Ο χάρτης της EuroLeague 2018/19

Μπήκαμε στον Ιούνιο και πλέον γνωρίζουμε τις 14 από τις 16 ομάδες που θα συμμετάσχουν στην EuroLeague της σεζόν 2018/19. Δύο είναι οι θέσεις που παραμένουν ανοιχτές, η μία αφορά την VTB League και η άλλη την Bundesliga.

Συγκεκριμένα, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας έχει εξασφαλισμένη θέση από την VTB League. Αν κερδίσει την Ζενίτ στον ημιτελικό του Final Four, τότε ο νικητής του ζευγαριού Χίμκι – Ούνικς Καζάν δεν θα προκριθεί απλά στον Τελικό, αλλά θα πάρει και το εισιτήριο για την EuroLeague της ερχόμενης περιόδου. Αν, όμως, η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη ηττηθεί από εκείνη της Αγίας Πετρούπολης, τότε στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση θα συμμετάσχει ο νικητής της VTB League που θα είναι είτε η Ζενίτ, είτε μία εκ των Χίμκι – Ούνικς Καζάν.

Από εκεί και πέρα, ανοιχτή είναι και η θέση της Γερμανίας. Η Μπάμπεργκ απέτυχε να φτάσει στους Τελικούς της Bundesliga, εκεί όπου θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους η Μπάγερν Μονάχου και η Άλμπα Βερολίνου. Όποια καταφέρει να πάρει τον τίτλο, θα βρεθεί αυτόματα στην EuroLeague 2018/19.

Η κατάσταση έχει, λοιπόν, ως εξής:

ΕΛΛΑΔΑ: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

ΤΟΥΡΚΙΑ: Αναντολού Εφές – Φενέρμπαχτσε – Νταρουσάφακα (κάτοχος του EuroCup)

ΙΤΑΛΙΑ: Αρμάνι Μιλάνο

VTB LEAGUE: ΤΣΣΚΑ Μόσχας και μία εκ των Ζενίτ – Χίμκι – Ούνικς

ΙΣΠΑΝΙΑ: Μπαρτσελόνα – Μπασκόνια – Ρεάλ Μαδρίτης – Γκραν Κανάρια

ΙΣΡΑΗΛ: Μακάμπι Τελ Αβίβ

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Ζάλγκιρις Κάουνας

ΑΔΡΙΑΤΙΚΗ ΛΙΓΚΑ: Μπουντούτσνοστ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Άλμπα Βερολίνου ή Μπάγερν Μονάχου

Εγγυημένα συμβόλαια έχουν οι: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Αναντολού Εφές, Φενέρμπαχτσε, Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπαρτσελόνα, Μπασκόνια, Ρεάλ Μαδρίτης, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ζάλγκιρις Κάουνας.

Από εκεί και πέρα, οι παράγοντες της EuroLeague προετοιμάζονται και για την περίοδο 2019/20, καθώς τότε θα υπάρξει το expansion που θα δώσει το δικαίωμα σε δύο ακόμη ομάδες να μπουν στην “αγκαλιά” της. Ο στόχος του Ζόρντι Μπερτομέου είναι να δοθούν οι δύο θέσεις στην Μπάγερν Μονάχου (εκτός και αν την έχει κερδίσει μέσω της Bundesliga) και την Βιλερμπάν, καθώς ο εκτελεστικός διευθυντής θέλει να βάλει ακόμη πιο δυνατά στο παιχνίδι την γαλλική και την γερμανική αγορά.

Επόμενος στόχος του, είναι οι 20 ομάδες και η βρετανική αγορά, κάτι που όμως δεν αποτελεί και προτεραιότητά του στην παρούσα φάση. Θα πρέπει, τέλος, να μπει ένας αστερίσκος δίπλα στο όνομα του Παναθηναϊκού, καθώς η ιδιοκτησία της ΚΑΕ έχει αφήσει όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη κι αυτό της αποχώρησης από τη διοργάνωση.

sport24.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις