Αγκαλιά με το πρωτάθλημα η ΑΕΚ

Και τα δυο χέρια πάνω στην κούπα του πρωταθλητή άπλωσε πλέον η ΑΕΚ!

Η επιβλητική ομάδα του Χιμένεθ επικράτησε άνετα 3-0 του Παναθηναϊκού και χρειάζεται πλέον τέσσερις πόντους σε ισάριθμα ματς για να γυρίσει στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο εκπληκτικός Αραούχο πήρε στην πλάτη του την «Ένωση» και με δυο γκολ (εκ των οποίων το πρώτο καρμπόν με τη «ζωγραφιά» απέναντι στον Ολυμπιακό) οδήγησε στη νίκη-μισό τίτλο.

Ο Γκάλο το άλλο τέρμα της ΑΕΚ, που είχε σε εκπληκτική μέρα (πέραν του Αργεντινού σκόρερ) και τον ασταμάτητο Χουλτ.

Δεν άντεξε η φιλότιμη ομάδα του Ουζουνίδη, που λύγισε με την αποβολή του Ινσούα τέσσερα λεπτά μετά το πρώτο γκολ και δικαιούται να φωνάζει για πέναλτι του Βράνιες στο 2-0.

Πάρτι από τον κόσμο των «κιτρινόμαυρων» στο ΟΑΚΑ, που έκανε πρόβα στέψης για το επόμενο εντός έδρας ματς με τον Λεβαδειακό και αποθέωσε την ομάδα με το «να’ τοι, να ‘τοι οι πρωταθλητές».

Πώς έπαιξαν

Χωρίς εκπλήξεις ήταν οι ενδεκάδες που επέλεξαν οι δυο προπονητές. Ο μεν Μανόλο Χιμένεθ παρέταξε απόλυτα ορθολογικό σχήμα, με τον Μπακάκη να ξεκινάει κανονικά ως δεξί μπακ και αναμενόμενες τις επιλογές του στις υπόλοιπες θέσεις. Την ίδια ώρα ο Μαρίνος Ουζουνίδης επέλεξε ό,τι καλύτερο διέθετε για το «τριφύλλι», βάζοντας ξανά ως δεξί εξτρέμ τον Κουλιμπαλί και προωθημένο τον Δώνη στο δικό του 4-2-3-1.

Το ματς

Οι εξέδρες είχαν κόσμο, η ατμόσφαιρα ήταν γιορτινή, αλλά η ΑΕΚ προσπάθησε να μην αφήσει τον ενθουσιασμό της να τη συνεπάρει. Η ομάδα του Χιμένεθ δεν μπήκε με την ορμή προηγούμενων αγώνων, θέλοντας να εξασφαλίσει ότι δεν θα αιφνιδιαστεί. Μόνο που έπαθε αυτό ακριβώς από τον ψυχωμένο Παναθηναϊκό! Γιατί με την ψυχολογία ότι δεν είχαν τίποτα να χάσουν, οι παίκτες του Ουζουνίδη ξεκίνησαν δυναμικά το παιχνίδι. Και θα μάζευαν σύννεφα άγχους πάνω από το ΟΑΚΑ αν δεν υπήρχε ο Μπάρκας…

Σε αντίθεση λοιπόν με τους νευρικούς συμπαίκτες του, ο τερματοφύλακας της «Ένωσης» εμφανίστηκε ψύχραιμος όταν χρειάστηκε. Και με μια τεράστια επέμβαση σε «κεραυνό» του Κουλιμπαλί (αφότου εκείνος είχε αδειάσει τον Χουλτ) απαγόρευσε στους «πράσινους» να προηγηθούν. Ήταν το καμπανάκι που έμελε να αφυπνίσει την ΑΕΚ… Γιατί μεσολάβησαν μεν κάποια λεπτά ακόμα μέχρι να συνειδητοποιήσουν ότι το παιχνίδι δεν ήταν καθόλου εύκολο, αλλά τελικά οι παίκτες του Χιμένεθ το κατάλαβαν. Και σταδιακά πήραν τον έλεγχο.

Αφού απείλησαν κι εκείνοι λοιπόν (με τον Κολοβέτσιο να διορθώνει δική του αδράνεια και να κόβει σωτήρια τον Αραούχο) ξεκίνησαν να στριμώχνουν τον Παναθηναϊκό. Να εκμεταλλεύονται ότι οπισθοχώρησε. Και εντέλει να δικαιώνονται: Όταν ο Αραούχο… διέψευσε ότι γκολ σαν αυτό της ρεβάνς Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό μπαίνουν κάθε 10 χρόνια και πετυχαίνοντας ένα ΟΛΟΪΔΙΟ, έβαλε φωτιά στο ΟΑΚΑ! Δεν έφτανε, δε, στον Παναθηναϊκό ότι έμεινε πίσω στο σκορ, ήρθε και ο Ινσούα να κάνει ακόμα δυσκολότερο το έργο του: Βλέποντας δεύτερη κίτρινη για τάκλιν στον Αραούχο και αφήνοντας το «τριφύλλι» με δέκα παίκτες.

Παρόλα αυτά ο Παναθηναϊκός δεν κατέθεσε τα όπλα. Απείλησε πριν την ανάπαυλα (με δύσκολο σουτ του Δώνη) και επέστρεψε από τα αποδυτήρια αποφασισμένος για να παλέψει. Δεν πέρασαν όμως παρά λίγα δευτερόλεπτα αφότου ζήτησε πέναλτι σε μαρκάρισμα του Βράνιες στον Μουνιέ, για να βρεθεί ξανά στο καναβάτσο: Χάρη σε μια υπέροχη ενέργεια και γύρισμα του Χουλτ, που επέτρεψε στον Γκάλο να καθαρίσει ουσιαστικά το παιχνίδι. Αν και θα μπορούσε λοιπόν το «τριφύλλι» να ξαναμπεί σε αυτό (εφόσον δινόταν πέναλτι σε καθαρό χέρι του Βράνιες), η γιορτή που ξεκίνησε στο ΟΑΚΑ ήταν δύσκολο να χαλάσει.

Όπως ήταν δύσκολο και το ν’ ανακοπεί μετά η ΑΕΚ. Ενώ λοιπόν ο κόσμος στις εξέδρες έκανε «όλα», η ομάδα του Χιμένεθ προσπαθούσε να τον ικανοποιήσει με ένα ακόμα γκολ. Δεν το βρήκε λοιπόν όταν ο Χριστοδουλόπουλος έκανε απίστευτη ντρίμπλα και φαλτσαριστό σουτ που σταμάτησε στο δοκάρι. Όταν όμως αυτό συνέβη λίγο αργότερα σε κεφαλιά του ασταμάτητου Αραούχο, φρόντισε ο ίδιος να μη χαθεί (και) αυτή η ευκαιρία. Και με πλασέ στην άδεια εστία έγινε ξανά σύνθημα στα χείλη του κόσμου.

Από ‘κει και πέρα τα υπόλοιπα λεπτά λίγη σημασία είχαν. Το μόνο που διέκοψε το πανηγυρικό κλίμα ήταν το «αχ» σε δοκάρι του Μπακασέτα και η αποθέωση στην αλλαγή του Αραούχο. Πριν ακουστεί το σφύριγμα της λήξης, το οποίο έδωσε έναυσμα για να κορυφωθεί το πάρτι τίτλου από τους παίκτες και τον κόσμο της ΑΕΚ στις εξέδρες.

Οι συνθέσεις των ομάδων

ΑΕΚ (Μανόλο Χιμένεθ): Μπάρκας, Μπακάκης, Χουλτ, Βράνιες, Τσιγκρίνσκι, Κονέ (77’ Γαλανόπουλος), Σιμόες, Γκάλο, Χριστοδουλόπουλος (63’ Μασούντ), Μπακασέτας, Αραούχο (84’ Γιακουμάκης)

Στον πάγκο έμειναν οι: Τσιντώτας, Λόπες, Λαμπρόπουλος, Αϊντάρεβιτς

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Βλαχοδήμος, Γιόχανσον, Ινσούα, Κολοβέτσιος, Κουρμπέλης, Τζανδάρης, Κάτσε (74’ Οικονόμου), Κουλιμπαλί, Λουντ, Δώνης (73’ Μυστακίδης), Μουνιέ (62’ Λουτσιάνο)

Στον πάγκο έμειναν οι: Διούδης, Αυλωνίτης, Μολίνς, Στάικος

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Θάνος (Γρεβενών)
ΒΟΗΘΟΙ: Ευθυμιάδης (Πιερίας), Τουμπακάρης (Αθηνών)

ΓΗΠΕΔΟ: ΟΑΚΑ

sport-fm.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις