Βοσνιάδης για όλους και για όλα αποκλειστικά στο goalpost.gr

Ο Αλέκος Βοσνιάδης είναι ίσως ο προπονητής που αγαπήθηκε περισσότερο από τους φίλους της Νίκης τις τελευταίες δεκαετίες. Δεν είναι μόνο γιατί ο κυρ-Αλέκος για πολλούς και SirAlex για ακόμη περισσότερους, ήταν ο τεχνικός που οδήγησε τη βολιώτικη ομάδα στη μεγάλη κατηγορία μετά από 48 ολόκληρα χρόνια, είναι γιατί αυτός ο άνθρωπος πάνω απ’ όλα μίλησε στις καρδιές των φιλάθλων της Νίκης.

Ο Αλέκος Βοσνιάδης, προπονητής του Απόλλωνα Σμύρνης πλέον, βρέθηκε στο “Valis Resort” με την αποστολή της ομάδας του για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό και το goalpost.gr άδραξε την ευκαιρία να έχει μαζί του μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση. Ο Δημήτρης Μπιτολάς δεν χρειάστηκε να ρωτήσει πολλά καθώς ο Αλέκος Βοσνιάδης περίμενε καιρό να βγάλει από την ψυχή του τα όσα έζησε στο Βόλο και τα όσα θα ήθελε ακόμα να ζήσει.

Η συνέντευξη του Αλέκου Βοσνιάδη στο goalpost.gr και στον Δημήτρη Μπιτολά:

Για το πέρασμά του από τη Νίκη και τη συνεργασία του με τον Ανδρέα Πάτση: Ο Ανδρέας Πάτσης με έπεισε να έρθω μετά από τη μέτρια πορεία που είχε κάνει η ομάδα με τον κ. Λουτσιάνο. Η πρότασή του με κάλυπτε και αποφάσισα να την αποδεχθώ. Με άφησε να δουλέψω, μου έδωσε ελεύθερο ρόλο για να τρέξω, να οργανώσω την ομάδα και δεν με φρενάριζε στην καθημερινότητα. Αντιθέτως, προσπαθούσε να τη βελτιώσει, αφού μου προσέφερε όλα αυτά που του ζητούσα.

Για τη συνεργασία του με τους παίκτες της Νίκης Βόλου: Ήταν όλοι τους εξαιρετικοί ποδοσφαιριστές και ήταν μια οικογένεια η περσινή ομάδα. Είχαμε ποδοσφαιριστές που από κάποια στιγμή και μετά γυάλιζε το μάτι τους. Το έβλεπες στα μάτια τους ότι αυτοί ζουν και αναπνέουν για να αλλάξουν την ομάδα κατηγορία. Αισθάνθηκα ότι αυτή η ομάδα κάπου θα οδηγήσει. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο έγκλημα που θα μπορούσε να κάνει η διοίκηση Πάτση, ήταν να διαλύσει αυτή την ομάδα σε μία βραδιά. Αν θα ήθελες να βγάλεις τα μάτια σου σαν παράγοντας, δεν θα το έκανες αυτό. Διέλυσε κάτι εκπληκτικό με τρομερή ευκολία και άμεσα βγήκαν τα αρνητικά αποτελέσματα. Ο Μπιτσάκος έκλαιγε στα Χανιά γιατί ένιωθε ότι βρίσκεται κοντά στην εκπλήρωση ενός ονείρου. Να παίξει με τη Νίκη στη Superlegaue. Όμως, του πήραν το όνειρο πίσω. Αυτή η ομάδα θα έπρεπε να προστατευτεί με κάθε τρόπο και να έχει συνέχεια το μεγαλύτερο κομμάτι της στη Superleague και με κάποιες προσθήκες, λόγω του περιορισμού της αδειοδότησης, να αγωνιστεί εκεί. Αποδείχθηκε ότι υπήρχαν λανθασμένες αποφάσεις από την 1η Ιουνίου και μετά. Δεν πιστεύω ότι τις πήρε μόνος του τις αποφάσεις ο Ανδρέας Πάτσης. Οδηγήθηκε να πάρει αποφάσεις από το περιβάλλον του. Δεν μιλάω για ένα πρόσωπο, γιατί υπήρχαν και άλλα πρόσωπα γύρω του. Αυτά φοβόντουσαν μήπως χάσουν την πρωτοκαθεδρία δίπλα του και τον οδήγησαν να δει αλλιώς τα πράγματα, ενώ η πραγματικότητα ήταν τελείως διαφορετική. Δυστυχώς, ο καθένας κρίνεται από τα έργα του.

Για τον Αντόνιο Ανιέτε: Ο Ανιέτε ήταν εκπληκτικός ποδοσφαιριστής, εξαιρετικός χαρακτήρας και επαγγελματίας. Γι αυτό έχει και πολύ καλή παρουσία και στη Λέφσκι. Έγινε ο ηγέτης της ομάδος. Τράβηξε την ομάδα σε δύσκολες στιγμές. Στον Ολυμπιακό Βόλου ίσως δεν του έδωσαν τον ρόλο που έπρεπε, ίσως δεν τον πίστεψαν τόσο πολύ . Πήγε σε μία ομάδα που τον πίστεψε, του έδωσε ρόλο. Ήταν από τα μεγάλα λάθη της διοίκησης του Ανδρέα Πάτση που δεν τον κράτησε την επόμενη χρονιά στη Superleague και τον άφησε να φύγει. Όλοι οι προπονητές θέλουν να έχουν ποδοσφαιριστές σαν τον Ανιέτε. Αν μου δοθεί η δυνατότητα θα προσπαθήσω να συνεργαστώ ξανά μαζί του.

vosniadis-782-782

Για το παιχνίδι στο ΕΑΚ:
Μετά την ήττα από τον Αιγινιακό μας είχαν εγκαταλείψει. Δεν πιστεύαν στην ομάδα. Κατορθώσαμε να πετύχουμε ένα σπουδαίο αποτέλεσμα μέσα στον Ολυμπιακό Βόλου. Το αποτέλεσμα αυτό προκάλεσε πρόβλημα στον Ολυμπιακό Βόλου. Άγχωσε τους ανθρώπους της ομάδας, αφού μετά το διπλό μέσα στην Κέρκυρα, θεωρούσαν δεδομένη και εύκολη την άνοδο. Δημιούργησε τριγμούς στον Ολυμπιακό Βόλου και αισιοδοξία στη δική μας ομάδα για να τρέξει μέχρι το τέλος. Μετά από κάθε στραβό αποτέλεσμα, αμέσως μετά ερχόταν ένα σπουδαίο. Δεν έπεφτε ποτέ αυτή η ομάδα. Είχε μέταλλο.

Για τον κόσμο της Νίκης Βόλου: Η μεγάλη προίκα της Νίκης Βόλου είναι ο κόσμος της. Θα έχω να λέω πάντα για τις μέρες του Μαΐου, μέχρι και την 1η Ιουνίου, που είχαμε μια πόλη δίπλα μας. Όλη την Νέα Ιωνία στο δρόμο. Ο κόσμος μας περίμενε για ώρες στις γέφυρες του Πανθεσσαλικού μετά το παιχνίδι με τα Χανιά, ενώ η θερμοκρασία βρισκόταν στους 30 βαθμούς. Ο κόσμος να μας περιμένει στις 3 τα ξημερώματα μετά το παιχνίδι με τα Ψαχνά. Βλέπαμε παιδάκια μικρά, ηλικιωμένους να μας περιμένουν. Ήταν απίστευτα πράγματα αυτά που ζήσαμε. Την 1η Ιουνίου βγήκε όλη η Νέα Ιωνία στους δρόμους και κατέβηκε μέχρι τα γραφεία της ομάδας. Είχε πλημμυρίσει από κόσμο η Δημητριάδος. Ζήσαμε εκπληκτικές μέρες στη Νίκη Βόλου που δεν ξεχνιούνται.

Για τη φιέστα και το μετάλλιο: Το μετάλλιο δεν μπορέσαμε να το πάρουμε τότε που έπρεπε. Φαντάζομαι ότι εκτός από εμένα, όλοι οι παίκτες και οι προπονητές είχαν μία πικρία για το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα. Φεύγοντας από εδώ με προβλήματα και στενοχώριες, κανένας δεν έχει την όρεξη να παρευρεθεί σε μία στημένη φιέστα. Μια φιέστα που είχε στόχο να αναδείξει συγκεκριμένα πρόσωπα, που έγινε για το θεαθήναι και όχι για να χαρούν οι πρωταγωνιστές που ήταν η ομάδα και ο κόσμος της. Φιέστα χωρίς τους παίκτες και τον προπονητή δεν γίνεται. Είδα το κύπελλο να σηκώνεται από τον πρόεδρο και κάποιους δικούς του και φαινόμασταν εμείς, οι πρωταγωνιστές, σε ένα πανό από πίσω. Ένα άψυχο πράγμα. Δεν υπήρχε κανείς από αυτούς που πέθαναν μέσα στα γήπεδα και στους πάγκους για αυτή την ομάδα. Έγινε μία τρελή φιέστα δύο ατόμων που έδινε ο ένας το κύπελλο στον άλλον. Το όνειρο 48 χρόνων της ομάδας να ανέβει στη Α΄ Εθνική χάλασε από τη φιέστα. Δυστυχώς, είχαμε την πικρία. Κατορθώσαμε και πήραμε το μετάλλιο εγώ και κάποιοι ποδοσφαιριστές σήμερα, (25 Μαΐου), σχεδόν μετά από ένα χρόνο. Δεν μπορούσαμε να το πάρουμε την ημέρα της φιέστας, γιατί κανένας δεν ήθελε να έρθει σε μια στημένη φιέστα.

Για τους λόγους που δεν ανέλαβε την ομάδα και στη Σούπερ Λιγκ: Επειδή ήξερα ότι δεν θα πάρει αδειοδότηση και επειδή έβλεπα ότι η ομάδα όντως βαδίζει προς την άνοδο, είχα προετοιμάσει τα πάντα για την επόμενη χρονιά. Πιστεύω κάπου ανάμεσά σε εμένα και στον Ανδρέα Πάτση λειτούργησε ο εγωισμός. Δηλαδή, ποιος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο σε μια επιτυχία. Το μεγαλύτερο μερίδιο σε μια επιτυχία το έχει πάντα ο πρόεδρος και αυτό έπρεπε να το ξέρει. Μετά έρχονται ο προπονητής και οι παίκτες. Κάποιοι μίλησαν στον Ανδρέα Πάτση και τον έκαναν να πιστέψει ότι εγώ και οι ποδοσφαιριστές του κλέψαμε τη δόξα. Δεν ήταν έτσι. Θέλαμε όλοι εμείς που ανεβάσαμε την ομάδα να παραμείνουμε και να τη βοηθήσουμε και στη Superleague. Aποδείχθηκε ότι το περιβάλλον του, είχε δημιουργήσει ήδη άλλες καταστάσεις. Μετά την 1η Ιουνίου, εγώ με τον Ανδρέα Πάτση δεν ξαναμιλήσαμε.

Για τη στάση του κόσμου απέναντι στην ομάδα της Σούπερ Λιγκ: Τον κόσμο δεν μπορεί να τον ξεγελάσει κανείς. Ούτε να παίξει με τα συναισθήματά του. Είδε την πραγματικότητα, τι έγινε το καλοκαίρι και πως ξεκίνησε η χρονιά. Κατάλαβε ότι το έργο κάπου αλλού πήγαινε και όχι εκεί που έπρεπε να πάει σαν ομάδα. Δυστυχώς, ο κόσμος δικαιώθηκε με την επιλογή του να μη στηρίξει την ομάδα, αφού αυτή αποχώρησε από το πρωτάθλημα. Την προηγούμενη χρονιά πίστεψε στην προσπάθεια και στις δυνατότητες της ομάδας, αλλά την επόμενη όχι. Είχε αντιληφθεί πώς διοικείται και που οδηγείται το καράβι. Φαίνεται ξεκάθαρα ποια προσπάθεια πίστεψε ο κόσμος και ποια όχι. Φαίνεται ξεκάθαρα αν οι αποφάσεις κάποιου τον δικαίωσαν ή όχι.
Το άσχημο σε αυτή την υπόθεση είναι ότι παρόλο που κατόρθωσε η ομάδα να κάνει περήφανο τον κόσμο της Νίκης Βόλου και μετά από 48 χρόνια να είναι στους δρόμους και να πανηγυρίζει την άνοδο στη Superleague, κατόρθωσαν σε πέντε μήνες μέσα να του πάρουν τόσο φθηνά και τόσο γρήγορα το όνειρο πίσω. Η ομάδα σταμάτησε να λειτουργεί. Πέτυχε το ακατόρθωτο, να είναι η πρώτη ομάδα που αποχωρεί από τη Superleague.

Για την μεγάλη χαμένη ευκαιρία της Νίκης: Πιστεύω ότι ο Ανδρέας Πάτσης αν έβαζε τα πράγματα σε μία σειρά, θα τα σκεφτόταν αλλιώς. Έχασε τη δυνατότητα να έχει αυτή τη σπουδαία ομάδα με αυτό τον υπέροχο κόσμο να την έχει για χρόνια στη Super League. Έχασε πολύ μεγάλη ευκαιρία να έχει μια ομάδα που θα την πιστεύει ο κόσμος και να έχει ένα γεμάτο Πανθεσσαλικό.

Για τη νέα προσπάθεια της Νίκης Βόλου: Εύχομαι στη διοίκηση της Ερασιτεχνικής να κάνει καλές επιλογές, να είναι ξεκάθαροι με τον κόσμο. Πρέπει να κάνει έργα. Δεν είναι εύκολη κατηγορία η Γ΄ Εθνική. Πρέπει να οργανωθεί σωστά. Να μη θεωρήσει ότι είναι εύκολο, επειδή είναι η Νίκη Βόλου. Παιχνίδι με παιχνίδι και με τη στήριξη του κόσμου η ομάδα μπορεί να επανέλθει στις κατηγορίες. Η επιλογή του προπονητή της είναι καλή, διότι γνωρίζει την ομάδα και το περιβάλλον. Να στηρίξουν τον προπονητή. Η Νίκη θα επανέλθει. Έχει τη δυναμική. Πιστεύω να έχει ξεχρεώσει και από τα βάρη που την ακολουθούν. Έχει τη βάση και τη δυναμική για να επιστρέψει ψηλά.

Για τον Ολυμπιακό Βόλου: Ο περσινός Ολυμπιακός Βόλου πιστεύω ότι έχασε την άνοδο από την έπαρση του. Είχε μια πολύ καλή ομάδα και πραγματοποίησε μια πολύ καλή πορεία στην κανονική περίοδο. Μπήκε δυνατά στα PlayOff με ένα μεγάλο διπλό στην Κέρκυρα. Τους ήρθε το κακό αποτέλεσμα με εμάς και από εκεί και πέρα δεν μπορούσαν να το διαχειριστούν. Ήταν φυσικά και άτυχος σε κάποιες περιπτώσεις με κάποια πέναλτι που έχασε. Ο φετινός Ολυμπιακός Βόλου έχει προβλήματα. Δεν έχει πάρει αδειοδότηση ούτε για την Superleague, ούτε για την FootballLeague. Εύχομαι και για την ομάδα του Ολυμπιακού Βόλου να βρει τον δρόμο της.

Για την πρόταση του Ολυμπιακού Βόλου: Μου είχε γίνει πριν έρθει ο Κούτσης. Υπήρχαν δυσκολίες. Δεν γινόταν μετά από τόσα που πέρασα στη Νίκη Βόλου να αλλάξω σε τόσους λίγους μήνες στρατόπεδο. Ήταν κάτι που με βασάνιζε από την ώρα που πήγα να συζητήσω. Δεν ξέρω αν ήταν για καλό ή για κακό, αλλά δεν έγινε η συνεργασία. Σέβομαι και τιμώ και τις δύο ομάδες. Και μόνο που μου έκαναν πρόταση, το σέβομαι και το εκτιμώ. Μιλάμε με τους ανθρώπους του Ολυμπιακού, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να περάσω στο αντίπαλο στρατόπεδο τόσο σύντομα. Δεν ξέρεις τι θα συμβεί στο μέλλον, αυτή τη στιγμή δεν είμαι έτοιμος. Έχω φίλους από τον Ολυμπιάκο Βόλου και μάλιστα, ήρθαν και σήμερα να με δουν.

Για την επιστροφή του στη Νίκη Βόλου: Παρακολουθώ καθημερινά τη Νίκη. Χαίρομαι με τις επιτυχίες της, στενοχωριέμαι με τις αποτυχίες της. Η Νίκη είναι μεγάλο κομμάτι της καριέρας μου, παρόλο που δεν μπόρεσα να καθίσω πολύ. Απόκτησα φίλους στο Βόλο και εύχομαι κάποια στιγμή οι δρόμοι μας να ξανασυναντηθούν. Είναι κάτι που θα το επιδιώκω τα επόμενα χρόνια. Το σίγουρο είναι ότι θα ξαναπεράσω και να ξαναζήσω αυτά που έζησα στην προηγούμενη θητεία μου στον πάγκο της Νίκης Βόλου.

Για τον Απόλλωνα Σμύρνης: Είναι η δεύτερη μου θητεία, έχει τον κόσμο της, περνάω καλά και εύχομαι να ανέβει στην παραπάνω κατηγορία. Ο Απόλλωνας πρέπει να παίζει στο πρωτάθλημα της Superleague, γιατί το δικαιούται. Είναι μια ομάδα υγιής με αδειοδότηση για Α΄ Εθνική και τα πάντα γίνονται στην ώρα τους. Είχε την τύχη μετά την εποχή Βελή που την έζησα και ήταν εξαιρετική, η ομάδα να συνεχίσει με τον κ. Μονεμβασιώτη, ο οποίος έχει συνεχίσει το έργο του και έχει όραμα για το αύριο της ομάδας. Μια ιστορική ομάδα. Στόχος της είναι να επιστρέψει. Εγώ πήγα στον Απόλλωνα στα μέσα Δεκεμβρίου. Τότε η ομάδα βρισκόταν στην 5η θέση και το πρώτο διάστημα είχε το άγχος των PlayOut και ο κόσμος. Κατορθώσαμε με σταθερή πορεία, η ομάδα να μπει στα PlayOff και να φτάσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου, όπου ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστική απέναντι στον Ολυμπιακό Πειραιώς. Κατορθώσαμε να διεκδηκούμε την Τρίτη θέση και μπαίνουν οι βάσεις για να κάνει πρωταθλητισμό και να πάρει την άνοδο την επόμενη χρονιά.

Δημήτρη Μπιτολάς

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις