“Δίψα” της ΑΕΚ για την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ

Στο τέλος μιας παραμυθένιας διαδρομής, που έχει φωτιστεί από δεκάδες μαγικές στιγμές, καλείται να φτάσει απόψε η ΑΕΚ. Η ομάδα που πέντε χρόνια πριν έδινε μπαράζ ανόδου από τη Β’ Εθνική στην Α2 έχει διανύσει έκτοτε πολλά χιλιόμετρα και το σύνθημα «και ξανά θα γίνεις βασίλισσα» των φίλων της που τότε έμοιαζε ουτοπικό μπορεί απόψε κιόλας να γίνει πραγματικότητα.

Η «Ένωση» υποδέχεται τη Μονακό στον τελικό του Basketball Champions League (20:30, ΕΡΤ1, Novasports 1) θέλοντας να μετατρέψει το ΟΑΚΑ σε ένα νέο τόπο θριάμβου, ένα δεύτερο Καλλιμάρμαρο, μισό αιώνα μετά την κατάκτηση του Κυπελλούχων, αλλά και 18 μετά το Σαπόρτα στη Λωζάννη.

Οι 18.000 και… βάλε φίλοι της ομάδας, μεθυσμένοι κι από το νέκταρ της χθεσινής φιέστας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, θα κατακλύσουν κάθε γωνιά του κλειστού και θα προσπαθήσουν να σπρώξουν την ομάδα τους στη νίκη. Ασφαλώς, βέβαια, πέρα από πάθος και φωνή από την κερκίδα, θα χρειαστεί αυταπάρνηση, ενέργεια, καρδιά και συγκέντρωση μέσα στο παρκέ. Όχι από 3-4 παίκτες όπως στον ημιτελικό κόντρα στη Μούρθια, αλλά από όλους, μηδενός εξαιρουμένου.

Η Μονακό είναι αγωνιστικά το φαβορί. Πρόκειται για μια ομάδα με δύο… ανώδυνες ήττες σε μάλλον αδιάφορα ματς σε όλη τη διαδρομή της διοργάνωσης, με εμπειρία από το περσινό Final 4, διπλάσιο μπάτζετ, τον ίδιο προπονητή τα τελευταία τριάμισι χρόνια και αξιοθαύμαστη σταθερότητα στην απόδοσή της.

Η ομάδα του Ζβέζνταν Μίτροβιτς είναι η κορυφαία της διοργάνωσης σε επίθεση με 85,1 ανά αγώνα, αλλά και σε δημιουργία με 21,6. Επίσης είναι δεύτερη σε ευστοχία σε δίποντα (58,7%) και σε κλεψίματα (11,6). Επιθετικά στηρίζεται στον σκόρινγκ γκαρντ Τζέραλντ Ρόμπινσον (15,2π.), τον αθλητικό φόργουορντ Κρις Έβανς (13,6π.) και τον Βόσνιο σέντερ Έλμεντιν Κικάνοβιτς (15,3π.). Διαθέτει όμως και εξαιρετικούς ρολίστες, τον σπουδαίο οργανωτή και παλιόφιλο της ΑΕΚ Ντι Τζέι Κούπερ (6,6 ασίστ), τον συνεπή Άαρον Κραφτ ως εναλλακτικό πλέι μέικερ, τους εξαιρετικούς σουτέρ Γκλαντίρ και Ρούντεζ, τους αθλητικούς Σι (επίσης πρώην «κιτρινόμαυρος»), Λακόμπ και Ζοζέφ, ενώ στο ρόστερ υπάρχει και ο πολύπειρος βαρύς σέντερ Τραορέ.

Τα αγωνιστικά δεδομένα, λοιπόν, γέρνουν προς την πρωτοπόρο της γαλλικής λίγκας. Όμως ποιος μπορεί να ξεγράψει την ΑΕΚ που φέτος έχει κερδίσει δύο φορές τον Ολυμπιακό, μία τον Παναθηναϊκό κι έχει κάνει τόσα και τόσα θαύματα; Πόσω μάλλον με 18.000 πιστούς στο πλευρό της…

*Ο Σέρβος Αλεξάνταρ Γκλίσιτς, ο Λιθουανός Τόμας Γιασεβίτσιους και ο Λετονός Μάρτινς Κοζλόφσκις ορίστηκαν να διευθύνουν την Κυριακή τον μεγάλο τελικό.

Πηγή: sport-fm.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις