Ξάνθη με… άρωμα Ευρώπης, κλώτσησε ευκαιρία ο Απόλλων

«Φωτιά» στην υπόθεση πεντάδα από την Ξάνθη.

Η ακριτική ομάδα εκμεταλλεύτηκε την απώλεια βαθμών του Πανιωνίου (με το 0-0 κόντρα στον Αστέρα) και τον έπιασε στην πέμπτη θέση (έχουν από 32), παραμένοντας πάνω από Παναθηναϊκό και ΠΑΣ, με το 2-0 επί του Απόλλωνα στα Πηγάδια για την 23η αγωνιστική.

Οι γηπεδούχοι «χτύπησαν» από… αέρος με τις κεφαλιές των Λισγάρα (55’) και το αυτογκόλ του Αλμπάνη έπειτα από εκτέλεση φάουλ του Τριάδη, που έφτιαξε και το πρώτο γκολ και ενώ μπήκε στο παιχνίδι μετά την ανάπαυλα.

Ανώτεροι για ένα ημίχρονο οι φιλοξενούμενοι, άξιζαν κάτι καλύτερο. Μοιραίος ο Στόουκς, που είχε δύο μεγαλύτερες ευκαιρίες με κορυφαία αυτή του 31’ που αστόχησε σε κενή εστία. Έτσι, παρέμειναν εντός της ζώνης του υποβιβασμού με 16 βαθμούς.

Το ματς

Αποφασισμένος να πάρει θετικό αποτέλεσμα στα Πηγάδια και να μην φύγει με άδεια χέρια σε ένα ακόμη εκτός έδρας παιχνίδι (είχε 0 νίκες, 4 ισοπαλίες και 7 ήττες πριν το σημερινό παιχνίδι), ώστε να βγει από την επικίνδυνη ζώνη (εφόσον έχανε η Κέρκυρα στο Αγρίνιο) μπήκε στο παιχνίδι ο Απόλλων. Γνωρίζοντας ότι δεν έχει πολλές ευκαιρίες ακόμα για να… γυρίσει το χαρτί.

Η ομάδα του Γιώργου Παράσχου έδειξε διάθεση να πάρει πρωτοβουλίες από το… καλημέρα, εκμεταλλευόμενη και το γεγονός ότι η Ξάνθη -παίζοντας και πάλι σε παγωμένη έδρα λόγω της λιγοστής προσέλευσης του κόσμου- είχε παθητικό ρόλο.

Αυτό το στοιχείο επιβεβαιώνεται και με αριθμούς (που πολλές φορές δεν λένε την αλήθεια), καθώς η κατοχή της μπάλας έφθασε μέχρι και στο 69%-31% υπέρ του Απόλλωνα στα μέσα του πρώτου μέρους. Το παιχνίδι στο πρώτο μέρος ήταν πολύ κλειστό, είχε κακό ρυθμό (στα όρια του να σε πάρει ο ύπνος) και αυτό οφειλόταν και στα πολλά λάθη που έγιναν εκατέρωθεν. Οι δύο ομάδες είχε από μια τελική, αλλά οι φάσεις που έγινε επικίνδυνη η «Ελαφρά Ταξιαρχία» ήταν περισσότερες.

Διότι η στατιστική υπηρεσία δεν γινόταν να αποτυπώσει κάπως τις ημιτελείς προσπάθειές της. Για παράδειγμα, την επίθεση με τον Αλμπάνη στο 12’ όπου έκανε γύρισμα μέσα από την περιοχή και δεν μπόρεσε να βρει τον Στόουκς, όπως βέβαια και το παρ’ ολίγον αυτογκόλ του Ζησόπουλου με την κεφαλιά-ψαράκι στο 14’, με την οποία απείλησαν οι γηπεδούχοι.

Ωστόσο, όλα τα λεφτά ήταν στο πρώτο μέρος, η τρομερή ευκαιρία του Στόουκς στο 31’, όταν βρέθηκε φάτσα με ανυπεράσπιστη εστία (έπειτα από κακή έξοδο του Ζίβκοβιτς) μετά τη σέντρα του Κονέ, αλλά έκανε πολύ άτσαλο τελείωμα, έχοντας κακή ισορροπία. Η πρώτη Δείγμα της κακής παρουσίας των γηπεδούχων στα πρώτα 45 λεπτά, είναι ότι η πρώτη τελική ήρθε στο 41’ με μακρινό σουτ του Λισγάρα, που δεν είχε καμία τύχη.

Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα του παιχνιδιού στο πρώτο τέταρτο του δεύτερου μέρους. Η Ξάνθη γύρισε τον… διακόπτη, παρουσιάστηκε πιο επιθετική και κέρδισε μέτρα στον αγωνιστικό χώρο, αναγκάζοντας τους φιλοξενούμενους σε ρόλο κομπάρσου σε αυτό το χρονικό διάστημα. Εν αντιθέσει με τον Απόλλωνα, οι γηπεδούχοι κατάφεραν να αποταμιεύσουν το καλό τους διάστημα. Ο Λισγάρας με το δεύτερο του γκολ (έπειτα από αυτό κόντρα στον Ολυμπιακό), έδωσε προβάδισμα (55’) στην ομάδα του Ράσταβατς με κεφαλιά έπειτα από κόρνερ του Τριάδη.

Η Ξάνθη προσπάθησε να πιέσει μετά το τέρμα της, αλλά δεν έφτιαξε κάποια καλή στιγμή και ο Απόλλων κατάφερε να ισορροπήσει αρχικά και στη συνέχεια να βγει από την περιοχή του και να διεκδικήσει τις πιθανότητές του για κάτι θετικό. Αλλά και πάλι ο Στόουκς αποτέλεσε τροχοπέδη, κλωτσώντας και πάλι καλή ευκαιρία (69’), ολοκληρώνοντας πολύ άσχημα τη φάση, αν και αμαρκάριστος. Οι γηπεδούχοι όμως δεν έκαναν «δώρα», όπως ο Απόλλων και στο 78’ αγκάλισαν τη νίκη, όταν και πάλι από στημένο του Τριάδη ήρθε το 2-0 μετά από προσπάθεια του Αλμπάνη να διώξει, την έστειλε στην εστία της ομάδας του.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο, η «Ελαφρά Ταξιαρχία» πίεσε, όμως η νευρικότητα που είχε και πάλι στην τελική προσπάθεια δεν της επέτρεψε να πάρει κάτι καλό, διότι ο Στόουκς βρήκε εστία με την τρίτη (83’), αλλά ο Ζίβκοβιτς του είπε «όχι». Όπως και στον Παπάζογλου αμέσως μετά, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ. Κάπου εκεί η ελπίδα των φιλοξενούμενων για κάτι καλό… έσβησε και το έργο τους για παραμονή έγινε ακόμα πιο δύσκολο.

inner Ξάνθη (Μίλαν Ράσταβατς): Ζίβκοβιτς, Μπαξεβανίδης, Σβάρνας, Λισγάρας, Σιλά, Μεχία, Καμαρά, Ντουρίτσκοβιτς, Κίκε (46′ Τριάδης), Μπρίτο (56′ Κάστρο), Γέντρισεκ.

Στον πάγκο: Γκαραβέλης, Φλίσκας, Κασάδο και Φασίδης.

Απόλλων Σμύρνης (Γιώργος Παράσχος): Τσόβιτς, Στάθης, Κοντοές (67′ Σιατραβάνης), Κύργιας, Ζησόπουλος, Ναδάλες, Παπάζογλου, Μενδρινός, , Κονέ (85′ Ντεβέσα), Αλμπάνης, Στόουκς.

Στον πάγκο: Χουάντερσον, Χουάρες, Μπαρτολίνι και Αλιβόντιτς

Διαιτητής: Εμμανουήλ Σκούλας.
Βοηθοί: Αλέξανδρος Γρέβενης, Ράινχαρτ Μπούξμπαουμ
Τέταρτος Διαιτητής: Σταύρος Μάνταλος

sport-fm.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις