Θύμισε και πάλι ομάδα η Εθνική στο φιλικό με την Πολωνία

Χρειάστηκε το κάζο του αιώνα για να λειτουργήσει το ένστικτο της αυτοσυντήρησης, αλλά και η επιστροφή σε γνώριμη ποδοσφαιρική συνταγή και… γνωστά πρόσωπα, ωστόσο η Εθνική μας στο φιλικό απέναντι στους Πολωνούς στο Γκντανσκ (0-0) θύμισε και πάλι… κανονική ομάδα. Σε αντίθεση με το απόλυτο τίποτα του περασμένου…

…Σαββάτου στο… κολαστήριο των Νήσων Φερόε, αυτή τη φορά η Εθνική ομάδα θύμισε ξανά ακριβώς αυτό: ομάδα. Στο φιλικό της Τρίτης στο Γκντανσκ, κόντρα στους φορμαρισμένους και αήττητους στα προκριματικά του Euro, Πολωνούς, μπορεί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να μην θάμπωσε τα πλήθη με το ποδόσφαιρό της, όμως τον βασικό στόχο τον πέτυχε σε κάθε περίπτωση.
Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά από μια από τις χειρότερες εμφανίσεις στην ιστορία της, κατάφερε να παίξει και πάλι κανονικό ποδόσφαιρο. Ένα ποδόσφαιρο μάλιστα που την έβγαλε ασπροπρόσωπη κατά το παρελθόν και πάνω στο οποίο δομήθηκαν όλες οι πρόσφατες επιτυχίες: ελεγχόμενο τέμπο, πίεση «ψηλά», γραμμές με μικρές αποστάσεις και σωστή κυκλοφορία της μπάλας στη μεσαία γραμμή, όποτε δινόταν η ευκαιρία.

Γνωστά πρόσωπα, γνωστή… συνταγή
Ο Μαρκαριάν κατέβασε την ομάδα με μια ενδεκάδα κράμα παλιών και νέων, εμπιστευόμενος πάλι Τζιόλη, Κατσουράνη και Βύντρα, όπως και τον Νίνη από την αρχή του αγώνα. Πιο συγκεκριμένα, η «γαλανόλευκη» ξεκίνησε το ματς με ένα ιδιότυπο 4-3-2-1 που στην επίθεση μετατρεπόταν σε ένα πιο κλασικό 4-3-3. Κάτω από τα δοκάρια ξεκίνησε ο Καπίνο, αριστερά στην άμυνα ο Σταφυλίδης, δεξιά ο Βύντρα και στα στόπερ οι Παπασταθόπουλος-Μόρας. Μοναδικό κλασικό αμυντικό χαφ ήταν ο Τζιόλης, έχοντας μπροστά τους ως κεντρικούς χαφ τους Ταχτσίδη και Κατσουράνη. Στα δύο άκρα της επίθεσης ξεκίνησαν οι Νίνης και Φούντας, με τον Καρέλη να αγωνίζεται ως μοναδικός κλασικός προωθημένος.
Επιστρέφοντας σε γνωστά πρόσωπα αλλά και γνωστή… λογική στο παιχνίδι της, αλλά και με το ένστικτο της αυτοσυντήρησης να έχει πλέον χτυπήσει κόκκινο για τους διεθνείς μας, η ομάδα ξεκίνησε πολύ καλά το παιχνίδι. Παίζοντας ακριβώς όπως περιγράφηκε πιο πάνω, η Εθνική μπήκε καλύτερα στο γήπεδο και ανάγκασε τους Πολωνούς σε παθητικό ρόλο για 20-25 λεπτά. Είχε μάλιστα και τις δύο πρώτες καλές στιγμές στο ματς, μια με τον Νίνη να καταλήγει άουτ και μια απόκρουση του Μπόρουτς σε προσπάθεια του Κατσουράνη. Από την πλευρά τους οι γηπεδούχοι με αρκετούς πάντως βασικούς απόντες, προεξέχοντος του Λεβαντόφσκι, έδειξαν μάλλον να… σαστίζουν από την πιεστική Ελλάδα και να αργούν να μπουν στο πνεύμα του αγώνα.

Τι κρατάμε
Οι παλιοί της ομάδας βοήθησαν τα μέγιστα σε αυτό, ενώ αν δεν υπήρχαν και κάποιες απρόσεκτες μεταβιβάσεις από τους κεντρικούς μας, θα υπήρχαν σίγουρα και περισσότερες καλές στιγμές αφού η Ελλάδα έκλεψε αρκετές μπάλες και έβγαλε αντεπιθέσεις. Σε κάθε περίπτωση, από το πρώτο ημίχρονο αυτού του φιλικού πρέπει να κρατήσει κανείς την -σωστή- επιστροφή της ομάδας στη λογική και τακτική των επιτυχιών και τη διάθεση των παικτών να παίξουν και όχι να… περάσει η ώρα.
Ένα καλό δεκάλεπτο πάντως η Πολωνία το βρήκε, μεταξύ 30 και 40, όταν και έχασε δύο πολύ καλές ευκαιρίες. Μια στο 26′ με τον Καπίνο να κρατά το μηδέν σε σουτ του Μπλαστσικόφσκι και άλλη μια στο 41′ όταν ο Μίλικ εκμεταλλεύθηκε αδράνεια στο κέντρο της ελληνικής άμυνας και έστειλε με κεφαλιά τη μπάλα στο δοκάρι, όντας ανενόχλητος. Αυτό άλλωστε ήταν και το σημαντικότερο πρόβλημα της ομάδας στο πρώτο 45λεπτο, οι κακές αντιδράσεις της άμυνας όταν η μπάλα βρισκόταν στον αέρα.

Ίδιο τέμπο, ίδια καλή εικόνα
Η ομάδα μας μπήκε στο γήπεδο το ίδιο καλά και σοβαρά και στο δεύτερο ημίχρονο, με μεγάλα ποσοστά στην κατοχή μπάλας, υπομονή στο παιχνίδι της και σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και πάντα δεδομένων των συνθηκών, με καλή κυκλοφορία της μπάλας. Όπως όμως και στο πρώτο 45λεπτο, έτσι και σε αυτό κάποιες λάθος εκτιμήσεις και κάποιες βεβιασμένες προσπάθειες πριν την τελική πάσα, χάθηκαν ευκαιρίες για να δημιουργηθούν κλασικές ευκαιρίες μπροστά στην εστία των Πολωνών. Κρατάμε και σε αυτή την περίπτωση την ικανότητα της Εθνικής να φτάσει με αξιώσεις γύρω από την εστία της Πολωνίας, παίζοντας -επαναλαμβάνουμε- σωστό ποδόσφαιρο.
Ως καλές στιγμές της Ελλάδας στο δεύτερο μέρος καταγράφεται ένα σουτ του Νίνη έξω από την μεγάλη περιοχή με τη μπάλα να αλλάζει ελάχιστα πορεία και καταλήγει στα χέρια του Σέζνι και ένα σουτ άουτ του Φούντα στην αντεπίθεση, ενώ υπήρχαν καλύτερες επιλογές γύρω του. Για τους γηπεδούχους, αντίθετα, πρώτη και μοναδική καλή στιγμή ήταν ένα σουτ του Μίλικ από το ύψος της περιοχής μετά από κλέψιμο της μπάλας, το οποίο όμως μπλόκαρε σταθερά ο Καπίνο.
Η ομάδας μας «έκατσε» μονάχα στο τελευταίο δεκάλεπτο, προφανώς επηρεασμένη από τις αρκετές αλλαγές αλλά και την κούραση μετά το πολύ έντονο πρέσινγκ καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Στο διάστημα αυτό, οι Πολωνοί… γυρόφερναν την περιοχή του Καπίνο, όμως η γαλανόλευκη άμυνα αντέδρασε σωστά όποτε χρειάστηκε.
Το τέλος του αγώνα βρήκε την Εθνική μας να φεύγει με το 0-0 από το Γκντανσκ, ένα ματς στο οποίο μπορεί να υποστηρίξει με… επιχειρήματα ότι συνολικά ήταν η καλύτερη ομάδα στον αγωνιστικό χώρο, θυμίζοντας πρωτίστως στον εαυτό της αλλά και σε όλους τους υπόλοιπους ότι όταν έχει τη διάθεση, μπορεί να αποδώσει σωστό και ορθολογικό ποδόσφαιρο ανεξαρτήτως αντιπάλου.

Οι συνθέσεις των ομάδων:
Πολωνία (Άνταμ Ναβάλκα): Μπόρουτς (46′ Σέζνι) ,Τσιόνεκ, Γκλικ, Πάζνταν, Κομορόφσκι (60′ Μαζίνσκι), Μπόρουσιουκ, Λινάτι, Ζιελίνσκι (60′ Μίλα), Γκροσίτσκι, Μπλαστσικόβσκι (60′ Πέζσκο), Μίλικ (78′ Ρίμπους).
Ελλάδα (Σέρχιο Μαρκαριάν): Καπίνο (90+2′ Βελλίδης), Σταφυλίδης, Παπασταθόπουλος (46′ Ταυλαρίδης), Μόρας, Βύντρα, Κατσουράνης (90+2′ Σάμαρης), Τζιόλης, Ταχτσίδης, Φούντας (77′ Κολοβός), Νίνης (70′ Φετφατζίδης), Καρέλης (60′ Μήτρογλου).

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις