Πρόκριση για Σεβίλλη και Ρόμα, εκτός Γιουνάιτεντ και Σαχτάρ (vid)

Ένα γερό μάθημα στη Γιουνάιτεντ και πιο συγκεκριμένα στον Ζοσέ Μουρίνιο έδωσε η Σεβίλλη, με την ίδια να επιβραβεύεται με μια πανάξια πρόκριση στους «8» του Champions League μέσα στο «Ολντ Τράφορντ».

Η ομάδα του Βιντσέντσο Μοντέλα επιβεβαίωσε την αγωνιστική της ανωτερότητα έναντι της Γιουνάιτεντ και στο δεύτερο ματς, έπειτα από αυτό πριν από δύο εβδομάδες στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» και με ήρωα τη «χρυσή» αλλαγή, Μπεν Γεντέρ (74′, 78′), που σκόραρε και τα δύο τέρματα της ομάδας του, επικράτησε 2-1, υποχρεώνοντας τον Πορτογάλο τεχνικό σε μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες του.

Οι γηπεδούχοι ήταν ανύπαρκτοι δημιουργικά και εντελώς παθητικοί σε ένα εντός έδρας ματς που αναζητούσαν γκολ για να προκριθούν, σε αντίθεση με τη Σεβίλλη που δεν «πάτησε» τις αρχές της και αποδίδοντας το παιχνίδι της μέσα σε μια έδρα που άλλες ομάδες έχουν λυγίσει, πήρε πανάξια πρόκριση.

Το μόνο που κατάφερε είναι η Γιουνάιτεντ ήταν να μειώσει με τον Λουκάκου στο 84′ και πλέον αναζητά κίνητρο στο υπόλοιπο μιας χαμένης σεζόν.

Το ματς

Αν κάποιος περίμενε μια Γιουνάιτεντ που εντός έδρας, σε ένα παιχνίδι θα ήθελε μόνο νίκη, κόντρα σε μια ομάδα του επιπέδου της Σεβίλλης θα έπαιζε φουλ επίθεση και θα πίεζε τον αντίπαλο σαν να μην υπάρχει αύριο, τότε διαψεύστηκε πανηγυρικά.

Ο Ζοσέ Μουρίνιο παρουσίασε μια ομάδα παθητική, που άφησε την κατοχή στη Σεβίλλη, προκαλώντας μεγάλη αμηχανία στο… βουβό «Ολντ Τράφορντ», που δεν μπορούσε να αντιληφθεί το τι έβλεπε από τους «κόκκινους διαβόλους». Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη ουσιαστική τελική για τους γηπεδούχους ήρθε στο 38′(!), όταν ο Φελαϊνί έγινε τελικός αποδέκτης στο 1-2 που έπαιξε με τον Σάντσες, αλλά το πλασέ του εξουδετερώθηκε από τον Σέρχιο Ρίκο.

Από την άλλη πλευρά, οι Ανδαλουσιανοί ενώ τα έκαναν όλα σωστά, τα χαλούσαν στην τελική προσπάθεια, με τον Μουριέλ να είναι σε κακό βράδυ, ενώ μάλλον ούτε οι ίδιοι περίμεναν ότι μπορούσαν να φτάσουν με τόση ευκολία και συχνότητα στα καρέ του Ντε Χέα, που ωστόσο στο α’ μέρος δεν υποχρεώθηκε σε κάποια επέμβαση.

Στο β’ μέρος, η Σεβίλλη παραλίγο να ανοίξει το σκορ στο 48′, με τον Κορέα να καθυστερεί και τον Μπαϊγί να βρίσκει την ευκαιρία να κάνει τάκλιν και να αποσοβεί τον κίνδυνο. Η απάντηση ήρθε άμεσα, όταν στο 52′ ο Λίνγκαρντ από πλάγια θέση δέχθηκε την πάσα από τον Λουκάκου, αλλά ο Σέρχιο Ρίκο, όπως και στο 38′ ήταν σε ετοιμότητα.

Με τη συμπλήρωση μίας ώρας παιχνιδιού, ο Μουρίνιο πέρασε στο ματς τον Πογκμπά αντί του Φελαϊνί μετατρέποντας το σχηματισμό σε 4-3-3 και καταφέρνοντας τελικά (γιατί περί κατορθώματος πρόκειται) να παρουσιάσει ακόμα χειρότερη εικόνα. Η τιμωρία για τις επιλογές του Πορτογάλου δεν άργησε να έρθει…

Στο 74′ ο Μπεν Γεντέρ -που είχε περάσει στο ματς δύο λεπτά νωρίτερα- πήρε την κάθετη από τον Σαράμπια, έπειτα από λάθος στο κέντρο του γηπέδου και με άψογο τελείωμα δεν άφησε περιθώριο στον Ντε Χέα. Μάλιστα, το σοκ ήταν τέτοιο που όχι μόνο δεν προέκυψε πίεση από τους γηπεδούχους, αλλά πολύ εύκολα η Σεβίλλη βρήκε και το 2-0.

Από εκτέλεση κόρνερ, όλοι οι παίκτες της Γιουνάιτεντ έμειναν ακίνητοι και τελικά ο Μπεν Γεντέρ με το κεφάλι νίκησε για δεύτερη φορά τον Ντε Χέα στο 78′. Αυτό που κατάφεραν οι παίκτες του Μουρίνιο ήταν να μειώσουν με τον πιο μαχητικό τους παίκτη, τον Λουκάκου.

Στο 84′ ο Ράσφορντ εκτέλεσε το κόρνερ, ο Μάτιτς άλλαξε την πορεία της μπάλας και με εντυπωσιακό βολ-πλανέ ο Λουκάκου έκανε το 2-1, που ήταν και το τελικό σκορ.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ντε Χέα, Βαλέντσια (77′ Μάτα), Μπαϊγί, Σμόλινγκ, Γιανγκ, Μάτιτς, Φελαϊνί (60′ Πογκμπά), Λίνγκαρντ (77′ Μαρσιάλ), Σάντσες, Ράσφορντ, Λουκάκου.

Σεβίλλη: Σέρχιο Ρίκο, Μερκάδο, Κίαερ, Λενγκλέ, Σέρχιο Εσκουδέρο, Ενζονζί, Μπανέγα, Βάσκες (87′ Πιζάρο), Σαράμπια, Κορέα (89′ Γκάις), Μουριέλ (72′ Μπεν Γεντέρ)

 

Με την γνωστή και πολυφορεμένη συνταγή του 1-0 η Ρόμα προκρίθηκε στα προημιτελικό. Χάρη στο γκολ του Τζέκο οι τζιαλορόσι ανέτρεψαν την ήττα στο πρώτο ματς (2-1) και πέταξαν την Σαχτάρ εκτός.

Σαν γνήσια Ιταλίδα η Ρόμα!

Στους «8» του Champions League πέρασε η Ρόμα. Οι τζιαλορόσι έφεραν τον επαναληπτικό με την Σαχτάρ στο «Ολίμπικο» στα μέτρα τους και με γκολ του Τζέκο πήραν τη νίκη 1-0 και την πρόκριση ανατρέποντας την ήττα με σκορ 2-1 στην Ουκρανία.

Από ένα ημίχρονο είχαν οι δύο ομάδες. Οι παίκτες του Φονσέκα ήταν καλύτεροι στο πρώτο, όπου είχαν την κατοχή και τον έλεγχο του παιχνιδιού και δεν απειλήθηκαν καθόλου από τους γηπεδούχους. Η διαφορά ήταν ότι στο δικό της καλό ημίχρονο η Ρόμα βρήκε και δίχτυα, όταν ο Τζέκο βγήκε απέναντι στον Πιατόφ στο 52’ κι έστειλε την μπάλα στα δίχτυα. Η Σαχτάρ πάντως διεκδίκησε μέχρι τέλους τις πιθανότητές της και παρότι έμεινε με δέκα στο 79’ άγχωσε για τα καλά τους «τζιαλορόσι» μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Το ματς:
Τις ορέξεις της Ρόμα για ένα δυνατό ξεκίνημα έκοψε μαχαίρι η Σαχτάρ. Οι παίκτες του Φονσέκα μπήκαν καλύτερα στο παιχνίδι, είχαν καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας και παρότι δεν είχαν κάποια μεγάλη φάση κρατούσαν σε εγρήγορση την άμυνα του Άλισον. Οι γηπεδούχοι δεν μπορούσαν να πάρουν την κατοχή και μοιραία έριξαν το βάρος στα μετόπισθεν.

Η Ρόμα προσπάθησε να αντιδράσει αυξάνοντας το πρέσινγκ στις πρώτες πάσες του Ουκρανών, που βέβαια έχασαν μέτρα στο γήπεδο, ωστόσο, δεν έχασαν την συνοχή τους στην άμυνα. Μάλιστα, ενδεικτικό της συγκέντρωσής του ήταν το γεγονός πως η Ρόμα δεν κατάφερε να φτιάξει ούτε μία καθαρή ευκαιρία σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο! Οι παίκτες του Φονσέκα έριξαν τον ρυθμό στο φινάλε και πήγαν στα αποδυτήρια με το άκρως ευνοϊκό 0-0.

Άλλαξε την εικόνα της η Ρόμα στο δεύτερο ημίχρονο. Οι παίκτες του Ντι Φραντσέσκο είχαν περισσότερο πάθος στις ενέργειές τους και «ξάφνιασαν» τη Σαχτάρ που ήταν έδειχνε αρκετά… light. Στο 52ο λεπτό ο Στρόουτμαν με εξαιρετική κάθετη ξεκλείδωσε την αντίπαλη άμυνα και ο Τζέκο έδωσε σκορ πρόκρισης στην ομάδα του. Οι «τζιαλορόσι» διατήρησαν την απόδοσή τους σε υψηλά στάνταρ και προσπάθησαν να τελειώσουν το ματς ωστόσο τους έλειψε η τελική πάσα.

 Με το πέρασμα των λεπτών οι Ουκρανοί προσπαθούσαν να μεταφέρουν το παιχνίδι στην περιοχή του Άλισον, ωστόσο τα γεμίσματά τους κυρίως από την αριστερή πλευρά δεν δημιουργούσαν προβλήματα. Μάλιστα η αποστολή τους έγινε ακόμη πιο δύσκολη όταν Ορντένς «θυσιάστηκε» και αντίκρισε σωστά –κόκκινη κάρτα- για φάουλ στον Τζέκο που έβγαινε τετ-α-τετ (79’). Η Ρόμα δεν διαχειρίστηκε σωστά το αριθμητικό πλεονέκτημα καθώς έδωσε μέτρα στη Σαχτάρ η οποία δεν το έβαλε κάτω, πίεσε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο όμως δεν κατάφερε να βρει το γκολ και τελικά «χαιρέτησε».

Ρόμα (Ντι Φραντσέσκο): Άλισον, Κολάροφ, Φάτσιο, Μανωλάς, Φλορέντσι, Ντε Ρόσι, Ναϊνγκολάν, Στρόουτμαν, Εντέρ (65’ Γκέρσον), Περότι, Τζέκο (89’ Ελ Σαραουΐ)

Στον πάγκο: Σκορούπσκι, Ζουάν Ζέσους, Πελεγκρίνι, Μπρούνο Πέρες, Σικ

Σαχτάρ (Φονσέκα):
 Πιατόφ, Ισμαΐλι, Ρακίτσκι, Όρντετς, Μπούτκο, Στεπανένκο (74’ Άλαν), Φρεντ, Τάισον, Μάρλος (82’ Ντεντίνιο), Μπερνάρντ, Φερέιρα

Στον πάγκο: Κοτσολάβα, Πέτριακ, Κουντρίκ, Ζούμπκοφ, Κοβαλένκο

Διαιτητής: Αλμπέρτο Ουντιάνο (Ισπανία)

 

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις