίτωσε, ο Ολυμπιακός προσπάθησε να οργανωθεί. Ο Κόντης από τον πάγκο προσπάθησε ν’ αντιστρέψει την κατάσταση με Οφόε και Πάρντο (αντί Ζιλέ και Μάριν). Και την ίδια ώρα ο Χιμένεθ απλώς φρέσκαρε την επίθεσή του (με Αραούχο αντί Λιβάγια).

Πού να ‘ξερε πόσο γρήγορα θα δικαιωνόταν γι’ αυτό… Γιατί λίγα μόλις λεπτά μετά την είσοδό του στο γήπεδο, ο Αργεντινός θύμισε τον παικταρά που θαύμασε πέρυσι όλη η Ελλάδα. Και με ένα φοβερό βολέ (αφότου έστρωσε πρώτα ο ίδιος την μπάλα για τον εαυτό του με το στήθος) τίναξε τα δίχτυα του Προτό! Αυτό ήταν… Το ΟΑΚΑ ήταν σε έκσταση. Ο Ολυμπιακός είχε πανικοβληθεί. Και η αφιονισμένη ΑΕΚ έψαξε άμεσα κι άλλο γκολ (με σουτ του Μπακασέτα και γυριστό του Σιμόες). Αφού δεν το βρήκε όμως, τιμωρήθηκε από τον περιβόητο νόμο του ποδοσφαίρου.

Έτσι, δεν χρειάστηκε τίποτα περισσότερο από μια εκτέλεση κόρνερ του Φορτούνη και μια επιβλητική κεφαλιά του Ταχτσίδη για να γίνει το ματς θρίλερ. Για να μετατραπεί η γιορτινή ατμόσφαιρα σε σύννεφο άγχους για την ΑΕΚ. Και για να πιστέψει ο Ολυμπιακός στο δικό του «θαύμα». Παρά την πίεση όμως των «ερυθρόλευκων», η ομάδα του Χιμένεθ άντεξε. Παρά τα αλλεπάλληλα κόρνερ, έμεινε ψύχραιμη. Και με τον ακλόνητο Μπάρκα να βάζει τη σφραγίδα του (επεμβαίνοντας σε κεφαλιά του Τζούρτζεβιτς και καθαρίζοντας κάθε σέντρα στην περιοχή του) πανηγύρισε δίκαια την πρόκριση με τρίτη νίκη φέτος επί του αντιπάλου της.

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης, Λόπες (28′ λ. τρ. Χριστοδουλόπουλος), Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Σιμόες, Κονέ, Γκάλο, Μασούντ, Μπακασέτας (88′ Γαλανόπουλος), Λιβάγια (66′ Αραούχο).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Προτό, Ελαμπντελαουί, Κούτρης, Νικολάου, Ρομαό, Ζιλέ (64′ Οφόε), Ταχτσίδης, Μάριν (66′ Πάρντο), Μιραλάς, Φορτούνης, Ανσαριφάρντ (75′ Τζούρτζεβιτς).

Πηγή: sport-fm.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις