Κούγιας για όλους και για όλα

Πολλά και πολύ ενδιαφέροντα είπε σε συνέντευξή του στο sportdog.gr ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΛ κ. Αλέξης Κούγιας, για όλα τα τρέχοντα θέματα της αθλητικής επικαιρότητας. Τα τηλεοπτικά δικαιώματα και η έναρξη του πρωταθλήματος, η μεταγραφή του Μασούρα στον Ολυμπιακό, η πορεία στον σχεδιασμό της ΑΕΚ, του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού και των Ερυθρόλευκων, αλλά και η πρόσληψη του Ντέβιντ Μπλατ, βρέθηκαν στο προσκήνιο.

«Δεν έχουν δικαίωμα οι άστεγοι να μην υπογράψουν την προκήρυξη για την έναρξη του πρωταθλήματος. Αρχικά, όμως, θέλω να ευχηθώ να βρουν τηλεοπτικό χορηγό όλοι. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι υπάρχει κομματική γραμμή που δεσμεύει τον Βασιλειάδη για να δώσει τα χρήματα που λέει, στις ομάδες που κατά σύμπτωση είναι φέτος όλες αξιόπιστες στη Σούπερ Λιγκ, ως τηλεοπτικό συμβόλαιο από την ΕΡΤ. Η δική μου πρόταση είναι να μείνει η διοργάνωση και η Σούπερ Λιγκ όπως είναι. Εκείνη που θέλει τελείως αναδιάρθωση είναι η Φούτμπολ Λιγκ. Εκεί πρέπει να μείνουν 12 ομάδες και 12 να γίνουν οι ομάδες και στη Γ΄ Εθνική, με την κατηγορία επαγγελματική. Αλλά να υπάρχουν πολύ σοβαρά κριτήρια για να συμμετάσχει μια ομάδα στη Φούτμπολ Λιγκ», σχολίασε αρχικά μέσω του sportdog.gr ο Αλέξης Κούγιας και στη συνέχεια συμπλήρωσε:

«Το πρώτο κριτήριο να αφορά το γήπεδο, που θα πρέπει να έχει αδειοδότηση για αγώνες Σουπερ Λιγκ. Το δεύτερο κριτήριο είναι το προπονητικό κέντρο. Το τρίτο είναι να έχουν ιδιοκτήτες με ονοματεπώνυμο, που να μπορούν να δικαιολογήσουν οικονομικά την ιδιοκτησίας μιας ΠΑΕ. Τέταρτο κριτήριο, ο μέσος όρος προσέλευσης των οπαδών. Πέμπτο κριτήριο να υπάρχουν εγγυημένοι προϋπολογισμοί για το πρωτάθλημα. Έκτο κριτήριο το μέγεθος της περιφέρειας (νομού) που εκπροσωπεί η συγκεκριμένη ομάδα. Έβδομο το μέγεθος της Ένωσης, δηλαδή πόσες ομάδες έχει η Ένωση που βρίσκεται η συγκεκριμένη ομάδα. Να συνεχίσουν να πέφτουν δύο ομάδες και να ανεβαίνουν άλλες δύο. Και στην τρίτη κατηγορία να υπάρχουν τα ίδια επαγγελματικά κριτήρια. Θεωρώ ότι αυτό είναι σχέδιο που μπορεί να εξασφαλίσει την πρόοδο του ελληνικού ποδοσφαίρου και η κυβέρνηση να κάνει κάτι για το καλό του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα».

Πετύχατε ένα σπουδαίο deal με τον Ολυμπιακό για την πώληση του Μασούρα, με 1 εκατ. ευρώ για την παραχώρησή του, 10% ποσοστό μεταπώλησης και δύο παίκτες από τους Πειραιώτες. 

«Το 1 εκατ. ευρώ δόθηκε, αλλά θεωρώ ότι τελικά το deal ήταν μη ικανοποιητικό για την ΑΕΛ. Θεωρώ ότι ο Μασούρας είναι ανώτερος από τον Μαυροπάνο που είχε πωληθεί με 2,1 εκατ. ευρώ στην Άρσεναλ. Το όνομά του είχε, ήδη, συζητηθεί σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένο Βασίλειο. Είμαι απόλυτα ικανοποιημένος, όμως, γιατί ο Μασούρας πήγε σε μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές ομάδες, με ποσό που δεν θίγει την ποδοσφαιρική αξιοπρέπεια της ΑΕΛ. Δεν τον πουλήσαμε για ένα κομμάτι ψωμί. Πήγε σε ομάδα που έχει αποδείξει ότι εξελίσσει τους παίκτες και έπειτα τους πουλάει για μεγάλα ποσά στο εξωτερικό».

Θεωρείται ότι ο Μασούρας μπορεί να καθιερωθεί στον Ολυμπιακό και να πάρει μεταγραφή σε ομάδα του εξωτερικού;

«Είχα μιλήσει με τον Μοντέστο πολύ πριν από τη μεταγραφή του Μασούρα και μου είχε πει ότι ο Μασούρας είναι παίκτης για μεγάλα πράγματα. Στο συμβόλαιο που υπέγραψε, γιατί δεν είχε μάνατζερ και πήγα εγώ ως πατέρας για να υπογράψει, έχει μπει ποσοστό και για συμμετοχές του. Νιώθω μεγάλη ικανοποίηση γι’ αυτό το παιδί, γιατί τον είχα σαν παιδί μου, με εμπιστεύτηκε η οικογένειά του από όταν ήταν 16 ετών. Οι προπονητές δεν τον πίστευαν, στην Παναχαϊκή δεν τον έβαζαν να παίζει. Κι όταν τον πήρα μαθητή και τον έφερα να μείνει μόνος του στη Λάρισα, είχα ιδιαίτερη ευθύνη για εκείνον. Είμαι περήφανος για εκείνον, που έπαιξε ποδόσφαιρο και έκανε μια καλή μεταγραφή. Είναι δική μου επιτυχία η πρόοδός του, γιατί κανείς προπονητής πλην του Υφαντή δεν τον εμπιστεύτηκε».

Ποιο είναι το σχόλιό σας για την εκλογή του νέου προέδρου της Σούπερ Λιγκ;

«Πρόκειται για εξαιρετική επιλογή. Ο κύριος Μπαταγιάννης είναι παλιός δικηγόρος, ασχολείται χρόνια με το ποδόσφαιρο, ήταν αντιπρόεδρος για πολλά χρόνια στον Ατρόμητο Πειραιά. Αξιόλογος συνάδελφος και ανιδιοτελής άνθρωπος. Ίσως η καλύτερη επιλογή που θα μπορούσε».

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις σε ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό;

«Ο ΠΑΟΚ είναι το ακλόνητο φαβορί για την επόμενη αγωνιστική περίοδο, καθώς έχει έτοιμη ομάδα. Περιμένω να δω τις μεταγραφές, δεν χρειαζόταν για παράδειγμα τον Χατσερίδη που ναι μεν έχει εμπειρία και έντονη προσωπικότητα, αλλά είναι ένας ακόμα βαρύς στόπερ. Περιμένω να πάρει έναν γρήγορο στόπερ, στο στιλ του Βράνιες, κι έναν ακόμα σέντερ φορ πιο γρήγορο από τον Πρίγιοβιτς. Η ΑΕΚ έχασε πολλούς βασικούς παίκτες της όπως και τον Χιμένεθ που ήταν κύριος παράγοντας κατάκτησης του πρωταθλήματος. Αξιόλογος και ο Ουζουνίδης, ελπίζω να πετύχει. Θα έχει τον Μάνταλο υγιή από την αρχή, που είναι πολύ μεγάλος παίκτης. Ελπίζω να κάνει μεταγραφές και να καλύψει τα κενά. Ο Ολυμπιακός κάνει φέτος εξαιρετικές κινήσεις, παίρνει γρήγορους παίκτες. Κουντέ, Γκερέρο, Μασούρας, είναι γρήγοροι παίκτες. Πήρε ξανά τον Μπουχαλάκη, που είναι καλύτερος των Ζιλέ-Οφόε, αλλά μου κάνει εντύπωση που δεν κρατάει τον Γιαννιώτη. Φεύγουν και τα βαρίδια για το γήπεδο και τα αποδυτήρια, όπως οι Εμενίκε, Ζιλέ, Μποτία. Περιμένω να δούμε διαφορετικό Φορτούνη, που μετά τη φυγή του Σίλβα δεν τον είδαμε. Ελπίζω να μη φύγει ο Ανσαριφάρντ. Και να καταλάβουν ότι ο Χατζισαφί πρέπει να έχει τη φανέλα του βασικού».

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις στον Παναθηναϊκό;

«Δεν είμαι αισιόδοξος για τον Παναθηναϊκό. Έχω εμπιστοσύνη στον Δώνη ότι θα νοικοκυρέψει την ομάδα, αλλά έχω μεγάλη αγωνία για τους παίκτες που θα μείνουν και εκείνους που θα έρθουν. Δεν ξέρω αν θα είναι ανταγωνιστικός, μακάρι να είναι».

Τέλος, επειδή γνωρίζω ότι παρακαλουθείτε μπάσκετ και έχετε άποψη, θέλω να μου πείτε την άποψή σας για τον Μπλατ και τη συμφωνία του με τον Ολυμπιακό

«Δεν θεωρώ ότι ο Μπλατ είναι καλύτερους από τον Σφαιρόπουλο. Δεν γνωρίζω ποιος τους οδήγησε και άφησαν τον Σφαιρόπουλο για να πάρουν τον Μπλατ. Ο Σφαιρόπουλος με το 1/4 του μπάτζετ των αντιπάλων του, πήρε δύο πρωταθλήματα και έφτασε δύο φορές στους τελικούς της Ευρωλίγκας. Με λίγα χρήματα, νεαρούς Έλληνες. Όποιος δει την καριέρα του Μπλατ τα τελευταία χρόνια θα διαπιστώσει ότι σε σχέση με τον Σφαιρόπουλο έχουν αντίθετες πορείες. Πήρε την Ευρωλίγκα με τη Μπακάμπι, αλλά δεν έχει κάνει κάτι άλλο. Μοιάζει με προπονητή του καλοκαιριού. Θεωρώ λάθος την επίλογή του και εύχομαι να μη δικαιωθώ».

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις