Αυτό είναι το σκεπτικό της απόφασης για το ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός

Ο διαχωρισμός της μη έναρξης με την οριστική διακοπή είναι ο λόγος για την οποία δεν αφαιρέθηκαν τρεις βαθμοί από τον ΠΑΟΚ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στις 25 Φεβρουαρίου στην Τούμπα.

Το παιχνίδι δεν ξεκίνησε ποτέ αφού ένα ανοιγμένο ρολό χαρτιού βρήκε τον Οσκαρ Γκαρθία και τον οδήγησε στο Διαβαλκανικό για εξετάσεις.

Πρωτόδικα, ο Δικέφαλος τιμωρήθηκε με αφαίρεση τριών βαθμών, κατακύρωση του αγώνα υπέρ των Πειραιωτών και δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων, στη συνέχεια όμως τους επιστράφθηκαν οι βαθμοί.

Το γεγονός πως η απόφαση βγήκε αργά τη νύχτα πριν το ντέρμπι του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ έχει να κάνει με το ότι οι ποινές για μη έναρξη αγώνα δεν περιλαμβάνουν τιμωρία έδρας.

Μέρος του σκεπτικού της απόφασης της επιτροπής εφέσεων της ΕΠΟ παρουσιάζει η «Live Sport»

Αναλυτικά:

Στο σκεπτικό της απόφασης που μέρος του , σημειώνεται ότι: «Από τη γραμματική διατύπωση της διατάξεως του άρθρου 15 πργ. 3 περ. ε’ του Π.Κ. συνάγεται με σαφήνεια ότι οι επιπρόσθετες (πέραν της χρηματικής ποινής) κυρώσεις επιβάλλονται μόνον σε περιπτώσεις που “υπάρξει οριστική διακοπή αγώνα”. Ο όρος “οριστική διακοπή του αγώνα” σημαίνει μη συνέχιση αγώνα ο οποίος άρχισε. Αντίθετα μη έναρξη αγώνα σημαίνει αγώνας που δεν άρχισε. Το ότι διαφορετική έννοια είναι αυτή της διακοπής και διαφορετική της μη έναρξης του αγώνα συνάγεται αναμφισβήτητα, πέρα από τη γραμματική διατύπωση της ρυθμίσεως και από τις ακόλουθες σκέψεις. Η ίδια η διάταξη του άρθρου 15 πργ. 3 περ. ε’ αντιμετωπίζει δύο περιπτώσεις: την “οριστική διακοπή του αγώνα” (εδ. β’) και την άλλη (εδ. α’), την οποία προσδιορίζει χρονικά σε σχέση με τον αγώνα. Η άλλη αυτή περίπτωση του εδ. α’ δεν μπορεί να αφορά αγώνα που δεν άρχισε, αφού το μετά την έναρξη στάδιο καλύπτει το εδ. β’ με τον όρο ¨οριστική διακοπή του αγώνα”. 

Η όλη δομή του άρθρου δεν καταλείπει αμφιβολία (κλιμακωτή ένταση των ποινών) για τη διαφορά “διακοπής” και “μη ενάρξεως” – κάτι που ενισχύεται και από την (συμβαδίζουσα με την κλιμάκωση των ποινών) ετερότητα της ουσιαστικής βαρύττηας. Άλλωστε η διάταξη του άρθρου 15 παρ. 4 περ. β’ του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ κάνει σαφή (γραμματική) διάκριση ανάμεσα σε αγώνα που “δεν άρχισε” και σε “αγώνα που διακόπηκε οριστικά” – πράγμα που δεν θα έκανε εάν ο όρος “διακοπή” κάλυπτε και την περίπτωση αγώνα “που δεν άρχισε”».