Βασίλης Τσολάκης: «Ο Ζέφυρος δε συμβιβάζεται με το ρόλο του ρυθμιστή»

Ο Ζέφυρος πήρε μία νέα μεγάλη νίκη στην έδρα του, υποτάσσοντας τον Φαίακα Κέρκυρας, και ο προπονητής του, Βασίλης Τσολάκης, μίλησε στο Basketa.gr για τον νέο «φόνο» ενός σπουδαίου αντιπάλου και τους στόχους της ομάδας του, που δεν αφορούν μόνο την επιτυχία στο παρκέ κάθε Κυριακή.

Σε… φονέα των γιγάντων έχει μετατραπεί ο Ζέφυρος την φετινή σεζόν στον 3ο όμιλο της Γ’ Εθνικής, αποτελώντας βέβαια τα τελευταία χρόνια μία παραδοσιακή ομάδα στο Βορρά για την εν λόγω κατηγορία. Μετά την Νίκη Βόλου, σειρά πήρε ο Φαίακας Κέρκυρας(78-69) και παρέμεινε σε απόσταση μίας νίκης από την τετράδα. Με τέτοιες εμφανίσεις, οι μεγάλες επιδιώξεις θα μπορούσαν να είναι δικαιολογημένες, για ένα σύλλογο που δεν επιθυμεί μόνο τα αποτελέσματα στο παρκέ, αλλά και την ανάδειξη των ταλαντούχων παικτών που διαθέτει, υπό τις οδηγίες του Βασίλη Τσολάκη.

Ο προπονητής του Ζεφύρου, μίλησε στο Basketa.gr για το θρίαμβο επί του Φαίακα και το τι έχει μετατρέψει την έδρα της ομάδας του σε «φρούριο», αν και δεν κρύβει τη δυσαρέσκεια του, για το γεγονός δεν υπάρχει η δέουσα ανταπόκριση από το κοινό, όπως τονίζει ο ίδιος. Παράλληλα, αναφέρεται στο ρόλο του συλλόγου στην κατηγορία, που τα τελευταία χρόνια έχει συνηθίσει να τοποθετείται στην πρώτη πεντάδα του ομίλου του, αλλά χωρίς να θέλει να είναι… ένας απλός ρυθμιστής καταστάσεων. Επίσης, αναλύει το όραμα που υπάρχει στην Ανατολική Ακτή του Θερμαϊκού, χωρίς να παραλείπει να σχολιάσει τα τεκταινόμενα στο πρωτάθλημα του 3ου ομίλου.

Πόσο μεγάλη είναι η δύναμη που αντλείτε από την έδρα σας, με αποτέλεσμα να κερδίζετε ισχυρούς αντιπάλους, όπως η Νίκη και ο Φαίακας;

Είμαι σίγουρος, ότι σαν έδρα μαζεύουμε τον πιο λίγο κόσμο από όλα τα γήπεδα και αυτό παραμένει ένα από τα θέματα που πρέπει να λύσουμε. Στην έδρα μας, απλά, νιώθουμε πολύ καλύτερα τα ποσοστά ευστοχίας μας και φυσικά θεωρώ, ότι και η ομάδα μας όταν αποδίδει το μπάσκετ που μπορεί, έχει τέτοια ποιότητα που δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τις ομάδες που είναι στα υψηλά στρώματα της βαθμολογίας.

Τι κάνατε τόσο καλά στο παιχνίδι με τον Φαίακα για να έρθει άλλη μία μεγάλη νίκη;

Για το συγκεκριμένο ματς, αυτό που έχω να πω, είναι τα πολλά συγχαρητήρια που θέλω να δώσω στους παίκτες μου, που έβγαλαν στο παρκέ καρδιά και ψυχή. Όποιος χρησιμοποιήθηκε σε αυτό τον αγώνα, έδωσε το κάτι παραπάνω. Ήταν συγκεντρωμένοι στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα στην τακτική και στις διάφορες αντιμετωπίσεις στα ατού του Φαίακα. Αυτό που προσπαθήσαμε, ήταν να ελέγξουμε τα ριμπάουντ και να μην αφήσουμε τον Φαίακα να τρέξει ιδιαιτερα με τον Περούλη, που έχει μεγάλη ικανότητα σε μεγάλη φάση. Σε αυτό, φυσικά, βοήθησε και η μη συμμετοχή του Ματενίδη, αλλά και η αποβολή του Σπιτιέρη. Εμείς, βέβαια, με τη σειρά μας είχαμε μια σημαντική απώλεια, αυτή του Αλεξανδρίδη, αλλά ευτυχώς η απωλεια του καλύφθηκε από τα άλλα παιδιά. Επίσης, έπαιξε ρόλο και το καθαρό μυαλό που είχαμε στις επιλογές μας στην επίθεση στο τέλος του παιχνιδιού.

Ο Ζέφυρος με αυτή την νίκη συνεχίζει να βρίσκεται σε απόσταση μίας νίκης από την τετράδα. Κρυφοκοιτάζετε σε έναν τέτοιο στόχο ή προτιμάτε ένα ρόλο ρυθμιστή;

Ο Ζέφυρος ποτέ δεν είχε και δεν του αρέσει να έχει το ρόλο του ρυθμιστή. Παίζει για την νίκη σε κάθε αγώνα. Γνωρίζουμε, άλλωστε, τις δυνατότητές μας, έχοντας δει και ην δυναμική όλων των ομάδων, καθώς όπως ξερέτε, είναι η πρώτη φορά που παίρνουμε μέρος σε αυτό τον όμιλο. Βασιζόμενοι στην υπομονή, τη διάθεση των παικτών και στην προσπάθεια της διοίκησης για λύση οποιωνδήποτε προβλημάτων, ο στόχος ειναι το να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε.

Έχετε ξαναπαίξει στο παρελθόν, βέβαια, το ρόλο του ρυθμιστή καταστάσεων. Πώς είναι να έχεις αυτό το ρόλο;

Ο Ζέφυρος, όντως, τα τελευταία χρόνια καταλήγει συνήθως βαθμολογικά στην τέταρτη ή την πέμπτη θέση και έχει το ρόλο του ρυθμιστή, αλλά πάντα με την έννοια του πού βρίσκεται βαθμολογικά. Κι αυτό, γιατί απλά παίζει πάντα για την νίκη και για το καλύτερο δυνατό, είτε παίζοντας με τον πρώτο είτε με τον τελευταίο.

Ο Ζέφυρος είναι πλέον μία ομάδα με παράδοση αρκετών ετών στη Γ’ Εθνική. Τι είναι αυτό που κάνει ένα σύλλογο να ξεχωρίσει σε αυτήν;

Νομίζω, πως η ομάδα που συνδυάζει καλούς χαρακτήρες και ποιότητα μαζί, αν παράλληλα ταυτίζονται οι στόχοι της ομάδας με τα «θέλω» των παικτών και των προπονητών, ενώ υπάρχει καλή συνεργασία και επικοινωνία μεταξύ τους, πιστεύοντας ο ένας στον άλλο, με την παρουσία της διοίκησης να βγάζει σιγουριά και ηρεμία, αυτή θα ξεχωρίζει και θα πετυχαίνει τους στόχους της, όποιοι και αν είναι αυτοί.

Είσαι κι εσύ αρκετό καιρό στο σύλλογο. Ποιο είναι το όραμά σας;

Ναι, η αλήθεια είναι ότι βρίσκομαι εδώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια, εκ των οποίων τα δύο ως βοηθός. Αυτό που ήθελα να καταφέρουμε, εγώ και ο συνεργάτης μου, πάντα σε συνεργασία με τη διοίκηση, ήταν να οργανώσουμε τις υποδομές μας καλύτερα και να αναγκάσουμε ομάδες μεγαλύτερων κατηγοριών να μας εμπιστεύονται νεαρούς αθλητές τους, για να τους βελτιώσουμε εμείς με φιλοδοξία και όρεξη. Αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε φέτος, λοιπόν, δημιουργώντας και ομάδα Κ20, της οποίας όλοι οι παίκτες αγωνίζονται και στο ανδρικό τμήμα, έχοντας τη δυνατότητα να πάρουν εικόνες από παίκτες, όπως ο Μυστηλιάδης, ο Μυτιληναίος, ο Μαυρομματίδης, ο Ζελενίτσας και ο Αλεξανδρίδης, παίκτες που πέραν της ποιότητάς τους, έχουν τη διάθεση να παίζουν μπάσκετ, όντες υπέροχοι και σαν χαρακτήρες. Φυσικά, με όλες αυτές τις δράσεις θέλουμε να αναγκάσουμε τον κόσμο του Θερμαϊκού να γεμίσει το γήπεδο. Με την ευκαιρία, θέλω να δηλώσω πολύ ευχαριστημένος, που τα τελευταία χρόνια έχω την τύχη να έχω δίπλα μου τον Χάρη Βουλκίδη, έναν άνθρωπο με όλη τη σημασία της λέξης και πολύ καλό γνώστη του μπάσκετ, έχοντας τη διάθεση κάθε μέρα να… ψάχνεται για το καλύτερο δυνατό. Πολλά καλά που συμβαίνουν στον Ζέφυρο, του ανήκουν.

Έρχεται ένα παιχνίδι στην Πρέβεζα με αντίπαλο την Νικόπολη, που βρίσκεται σε μία κατάσταση αντίθετη με τη δική σας. Ποια είναι η πνευματική προετοιμασία σε τέτοιου είδους αγώνες;

Η αλήθεια είναι, ότι έχω σε μεγάλη εκτίμηση την Νικόπολη, μία ομάδα που αποτελείται από εξαιρετικούς και έμπειρους παίκτες σε όλες τις θέσεις. Διαθέτει μεγάλα σώμστα και με την αλλαγή προπονητή θα παρουσιάσει καλύτερο πρόσωπο. Εμείς θα προετοιμαστούμε για τη αντιμετώπιση κάθε παίκτη τους ξεχωριστά, όπως κάνουμε πάντα, προσπαθώντας να εκμεταλλευτούμε τα ατού των δικών μας αθλητών πάνω στις αδυναμίες του αντιπάλου μας. Ξέρουμε, ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα δύσκολο αντίπαλο, γνωρίζοντας τα θέματα που μας απασχολούν και ελπίζοντας να λυθούν γρήγορα. Θα προσπαθήσουμε να παίξουμε το δικό μας μπάσκετ και να είμαστε συγκεντρωμένοι στη διεκδίκηση της νίκης. Αν το καταφέρουμε, θα έχουμε περάσει επιτυχημένα ένα δύσκολο πρόγραμμα τεσσάρων αγώνων, που θα έχει και συνέχεια μέχρι το ρεπό μας.

Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί το φετινό πρωτάθλημα όπου συμμετέχετε, ένα από τα πιο ανταγωνιστικά όπου έχετε βρεθεί στη Γ’ Εθνική; Βλέπουμε σπουδαίες μάχες σε πολλά μέτωπα ίσως για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό, τόσο στην άνοδο όσο και στην ουρά.

Συμφωνώ, ότι είναι πολύ ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα και αυτό φαίνεται, από το γεγονός ότι καμία ομάδα δεν μπορεί να περάσει εύκολα από οποιαδήποτε έδρα. Παίζει σημαντικό ρόλο η έδρα, ενώ τα ρόστερ των ομάδων δεν έχουν μεγάλο βάθος και ο τραυματισμός κάποιου παίκτη επηρεάζει άμεσα την απόδοση όλου του συνόλου. Βλέπεις τι συμβαίνει, όταν λείπουν για εμάς ο Μαυρομματίδης ή ο Αλεξανδρίδης, όταν λείπει για παράδειγμα ο Γεωργίου ή ο Παπακώστας από τον ΑΓΣΙ, ο Ματενίδης ή ο Περούλης για τον Φαίακα, όπως και πολλά άλλα παραδείγματα που θα μπορούσα να αναφέρω. Όποια ομάδα έχει το μεγαλύτερο βάθος, θα συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό τις προπονήσεις, θα έχει και τις περισσότερες πιθανότητες να φτάσει στο στόχο της.

Πηγή: basketa.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις