Ένα δις λίρες καλείται να πληρώσει το αφεντικό της Formula 1

Στα δικαστήρια κατά των φορολογικών αρχών της Βρετανίας προσφεύγει ο επικεφαλής της Formula 1, Bernie Ecclestone, ο οποίος αντιμετωπίζει πρόστιμο 1 δισ. στερλινών αναφορικά με ένα οικογενειακό trust. Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο 84χρονος διευθύνων σύμβουλος της F1 από το grand Prix του Μονακό, οι δικηγόροι του κινήθηκαν νομικά γιατί το Τμήμα Εσόδων, Δασμών και Φόρων (HMRC) “δεν σεβάστηκε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που είχε γίνει το 2008”.

Ο συμβιβασμός που ακύρωσαν οι βρετανικές φορολογικές αρχές αφορούσε σειρά φορολογικών απατών. Συνεπεία τούτου, ο Ecclestone απειλείται τώρα με το πρόστιμο – μαμούθ του 1 δισ. στερλινών.

Σύμφωνα με τις φορολογικές αρχές, η πρώην γυναίκα και οι κόρες του μεγιστάνα εμπλέκονται σε υπόθεση δωροδοκίας κρατικών λειτουργών, η οποία συνδέεται με το fund Bambino Holdings, με έδρα το Λιχτενστάιν.

εκλεστονς

tamara12

petra12

Οι εντυπωσιακές κόρες του Ecclestone, Petra και Tamara

Πιο συγκεκριμένα, υπήρξαν ισχυρισμοί ότι πλειοψηφικό μερίδιο της Formula 1 που είχε στην κατοχή της η γερμανική τράπεζα BayernLB είχε υποτιμηθεί όταν πουλήθηκε στο fund ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου, CVC, ως αποτέλεσμα παράνομης δοσοληψίας μεταξύ του Ecclestone και του πρώην τραπεζίτη της ΒayernLB banker, Gerhard Gribkowsky.

Ο Gribkowsky φυλακίστηκε το 2012 για φοροδιαφυγή και διαφθορά με την κατηγορία ότι έλαβε 44 εκατ. δολάρια ως αμοιβή από τον Ecclestone και το οικογενειακό του trust.

Από την πλευρά του, ο Ecclestone ισχυρίστηκε ότι η πληρωμή δεν είχε σχέση με την πώληση και ότι το ποσό κατεβλήθη γιατί ο Gribkowsky απειλούσε να δώσει παραποιημένα στοιχεία για τις φορολογικές υποθέσεις του, με απλά λόγια δηλαδή ότι τον εκβίαζε..

Λόγω της συνεργασίας του στην εν λόγω υπόθεση, οι φορολογικές αρχές αποφάσισαν να υπογράψουν συμβιβαστική συμφωνία με τον Bernie Ecclestone το 2008, επιβάλλοντάς του πρόστιμο μόλις 100 εκ. δολαρίων.

Όμως, κατόπιν περαιτέρω ερευνών, οι φορολογικές αρχές διαπίστωσαν πως το αφεντικό της Formula 1 απέκρυψε σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση το συμβιβασμό του 2008. Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει γιατί έγινε αυτό.

“Η όλη υπόθεση είναι τεχνικής φύσης, οπότε δεν γνωρίζω τι έχουμε κάνει και τι όχι”, ανέφερε. “Οι δικηγόροι είπαν ότι το καλύτερο είναι να κινηθούμε νομικά. Εγλω έχω καταβάλει όλοιυς τους φόρους που έπρεπε να πληρώσω”, δήλωσε ο Ecclestone.

Εφόσον, εξακριβωθούν οι παραπάνω κατηγορίες, τότε η θέση του Bernie Ecclestone στο «τιμόνι» της Formula 1 είναι πολύ πιθανόν να αμφισβητηθεί εντόνως.

Παλιότερα, ο Ecclestone είχε κατηγορηθεί για τις απόψεις που είχε εκφράσει για τον Αδόλφο Χίτλερ. Όπως είχε δηλώσει στους σαββατιάτικους Times, ο Χίτλερ ήταν ένας άνδρας “που ήξερε να υλοποιεί αποφάσεις”.

Γιος ψαρά από ένα χωριό του Σάφολκ, σπούδασε Χημεία και από μικρός είχε τρέλα με τις μηχανές. Αμέσως μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου μπήκε δυναμικά στον χώρο των μπίζνες, πουλώντας ανταλλακτικά από μοτοσικλέτες. Σιγά σιγά δημιούργησε την αντιπροσωπεία μοτοσικλετών Compton & Ecclestone με συνέταιρο τον Fred Compton. Πήρε μέρος και σε διάφορους αγώνες, αρχής γενομένης από το 1949. Πέτυχε κάποιες καλές θέσεις, καθώς και μια νίκη, αλλά σταμάτησε γρήγορα μετά από αλλεπάλληλα ατυχήματα. Εκτοτε αποφάσισε να επικεντρωθεί στις επιχειρήσεις.

Στα διεθνή ΜΜΕ εκτός φυσικά από το Formula 1 είναι γνωστός και για τη μεγάλη αδυναμία που έχει για τις (πολύ) ψηλότερές του γυναίκες.

slavicca

Με την πρώην γυναίκα του, Slavica, την οποία χώρισε μετά από 24 χρόνια γάμου

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις