O Όλιβερ “σταμάτησε” την ολική ανατροπή της Γιουβέντους – Χωρίς να ιδρώσει η Μπάγερν (vids)

Ένα αμφισβητούμενο πέναλτι που έδωσε στις καθυστερήσεις στην Ρεάλ Μαδρίτης ο διαιτητής Μάικλ Όλιβερ κατέστρεψε ένα από τα πιο ιστορικά παιχνίδια στην ιστορία του Champions League…

Όχι, δεν άξιζε έτσι να φύγει ο Τζίτζι Μπουφόν από αυτή τη διοργάνωση. Όχι, δεν του έπρεπε να φύγει με κόκκινη κάρτα στις καθυστερήσεις, από ένα τέτοιο σφύριγμα. Είναι αμαρτία για το ίδιο το ποδόσφαιρο να μην μάθουμε ποτέ τι θα γινόταν αν…

Αν ο Μάικλ Όλιβερ αντιδρούσε ως ένας τυπικός Άγγλος διαιτητής που αφήνει τις επαφές και δεν ψαρώνει από εύκολα πεσίματα εντός περιοχής. Η Γιουβέντους ήταν καθ’ οδόν προς το μεγαλύτερο παραμύθι στην ιστορία του Champions League.

Μπορεί να έπαιρνε την πρόκριση, μπορεί και όχι, δεν έχει σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι πως στην ιστορία δεν θα μείνει αυτό το 0-3 μέχρι το 89ο λεπτό, αλλά η φάση του τελευταίου λεπτού. Αυτή που ο Λούκας Βάθκεθ πέφτει υπερβολικά εύκολα από την προβολή του Μπενάτια και ο Άγγλος διαιτητής δείχνει την λευκή βούλα.

Μία φάση που θα μνημονεύεται για πάντα. Ο τρελαμένος Μπουφόν αποβλήθηκε για κάτι… «γαλλικά», ο Κριστιάνο Ρονάλντο δεν χαρίστηκε από την λευκή βούλα και το τελικό 1-3 έστειλε τη «βασίλισσα» στα ημιτελικά με τον πιο ανατρεπτικό τρόπο όλων των εποχών.

«Όποιος δεν πιστεύει στην ανατροπή και την πρόκριση, καλύτερα να μην μπει σε αυτό το αεροπλάνο» προειδοποίησε τους παίκτες του, ο Μάσιμο Αλέγκρι. Και όντως, κάπως έτσι ήταν. Στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου» παρατάχθηκαν 11 κομάντος, απέναντι σε 11 χαλαρούς Μαδριλένους.

Πριν καν ιδρώσουν οι παίκτες των δύο ομάδων, ο Μάριο Μάντζουκιτς με κεφαλιά στο πίσω δοκάρι έπιασε στον ύπνο για πρώτη φορά την άμυνα της Ρεάλ Μαδρίτης (2’, 0-1) κι έκανε όλο τον κόσμο να αναρωτιέται: Βρε, λες;

 Στην επόμενη φάση ο Ιγκουαΐν βρέθηκε ανάσα από το 0-2 (7’) κι όλοι πια σιγουρεύτηκαν ότι το βράδυ θα είναι πολύ μεγάλο. Το γκολ του Ίσκο ακυρώθηκε ως οριακό οφσάιντ (14’, όμως η μπάλα πήγαινε πάνω – κάτω. Ο Καρβαχάλ παραλίγο να σκοράρει στην λάθος εστία (15’), ενώ λίγο αργότερα ο Μπουφόν με υπέροχο τρόπο είπε «όχι» ξανά στον Ανδαλουσιανό μέσο (34’).
Το θάρρος των Ιταλών όμως έβγαζε μάτι και πριν βγει το ημίχρονο έβγαλαν δεύτερο γκολ με τρόπο καρμπόν. Πάλι με σέντρα στο πίσω δοκάρι, πάλι με κεφαλιά του Μάντζουκιτς (37’, 0-2), ο οποίος έδωσε αέρα δύο τερμάτων στην Γιουβέντους και τη διάχυτη σιγουριά ότι το τρίτο δεν αργεί! Πριν όμως βγει το ημίχρονο, ο Βαράν σημάδεψε το δοκάρι (45’), με την Ρεάλ Μαδρίτης να αδυνατεί να μειώσει το σκορ.

Οι αλλαγές του Ζιντάν στο ημίχρονο (Λούκας Βάθκεθ και Ασένσιο αντί Κασεμίρο και Μπέιλ) έδωσαν ζωντάνια στη «βασίλισσα», που κέρδισε πολλά μέτρα στο γήπεδο, αλλά δεν είχε καθαρές φάσεις. Κι όχι μόνο αυτό: ένα λάθος του Κέιλορ Νάβας δώρισε το 0-3 στον Ματουϊντί (60’) και το γήπεδο βουβάθηκε!

Το ματς πήγε εντελώς στα μέτρα των Ιταλών, το άγχος έπνιξε την Ρεάλ Μαδρίτης και όλα έδειχναν παράταση, ειδικά μετά την απόκρουση του Μπουφόν στο σουτ του Ίσκο (79’) και την χαμένη ευκαιρία του Βαράν στο επόμενο λεπτό (80’). Οι δύο ομάδες σχεδόν το είχαν πάρει απόφαση μέχρι που ήρθε αυτή η φάση στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων.


Ο Όλιβερ είδε πέναλτι στο μαρκάρισμα του Μπενάτια στον Λούκας Βάθκεθ κι όσο κι αν διαμαρτυρήθηκαν οι Ιταλοί δεν θα άλλαζε τίποτα. Ο Μπουφόν αποφάσισε να βάλει επίλογο στην καριέρα του στο Champions League και ο κυνικός Κριστιάνο Ρονάλντο έκανε το 1-3 από την λευκή βούλα.

Ο ιστορικός του μέλλοντος σίγουρα θα έχει πολλά περισσότερα να γράψει για αυτό το παιχνίδι και ειδικά για αυτή τη φάση, που κάνει την μελλοντική αυτοβιογραφία του Τζίτζι Μπουφόν σίγουρο best seller.

Μπάγερν Μονάχου – Σεβίλλη 0-0

Article Cover

Μια ψυχρή και σοβαρή Μπάγερν Μονάχου έπαιξε όσο χρειάστηκε για να «κλειδώσει» τη ρεβάνς της Allianz Arena κόντρα στην… σχεδόν πρωτάρα και ενθουσιώδη Σεβίλλη και με το 0-0 πήρε την πρόκριση σε έναν ακόμη ημιτελικό Champions League.

Η δουλειά είχε γίνει στην πρωτεύουσα της Ανδαλουσίας. Εκείνο το 2-1 της Μπάγερν στο «Σάντσεθ Πιθχουάν» αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από αρκετό για να στείλει το ψυχρό και κυνικό βαυαρικό μεγαθήριο σε έναν ακόμη ημιτελικό. Μια πρόκριση που έρχεται σαν κερασάκι μιας… διαβολικής εβδομάδας για την ομάδα του Γιουπ Χάινκες που δημιουργεί το δικό της ιδιότυπο 6-6-6! Το Σάββατο, πανηγύρισε μαθηματικά τον 28ο και 6ο συνεχόμενο τίτλο της στη Γερμανία, το βράδυ της Τετάρτης με το 0-0 απέναντι στη Σεβίλλη εξασφάλισε την παρουσία της στον 6ο ημιτελικό Champions League την τελευταία επταετία και όλα αυτά φυσικά στον δρόμο για το 6ο της τρόπαιο!

Και πως θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που η Μπάγερν μετρούσε μέχρι σήμερα μόλις έναν αποκλεισμό στις 24 περιπτώσεις που νίκησε εκτός έδρας το πρώτο ματς σε νοκ-άουτ φάση ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Πώς θα μπορούσε να συμβεί κάτι άλλο σε μια έδρα που μετρούσε μόνο νίκες φέτος στον θεσμό και με 73 γκολ απολογισμό στα 21 πιο πρόσφατα 90λεπτα στο «σπίτι» της. Αυτή τη φορά, απέναντι στους εξαιρετικούς και αξιοπρεπέστατους σε αυτό το παιχνίδι Σεβιγιάνους, το γκολ μπορεί να μην ήρθε ποτέ, ωστόσο η ουσία παρέμεινε: μια ακόμη παρουσία σε τετράδα.

Αντίθετα, η Σεβίλλη του Βιντσέντσο Μοντέλα, 60 χρόνια μετά την πρώτη και τελευταία μέχρι φέτος παρουσία της σε οκτάδα Κυπέλλου Πρωταθλητριών (σ.σ. τη σεζόν 1957-58) έκανε στην κυριολεξία ό,τι καλύτερο μπορούσε στα 180 λεπτά κόντρα σε μια ποιοτικότερη και απείρως πιο έμπειρη σε αυτό το επίπεδο Μπάγερν. Στη ρεβάνς του Μονάχου είχε μάλιστα τις ευκαιρίες της για να πάρει έστω το προβάδισμα στο σκορ, με σημαντικότερη το δοκάρι του Χοακίν Κορέα στο 58′, όμως αυτή τη φορά η ποδοσφαιρική μοίρα που της έχει φερθεί τόσο καλά τα τελευταία χρόνια, δεν ήταν με το μέρος της.

Καλύτερη ήταν η ισπανική ομάδα και στο ξεκίνημα του αγώνα, όταν κατάφερε να πάρει μέχρι και την κατοχή της μπάλας -φαινόμενο που μόνο σύνηθες δεν είναι για αντίπαλο της Μπάγερν, ειδικά σε αυτό το γήπεδο- ενώ είχε και 3-4 καλές στιγμές με Σαράμπια, Κορέα και Εσκουδέρο. Την ίδια ώρα, η ομάδα του Γιουπ Χάινκες συνέχιζε με απόλυτο κυνισμό να διαχειρίζεται το αποτέλεσμα και τον χρόνο. Ρόμπεν, Χούμελς και Ριμπερί απείλησαν στο πρώτο ημίχρονο, ενώ στην επανάληψη, οι γηπεδούχοι έφτασαν κοντά στο γκολ με Λεβαντόφσκι, Μίλερ και Ρόμπεν. Πλην του δοκαριού, η Σεβίλλη από την πλευρά της είχε και ένα πολύ καλό σουτ του Μπανέγα, όμως τίποτα δεν άλλαξε στο φινάλε (για την… ιστορία, αποβλήθηκε στο δεύτερο λεπτό των καθυστερήσεων με απευθείας κόκκινη κάρτα ο Χοακίν Κορέα), με την τακτική της Μπάγερν να «σβήνει» το ματς με αυτό το επικερδές 0-0.

 

 

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις