Παγκόσμιο Κύπελλο: Ανησυχία στην Ασία για αύξηση παράνομου τζόγου

Οι Αστυνομικές και Ρυθμιστικές Αρχές στην Ασία είναι έντονα προβληματισμένες και δηλώνουν έτοιμες να παλέψουν ενάντια στις παράνομες εταιρείες τυχερών παιχνιδιών που έχουν ήδη αναπτύξει δράση ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αξιοποιώντας μάλιστα την νέα τεχνολογία των κρυπτονομισμάτων, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Ο παράνομος στοιχηματισμός στο Παγκόσμιο Κύπελλο κυριαρχεί σε χώρες όπως η Ταϊλάνδη και η Μαλαισία, εκεί όπου το ποδόσφαιρο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, ωστόσο πρόκειται για χώρες που δεν έχουν νόμιμες εταιρείες στοιχηματισμού, όπως αναφέρουν οι ειδικοί.

Ακόμη και στη Νότια Κορέα και στην επικράτεια του Χονγκ Κονγκ – εκεί όπου μπορεί κανείς να ποντάρει νόμιμα σε κάποιες εταιρείες – τα ποσά του παράνομου στοιχηματισμού, κατά μέσο όρο, ισοπεδώνουν τις νόμιμες αγορές, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς.

Η Αστυνομία στο Χονγκ Κονγκ και το Μακάο ανέφεραν πρόσφατα πως τα συνδικάτα του οργανωμένου εγκλήματος πολύ συχνά χρησιμοποιούν πλατφόρμες όπως το «WeChat» για να τοποθετήσουν τα στοιχήματά τους.

Οι πάροχοι ηλεκτρονικών πληρωμών και κρυπτονομισμάτων, όπως είναι το Bitcoin, έχουν κάνει επίσης πολύ πιο εύκολη τη ζωή των παράνομων εταιρειών, σύμφωνα με την Interpol, καθώς είναι πιο εύκολη η τοποθέτηση στοιχημάτων.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπολογίζεται πως ο κύκλος εργασιών του παράνομου στοιχήματος στο Χονγκ Κονγκ φέτος, συμπεριλαμβανομένης της περιόδου του Μουντιάλ, θα είναι τουλάχιστον 68 δισεκατομμύρια δολάρια, όταν ο ετήσιος στη Σιγκαπούρη είναι 6,5 δισ. δολάρια και στη Νότια Κορέα 79 δισ. δολάρια.

Το Χονγκ Κονγκ βγάζει περίπου το 5% του προϋπολογισμού του από τη φορολόγηση των νόμιμων εταιρειών τυχερών παιχνιδιών και, προφανώς, βλέπει τον παράνομο τζόγο ως αιτία στέρησης εσόδων. Υπολογίζεται πως η «χασούρα» τη φετινή χρονιά θα φτάσει το 1,7 δισ. δολάρια.

Ο παράνομος τζόγος φέτος, χρονιά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ρωσίας, αναμένεται να είναι κατά πολύ αυξημένος σε σχέση με αυτόν του Μουντιάλ της Βραζιλίας, τέσσερα χρόνια πριν. Κι αυτό επειδή η ζώνη ώρας της Ρωσίας είναι πολύ πιο κοντά σε αυτή των ασιατικών χωρών. Παγκοσμίως, τα χρήματα από το παράνομο στοίχημα υπολογίζονται στα 500 δισ. δολάρια ετησίως και η Ασία «ελέγχει» το 80% αυτών, σύμφωνα με την Ασιατική Ομοσπονδία Αγώνων, καταλήγει το δημοσίευμα του Reuters.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις