Πάτσης: «Θα ήταν άκομψο να μπω σφήνα σε μια διοίκηση που μπορεί»

Για όλους και για όλα μίλησε ο Ανδρέας Πάτσης στο ραδιόφωνο του ΣΠΟΡ FM Μαγνησίας και στην εκπομπή «Πρωϊνή Προπόνηση» με τους Ευθύμη Χούτα και Θανάση Κόφφα. Ο πρώην ισχυρός άνδρας της Νίκης απάντησε στα σενάρια που τον θέλουν να επανέρχεται στο διοικητικό προσκήνιο της βολιώτικης ομάδας, ευχήθηκε στη παρούσα διοίκηση του Συλλόγου να πραγματοποιήσει όλα όσα έχει υποσχεθεί και έθεσε τον εαυτό του στη διάθεση των ανθρώπων της Ερασιτεχνικής για τα θέματα που αφορούν την ΠΑΕ, όπως η εκκαθάριση.

Αναλυτικά όλη η συνέντευξη του Ανδρέα Πάτση στον ΣΠΟΡ FM Μαγνησίας:

«Το θέμα της εισήγησης του εισαγγελέα του κ. Πούλιου λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο. Από εκεί και πέρα εγώ έχω τονίσει κατ’ επανάληψη ότι αυτό που θα πρέπει να κάνει η δικαιοσύνη είναι να αποδίδεται το συντομότερο δυνατό, έτσι ώστε αν κάποιος δεν έχει καμιά ανάμειξη να μπορεί να συνεχίζει τη ζωή του και τις δραστηριότητές του «καθαρός». Η πλειοψηφία των κατηγορουμένων αυτή τη στιγμή εμπλέκεται με το ποδόσφαιρο. Αυτό δεν είναι καθόλου καλό και για το ποδόσφαιρο και για την αξιοπιστία του. Το καλύτερο για όλους είναι το όσο το δυνατόν συντομότερο να οδηγηθεί η υπόθεση στο ακροατήριο και να δούμε εκεί ποιος ευθύνεται και για ποιο πράγμα».

Για το αυτοδιοίκητο
«Το αυτοδιοίκητο – γιατί έχει παρεξηγηθεί – δεν σημαίνει ότι είναι «κράτος εν κράτει». Αυτοδιοίκητο δεν σημαίνει είμαι Βατικανό. Τα τελευταία χρόνια βιώναμε μια κατάσταση όπου η ΕΠΟ λειτουργούσε ως Πάπας και ως ξεχωριστό, αυτόνομο και αυτοτελές κράτος. Αυτοδιοίκητο σημαίνει ότι μπορεί να ρυθμίζει τα του οίκου της υπαγόμενη πάντοτε σ τις κανονιστικές ρυθμίσεις της Πολιτείας η οποία έχει τον τελευταίο έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων της ΕΠΟ. Αυτό είναι αυτοδιοίκητο για να μην μπερδευόμαστε. Από εκεί λοιπόν που είχαμε το αλάθητο του Πάπα – της ΕΠΟ – η οποία λειτουργούσε κατά το δοκούν εξυπηρετώντας δικά της συγκεκριμένα συμφέροντα φίλων σωματείων και καταδικάζοντας άλλα σωματεία τα οποία δεν ήταν φίλα προσκείμενα έχοντας μια δική της προσωπική ατζέντα, αυτή τη στιγμή επιχειρείται μια λογική «κρατισμού». Δηλαδή αντί να είναι η ΕΠΟ θα είναι το κράτος που θα κάνει κουμάντο. Αυτό είναι ένα πισωγύρισμα πάρα πολλά χρόνια πίσω. Πάντοτε υπάρχει μέση λύση. Είναι όμως πάνω απ’ όλα θέμα πολιτικής βούλησης. Ο κ. Κοντονής επιλέγει μια πολιτική κρατικού παρεμβατισμού γιατί σου λέει γιατί να ελέγχει η ΕΠΟ τα του οίκου της, θα αποφασίζει το κράτος».

-Σας έχουν προσεγγίσει για επιστροφή σας στη Νίκη;
«Μετά την αναγγελία της αποχώρησής μου τον Νοέμβρη και την αποχώρησή μου κατά τα μέσα Δεκεμβρίου υπήρχαν πάρα πολλές φωνές οι οποίες ουσιαστικά είχαν έτοιμη την επόμενη μέρα για την ομάδα στη Σούπερ Λίγκα. Σήμερα λοιπόν τέσσερις μήνες μετά υπάρχει μια αναζήτηση, προβληματισμός και σκεπτικισμός για την επόμενη μέρα. Τα λόγια είναι εύκολα, τα λόγια είναι μεγάλα, τα λόγια περισσεύουν. Όταν έρθει η ώρα των έργων εκεί αποδεικνύονται πάρα πολλά πράγματα. Θα θυμόσαστε λοιπόν όταν έφυγα , υπήρχαν πάρα πολλοί, και δημοσιεύματα και φίλαθλοι , πολύς κόσμος που ήταν έτοιμος να συνεχίσει το έργο στο δρόμο της Σούπερ Λίγκα.

Προτού λοιπόν ψάξει να βρει ποια είναι η επόμενη μέρα θα πρέπει να αναρωτηθεί γιατί έφτασε σ’ αυτή την επόμενη μέρα, ενώ άλλα προλόγιζε εκείνη την περίοδο. Μην ξεχνάτε ότι η ομάδα δεν κατέβηκε στον αγώνα με τον Παναιτωλικό για ένα ποσό της τάξης των 4.000€. Ένα μεγαλειώδες επίτευγμα, που θα το λέω και θα εξακολουθήσω να το λέω, μετά από 49 χρόνια και απίστευτες ταλαιπωρίες και δεκάδες δεκάδων προβλήματα συσσωρευμένα ετών η ομάδα πήγε στη Σούπερ Λίγκα, ξεκίνησε την διαδρομή της και θα μπορούσε ή θα ήθελε να είχε μια μεγάλη και μεγαλειώδη πορεία. Αυτοί όμως οι οποίοι ευαγγελίζονταν την επόμενη ημέρα χωρίς την παρουσία την δική μου και βοήθησαν στην απομάκρυνσή μου απέδειξαν ότι αυτά ήταν μόνο λόγια και έκρυβαν άλλες σκοπιμότητες.

Αυτό είναι το πρώτο. Το δεύτερο: το πού θα πάει η ομάδα, το τι θα κάνει ή δεν θα κάνει δεν είναι θέμα πετάω το φελλό και κοιτάω να δω αν θα μπει στο βαρέλι. Είναι θέμα σχεδιασμού. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο και μια Επιτροπή Ποδοσφαίρου. Πολλοί απ’ αυτούς και μάλιστα μπορώ να τους κατονομάσω είναι επιφανείς Βολιώτες και μάλιστα με οικονομική ευρωστία. Είναι ο κ. Ξάνθης μεγαλοεπιχειρηματίας, ο κ. Μακρόπουλος επίσης μεγαλοεπιχειρηματίας, ο κ. Βούλγαρης, θα μπορούσα να πω και ο κ. Τσαρνάς, έχουν μια μεγάλη οικονομική επιφάνεια και θέλανε να βγουν και μπροστά. Αυτό σημαίνει λοιπόν ότι έχεις κάνει τον σχεδιασμό σου, έχεις τα χρήματα, που νομίζω δεν είναι και ιδιαίτερα πολλά, αποφασίζεις πρώτα απ’ όλα για την ανακατασκευή του γηπέδου για να αποκτήσεις έδρα.

Φανταστείτε ότι το κόστος ανακατασκευής του Π. Μαγουλάς είναι ενάμιση έτους μισθώματα που πλήρωσα εγώ στο Πανθεσσαλικό, άρα δεν είναι ένα ποσό που είναι τραγικό. Έχεις κάνει τον προϋπολογισμό σου, ξέρεις ότι θα κάνεις πρωταθλητισμό… Όλα αυτά είναι εύκολα. Αν έχεις κάνει τον σχεδιασμό σου και έχεις αποφασίσει ότι θα βάλεις χρήματα και η κατηγορία και η διαδρομή και τα πάντα είναι πάρα πολύ εύκολα να αποσαφηνιστούν από τώρα. Δεν χρειάζονται αναμονές ιδιαίτερες. Το να ρίχνουμε το μπαλάκι κάθε φορά αλλού, το μόνο κακό που κάνει είναι στην ομάδα γιατί αυτή άγεται και φέρεται και χάνει την εμπιστοσύνη, όχι των φιλάθλων της αλλά στο ποδοσφαιρικό στερέωμα είτε έχει να κάνει με ποδοσφαιριστές είτε πως λειτουργεί μια ομάδα στα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Θέλω να πιστεύω ότι αυτοί οι οποίοι ανέλαβαν οι νεοεκλεγέντες και έχουν την οικονομική δυνατότητα και επιφάνεια, είναι γνωστό ότι την έχουν, θα έχουν κάνει τον σχεδιασμό τους, τον προϋπολογισμό τους και προφανώς ξέρουν και πώς θα το λειτουργήσουν από τώρα».

-Εσείς δεν σκοπεύετε υπό κάποιες προϋποθέσεις να εμπλακείτε πάλι με τα διοικητικά της Νίκης;
«Διάβασα μια δήλωση του κ. Γκόλια, με την οποία συντάσσομαι, λέει από την ώρα που ανέλαβα εγώ και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο θα ανεβαίνουμε μια κατηγορία το χρόνο. Ο κ. Ξάνθης και ο κ. Μακρόπουλος μπήκαν φαντάζομαι με την προοπτική αυτή. Θα κάνουν μεταγραφές, θα πάρουν παίκτες ανταγωνιστικούς, θα φτιάξουν το γήπεδο. Αν λοιπόν αυτή τη στιγμή ενώ υπάρχει μια επιτροπή επιφανών οικονομικά Βολιωτών, οι οποίοι είναι ιδεολόγοι Νικιώτες – γιατί εγώ κατηγορήθηκα ότι ήμουν επιχειρηματίας όχι ιδεολόγος Νικιώτης – το να κάνω λοιπόν εγώ τώρα μια παρέμβαση θα λέγανε ότι ενώ εμείς μπορούμε μόνοι μας και δεν θέλουμε τους ξένους ξανά μας έρχεσαι να μας μπεις καπέλο.

Εφόσον θέλεις να εκλεγείς μέλος του Δ.Σ. του Ερασιτέχνη, φαντάζομαι πως το κάνεις γιατί έχεις σκοπό και πρόθεση να παλέψεις, να δουλέψεις, να ματώσεις, να βάλεις χρήματα προκειμένου να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα. Το να έρθω εγώ και να κάνω μία παρέμβαση στα διοικητικά θα ήταν πολύ άκομψο και θα δεχόμουν μία σκληρή κριτική – δικαίως θα τη δεχόμουνα – καθώς ενώ υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν λεφτά, έχουν όραμα και είναι αμιγώς ιδεολόγοι γιατί κατάγονται από τις σάρκες της Νίκης, έχουν πρόθεση να δουλέψουν και πολύ σύντομα θα παρουσιάσουν το έργο τους, θα με κατηγορούσαν πως μπαίνω σφήνα στα σχέδιά τους».

-Αν οι άνθρωποι που διοικούν αυτή τη στιγμή την Ερασιτεχνική Νίκη προσέγγιζαν τον Ανδρέα Πάτση και του πρότειναν να γίνει συμπαίκτης σ’ αυτή την προσπάθεια, ο Ανδρέας Πάτσης τι θα απαντούσε;
«Δεν νομίζω πως χρειάζονται συμπαίκτες γιατί ήμασταν συμπαίκτες και ο καθένας τράβηξε τον δρόμο του. Και με τον κ. Μακρόπουλο συνυπήρξα στο ίδιο Δ.Σ. και με τον κ. Ξάνθη. Ο κ. Βούλγαρης δεν ήθελε να μπει στο Δ.Σ. της ΠΑΕ γιατί προφανώς ήθελε να είναι επικεφαλής και να κάνει το δικό του σχεδιασμό και καλά κάνει. Όπως επίσης και ο κ. Τσαρνάς είχε αρνηθεί. Οπότε στις καλές εποχές με κάποιους υπήρξα συμπαίκτης.

Άρα έχουν όλο το σενάριο στο μυαλό τους για το πώς θα κάνουν τη Νίκη πολύ καλύτερη από αυτή που μπόρεσα να κάνω εγώ στα 2,5 χρόνια που διοίκησα την ομάδα. Και φυσικά είναι κάτι που τους το εύχομαι ολόψυχα και είμαι σίγουρος πως μπορούν καθώς έχουν και την οικονομική δυνατότητα και τον σχεδιασμό».

-Ο λόγος που προέβη ο Ανδρέας Πάτσης στη δήλωση ότι με προϋποθέσεις μπορώ να επιστρέψω, ποιος ήταν;
«Την ερώτηση μου την έκανε ο φίλος μου ο Βασίλης (Β. Κρίσιλας – «Θεσσαλία») και απάντησα πως καλώς ή κακώς, καλώς για μένα, στο Βόλο ευτύχησα να κάνω μερικούς φίλους που και σήμερα αναγνωρίζουν το έργο μου και αναπολούν τις ημέρες που διοικούσα την ομάδα και είναι γεγονός πως έχουν υπάρξει κουβέντες για επαναφορά μου στην ομάδα. Σ’ αυτό το υποθετικό σενάριο απάντησα πως πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις:

Η πρώτη προϋπόθεση είναι να ανασκευαστούν τα όσα ψευδή ειπώθηκαν για μένα. Δεν είναι δυνατόν να ακούγονται πράγματα που ξεφεύγουν από την κριτική και φτάνουν στον απόλυτο εκχυδαϊσμό των πάντων. Πρέπει πρώτα απ’ όλα να αναγνωριστεί το έργο μου και να παραδεχθούν το δικό τους λάθος. Είτε από παραπληροφόρηση, είτε γιατί παρασύρθηκες».

-Υπάρχει και η άποψη πως ο Πάτσης πρέπει να ζητήσει συγνώμη από τη Νίκη
«Κοιτάξτε εγώ δεν καίγομαι. Εγώ δεν σήκωσα κανένα τηλέφωνο να πω πως θέλω να αναλάβω και πάλι τη Νίκη Βόλου. Ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει. Εγώ σας λέω ποια είναι η δική μου θέση και την οποία δεν πρόκειται να μεταβάλλω καθ’ οποιονδήποτε τρόπο. Δεν με ενδιαφέρει να επανέλθω. Θα μπορούσα να σκεφτώ κάτι, όπως είπα και στο Βασίλη (Β. Κρίσιλας) ότι υπάρχουν κάποιες πολύ σοβαρές προϋποθέσεις.

Γιατί δεν μπορείς να λες “Σ’ ευχαριστούμε πολύ, σήκω φύγε” ή περιφέρονταν αριστερά και δεξιά και έλεγαν πως εμείς έχουμε εναλλακτικό σχέδιο, εμείς θα τρέξουμε την ομάδα στη Σούπερ Λιγκ… Τέσσερις μέρες πριν τον αγώνα με τον Παναιτωλικό, ήμουν στα γραφεία της ομάδας και ενημέρωσα τον κ. Ξάνθη για τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ που θα έπρεπε να καταβληθούν ώστε να οριστεί ο αγώνας.
Είναι αλήθεια όμως πως πέρασα και πολύ όμορφες μέρες αλλά οι άσχημες είναι πραγματικά αποτρεπτικές για οποιαδήποτε ενασχόληση στο μέλλον.

Στην παρούσα φάση, κάποιοι δεσμεύτηκαν πως η ομάδα θα είναι πρωταγωνίστρια και κάθε χρόνο θα την ανεβάζουν μία κατηγορία, θα φτιάξουν γήπεδο, θα είναι ανταγωνιστικοί, επειδή έχουν την οικονομική επιφάνεια, οποιαδήποτε δική μου σφήνα σ’ αυτή τη χρονική περίοδο δικαίως θα ήταν κατακριτέα».

Για την ομαδική αγωγή κατά του ιδίου που δημοσιεύτηκε σε ΜΜΕ
«Καμία αγωγή δεν έχει κοινοποιηθεί στο πρόσωπό μου. Το μόνο που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι ένα δημοσίευμα σε μία αθηναϊκή εφημερίδα το οποίο τυχαία εμφανίστηκε μετά την δήλωσή μου στην εφημερίδα «Θεσσαλία» για ενδεχόμενη επιστροφή μου στη Νίκη. Εγώ επειδή δεν πιστεύω στις συμπτώσεις, δεν θεωρώ τυχαίο πως αυτό το δημοσίευμα βγήκε λίγο μετά τη δήλωσή μου στην εφημερίδα. Είναι σαφές πως σκοπός ήταν να κλονιστεί η εμπιστοσύνη του κόσμου προς το πρόσωπό μου. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα απολύτως.

Υπάρχει ένας πυρήνας που όχι μόνο με εκδίωξε αλλά δεν θέλει επ’ ουδενί την επαναφορά μου στην ομάδα, προσπαθώντας να μειώσει είτε την προσωπικότητά μου, είτε το έργο μου».

Για την εκκαθάριση της ΠΑΕ
«Ο Ερασιτέχνης είναι πιο λαλίστατος από εμένα στα ραδιόφωνα. Πολλές δηλώσεις, μεγάλες δηλώσεις αλλά χωρίς ουσία. Ο Ερασιτέχνης δια του εκπροσώπου του κ. Ξάνθη, δεν είχε καμία επαφή μαζί μου τους τελευταίους μήνες και είναι προφανώς παντελώς αδιάφοροι για την τύχη της ΠΑΕ.

Κανείς δεν έχει έρθει σε επαφή μαζί μου για οποιοδήποτε θέμα. Πρώτα μου καταμαρτυρούσαν πως δεν δίνω τις μετοχές. Βγήκα και είπα ελάτε να τις πάρετε. Εξαφανίστηκαν όλοι. Το να κάνεις το παγώνι είναι ωραία δουλειά. Από κει και πέρα όταν φτάνεις στην ώρα της κρίσεως, κρύβεσαι. Εγώ αυτό έχω διαπιστώσει.

Έχω ακούσει απίστευτη σεναριολογία. Ότι ο Πάτσης θα μας εμποδίσει όταν θα πάμε πάλι στη Β’, τρελά πράγματα. Σε καμία περίπτωση δεν θα σταθώ εμπόδιο. Το αντίθετο, εγώ θα σταθώ αρωγός στην προσπάθειά τους. Εγώ θέλω να πετύχουν στα σχέδιά τους και του χρόνου να την ανεβάσουν στη Β’ Εθνική. Το έχω δηλώσει πολλές φορές και προς πάσα κατεύθυνση».

-Με τα τωρινά δεδομένα θεωρείτε πως η Νίκη θα αγωνιστεί στη Γ’ Εθνική;
«Είναι θέμα χρημάτων. Ελλείψει χρημάτων, στάση εμπορίου. Άμα έχεις λεφτά παίζεις στη Γ’ Εθνική, αν δεν έχεις πας Τοπικό. Αν δεν έχεις καθόλου λεφτά κάθεσαι και κοιτάζεις τη σημαία. Είναι απλό. Έχεις λεφτά, θα παίξεις Γ’ Εθνική».

-Πόσα χρήματα χρειάζονται για να πρωταγωνιστήσεις στη Γ’ Εθνική;
«Με μία γρήγορη σκέψη, για να πρωταγωνιστήσεις στη Γ’ Εθνική, χρειάζεσαι τουλάχιστον 400.000€. Υπήρχε ομάδα πέρυσι που ξόδεψε μισό εκατομμύριο και δεν κατάφερε να ανέβει στη Β’ Εθνική. Τυχαίνει να είναι φίλος μου ο πρόεδρος και ξέρω πως τα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών του ήταν Β’ Εθνικής, 25 και 30.000€. Είναι σκληρό το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής. Αν ο σκοπός σου είναι να υπάρχεις απλά στη Γ’ Εθνική, με πολύ οικονομία να πέσεις στα 150.000€. Τα πράγματα είναι απλά. Έχεις τα χρήματα, πας μπροστά. Δεν τα έχεις, κάθεσαι και κλαις τη μοίρα σου. Διαλέγεις και παίρνεις».

-Αν η διοίκηση της Ερασιτεχνικής δηλώσει αδυναμία να τρέξει την ομάδα, είστε διατεθειμένος να αναλάβετε;
«Αυτή είναι μία άλλη ιστορία. Ας δηλώσει πρώτα αδυναμία και το κουβεντιάζουμε. Προς το παρόν δηλώνει μόνο δύναμη. Αυτή τη στιγμή κάποιοι βγαίνουν και λένε πως έχουμε παράδες, δεν γουστάρουμε ξένους επενδυτές, θα φτιάξουμε γήπεδα, θα φτιάξουμε ομάδα, κάθε χρόνο μία κατηγορία. Δεν δείχνουν πως θα δηλώσουν αδυναμία. Αν δηλώσουν αδυναμία, θα το κουβεντιάσουμε».

-Αφού ο Ανδρέας Πάτσης δήλωσε πως δεν θέλει να ξαναασχοληθεί με τη Νίκη; Έχουν ειπωθεί και βαριές κουβέντες εκατέρωθεν. Είχατε πει πως η Νίκη είναι 75 εισιτήρια, είχατε πει πολλά. Βέβαια, του έχουν πει και από την άλλη κουβέντες, θα ήταν λίγο κουτό να έρθει να αναλάβει μία ομάδα με 75 εισιτήρια.
«Το να σε πω κλέφτη χωρίς να μπορώ να αποδείξω τίποτα, είναι ύβρεις. Το να σε έχουν πιάσει και να σε έχουν καταδικάσει για κλοπή και να σε πω κλέφτη, τότε σου αποδίδω τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Όταν παίζεις με σουπερλιγκάτη ομάδα η οποία είναι και ευρωπαϊκών προδιαγραφών, τον Αστέρα Τρίπολης, και κόβεις 358 εισιτήρια, είναι μία αλήθεια. Τώρα αν εσένα δεν σου αρέσει να την ακούς, γιατί στο facebook έχεις φτιάξει έναν στρατό 118.000 φιλάθλων που το Μπερναμπέου είναι λίγο για σένα, αυτό είναι ψυχολογικό πρόβλημα δικό σου, που πρέπει να λύσεις με τον εαυτό σου, με τους φίλους σου με τις παρέες σου. Η αποτύπωση είναι συγκεκριμένη. Όταν αποτυπώνεις την πραγματικότητα δεν υβρίζεις κανέναν απλά αυτή είναι η αλήθεια. Το θέμα είναι πως θα πορευτούμε μ’ αυτή την πραγματικότητα».

-Κάποιος μπορεί να πει όμως πως με τον Ηρακλή είχε 10.000 κόσμο το γήπεδο.
«Μετά τον αγώνα με την Καβάλα, είχα βγει και είχα πει: παιδιά που πάμε έτσι με 438 εισιτήρια. Όταν γιορτάζεις στο σπίτι σου έρχονται πολλοί. Δεν έρχονται όμως κάθε μέρα τόσοι παρά το γεγονός πως είναι φίλοι σου… Το θέμα είναι πως ήρθαν για τη γιορτή ή γιατί ήταν φίλοι;»

Για την παράμετρο της τιμής του εισιτηρίου
«Το 15ευρο ήταν εισήγηση του Γιάννη Ξάνθη, εγώ το υποστήριξα και όλοι οι άλλοι επειδή λαϊκίζουν το γυρνάνε τούμπα. Το υποστήριξα γιατί όταν είδαμε τα νούμερα, δεν γινόταν αλλιώς και το πήρα πάνω μου. Αυτό το παπατζηλίκι, αυτό πήγαινε έλα, οδήγησε μία ομάδα που πέτυχε ένα απίστευτο άθλο, μέσα σε 2.5 χρόνια να βγει Σούπερ Λιγκ και μέσα 3.5 μήνες να ξαναπέσει».

Απομαγνητοφώνηση: goalpost.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις