Ελβετικό «μπλόκο» στη Βραζιλία

Το Μουντιάλ των… εκπλήξεων συνεχίζεται!

Μετά τις Αργεντινή και Γερμανία και η Βραζιλία προστέθηκε στη λίστα των… θυμάτων των «μεγάλων», καθώς ήρθε ισόπαλη με την Ελβετία (1-1) στην πρεμιέρα της στο Παγκόσμιο Κυπέλλο και πλέον βλέπει την… πλάτη της Σερβίας στον Ε’ όμιλο.

Σε ένα παιχνίδι με λίγες καλές φάσεις και πολλά δυνατά μαρκαρίσματα, οι Ελβετοί έχοντας για ήρωα και πολυτιμότερο τον Ζόμερ κατάφερε να… βραχυκυκλώσει τα πολυδιαφημισμένα αστέρια της σελεσάο και να βάλει έναν υπερπολύτιμο βαθμό στο σακούλι της, στην προσπάθεια που κάνει για πρόκριση στην επόμενη φάση.

Ο Κοουτίνιο με ένα γκολ-ποιήμα ήταν εκείνος που έδωσε το προβάδισμα με 1-0 στη σελεσάο στο 20’, σκορ το οποίο παρέμεινε ως την ανάπαυλα.

Ο Ζούμπερ έφερε με καρφωτή κεφαλιά στο 49’ μετά από κόρνερ στα ίσια τις δύο ομάδες και διαμόρφωσε επί της ουσίας το τελικό σκορ.

Επόμενη αγωνιστική την προσεχή Παρασκευή με τα ματς Βραζιλία-Κόστα Ρίκα και Σερβία-Ελβετία.

inner
Πως έπαιξαν

innerΜε διάταξη με 4-2-3-1 παρατάχθηκε η Βραζιλία, με τον Άλισον στο τέρμα και τους Τιάγκο Σίλβα και Μιράντα να αποτελούν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Ο Ντανίλο ήταν στο δεξί άκρο της άμυνας με τον Μαρσέλο στο αριστερό. Κασεμίρο και Παουλίνιο ήταν τα δυο αμυντικά χαφ. Στο δεξιά της επίθεσης ο Γουίλιαν, στο αριστερά ο Νεϊμάρ, ενώ ο Κοουτίνιο βρισκόταν στην πλάτη του Γκαμπριέλ Ζεσούς.

Από την άλλη πλευρά και ο Πέτκοβιτς επέλεξε το 4-2-3-1. Στην εστία βρισκόταν ο Ζόμερ, με την αμυντική τετράδα να αποτελείται από τους Λιχτστάινερ, Σαρ, Ακάντζι και Ροντρίγκεζ από δεξιά προς τα αριστερά. Το δίδυμο στα χαφ ήταν οι Μπεχράμι και Τσάκα που είχαν μπροστά τους, τους Σακίρι, Ντζεμαΐλι και Ζούμπερ. Μοναδικός προωθημένος ήταν ο Σεφέροβιτς.

Το ματς

Η Ελβετία ήταν εκείνη που ξεκίνησε κάπως καλύτερα το ματς και μάλιστα είχε την πρώτη ευκαιρία του παιχνιδιού στο 4’. Ο Σακίρι σέρβιρε από τα δεξιά με τον Ντζεμαΐλι να κάνει το σουτ στην κίνηση και την προσπάθεια του να περνά ψηλά άουτ.

Στο 12’ η Βραζιλία ισοφάρισε τις ευκαιρίες. Ο Νεϊμάρ μπήκε στην ελβετική περιοχή και έκανε το παράλληλο γύρισμα με την ελβετική άμυνα να μπερδεύεται και τον Παουλίνιο να είναι ο τελικός αποδέκτης της μπάλας. Ωστόσο ο Βραζιλιάνος δεν έκανε καλό τελείωμα από το ύψος της μικρής περιοχής, με την προσπάθεια του να περνά λίγο έξω από το δοκάρι του Ζόμερ.

Ότι δεν κατάφερε ωστόσο ο παίκτης της Μπαρτσελόνα το έκανε ένας άλλος μπλαουγκράνα, ο Κοουτίνιο. Ο Βραζιλιάνος στο 20’ έπιασε το δεξί φαλτσαριστό λίγο έξω από την περιοχή πετυχαίνοντας ένα τέρμα σπάνιας ομορφιάς και μην αφήνοντας το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης στον Ελβετό πορτιέρε (1-0).

Στα υπόλοιπα 25 λεπτά που ακολούθησαν μετά την επίτευξη του τέρματος και ως τη λήξη του πρώτου μέρους, η ποιότητα του παιχνιδιού έπεσε αισθητά. Η Βραζιλία οπισθοχώρησε αρκετά στο γήπεδο με τη μοναδική αξιόλογη φάση που καταγράφεται να είναι η κεφαλιά του Τιάγκο Σίλβα μετά το κόρνερ του Νεϊμάρ στο 45’.

Με γκολ από τα αποδυτήρια επέστρεψε από τα αποδυτήρια η Ελβετία. Μετά από τέσσερα λεπτά παιχνιδιού στο πρώτο μέρος, ο Σακίρι στο 49’ εκτέλεσε το κόρνερ, με τον Ζούμπερ να πηδά ολομόναχος στο ύψος της μικρής περιοχής και με κεφαλιά να νικά τον Άλισον και να φέρνει το παιχνίδι στα ίσια (1-1).

inner Όσο περνούσαν τα λεπτά η Βραζιλία μεγάλωνε την πίεση της, αναζητώντας το τέρμα της… λύτρωσης. Στο 70’ λοιπόν ήρθε η πρώτη μεγάλη απειλή, με τον Κοουτίνιο να κατεβάζει άψογα με το στήθος τη μπάλα στην περιοχή των Ελβετών, με το σουτ όμως να περνά αρκετά άουτ.

Το άγχος άρχισε να κυριεύει τους Βραζιλιάνους, οι οποίοι μην έχοντας τρόπο να φτάσουν με αξιώσεις στην ελβετική περιοχή, κατέφευγαν σε μακρινά σουτ που δεν προκαλούσαν την παραμικρή ανησυχία στον Ζόμερ.

Ο Ελβετός πορτιέρε έμοιαζε ανίκητος, έχοντας και πάλι απάντηση στην κεφαλιά του Φιρμίνο στο 91’. Η μεγαλύτερη ωστόσο ευκαιρία της Βραζιλίας στο δεύτερο μέρος συνέβη ένα λεπτό αργότερα.

Σε εκείνο το σημείο μετά από κόρνερ, η μπάλα έφτασε στα πόδια του Μιράντα με το σκαστό σουτ να γλύφει το δεξί δοκάρι της Ελβετίας και να σκορπά ένα μεγάλο… αχ στα χείλη των Βραζιλιάνων. Αυτό ήταν και η τελευταία απόπειρα της σελεσάο, με τον Θέσαρ Ράμος να σφυρά λίγες στιγμές αργότερα το τέλος του ματς.

Αναλυτικά οι συνθέσεις:

Βραζιλία (Τίτε): Άλισον, Ντανίλο, Μιράντα, Τιάγκο Σίλβα, Μαρσέλο, Κασεμίρο (60’ Φερναντίνιο), Παουλίνιο (67’ Ρενάτο Αουγκούστο), Φιλίπε Κοουτίνιο, Ουίλιαν, Νεϊμάρ, Γκάμπριελ Ζεσούς (79’ Φιρμίνο)

Ελβετία (Πέτκοβιτς): Ζόμερ, Λιχτστάινερ (86’ Λανγκ), Σερ, Ακάντζι, Ροντρίγκες, Μπεχράμι (70’ Ζακάρια), Τσάκα, Σακίρι, Τζεμάιλι, Τσούμερ, Σεφέροβιτς (80’ Εμπολό)

sport-fm.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις