Γκίμας (Φίλιππος Βέροιας): «Θέλουμε να ανέβουμε ως πρωταθλητές»

Ο Φίλιππος Βέροιας προελαύνει στη Γ’ Εθνική και πλέον δεν θέλει απλώς την άνοδο στη Β’, αλλά και την κατάκτηση του τίτλου στον 1ο Όμιλο Βορρά, όπως τόνισε στο Basketa.gr ο Δημήτρης Γκίμας.

Τρώγοντας έρχεται η όρεξη, λέει ο λαός, κάτι που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα για τους Βεροιώτες. Η επάνοδός τους στη Β’ Εθνική ήταν εξ αρχής αυτοσκοπός, με την εκπληκτική φετινή πορεία τους όμως πως μπορούν να την επιτύχουν και ως πρωταθλητές. «Είμαστε ικανοποιημένοι από την πορεία μας έως τώρα, ακόμα και οι δύο ήττες που κάναμε μας έκαναν καλό. Ο στόχος μας ήταν, εξ αρχής, αποκλειστικά η άνοδος. Όχι μόνο αυτή, όμως. Τη θέλαμε, αλλά παράλληλα επιθυμία μας ήταν να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε έναν “κορμό”, μέσα από αυτή την ομάδα, με ορίζοντα για τα επόμενα χρόνια. Μαθηματικά, δεν την έχουμε εξασφαλίσει ακόμα, είμαστε όμως πολύ κοντά, θέλουμε μία νίκη ακόμα ή να χάσουμε στη Νίκη Βόλου με διαφορά μικρότερη των 24π. Υπάρχει, βέβαια, και ο τίτλος του πρωταθλήματος. Θέλουμε, πλέον, να ανέβουμε ως πρωταθλητές», από διπλός έγινε τριπλός ο στόχος για την ομάδα, που «χτίστηκε» για να έχει μέλλον.

 

Ο Φίλιππος Βέροιας ανανεώθηκε σε σημαντικό βαθμό το περασμένο καλοκαίρι, αλλά οι παίκτες του εντάχθηκαν αμέσως στο σύνολο και απέδωσαν από την αρχή τα αναμενόμενα: «Έμειναν κάποιοι παίκτες από πέρυσι, έχουμε και κάποιους νεαρούς από τις υποδομές μας, προσθέσαμε και δύο παιδιά από την πόλη κι ήρθαν και μερικοί από τη Θεσσαλονίκη. Ο Ευθύμης Κοθράς, ο Βασίλης Βάλλιος είναι από τους παίκτες που παρέμειναν. Ήρθαν συνολικά εφτά παιδιά, αλλά καταφέραμε να βρούμε άμεσα τη χημεία μας, γιατί εκτός από καλοί οι παίκτες μας είναι και εξαιρετικοί χαρακτήρες. Εκτός από τον πρώτο, για τον οποίο είναι η δεύτερη θητεία του στη Βέροια,τους υπόλοιπους τους ήξερα μόνο ως αντίπαλους, όχι ως παίκτες που είχαμε συνεργαστεί. Πρόκειται, όμως, για πραγματικά εξαιρετικούς χαρακτήρες».

Πόσο σημαντικό είναι, για την ομάδα, να έχει τον ίδιο προπονητή εδώ και περίπου είκοσι χρόνια; Την απάντηση μας τη δίνει ο ίδιος, προσθέτοντας: «Για εμένα φέτος είναι η 19η χρονιά μου στον πάγκο. Αυτό έχει ορισμένα θετικά και κάποια αρνητικά στοιχεία. Γνωρίζεις πώς να κινηθείς, συνεργάζεσαι με ανθρώπους που σε εκτιμούν, σε στηρίζουν. Το αρνητικό είναι πως, παραμένοντας σταθερό ο ίδιος, κάποιοι μπορεί να πουν “πάλι τα ίδια και τα ίδια”. Εγώ, όλα αυτά τα χρόνια, κάνω αυτό που ξέρω καλύτερα. Δεν είναι δική μου επιτυχία η πορεία της φετινής ομάδας. Η επιτυχία ανήκει στους παίκτες. Στέκομαι σε αυτό, γιατί είναι η πραγματικότητα: είναι όλοι τους, ανεξαιρέτως, πολύ καλά παιδιά. Από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο. Αυτό συντέλεσε στη χημεία που έχουμε ως ομάδα. Κάτι εξίσου σημαντικό είναι κα η παρουσία του Ευθύμη Κοθρά στην ομάδα, είμαστε τυχεροί που τον έχουμε στις τάξεις μας. Πιστεύω πως μέχρι την Α2, στην οποία έχω δουλέψει, είναι από τους λίγους πλέι μέικερ με τέτοια ποιότητα. Δεν υπάρχουν πολλοί σαν κι αυτόν. Είναι, λοιπόν, εύκολο να εντάξεις τους νέους παίκτες στην ομάδα όταν έχεις έναν πλέι μέικερ σαν κι εκείνον».

 

Το συγκρότημα της Ημαθίας ενδιαφέρεται ιδιαίτερα και για τις υποδομές του, με το Δημήτρη Γκίμανα εξηγεί: «Επενδύουμε σε παιδιά, παίκτες όπως ο Μόρας, ο Τσεσμετζίδης, ο Τόκας είναι νεαροί και όχι απλώς παίζουν, έχουν ρόλο στην ομάδα. Δεν μας ενδιαφέρει απλώς να παίζουν για κάποια λεπτά, όταν έχουμε “καθαρίσει” το ματς. Είναι παιδιά που έχουν ρόλο, είτε μεγαλύτερο είτε μικρότερο, κι ακολουθούν κι άλλα παιδιά. Είναι και ο Αντώνης Καραγεωργίου, που είναι τώρα στον ΠΑΟΚ, κι άλλα παιδιά. Μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ως ένα σημείο κι αυτό γιατί η Βέροια δεν έχει κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, με αποτέλεσμα τα παιδιά μετά τη Γ’ Λυκείου να φεύγουν για κάποια χρόνια και να χάνονται. Αυτό δεν μας επιτρέπει να κάνουμε προγραμματισμό, πως θα έχουμε πέντε, έξι, δέκα παιδιά από τις ακαδημίες μας. Είναι αδύνατον, για εμάς, να γίνει αυτό! Καταφέρνουμε, όμως, να έχουμε πάντα στην ομάδα παιδιά από τα “σπλάχνα” μας, ειδικά όσα δεν συνεχίζουν σε κάποιο πανεπιστήμιο ή περνούν στη Θεσσαλονίκη κι έχουν έτσι τη δυνατότητα να συμμετέχουν στην ομάδα».

Αναφορικά με το μπάσκετ της ευρύτερης περιοχής, επεσήμανε: «Η περιοχή βγάζει κάποιους παίκτες, αλλά στη Βέροια συμβαίνει ό,τι και στις υπόλοιπες πόλεις της επαρχίες χωρίς εκπαιδευτικά ιδρύματα. Τα παιδιά στην πλειονότητά τους φεύγουν και συνεχίζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, παίζοντας σε ομάδες των πόλεων αυτών. Από την άλλη, φυσικά, δεν επωφελούμαστε και από τους φοιτητές. Ίσα ίσα, χάνουμε τους φοιτητές. Είναι πρόβλημα αρκετών επαρχιακών πόλεων, σε εμάς ίσως να είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν και η απόστασή μας από τη Θεσσαλονίκη είναι κοντινή».

Οι παίκτες μπορεί να «χάνονται», δεν είναι όμως αυτό το μεγαλύτερο πρόβλημα για το Φίλιππο Βέροιας. Ο προπονητής του εστίασε σε ακόμα δύο τομείς, που τον προβληματίζουν κι έχουν να κάνουν με το «τώρα». «Οι φίλαθλοι στηρίζουν την προσπάθειά μας, αλλά εμείς θα θέλαμε ακόμα περισσότερους να έρχονται στο κλειστό. Στην αρχή, όταν ακόμα δεν είχαμε ξεχωρίσει, ερχόταν μεγαλύτερος αριθμός. Όταν φάνηκε πως ανεβαίνουμε λίγο το ενδιαφέρον του κόσμου ατόνησε. Έχουμε, πάντως, αρκετά παιχνίδια μπροστά μας που περιμένουμε το γήπεδό μας γεμίσει», ανέφερε για την προσέλευση στο «Δημήτρης Βικέλας» κι εν συνεχεία μίλησε για τη διακοπή του πρωταθλήματος: «Δεν με πειράζει τίποτα περισσότερο εν συγκρίσει με την τόσο μεγάλη διακοπή. Είναι, σίγουρο, πως τέτοια κενά αγωνιστικά και ειδικά προς το τέλος του πρωταθλήματος σε απορρυθμίζουν και δεν σε βοηθούν».

 

Ο Φίλιππος Βέροιας επιβλήθηκε εντός έδρας των Ίκαρων Τρικάλων την Πρωταπριλιά και θα παίξει, ξανά, στις 22 Απριλίου με τη Νίκη Βόλου, στο κλειστό της Νέας Ιωνίας, στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του 1ου Ομίλου Βορρά της Γ’ Εθνικής. Σε ερώτηση για το πρόγραμμα κι αν υπήρξε κάποιο παιχνίδι, από τα όσα έχουν γίνει έως τώρα, που το θεωρεί «κλειδί» για την πορεία τους μέχρι στιγμής, ο Δημήτρης Γκίμας παραδέχθηκε: «Ίσως το πιο σημαντικό παιχνίδι μας να ήταν εκείνο της δεύτερης αγωνιστικής στην έδρα του Ζέφυρου, γιατί καταφέραμε να κερδίσουμε ενώ είχαμε ακόμα τραυματίες και πολύ μικρότερο ρόστερ εν συγκρίσει με τώρα. Εξίσου σημαντικό ήταν το ματς στην αυλαία του πρώτου γύρο στα Γρεβενά, με τον Πρωτέα».

 

Όσον αφορά στο… μυστικό της επιτυχίας τους, που τους έχει φέρει στο 18-2 και την κορυφή της κατάταξης, ξεκαθάρισε: «Η ομάδα στηρίζεται στο γεγονός πως αποτελείται από συμπαίκτες. Το πλέον αγωνιστικό στοιχείο αυτό είναι. Εάν δεν το έχεις, είτε είσαι εύστοχος είτε καλός αμυντικός είτε έχεις οποιοδήποτε άλλο δυνατό σημείο στο παιχνίδι σου, δεν μπορείς να πετύχεις κάτι καλό. Αυτό που κάνει μια ομάδα να ξεχωρίζει είναι, αναμφίβολα, η ποιότητα των αθλητών της όχι μόνο ως προς τα προσόντα τους αλλά και ως προς το χαρακτήρα τους. Σε όλο αυτό που γίνεται εδώ, βέβαια, πολύ μεγάλη συμβολή έχει και ο πρόεδρος, Ηλίας Λαζός, ο οποίος ηγείται εδώ και τρία χρόνια της προσπάθειας και παρά τις δύο χρονιές που χάσαμε δύο κατηγορίες και από την Α2 καταλήξαμε στη Γ’ δεν απογοητεύτηκε ούτε στο ελάχιστο. Πιστεύω πως αποτελεί παράδειγμα και υπομονής και επιμονής και το κυριότερο φερεγγυότητας, όχι μόνο σε εμάς εδώ, γενικά. Δεν υπάρχουν άνθρωποι σαν κι αυτόν και ούτε πολλές διοικήσεις με τέτοιο πνεύμα και τέτοια αξιοπιστία».

Μετά την… κατηφόρα, ήρθε η αναγέννηση του Φίλιππου Βέροιας, που βαδίζει πλέον με σταθερά βήματα προς τη Β’ Εθνική. Τα σχέδια για τη νέα χρονιά βρίσκονται στο πίσω μέρος του μυαλού των ανθρώπων της ομάδας, που όπως δήλωσε ο έμπειρος τεχνικός: «Η προτεραιότητά μας είναι να παραμείνουν στο σύνολό τους οι παίκτες οι οποίοι θα ανεβάσουν την ομάδα. Το “χτίσιμο” της νέας σεζόν θα ξεκινήσει από εκείνους, από την παραμονή του φετινού έμψυχου υλικού μας». Όσο για το εάν η επάνοδος στην Α2 είναι εφικτός στόχος, πρόσθεσε πως προς το παρόν: «Αυτό που εμείς σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε είναι να ξανακάνουμε πισωγύρισμα. Η Β’ Εθνική θα πρέπει να οριοθετηθεί ως βάση και, από και έπειτα, θα δούμε πώς θα πάει. Δεν θέλουμε, όμως, να ξαναβρεθούμε χαμηλότερα από τη Β’ Εθνική».

Κλείνοντας, έδωσε και τις ευχές του για το Πάσχα: «Εύχομαι καλό Πάσχα σε όλους, με υγεία, και ο καθένας να έχει αυτό που επιθυμεί».

πηγή: basketa.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις