Φάτσης: «Ηθικό και νομικό θέμα με ΝΠΣ»

Στο ραδιόφωνο του «Βόλος 98.6 FM» και στην εκπομπή “CLASICO” φιλοξενήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΣΕΓΑΣ στη Θεσσαλία και ο Πρόεδρος της Ερασιτεχνικής Νίκης, κ. Στέργιος Φάτσης με αφορμή την απόφαση του ΣΕΓΑΣ, σε συνεργασία με την ΠΑΝΓΑΙΑ, να εξοπλίσει το Πανθεσσαλικό Στάδιο με όλα εκείνα τα όργανα που του δίνουν τη δυνατότητα διοργάνωσης  κλασικού αθλητισμού πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας.

Για την χαρά που πρέπει να αισθάνεται η αθλητική Μαγνησία για την εξέλιξη όσον αφορά το Πανθεσσαλικό.

«Έπρεπε να δείτε τη δική μου χαρά όταν μου το ανακοίνωσαν πριν ακόμη γίνουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Ειλικρινά αισθάνθηκα πάρα πολύ χαρούμενος γιατί δικαιώθηκαν οι αγώνες που κάναμε ώστε να αξιοποιηθεί το καλύτερο στάδιο της Ελλάδας για αγώνες κλασικού αθλητισμού».

Για τους λόγους που καθυστέρησε τόσο πολύ αυτή η αξιοποίηση του σταδίου και τις προϋποθέσεις που δεν πληρούσε ώστε να γίνουν αγώνες στίβου πανελλήνιας εμβέλειας

«Καταρχάς να σημειώσω πως υπάρχουν όργανα στίβου στο Πανθεσσαλικό και είναι στα κουτιά τους από το 2004. Τώρα, όσον αφορά τι έλλειπε θα πρέπει να γνωρίζετε πως τα πιο ακριβά όργανα του στίβου είναι το στρώμα επί κοντώ και το στρώμα του ύψους. Καινούργια, το ένα κοστίζει 40 χιλιάδες ευρώ και το άλλο 20 χιλιάδες».

Για τους λόγους που το ΣΕΓΑΣ μέχρι σήμερα δεν είχε αξιοποιήσει το Πανθεσσαλικό

«Πέντε χρόνια τώρα δεν έχω λείψει από καμία Γενική Συνέλευση του ΣΕΓΑΣ. Ήταν αυτές ήταν έκτακτες ήταν τακτικές. Δεν υπήρχε Γ.Σ. που να μην έμπαινε το θέμα του Πανθεσσαλικού στην ημερήσια διάταξη. Αυτό που έπαιζε σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις ήταν η σημαντική μείωση των επιχορηγήσεων της πολιτείας προς το ΣΕΓΑΣ. Μειώσεις, που τα τελευταία δύο χρόνια έχουν φτάσει στο 60%. Ευτυχώς όμως, τέλος καλό, όλα καλά.

Μετά τη συμφωνία με την ΠΑΝΓΑΙΑ, που ανήκει στην Εθνική Τράπεζα και είναι μία εταιρία διαχείρισης ακινήτων σε όλη την Ελλάδα, και με τη συμμετοχή Περιφέρειας Θεσσαλίας που μας έκανε δώρο τον κλωβό ρίψεων, που είναι επίσης ένα ακριβό όργανο, το Πανθεσσαλικό θα γίνει κοιτίδα κλασικού αθλητισμού. Με τη διοργάνωση αγώνων είναι βέβαιο πως περισσότερα παιδιά θα έρθουν πιο κοντά στον κλασικό αθλητισμό».

Για το πότε υπολογίζει πως θα γίνει η πρώτη διοργάνωση κλασικού αθλητισμού στο στάδιο

«Επειδή δεν μπορεί να προγραμματιστεί κάποιος επίσημος αγώνας πανελλήνιου πρωταθλήματος μέσα στο 2018, καθώς έχουν οριστεί, αυτό που πιθανότατα θα πραγματοποιηθεί είναι ένα διεθνές μίτινγκ προς το τέλος του 2018.

Πέρυσι έγινε προσπάθεια να πάρουμε το Πανελλήνιο Ανδρών – Γυναικών, μεταφέροντας όργανα από αλλού, τελικά αποφασίστηκε να γίνει στην Πάτρα. Είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση σε πανελλήνιο επίπεδο και θα είναι μεγάλη επιτυχία αν καταφέρουμε να το φέρουμε του χρόνου στον Βόλο. Πέρα από το ότι βρισκόμαστε στο κέντρο της Ελλάδας και βολεύει τις μετακινήσεις, έχουμε κι άλλα πλεονεκτήματα. Όταν είχαν έρθει στον Βόλο για προετοιμασία οι αθλητές των σκυταλοδρομιών της Εθνικής στα 4Χ100, ένας αθλητής μου είχε πει: αυτό που ζω εδώ στον Βόλο δεν το έχω ξαναζήσει, να κοιμάμαι στους ξενώνες, να πηγαίνω για προπόνηση με τα πόδια, να επιστρέφω για φαγητό με τα πόδια και να κοιμάμαι όταν για το ίδιο πράγμα στην Αθήνα χρειάζομαι τέσσερις ώρες…

Επίσης ο Βόλος είναι πλέον αθλητικός προορισμός. Έχουν διοργανωθεί εδώ τόσα παγκόσμια πρωταθλήματα. Το μόνο που μένει να προστεθεί είναι ο κλασικός αθλητισμός».

Για το που ανήκουν οι ξενώνες του Πανθεσσαλικού που αναφέρθηκαν στη συνέντευξη Τύπου

«Οι ξενώνες ανήκουν στον Δήμο Βόλου. Βέβαια, όταν χρειαστήκαμε τους ξενώνες για να φιλοξενήσουμε τους αθλητές της Εθνικής ομάδας σκυταλοδρομιών 4Χ100 η απόκριση ήταν άμεση».

Για τις εξελίξεις στο δικαστικό μέτωπο με τον ΝΠΣ Βόλος

«Υπάρχει το ηθικό και το νομικό θέμα, που είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Είτε υπάρχει καλό αποτέλεσμα είτε κακό στο νομικό κομμάτι, το ηθικό θέμα θα παραμείνει. Για το νομικό δεν μπορώ να ξέρω πού θα καταλήξει η υπόθεση και τι θα αποφασίσουν τα δικαστήρια, που πρέπει να σεβόμαστε. Θεωρώ ότι τα χρονικά περιθώρια έχουν στενέψει, καθώς τελειώνουν τα πρωταθλήματα, και πρέπει να βγουν οι αποφάσεις άμεσα. Όσον αφορά το ηθικό μέρος, όμως, όποια κι αν είναι η απόφαση, θα παραμείνει για μας η πικρία,  διότι, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε ότι μας αναλογεί για την άνοδο στη Β’ Εθνική. Το ηθικό μέρος σε μας είναι πολύ σημαντικό, γιατί το να υπήρχε μία τοπική ομάδα που θα έβγαινε πρώτη, δεν θα μπορούσες να πεις κάτι. Το να έρχεται μία ομάδα από αλλού, νιώθεις μία πικρία. Αυτό είναι γεγονός. Αν αυτή η ομάδα βγει στη Β’ εθνική και γίνει ΠΑΕ, μην ξεχνάμε πως οποιαδήποτε ΠΑΕ μπορεί να μετακινηθεί σε οποιαδήποτε πόλη. Θα της άρεσε αυτής της ομάδας να έρθει εδώ, παράδειγμα ο Άρης;

Αν είναι θετικό το αποτέλεσμα νομικά, φυσικά βοηθάει εμάς και στο αγωνιστικό κομμάτι και είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε, αλλά αυτό το ψυχοφθόρο που έχουμε ζήσει όλο αυτό το διάστημα, τα έξοδα και τα νομικά θέματα με τα οποία ασχολούνται συνέχεια οι νομικοί μας όλον αυτόν τον καιρό, δεν υπήρχε λόγος να γίνουν εξ αρχής. Γιατί να μπούμε σ’ αυτή τη διαδικασία; Η μπάλα παίζεται μέσα στα γήπεδα. Δεν παίζεται στα δικαστήρια. Εμείς πρέπει να κάνουμε αυτό που μας επιτρέπει ο νόμος. Μέχρι εκεί. Από κει και πέρα θα σεβαστούμε τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο».

Για τα τροφεία από τη μεταγραφή του Λημνιού στον ΠΑΟΚ

«Έχει γίνει μία κρούση στον Ατρόμητο και προφορική και εγγράφως από τους δικηγόρους μας. Δε συμφωνούμε με τα χρήματα που μας δίνει ο Ατρόμητος. Θα διεκδικήσουμε αυτό που μας αναλογεί, αλλά να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλά σκοτεινά σημεία. Δεν μπορείς να βρεις την πηγή, που θα σε πληροφορήσει πόσο κόστισε αυτή η μεταγραφή. Μπορεί να αποδείξει κάποιος για παράδειγμα ότι η μεταγραφή ήταν της τάξης των  200 χιλιάδων ευρώ, άρα εμάς μας αναλογούν τα 20 χιλ.. Τα συμβόλαια δεν μπορείς να τα βρεις. Μόνο δημοσιεύματα υπάρχουν. Το μόνο που μπορείς να βρεις είναι το συμβόλαιο του παίκτη. Αυτό μπορείς να το βρεις από το Υπουργείο Εμπορίου. Το ζητούμενο βέβαια δεν είναι πόσα παίρνει ο ποδοσφαιριστής, αλλά πόσα πήρε η ομάδα. Στο εξωτερικό είναι πιο εύκολο να βρεις στοιχεία. Είναι κι αυτό ένα θέμα σε εξέλιξη και που μας απασχολεί στην καθημερινότητά μας».

Για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά το μπόνους των αθλητών με διακρίσεις, στην εισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο

«Υπήρξε μία απόφαση που αφορά όλους τους αθλητές και όλους τους γονείς τους. Είναι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όσον αφορά το μπόνους των αθλητών με πανελλήνιες διακρίσεις στην εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια. Είναι μία άδικη απόφαση για τα παιδιά που αφιερώνουν πάρα πολλές ώρες στα γήπεδα και γενικότερα στον αθλητισμό. Απ’ ότι διάβασα, σε δηλώσεις του ο κ. Συναδινός θα το εξετάσει και πάλι το θέμα η πολιτεία και μέσα από νομοθετικό διάταγμα θα το διορθώσει. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς πως τα παιδιά που μπαίνουν στα πανεπιστήμια με το μπόνους δεν μπαίνουν εις βάρος των παιδιών που γράφουν καλά στις εξετάσεις. Είναι επιπλέον. Υπάρχει μία αντιπαλότητα ως προς το θέμα και γι’ αυτό πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση το Συμβούλιο της Επικρατείας. Πιστεύω κι ελπίζω πως η πολιτεία θα το δει ζεστά το θέμα και θα το λύσει. Το σίγουρο είναι πως φέτος θα ισχύσει ότι ίσχυε μέχρι τώρα».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις