Μικρό το κακό για τον Ολυμπιακό Β. από τη μη αδειοδότηση

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου μπορεί να μην πήρε αδειοδότηση στη Football League για την αγωνιστική περίοδο 2015-15, ωστόσο, μετά τις αποφάσεις που έχει πάρει το Δ.Σ. της ΕΠΟ, οι περιορισμοί στις μεταγραφές θα είναι διαφορετικοί, σε σχέση με αυτούς της Σούπερ Λιγκ. Στην ουσία οι μη αδειοδοτηθείσες ομάδες θα μπορούν…

…να κάνουν μεταγραφές όσων παικτών επιθυμούν πάνω από 24 ετών και όχι μόνο τρεις, όπως ίσχυε στην περσινή περίοδο.
Θα μπουν, ωστόσο, σε καθεστώς επιτήρησης και θα ελέγχονται ανά τρίμηνο. Όσες ομάδες εξακολουθούν να έχουν οφειλές, θα τιμωρούνται με αφαίρεση τριών βαθμών.
Σύμφωνα με την απόφαση θα ισχύσουν τα ακόλουθα για τη νέα αγωνιστική περίοδο για τις ομάδες της Football League που δεν πήραν αδειοδότηση:
α) Οι ομάδες της συγκεκριμένης κατηγορίας που δεν θα αδειοδοτηθούν θα μπαίνουν σε «καθεστώς επιτήρησης».
β) Ο έλεγχός τους θα γίνεται ανά τρίμηνο.
γ) Όσες ομάδες εξακολουθούν να έχουν οφειλές θα τιμωρούνται με αφαίρεση τριών βαθμών. Η ποινή αυτή θα επαναλαμβάνεται ανά τρίμηνο εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις.
δ) Ο έλεγχος και η αξιολόγηση θα γίνεται από το τμήμα αδειοδότησης και οι ποινές θα επιβάλλονται από το Πρωτοβάθμιο Όργανο Αδειοδότησης εντός πέντε ημερών
Ωστόσο, παρότι όπως αναφέρεται στο σχέδιο που εγκρίθηκε η επιτήρηση στοχεύει στους «κατά συρροή παραβάτες», το καθεστώς αυτό δεν υιοθετήθηκε στην πλούσια λόγω τηλεοπτικών Σούπερ Λιγκ, στην οποία αγωνίζονται σύλλογοι που κατ’ επανάληψη στερούνται αδειοδότησης, αλλά στη φτωχή λόγω έλλειψης χορηγών Football League.

Ποινές για μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ
Η ποινή του περιορισμού μεταγραφών που επιβάλλονταν στις μη αδειοδοτούμενες ΠΑΕ, δεν οδηγούσε πουθενά. Οι ποινές που θα ισχύσουν γι’ αυτές τις ομάδες είναι οι εξής:
A) Υποχρεωτική συμμετοχή επτά ποδοσφαιριστών σε όλη τη διάρκεια του αγώνα που έχουν το δικαίωμα να αγωνίζονται στις εθνικές ομάδες για κάθε μη αδειοδοτούμενη ΠΑΕ.
Β) Θα επιτρέπεται ως ανώτατο όριο στη δύναμη κάθε μη αδειοδοτημένης ΠΑΕ, η ύπαρξη οκτώ ποδοσφαιριστών που δεν έχουν το δικαίωμα να αγωνίζονται στις εθνικές ομάδες (αναλογία αλλοδαπών και κοινοτικών σε συμφωνία με τα οριζόμενα στον ΚΑΠ).
Οι ποδοσφαιριστές αυτοί θα είναι ή «ελεύθεροι» ή προερχόμενοι από τα τμήματα υποδομής ή δανεικοί.
Σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέπεται απόκτηση ποδοσφαιριστή μέσω μετεγγραφής (δηλαδή δεν θα καταβληθούν χρήματα για την απόκτησή του), καθώς αυτό θα αποτελεί πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στις ήδη υπερχρεωμένες ΠΑΕ.
Η Football League θα ελέγχει κάθε Κυριακή ότι τηρείται η προϋπόθεση συμμετοχής επτά ποδοσφαιριστών με τα ως άνω χαρακτηριστικά.
Οι μη αδειοδοτημένες ΠΑΕ θα τίθενται αυτόματα σε καθεστώς επιτήρησης κατά τα οριζόμενα παρακάτω.

Επιτήρηση μη αδειοδοτημένων ομάδων
Στα πρότυπα του Financial Fair Play της ΟΥΕΦΑ, οι ΠΑΕ υποχρεούνται σε συγκεκριμένες ημερομηνίες να υποβάλουν στοιχεία, όπως ακριβώς ισχύει για την διαδικασία αδειοδότησης για την ύπαρξη οφειλών. Οι κατηγορίες οφειλών παραμένουν ίδιες με την διαδικασία αδειοδότησης, ήτοι: Οφειλές προς την εφορία και το ΙΚΑ, οφειλές από μεταγραφές και προς εργαζόμενους.
Τονίζεται, ότι στο σχέδιο επιτήρησης δεν θα λαμβάνονται υπόψιν προστασίες από πιστωτές και τα ποσά προς ποδοσφαιριστές και προπονητές θα θεωρούνται οφειλόμενα.
Πρώτη φάση-Ιούνιος 2015
Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών για οποιαδήποτε προαναφερόμενη κατηγορία θα υπάρχει προειδοποίηση.
Δεύτερη φάση-Σεπτέμβριος 2015
Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών για οποιαδήποτε προαναφερόμενη κατηγορία θα επιβάλλεται απαγόρευση μετεγγραφών για την περίοδο του Ιανουαρίου 2016, ώστε να μην δημιουργηθούν νέες οφειλές. Θα επιτρέπεται αποκλειστικά η εγγραφή ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες.
Τρίτη φάση-Δεκέμβριος 2015
Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών για οποιαδήποτε προαναφερόμενη κατηγορία θα επιβάλλεται αφαίρεση βαθμών (-3 βαθμούς από τον βαθμολογικό πίνακα).
Τέταρτη φάση-Μάρτιος 2016
Σε περίπτωση ύπαρξης οφειλών για οποιαδήποτε προαναφερόμενη κατηγορία θα επιβάλλεται αφαίρεση βαθμών (-3 βαθμούς από τον βαθμολογικό πίνακα) συν την αυτονόητη απόρριψη της άδειας με ότι αυτό συνεπάγεται.
Πέμπτη φάση-Ιούνιος 2016
Σε περίπτωση εκ νέου ύπαρξης οφειλών για οποιαδήποτε προαναφερόμενη κατηγορία θα επιβάλλεται ποινή αφαίρεσης 3 βαθμών από το επόμενο πρωτάθλημα.
Το δεύτερο στάδιο επιτήρησης παρουσιάζει την εξής ιδιομορφία. Έτσι όπως είναι δομημένο απευθύνεται στους κατά συρροή παραβάτες. Δεν μπορεί να προβλεφθεί το πότε μια ΠΑΕ δεν θα είναι συνεπής στις πληρωμές της. Ο μοναδικός τρόπος να λυθεί αυτή η ιδιομορφία είναι να υπάρχει συγκεκριμένη ποινή για έκαστη περίπτωση παραβίασης.
Δηλαδή για την πρώτη φορά που θα μια θα είναι ασυνεπής θα λαμβάνει προειδοποίηση. Την δεύτερη απαγόρευση μετεγγραφών (εάν για παράδειγμα τον Ιανουάριο του 2015 κάποια ΠΑΕ παρουσιάσει οφειλές – και αυτή είναι η 2η παραβίαση, θα γνωρίζει ότι για την μετεγγραφική περίοδο του Αυγούστου δεν θα μπορεί να κάνει μετεγγραφές)
Πρέπει να σημειωθεί ότι η διαδικασία επιτήρησης θα ισχύει αποκλειστικά για τις ΠΑΕ που δεν θα λάβουν την άδεια το 2015, δηλαδή εξ΄ ορισμού προβληματικές ΠΑΕ και όχι για το σύνολο των ΠΑΕ της Football League.
Με το κλείσιμο του κύκλου (Ιούνιος 2015-Ιούνιος 2016) η διαδικασία θα αρχίζει από την αρχή από το βήμα 2 (απαγόρευση μετεγγραφών) καθώς μειώνονται κατά μια οι ημερομηνίες ελέγχου.