Παγκόσμια Γαλλία σε τελικό-όνειρο!

Παγκόσμια πρωταθλήτρια για δεύτερη φορά στην ιστορία της στέφθηκε η Γαλλία, που επικράτησε 4-2 της Κροατίας σε έναν «μαγικό» τελικό.

Οι «τρικολόρ» ήταν πολύ πιο αποτελεσματικοί και τυχεροί, ενώ προηγήθηκαν στο 18’ με αυτογκόλ του Μάντζουκιτς. Οι Κροάτες απάντησαν δέκα λεπτά αργότερα με τον Πέρισιτς, όμως και πάλι οι παίκτες του Ντεσάν μπήκαν μπροστά στο 38’ με πέναλτι του Γκριζμάν.

Με δύο τέρματα σε 6 λεπτά (59’ Πογκμπά-65’ Εμπαπέ) η Γαλλία έφτασε στο 4-1, με τον Μάντζουκιτς να μειώνει σε 4-2 στο 69’ ύστερα από τραγικό λάθος του Γιορίς.

Όσο κι αν προσπάθησαν στο εναπομείναν διάστημα οι Κροάτες, δεν είχαν τον τρόπο να μειώσουν και ως εκ τούτου το τρόπαιο κατέληξε σε γαλλικά χέρια, 20 χρόνια μετά από την παρθενική τους «κούπα».

Πως έπαιξαν

inner

Ο Ντεσάν παρέταξε δίχως αλλαγές και με σχηματισμό 4-2-3-1 τη Γαλλία. Κάτω από τα γκολπόστ ο Γιορίς, με την αμυντική τετράδα να αποτελείται από τους Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερναντέζ. Στα χαφ αγωνίστηκαν οι Πογκμπά-Καντέ, που είχαν μπροστά τους τον Εμπαπέ, τον Γκριζμάν και τον Ματουϊντί. Στην κορυφή της επίθεσης αγωνίστηκε ο Ζιρού.

Από την άλλη πλευρά, ο Ντάλιτς έδωσε φανέλα βασικού στον Πέρισιτς, που ξεπέρασε εγκαίρως τον τραυματισμό του. Την εστία των Κροατών υπερασπίστηκε ο Σούμπασιτς, με τους Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς να συνθέτουν την οπισθοφυλακή τους. Στη μεσαία γραμμή οι Μπρόζοβιτς, Ράκιτιτς, Μόντριτς, ενώ στα δύο άκρα αγωνίστηκαν οι Ρέμπιτς, Πέρισιτς, με τον Μάντζουκιτς να παίρνει ρόλο «φουνταριστού».

Το ματς

Η Κροατία ξεκίνησε πιο… ζωηρά το παιχνίδι και ήλεγξε το ρυθμό στα πρώτα λεπτά, κυρίως χάρη στην καλή κυκλοφορία της μπάλας από τους κεντρικούς μέσους της. Μετά το πρώτο δεκάλεπτο, η Γαλλία προσπάθησε να ισορροπήσει, ωστόσο δεν μπορούσε να βρει τον τρόπο για να επιτεθεί.

Και σχεδόν από το… πουθενά, οι «τρικολόρ» προηγήθηκαν στο 18’ με τον Γκριζμάν να εκτελεί φάουλ γεμίζοντας στην περιοχή και τον Μάντζουκιτς να στέλνει την μπάλα άθελά του στα δίχτυα της ομάδας του. Μάλιστα, ο Κροάτης επιθετικός έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων που πετυχαίνει αυτογκόλ σε τελικό της διοργάνωσης!

Οι Κροάτες ωστόσο δεν πτοήθηκαν, έμειναν πιστοί στο πλάνο τους και δικαιώθηκαν δέκα λεπτά αργότερα (28’). Πιο συγκεκριμένα, σε μια φάση διαρκείας στα καρέ των «τρικολόρ», ο Πέρισιτς «ζάλισε» τον Πογκμπά και με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή εκτέλεσε τον Γιορίς ισοφαρίζοντας σε 1-1.

Το σκηνικό δεν… άλλαξε ιδιαίτερα στη συνέχεια, με τους Γάλλους να ανακτούν το προβάδισμά τους στο 38’ με την εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Γκριζμάν. Η παράβαση δόθηκε αφού πρώτα ο διαιτητής του αγώνα συμβουλεύτηκε το VAR έπειτα από διαμαρτυρίες των παικτών του Ντεσάν για χέρι του Πέρισιτς.

Στο εναπομείναν διάστημα το συγκρότημα του Ντάλιτς επιχείρησε να ισοφαρίσει, όμως δεν βρήκε «καθαρές» ευκαιρίες και ως εκ τούτου οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, με τη Γαλλία να προηγείται 2-1.

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τους Κροάτες να μπαίνουν… φουριόζοι και να ψάχνουν την ισοφάριση. Παρ’ όλα αυτά, τους έλειψε το καθαρό μυαλό στην τελική ενέργεια. Και η Γαλλία πάντως έγινε απειλητική σε δύο στιγμές, με το σουτ του Γκριζμάν εκτός περιοχής (47’) και την ατομική προσπάθεια του Εμπαπέ (52’), που σταμάτησε στα πόδια του Σούμπασιτς.

Κάπου εκεί οι παίκτες του Ντεσάν βρήκαν… πρόσφορο έδαφος και δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Αρχικά, ο Πογκμπά «έγραψε» το 3-1 (59’) με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή κι αφού στην πρώτη του προσπάθεια η μπάλα βρήκε στα σώματα των αντίπαλων αμυντικών.

inner

Έξι λεπτά αργότερα ήρθε ο Εμπαπέ να δώσει «αέρα» τριών τερμάτων στους «τρικολόρ» (4-1), με τον επιθετικό της Παρί Σεν Ζερμέν να σουτάρει έξω από την περιοχή και να μην αφήνει το παραμικρό περιθώριο αντίδρασης στον Σούμπασιτς.

inner

Στο 69’ ο Μάντζουκιτς έβαλε και πάλι στο παιχνίδι την Κροατία μειώνοντας σε 4-2, με τον Γιορίς να υποπίπτει σε «εγκληματικό» λάθος χαρίζοντας την μπάλα στον επιθετικό της Γιουβέντους. Αυτό το γκολ έδωσε ώθηση στους παίκτες του Ντάλιτς, που πίεσαν στο υπόλοιπο παιχνίδι και επιχείρησαν να μειώσουν σε 4-3, έτσι ώστε να βάλουν… φωτιά στον τελικό.

Εντούτοις, δεν κατάφεραν να διασπάσουν την άμυνα των Γάλλων, που κλείστηκαν στα καρέ τους για να υπερασπιστούν το 4-2. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, δεν άλλαξε κάτι και το τελικό σφύριγμα του Πιτάνα προκάλεσε έξαλλα πανηγύρια στους «τρικολόρ», που πανηγύρισαν το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο της ιστορίας τους.

Άξιοι θαυμασμού και συγχαρητηρίων οι Κροάτες, οι οποίοι έκαναν την υπέρβαση φτάνοντας -για πρώτη φορά στην ιστορία τους- μέχρι τον τελικό, όπου πάλεψαν με όλες τους τις δυνάμεις, ωστόσο πλήρωσαν την έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης στις καίριες στιγμές του αγώνα.

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:

Γαλλία (Ντεσάν): Γιορίς – Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερναντέζ – Πογκμπά, Καντέ (55’ Ενζονζί) – Εμπαπέ, Γκριζμάν, Ματουιντί (73’ Τολισό) – Ζιρού (81’ Φεκίρ)

Κροατία (Ντάλιτς): Σούμπασιτς – Βρσάλικο, Λόβρεν, Βίντα, Στρίνιτς (82’ Πιάτσα) – Ράκιτιτς, Μπρόζοβιτς – Ρέμπιτς (71’ Κράμαριτς), Μόντριτς, Πέρισιτς – Μάντζουκιτς

Γήπεδο: Luzhniki Stadium

Διαιτητής: Νέστορ Πιτάνα

sport-fm.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις