Ουρουγουάη-Γαλλία με φόντο την “τετράδα”

Είναι συμπαίκτες επί σειρά ετών… Ο ένας είναι ο «βράχος» της άμυνας και ο άλλος, ο ηγέτης στην επιθετική λειτουργία της Ατλέτικο Μαδρίτης.

Και η σχέση τους έγινε τόσο δυνατή, που ο Αντουάν Γκριεζμάν ζήτησε από τον Ντιέγκο Γκοντίν να γίνει ο πνευματικός πατέρας της κόρης του…

Η ποδοσφαιρική μοίρα, τα έφερε έτσι, ώστε οι δύο «κολλητοί» να βρεθούν αντιμέτωποι σε ένα ματς νοκ-άουτ, με έπαθλο μία θέση στα ημιτελικά τουΜουντιάλ 2018. Η Ουρουγουάη με τον Γκοντίν αρχηγό, θ΄ αντιμετωπίσει σήμερα (17:00ΕΡΤ1) στην πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ, την Γαλλία με αρχηγό τον Γκριεζμάν.

Οι δύο ομάδες έχουν εντυπωσιάσει στην κορυφαία διοργάνωση για διαφορετικούς λόγους, αλλά με κοινό παρονομαστή την ουσία και το αποτέλεσμα. Οι Νοτιοαμερικανοί, είναι -μαζί με το Βέλγιο- οι μόλις δύο ομάδες από τις 32 που μπήκαν στην διοργάνωση και τις οκτώ που συνεχίζουν, που μετρούν τέσσερις νίκες σε ισάριθμους αγώνες. Επικράτησαν κατά σειρά της Σαουδικής Αραβίας (1-0), της Αιγύπτου (1-0), της Ρωσίας (3-0) και της Πορτογαλίας (2-1), διατηρώντας το απόλυτο και δεχόμενοι μόλις ένα γκολ από τους Ίβηρες.

Δεδομένης της απουσίας του τραυματία, Εντινσον Καβάνι, ο Οσκαρ Ταμπάρες αναμένεται να αλλάξει τον σχηματισμό από 4-4-2 σε 4-3-2-1, τον λεγόμενο και «Χριστουγεννάτικο δένδρο». Αν και δεν αποκλείεται να διατηρήσει το παραδοσιακό 4-4-2 χρησιμοποιώντας τον Στουάνι στην κορυφή λίγο πίσω από τον Σουάρες. Κατά τα λοιπά, ο Γκοντίν θα ηγηθεί και πάλι της αμυντικής λειτουργίας, με τους Μπεντανκούρ, Αρασκέτα, Τορέϊτα και Βετσίνο να ελέγχουν τον ρυθμό στην μεσαία γραμμή και τον Νάντες να πλαγιοκοπεί κυρίως από την δεξιά πτέρυγα. Ο άσος της Μπαρτσελόνα θα παίξει ούτως ή άλλως στην κορυφή, όπου θα έχει δύσκολο έργο απέναντι στην άμυνα της Γαλλίας.

Μετά από μία «χαλαρή» πρόκριση από τον 3ο όμιλο (νίκες 2-1 με Αυστραλία, 1-0 με Περού και ισοπαλία 0-0 με Δανία), οι «τρικολόρ» εντυπωσίασαν επικρατώντας με 4-3 της Αργεντινής, σε μία αναμέτρηση που είχε δύο ανατροπές στο σκορ (1-0 η Γαλλία, 1-2 η Αργεντινή, 4-2 η Γαλλία)!

Από την πλευρά του, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, καταστρώνει τα πλάνα του χωρίς τον τιμωρημένο Μπλεζ Ματουϊντί. Την θέση του στο 4-2-3-1 θα πάρει ένας εκ των Τολισό και Λεμάρ, δίπλα στους Πογκμπά και Καντέ, η απόδοση των οποίων έχει αποδειχθεί καταλυτική για την εικόνα των «πετεινών». Ο Γκριεζμάν θα έχει και πάλι ελεύθερο ρόλο στο τελευταίο τρίτο, ο Μπαπέ θα παίξει στην δεξιά πτέρυγα και ο Ζιρού στην κορυφή της επίθεσης. Οι Παβάρ και Ερναντέζ θα επιχειρούν να ανεβαίνουν από τα άκρα βοηθώντας στην επιθετική λειτουργία, ενώ οι Βαράν και Ουμτιτί, θα επικεντρωθούν στον περιορισμό του Σουάρες.

Ενα από τα σημεία που αναμένεται ν΄ αποδειχθούν καθοριστικά για την πρόκριση, είναι οι ελεύθεροι χώροι που θα υπάρξουν στο γήπεδο. Τόσο ο Μπαπέ -όπως έδειξε εμφατικά με την Αργεντινή- όσο και ο Σουάρες, χρειάζονται χώρους για να παράξουν επικίνδυνες καταστάσεις για τον αντίπαλο. Σε θεωρητικό επίπεδο, πάντως, είναι πολύ δύσκολο να υπάρξουν τέτοιες αποστάσεις στις γραμμές της Ουρουγουάης όπως συνέβη στην αναμέτρηση της Γαλλίας με την Αργεντινή, όπου ο νεαρός άσος της Παρί Σεν Ζερμέν «οργίασε».

Στα αξιοσημείωτα της αναμέτρησης της Παρασκευής και το γεγονός, ότι στις τρεις φορές που έχουν αναμετρηθεί στο πλαίσιο παγκοσμίου κυπέλλου, η Ουρουγουάη δεν εχει ηττηθεί από την Γαλλία. Ειδικότερα, στην φάση των ομίλων της διοργάνωσης που φιλοξενήθηκε το 1966 στην Αγγλία, η Ουρουγουάη νίκησε με 2-1, ενώ τόσο στα γήπεδα της Ασίας το 2002, όσο και στην Νότια Αφρική το 2010 -πάντα στο πλαίσιο των ομίλων- οι αναμετρήσεις των δύο «μονομάχων», ολοκληρώθηκαν χωρίς τέρματα.

Διαιτητής: Νέστορ Πιτάνα (Αργεντινή)

Οι πιθανές συνθέσεις:

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ (Οσκαρ Ταμπάρες): Μουσλέρα, Κάσερες, Χιμένες, Γκοντίν, Λαξάλτ, Μπεντανκούρ, Αρασκέτα, Τορέϊρα (Στουάνι), Βετσίνο, Νάντες, Σουάρες.

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Γιορίς, Παβάρ, Ουμτιτί, Βαράν, Ερναντέζ, Πογκμπά, Καντέ, Λεμάρ (Τολισό), Γκριεζμάν, Μπαπέ, Ζιρού.

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις