Διάβολοι στον Παράδεισο, Βραζιλία στην κόλαση!

Στον έβδομο ουρανό το Βέλγιο που πανηγυρίζει πρόκριση σε τετράδα Μουντιάλ μόλις για δεύτερη φορά στην ιστορία του!

Η ομαδάρα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ ήταν χάρμα ιδέσθαι στο πρώτο μέρος, άντεξε στο («σκληρό») σφυροκόπημα της Βραζιλίας και με το υπέρ της 2-1 πέρασε στα ημιτελικά της διοργάνωσης, όπου κόντρα στη Γαλλία θα διεκδικήσει μια θέση στον… ήλιο.

Οι «κόκκινοι διάβολοι» προηγήθηκαν στο 13′ με αυτογκόλ του Φερναντίνιο, ενώ στο 31′ (σε μια από τις αρκετές υποδειγματικές αντεπιθέσεις που έβγαζαν) Λουκάκου-Ντε Μπρούιν τους έδωσαν αέρα δύο τερμάτων. Στην επανάληψη η σελεσάο το πάλεψε, ο Τίτε ανακάτεψε την τραπούλα, ωστόσο παρά το γκολ του Ρενάτο Αουγκούστο στο 75′, δεν βρήκε ακόμη ένα για να στείλει το ματς στην παράταση. Είτε γιατί οι παίκτες της σημάδευαν άουτ από πλεονεκτική θέση, είτε γιατί υπήρχε ο… Superman Κουρτουά, ο οποίος στο 94′ έκανε μεγάλη απόκρουση στο σουτ του («λίγου» κατά γενική ομολογία) Νεϊμάρ.

Αρχοντικός ο Κομπανί στην άμυνα, μεγάλο παιχνίδι από Φελαϊνί-Βίτσελ μέχρι να κουραστούν, «μαέστρος» ο Αζάρ, έδωσε πολλές μάχες ο Λουκάκου (κυρίως με Μιράντα). Έκανε… μπαμ από ‘δω μέχρι τη Ρωσία η απουσία του τιμωρημένου Καζεμίρο, με τον Φερναντίνιο που τον αντικατέστησε και τον Παουλίνιο να είναι σε κακό βράδυ. Μηδέν από Γουίλιαν που ορθώς έγινε αλλαγή, δεν έπαιξε σαν… σούπερ σταρ ο Νεϊμάρ, έχασε… μνημειώδη ευκαιρία στο 84’ ο Κουτίνιο, τίποτα από Γκάμπριελ Ζέσους. Άργησε να φρεσκάρει την ομάδα του ο Ρομπέρτο Μαρίνεθ (έκανε μόνο δύο αλλαγές κι αυτές μετά το 83’), αλλά… δεν το πλήρωσε. Βγήκαν στον Τίτε οι διορθωτικές κινήσεις, με Ντάγκλας Κόστα και Ρενάτο να αλλάζουν τα δεδομένα, αλλά να μην φτάνουν.

Τα γκολ του αγώνα

Το ματς

Φρενήρη ρυθμό έδωσαν με το καλημέρα οι δύο, ούτως ή άλλως, επιθετικές ομάδες. Και λίγο έλειψε να ανοίξει το σκορ από νωρίς η Βραζιλία, ωστόσο ο Τιάγκο Σίλβα, που βρέθηκε σε θέση βολής, σάστισε, αιφνιδιάστηκε και με το… μπούτι σημάδεψε από κοντά δοκάρι. Το Βέλγιο είχε τρομερά κενά στο κέντρο της άμυνάς του, αλλά δεν τιμωρούταν, με τους Παουλίνιο-Ζεσούς να πετούν στα… σκουπίδια τις ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν γρήγορα-γρήγορα. Και σα να μην έφτανε αυτό, ήρθε το απόλυτο σοκ για τη «σελεσάο»! Διότι όχι μόνο βρέθηκε να κυνηγά, αλλά το έκανε και λόγω αυτογκόλ! Μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Φερναντίνιο τα έκανε μαντάρα και με τον… ώμο έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του.

inner
Οι Βραζιλιάνοι κλήθηκαν να βγουν μπροστά, όμως την ίδια ώρα άφηναν και χώρους πίσω. Και έκανε μπαμ πως οι Βέλγοι θα έκαναν παιχνίδι-υπομονής περιμένοντας να χτυπήσουν σε κάποια κόντρα. Προσπάθησαν μία, προσπάθησαν δύο, την τρίτη… τους βγήκε! Μετά από εκτέλεση κόρνερ των Λατινοαμερικάνων, οι «κόκκινοι διάβολοι» έφυγαν… σφαίρα στην κόντρα και έγραψαν το 2-0 στο Καζάν στο 31’! Με τον εκπληκτικό Λουκάκου να καλπάζει και να κάνει γιο-γιο τους (εκτός κλίματος) Φερναντίνιο-Παουλίνιο και τον Ντε Μπρούν να πιάνει σουτάρα από το ύψος της περιοχής, η ομάδα του Μαρτίνεθ μπήκε για τα καλά σε θέση οδηγού, σοκάροντας την αντίπαλό της. Η τριάδα Αζάρ-Ντε Μπρούιν-Λουκάκου έκανε ό,τι ήθελε μπροστά, ήταν πραγματικά απόλαυση! Το ίδιο, όμως, και ο Κουρτουά πίσω, ο οποίος χρειάστηκε να επέμβει καθοριστικά στο 37’, αρνούμενος με εντυπωσιακό τρόπο το γκολ στη σουτάρα του Κουτίνιο! Το ημίχρονο βρήκε το Βέλγιο να έχει ξεκάθαρο προβάδισμα και την Βραζιλία να είναι… πνιγμένη, χωρίς ιδέες και χωρίς κάποιον να την… τραβήξει.

Με το καλημέρα της επανάληψης ο Τίτε αντικατέστησε τον αρνητικό Γουίλιαν, ρίχνοντας στο χορτάρι τον Φιρμίνο. Μία αλλαγή που έδωσε μεγαλύτερη ελευθερία στον Νεϊμάρ, με τη Βραζιλία να γίνεται πιο πιεστική, πιο ορθολογική, πιο απειλητική για την εστία του Κουρτουά. Το παιχνίδι παιζόταν μόνιμα στο μισό του Βελγίου, το οποίο είχε κάτσει πίσω με αποκλειστικό σκοπό να υπερασπιστεί το 2-0 και γιατί όχι να διεκδικήσει… κάτι σε κάποια αντεπίθεση. Ο κόουτς της σελεσάο απέσυρε τον κακό Ζέσους και έβαλε στο ματς τον Ντάγκλας Κόστα, δίνοντας… εύρος από τα πλάγια στην ομάδα του. Ο «σβούρας» της Γιουβέντους… ανακάτεψε τους «κόκκινους διαβόλους» και παραλίγο να χριστεί σκόρερ στο 63’, αν δεν υπήρχε ο Κουρτουά να βγάλει το σουτ με το ένα χέρι! Τα λεπτά περνούσαν… απελπιστικά για τους Λατίνους που έψαχναν το… κάτι διαφορετικό, αλλά δεν μπορούσαν να το βρουν παρά το σφυροκόπημά τους.

Προς στιγμήν, μάλιστα, οι Βέλγοι… πάγωσαν το ρυθμό, με τον «αρχοντικό» Αζάρ να κρατάει υπέροχα τη μπάλα και να αναγκάζει τους αντιπάλους του σε φάουλ για να τον σταματήσουν… Η κλεψύδρα άδειαζε, με τον Νεϊμάρ να μην κάνει κάτι για να αλλάξει τη μοίρα της Βραζιλίας και τους υπόλοιπους να μην μπορούν να βρουν την… έμπνευση για να διαφοροποιήσουν τα δεδομένα. Κι ενώ το… σφυροκόπημα της «σελεσάο» είχε κοπάσει, ξαφνικά το παιχνίδι έγινε θρίλερ. Διότι αρκούσε μία εκπληκτική ψιλοκρεμαστή μπαλιά του Κουτίνιο στην καρδιά της άμυνας και μια υποδειγματική κεφαλιά του νεοεισελθόντα Ρενάτο Αουγκούστο για το 2-1. Και με τουλάχιστον 15’ να απομένουν για τη λήξη, τα πάντα παρέμεναν ρευστά, αφού ουδείς έβαζε το χέρι του στη φωτιά για το τι μέλλει γενέσθαι…

inner

Το Βέλγιο είχε… παρακάτσει, ο Ρομπέρτο Μαρίνεθ μάλλον είχε ξεχαστεί να φρεσκάρει την ομάδα του και οι γεμάτοι πάθος και διάθεση Βραζιλιάνοι απειλούσαν για το απόλυτο comeback! Υπολόγιζαν όμως χωρίς τον… ξενοδόχο. Όπου ξενοδόχο βάλτε τύχη, ικανότητα και Κουρτουά! Στο 81’ ο Αουγκούστο έχασε μεγάλη ευκαιρία (σε ελεύθερο σουτ λίγο έξω από την περιοχή) να γίνει ο απόλυτος ήρωας για ένα έθνος, στο 84’ ο Κουτίνιο από πλεονεκτική θέση και αφύλαχτος πέταξε στα σκουπίδια την πάσα πάρε-βάλε του Νεϊμάρ, ενώ στο 94’ ήρθε κι έδεσε το… δράμα για τη Βραζιλία. Τότε που ο Νεϊμάρ εξαπέλυσε σουτάρα, αλλά ο… superman Κουρτουά «μίλησε» ξανά και με την επέμβαση της… ζωής του, έστειλε το Βέλγιο στην τετράδα και τους Λατίνους… διακοπές!

Βραζιλία (4-2-3-1): Άλισον – Μαρσέλο, Φάγκνερ, Μιράντα, Τιάγκο Σίλβα – Παουλίνιο (73’ Ρενάτο Αουγκούστο), Φερναντίνιο – Γουίλιαν (46’ Φιρμίνο), Κουτίνιο, Νεϊμάρ – Γκάμπριελ Ζέσους (58’ Ντάγκλας Κόστα)

Βέλγιο (3-4-3): Κουρτουά – Βερτόγχεν, Αλντερβάιρελντ, Κομπανί – Μενιέ, Τσαντλί (82’ Βερμάελεν), Βίτσελ, Φελαϊνί – Ντε Μπρούιν, Αζάρ, Λουκάκου (86’ Τίλεμανς)

sport-fm.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις