Αυτά προτείνει ο Βασιλειάδης στις ΠΑΕ για την αναδιάρθρωση

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης η ευρεία συνάντηση του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Βασιλειάδη, με όλες τις ΠΑΕ της Super League στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, μια εξαιρετικά κρίσιμη συνάντηση για το μέλλον του επαγγελματικού ποδοσφαίρου καθώς τίθεται επί τάπητος το σχέδιο του Υφυπουργού για την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών. Στην εισήγηση που έκανε, ο κ. Βασιλειάδης ζήτησε την μείωση των ομάδων σε 12 για τη σεζόν 2019-20, παράλληλα με τη θέσπιση επιβραβεύσεων αλλά και αυστηρών ρητρών για αρνητικά φαινόμενα.

Το «παρών» στη συνάντηση ως εκπρόσωποι των ομάδων της Super League έδωσαν οι κ.κ. Αλεξίου (ΑΕΚ), Γκαγκάτσης (ΠΑΟΚ), Χριστοβασίλης (ΠΑΣ Γιάννινα), Τσικνής (Λαμία), Ζαμάνης (Πανιώνιος), Καρυπίδης (Άρης), Μονεμβασιώτης (Απόλλωνας), Μποροβήλος (Αστέρας Τρίπολης), Κούγιας (ΑΕΛ), Μπαταγιάννης / Σουλούκου (Ολυμπιακός), Κωνσταντίνου (Παναθηναϊκός), Κωστούλας (Παναιτωλικός), Στράτος (Ξάνθη) και Σπανός (Ατρόμητος).

Διαβάστε αναλυτικά την επίσημη ενημέρωση για την εισήγηση που έκανε ο Υφυπουργός Αθλητισμού στις ΠΑΕ:

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης έθεσε στη συνάντηση με τους συμμετέχοντες στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο τις προτάσεις για τη δημιουργία ενός οικονομικά βιώσιμου οικοδομήματος, με σκοπό τη σταθερή χρηματοδοτική ροή, την εξέλιξη των Ελλήνων ποδοσφαιριστών και την παραγωγή θεάματος.

Για να μπορέσει να εξασφαλιστεί μια σταθερή χρηματοδοτική ροή θα πρέπει η ηγεσία του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου να συμφωνήσει σε βασικούς κανόνες, οι οποίοι συνοπτικά αναλύονται ως εξής:

1) Ο αριθμός των επαγγελματικών αθλητικών ομάδων είναι υπερβολικός για τα οικονομικά δεδομένα της χώρας και της ποδοσφαιρικής μας οικονομίας, όπως αυτό καταδεικνύεται και από την κακή οικονομική κατάσταση των περισσοτέρων ΠΑΕ. Ως εκ τούτου κρίνεται επιβεβλημένη από την επόμενη αγωνιστική περίοδο 2019-2020 η δημιουργία δύο επαγγελματικών και μιας ημιεπαγγελματικής κατηγορίας των 12 ομάδων.

2) Θέσπιση επιβραβεύσεων για τα ορθά αθλητικά και επιχειρηματικά μοντέλα. Πιο συγκεκριμένα επιβράβευση για την αύξηση των θεατών, για την παραμονή στην κατηγορία, για την ανάδειξη Ελλήνων παικτών μικρότερης ηλικίας, για τη συνολική συγκομιδή βαθμών, για τη μη δημιουργία περιστατικών βίας.

3) Θέσπιση ρητρών για τα αρνητικά φαινόμενα. Με έλεγχο ανά τρίμηνο από ελεγκτική εταιρία της οικονομικής υγείας κάθε ΠΑΕ και με ρήτρα για την επιδείνωση της οικονομικής της κατάστασης. Με υποχρέωση έγκαιρης εξόφλησης των οφειλών προς Δημόσιο, παίκτες και προπονητές και με ρήτρα αντίστοιχη του ποσού των χρεών. Με ρήτρες για επεισόδια, για δυσφήμιση του αθλήματος και για τη χειραγώγηση αγώνων.

Η φετινή χρονιά θα είναι έτσι κι αλλιώς καινοτόμα καθώς με την αρωγή των διεθνών συνομοσπονδιών «σπάει» ολοσχερώς ο δεσμός ΕΠΟ και ΚΕΔ, ενώ με την υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης αρχίζει η εφαρμογή του VAR.

Εφόσον το συνολικό αυτό πλαίσιο γίνει αποδεκτό τότε και με την αρωγή της Ελληνικής Πολιτείας θα διασφαλιστεί η δημιουργία ενός νέου οικονομικά βιώσιμου μοντέλου επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Άλλωστε από ένα υγιές ποδοσφαιρικό προϊόν βγαίνουν όλοι κερδισμένοι. Οι ΠΑΕ για επιχειρηματικούς λόγους, το κοινό για αθλητικούς και η Πολιτεία για οικονομικούς, καθώς δημιουργείται μια νέα ισχυρή αγορά.

Η όλη προσέγγιση γίνεται με απόλυτο σεβασμό στις αρχές του αυτοδιοίκητου, αλλά και με απόλυτη συναίσθηση των αρχών της χρηστής οικονομικής διαχείρισης.

Οι παραπάνω προτάσεις αναλύθηκαν κατά τη συνάντηση με τους φορείς του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και ευελπιστούμε ότι έστω και την ύστατη στιγμή η ελληνική ποδοσφαιρική οικογένεια θα πάρει τις ορθές και ορθολογικές αποφάσεις.