«Βασιλιάς» στη Μαδρίτη ο Ολυμπιακός!

Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν μεγάλη νίκη στη Μαδρίτη επί της Ρεάλ –η πρώτη μετά το 2009- με 80-79 σε ένα ματς με συγκλονιστικό φινάλε, που απαιτήθηκε το instant replay προκειμένου να κριθεί το ροζ φύλλο αγώνα.

Η ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου που είχε σε συγκλονιστικό βράδυ τον Γιώργο Πρίντεζη (21 πόντοι, 2/3 τρίποντα, 7/7 βολές, 6 ριμπάουντ και 4 κερδισμένα φάουλ σε 25’) με αυτή τη νίκη έφτασε στο 15-7 αφήνοντας πολύ πίσω τη Ρεάλ (13-9) την οποία την έχει από… κάτω και στην ισοβαθμία, κάτι που μεταφράζεται με μια θέση στην 4άδα και στην εξασφάλιση πλεονεκτήματος για τα play-off.

Οι Πειραιώτες είχαν στη μεγαλύτερη διάρκεια του ματς το προβάδισμα, αλλά ο εκπληκτικός Ντόντσιτς και τα τρίποντα του Τόμπκινς κρατούσαν τους γηπεδούχους μέσα στον αγώνα. Μάλιστα στο 4ο δεκάλεπτο, η Ρεάλ Μαδρίτης έδειχνε να τα έχει φέρει όλα… τούμπα, όταν 5:40 πριν από τη λήξη, προηγήθηκε με 6 (73-67) και ο Ολυμπιακός έδειχνε μπλοκαρισμένος. Ωστόσο, όλα άλλαξαν όταν από ένα αντιαθλητικό φάουλ του Σπανούλη, ο Ρέγες όχι μόνο έχασε τις βολές , αλλά χρεώθηκε και με τεχνική ποινή με τον Στρέλνιεκς να ευστοχεί και τον Πρίντεζη να εκτελεί από τα 6,75. Όλα τα λεφτά ήταν η τελευταία φάση, όταν με το σκορ στο 79-80, η Ρεάλ είχε την τελευταία κατοχή, ο Παπανικολάου χρεώθηκε με φάουλ, αλλά αυτό ήταν εκπρόθεσμο όπως διαπιστώθηκε από το instant replay και ο Ολυμπιακός πήρε τη σπουδαία νίκη, έστω και με μπόλικο άγχος.

Καθοριστικός –πλην του ηγέτη Πρίντεζη- ήταν ο Στρέλνιεκς (11 πόντοι, 7 ασίστ), αλλά και ο Ουίλτζερ που αποτέλεσε τον «X Factor» στη β’ περίοδο, όταν και σκόραρε 9 πόντους και ολοκλήρωσε το ματς με 12.

Από τη Ρεάλ Μαδρίτης, μια ομάδα μόνος του ο Λούκα Ντόντσιτς (27 πόντοι), αλλά αστόχησε σε πολλές κρίσιμες βολές (10/15), αλλά και ο Τρέι Τόμπκινς με 20 πόντους και 5/6 τρίποντα.

Το ματς

«Καυτή» από την περιφέρεια και με κυριαρχία στη ρακέτα και τα επιθετικά ριμπάουντ (4 στα πρώτα 2 λεπτά της αναμέτρησης) άρχισε το ματς η Ρεάλ Μαδρίτης, που προηγήθηκε 5-0 με τρίποντο του Τόμπκινς και καλάθι του Ντόντσιτς. Ωστόσο, ο Ολυμπιακός δεν φοβήθηκε να μπει σε αυτό το ρυθμό και με τους Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ να κυριαρχούν, πέρασε μπροστά 9-7. Παρ’ όλα αυτά, οι γηπεδούχοι με νέα τρίποντα από τους Τέιλορ και Τόμπκινς ανέκτησαν το προβάδισμα (13-9), αλλά ο Ολυμπιακός ήταν σε πολύ καλό βράδυ επιθετικά. Η μπάλα μοιραζόταν ιδανικά και το 13-9 έγινε 13-17. Η περίοδος ολοκληρώθηκε με τους παίκτες του Σφαιρόπουλου να είναι μπροστά (20-21) με τον Ουίλτζερ να δίνει λύσεις στο διάστημα που αγωνίστηκε.

Ο νεαρός Καναδός δήλωσε «παρών» στη β’ περίοδο, ενώ σημαντικές βοήθειες επιθετικά πήραν οι «ερυθρόλευκοι» πήραν και από τον Χόλις Τόμπσον. Ο Ολυμπιακός δεν έχανε το προβάδισμα και μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε ο οίστρος έξω από τα 6,75 των δύο φόργουορντ. Ο Αμερικανός με τρίποντο έδωσε… αέρα πέντε πόντων (32-37) ενώ με δικές του βολές η διαφορά έφτασε και στο +8 (35-43), με τη Ρεάλ να δείχνει μια αντίδραση στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου, με τους Ντόντσιτς και Κάρολ να ρίχνουν τη διαφορά στους 6 (39-45). Σε αυτό το χρονικό σημείο, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν στους 9 πόντους τους Ουίλτζερ και Πρίντεζη και στους 7 τον Τόμπσον, την ώρα που ο Ντόντσιτς είχε 10.

Κι αν στο β’ ημίχρονο ο Ολυμπιακός έπρεπε να βρει αντίδοτο για τον Ντόντσιτς, το ίδιο έπρεπε να κάνει πλέον και με τον Τόμπκινς που είχε συνδεθεί με το «ερυθρόλευκο» καλάθι, που εκτελούσε διαρκώς από τη γραμμή του τριπόντου, φτάνοντας στα 5 μέχρι το τέλος της περιόδου. Ο Αμερικανός της «Βασίλισσας» με την έναρξη του γ’ δεκαλέπτου μείωσε στους 3 (42-45) και ενώ ο Ολυμπιακός έδειξε αντίδραση με τον Πρίντεζη (44-49), ο Ντόντσιτς συνέχιζε το δικό του… χαβά από κάθε σημείο του παρκέ, κρατώντας τη διαφορά σε απόσταση σουτ (47-49). Στα μέσα της περιόδου, ο Ολυμπιακός άρχισε να χάνει τη συγκέντρωσή του στην επίθεση και «κόλλησε» στην επίθεση, αλλά η ισοφάριση του Ταβάρες (49-49) σαν να τον αφύπνισε. Με τρίποντο του άφαντου μέχρι εκείνου του σημείου, Ρόμπερτς η διαφορά επανήλθε στους 4 για τον Ολυμπιακό (54-58). Κοζέρ και Ντόντσιτς επανέφεραν την ισορροπία στο ματς (62-62), αλλά ο Ουίλτζερ με εκπληκτικό buzzer-beater τρίποντο έστειλε τους «ερυθρόλευκους» προηγούμενους στο σκορ (62-65) και με ανεβασμένη ψυχολογία.

Τελικά όλα κρίθηκαν στο τελευταίο δεκάλεπτο, εκεί που άρχισαν να «ξυπνούν» εφιάλτες από τα προηγούμενα βράδια των «ερυθρόλευκων» εκτός έδρας στη φετινή διοργάνωση. Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου είχαν «κολλήσει» επιθετικά, λόγω της ασφυκτικής πίεσης που άσκησε για πρώτη φορά στο ματς η Ρεάλ. Ο Κοζέρ με τέσσερις σερί πόντους και ο Τόμπκινς με τρίποντο έβαλαν την ομάδα τους σε θέση οδηγού έπειτα από πολλή ώρα στο ματς (69-65), αναγκάζοντας τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να καλέσει τάιμ-άουτ. Ο Γάλλος όμως συνέχισε να «πληγώνει» την αντίπαλη άμυνα (71-65), με τον Ολυμπιακό από την άλλη πλευρά να βρίσκει σκορ έπειτα από 3,5 λεπτά με τον Μιλουτίνοφ σε δημιουργία του Σπανούλη. Με προσπάθειες του Πρίντεζη, οι «ερυθρόλευκοι» έμεναν κοντά στο σκορ (73-70), ωστόσο όλα άλλαξαν στη ροή του αγώνα από… σπόντα. Ο Σπανούλης έκανε αντιαθλητικό φάουλ στον Ρέγες, ο Ισπανός σέντερ έκανε 0/2, κλώτσησε την μπάλα και χρεώθηκε με τεχνική ποινή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 73-70 να γίνει 73-74 με τρίποντο του φοβερού και τρομερού Πρίντεζη.

Έπειτα και με το σκορ να είναι στο 75-77 ο Ντόντσιτς πήγε στη γραμμή των βολών, έχοντας όμως ½ ενώ ο Σλοβένος ευστοχώντας στη συνέχεια και στις δύο, διαμόρφωσε το 78-77. Σε εκείνο το χρονικό σημείο, ο Σπανούλης ήταν εκτός, αφού είχαν ματώσει τα χείλια του και έτσι την οργάνωση ανέλαβε ο Στρέλνιεκς. Ο Λετονός με ωραία ενέργεια έκανε το 78-79, με τον Ντόντσιτς στην άλλη πλευρά του παρκέ να κερδίζει το φάουλ. Έκανε μεν 0/2, ωστόσο η τελευταία βολή επαναλήφθηκε λόγω της βιαστικής εισόδου του Μάντζαρη, με τον Σλοβένο να κάνει το 79-79.

Ο Στρέλνιεκς στα τελευταία δευτερόλεπτα κέρδισε το φάουλ, ευστόχησε σε μία βολή, αλλά ο Ολυμπιακός έδωσε σεμινάριο άμυνας στην τελευταία επίθεση, με την μπάλα να μένει στα χέρια της Ρεάλ ενώ είχε 15’’ για να βγάλει ένα σουτ. Αυτό έγινε και με τη βούλα του Instant replay, αφού το φάουλ του Παπανικολάου στον Κοζέρ ήταν εκπρόθεσμο, με τους Πειραιώτες να παίρνουν μεγάλη νίκη, που ισοδυναμεί με μισό πλεονέκτημα έδρας.

inner

inner

inner

sport-fm.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις