Έμεινε όρθια η ΑΕΚ με Ντιναμό

Παρόλο που το ματς με τη Ντιναμό της στράβωσε, η «Ένωση» λύσσαξε να το γυρίσει και καταφέρνοντας να μείνει όρθια (1-1) θα παίξει στα ίσια την πρόκριση στο Κίεβο.

Το γκολ του Τσιγκάνκοφ (19’) στη μόνη φάση των Ουκρανών στο παιχνίδι και η εχθρική διαιτησία του Ισπανού Ντελ Θέρο (που χάρισε τρεις φορές αποβολή στον ίδιο παίκτη) ύψωσαν βουνό για την ομάδα του Χιμένεθ.

Με τον Αϊντάρεβιτς ωστόσο να γίνεται η χρυσή του αλλαγή (μπαίνοντας στο 89’ και σκοράροντας στο 90’) η ΑΕΚ πήρε το λιγότερο που άξιζε (1-1) και θα πάει για το μεγάλο κόλπο στη ρεβάνς.

Εκεί πάντως οι «κιτρινόμαυροι» θα πάνε με σημαντικές απουσίες, μιας και οι Λιβάγια και Βράνιες συμπλήρωσαν κάρτες και δεν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής.

Πώς έπαιξε

Ακόμα μεγαλύτερο rotation απ’ αυτό που ούτως ή άλλως τον υποχρέωναν οι απουσίες έκανε ο Μανόλο Χιμένεθ. Χωρίς να υπολογίζει στους τραυματίες Λόπες, Κονέ και στον ανέτοιμο Τσόσιτς, ο Ανδαλουσιανός άφησε εκτός αρχικού σχήματος και τους Τσιγκρίνσκι, Χριστοδουλόπουλο και Αραούχο. Έτσι, επανήλθε έπειτα από καιρό στην ενδεκάδα ο Κλωναρίδης, ενώ ξεκίνησε βασικός για πρώτη φορά σε παιχνίδι εκτός Κυπέλλου, ο Γιακουμάκης. Με αυτά τα δεδομένα, το 4-2-3-1 της ΑΕΚ διαμορφώθηκε ως εξής στο γήπεδο:

Το ματς

Ήταν η δική της κούραση; Ήταν ο αντίπαλος πιο φρέσκος; Ήταν ένας συνδυασμός και των δυο; Σε ό,τι κι αν οφειλόταν, η ΑΕΚ μπήκε λιγότερο έτοιμη από τη Ντιναμό στο παιχνίδι. Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό (που έφερε κάποιες επικίνδυνες καταστάσεις όπως μια σέντρα-σουτ του Γκάλο) οι «κιτρινόμαυροι» άρχισαν να υπολείπονται των Ουκρανών. Και εντάξει όλες οι άλλες μονομαχίες που τους έπαιρναν. Εκείνη που πήρε όμως ο Γκονζάλες από τον Μπακάκη (στο πρώτο φετινό του λάθος) αποδείχθηκε μοιραία. Γιατί επέτρεψε στον Παραγουανό να κεράσει ένα εύκολο γκολ στον Τσιγκάνκοφ και να υψώσει ένα βουνό μπροστά της.

Το κακό όμως δεν ήταν μόνο το γκολ. Ήταν ότι η ομάδα του Χιμένεθ σοκαρίστηκε υπερβολικά απ’ αυτό. Με εμφανή λοιπόν την απουσία του Τσιγκρίνσκι και στο δημιουργικό κομμάτι πέρα από το ανασταλτικό και τους Μπακασέτα-Κλωναρίδη μπλοκαρισμένους στα άκρα, η ομάδα του Χιμένεθ δυσκολευόταν χαρακτηριστικά ν’ απειλήσει. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ανοχή του διαιτητή στο σκληρό ενίοτε παιχνίδι των Ουκρανών εκνεύριζε περισσότερο τους «κιτρινόμαυρους». Μέχρι την ανάπαυλα λοιπόν, όχι μόνο δεν έφτιαξαν ευκαιρίες, αλλά είδαν και τους Λιβάγια-Βράνιες να παίρνουν κίτρινες κάρτες που θα τους στερήσουν τη ρεβάνς.

Αντίθετα ο ρέφερι δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία σε άτσαλο μαρκάρισμα του Γκαρμάς στον Μπακάκη, που θα τον έστελνε στ’ αποδυτήρια. Έστω κι έτσι όμως, η ΑΕΚ επέστρεψε μεταμορφωμένη απ’ αυτά μετά το ημίχρονο. Με τη συνδρομή και του Χιμένεθ -που διόρθωσε την παραφωνία Κλωναρίδη με την είσοδο του Χριστοδουλόπουλου- η «Ένωση» στρίμωξε την αντίπαλό της. Και θα είχε ανταμειφθεί γι’ αυτό, αν ο Λάζαρος δεν τα έκανε όλα σωστά στη μεγαλύτερή της ευκαιρία εκτός από το σουτ (που ήταν λίγο πιο δυνατό απ’ όσο χρειαζόταν για να καταλήξει στα δίχτυα).

Ακόμα όμως κι αν δεν βρήκαν το γκολ, οι «κιτρινόμαυροι» είχαν βρει τον εαυτό τους. Με τον Χιμένεθ να ρίχνει και τον Αραούχο αντί του Γιακουμάκη, το παιχνίδι έγινε (ακόμα πιο) μονότερμα. Ενώ όμως η ΑΕΚ επέμενε, ο διαιτητής επέμενε κι εκείνος να μην αποβάλλει τον Γκαρμάς (παρόλο που του έδωσε δεύτερη αφορμή με μαρκάρισμα στον Χριστοδουλόπουλο). Κι ενώ ο Γκόικο δήλωνε παρών στις εκτελέσεις φάουλ των Γκάλο και Λάζαρου, μαντέψτε τι: Ο Γκαρμάς έκανε ένα ακόμα μαρκάρισμα για κάρτα και… αφού δεν τον έβγαζε ο διαιτητής, τον έβγαλε με αλλαγή ο προπονητής του!

Παρόλα αυτά όμως, η ΑΕΚ δεν πτοούνταν. Συνέχιζε να πιέζει λυσσασμένα. Απειλούσε ξανά με γύρισμα του Λιβάγια που έβγαλε δύσκολα ο Μπόικο. Και τελικά (για μια ακόμη φορά) δικαιώθηκε: Όταν ο Χιμένεθ έριξε στο παιχνίδι τον Αϊντάρεβιτς κι εκείνος βρέθηκε εκεί που έπρεπε (έπειτα από σέντρα του Λάζαρου και κακή εκτίμηση του Μπόικο) για να βάλει φωτιά στο ΟΑΚΑ. Θα μπορούσε δε η… πυρκαγιά να επεκταθεί. Ωστόσο ο Λάζαρος δεν έπιασε καλά την κεφαλιά στη σέντρα του Λιβάγια στο τέλος και δεν έδωσε τη νίκη που άξιζε με την επιβλητική εμφάνιση της η «Ένωση».

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Γκάλο, Βράνιες, Λαμπρόπουλος, Μπακάκης, Σιμόες, Γαλανόπουλος (79’ Αϊντάρεβιτς), Μπακασέτας, Λιβάγια, Κλωναρίδης (52’ Χριστοδουλόπουλος), Γιακουμάκης (57’ Αραούχο)

Στον πάγκο έμειναν οι: Τσιντώτας, Αϊντάρεβιτς, Τσιγκρίνσκι, Γιαννούτσος, Τζανετόπουλος

ΝΤΙΝΑΜΟ ΚΙΕΒΟΥ (Αλιαξάντρ Χάτσκεβιτς): Μπόικο, Σεπέλιεφ, Μορόζιουκ, Μοράες (90’+1’ Σαπαρένκο), Τσιγκάνκοφ, Γκαρμάς (77’ Μπεσέντιν), Γκονζάλες, Μπουγιάλσκι, Κατσερίντι, Κάνταρ, Κετζιόρα

Στον πάγκο έμειναν οι: Ρούντκο, Μπούρντα, Σαμπάνοφ, Μικολένκο, Σμίρνι

sport-fm.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις