Πρόστιμα από την ΕΠΟ στα σωματεία χωρίς διπλωματούχο προπονητή

Τσουχτερά πρόστιμα προβλέπει ο νέος κανονισμός προπονητών της ΕΠΟ σε περίπτωση που μια ομάδα δεν έχει προπονητή με δίπλωμα ανάλογο της κατηγορίας στην πάγκο και ειδικότερα το πρόστιμο για τα ερασιτεχνικά σωματεία ανέρχεται στα 100 ευρώ το παιχνίδι ενώ για τις ομάδες της Γ’ Εθνικής η “καμπάνα” ανέρχεται στα 500 ευρώ ανά αγώνα.

Ξεκινάμε με τις κατηγορίες των προπονητών ποδοσφαίρου που είναι:
UEFA FUTSAL B
UEFA Goalkeeping A
UEFA ELITE YOUTH A
UEFA FOOTBALL FITNESS
UEFA C
UEFA B
UEFA A
UEFA PRO

Όσοι προπονητές φοιτούν σε σχολή προπονητών UEFA/Ε.Π.Ο. και είναι υπό καθεστώς αξιολόγησης, λογίζονται μέχρι την ολοκλήρωση αυτής ως προπονητές της αντίστοιχης κατηγορίας διπλώματος. Προπονητής ποδοσφαίρου UEFA/Ε.Π.Ο. δεν έχει δικαίωμα να εκτελεί καθήκοντα προπονητή ταυτόχρονα σε δύο ή περισσότερα σωματεία, έστω και χωρίς αμοιβή, με εξαίρεση την δυνατότητα να είναι προπονητής σε μία αντρική ομάδα ενός σωματείου και ταυτόχρονα προπονητής σε τμήματα υποδομών-ακαδημίες του ίδιου ή ενός άλλου σωματείου ή στις μεικτές ομάδες μίας Ενώσεως.

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ – ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ – Βοηθός Προπονητή
Super League – Δίπλωμα UEFA PRO – Δίπλωμα UEFA A τουλάχιστον
Football League – Δίπλωμα UEFA PRO – Δίπλωμα UEFA A τουλάχιστον
K20 &K17 Super League και Νέων Football League – Δίπλωμα ELITE YOUTH Α ή Δίπλωμα UEFA A τουλάχιστον – Δίπλωμα UEFA Β τουλάχιστον
Κ 15 Super League – Δίπλωμα UEFA B τουλάχιστον – Δίπλωμα UEFA C τουλάχιστον
Γ΄ Εθνική – Δίπλωμα UEFA Β τουλάχιστον – Δίπλωμα UEFA Β τουλάχιστον
Μικτές Ομάδες Ενώσεων – Δίπλωμα UEFA Β τουλάχιστον – Δίπλωμα UEFA C τουλάχιστον
Α΄ Κατηγορία Γυναικείου Πρωταθλήματος – Δίπλωμα UEFA Β τουλάχιστον – Δίπλωμα UEFA C τουλάχιστον
Β΄ και Γ΄ κατηγορία Γυναικείων Πρωταθλημάτων – Δίπλωμα UEFA C τουλάχιστον – Δίπλωμα UEFA C τουλάχιστον
Ανώτατη Κατηγορία τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων – Δίπλωμα UEFA C τουλάχιστον – Δίπλωμα UEFA C τουλάχιστον
Λοιπές Κατηγορίες τοπικών ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων – Δίπλωμα UEFA C τουλάχιστον – Δίπλωμα UEFA C τουλάχιστον
Ακαδημίες Σωματείων Κ6-Κ16 – Δίπλωμα UEFA C τουλάχιστον – Δίπλωμα UEFA C τουλάχιστον

Οι Π.Α.Ε. και τα ποδοσφαιρικά σωματεία υποχρεούνται να προσλαμβάνουν και να απασχολούν πρώτους προπονητές σε όλα τα τμήματά τους, όπου τούτο είναι υποχρεωτικό, κατόχους διπλωμάτων, σύμφωνα με τα οριζόμενα.

Στα πρωταθλήματα ευθύνης των Ε.Π.Σ. η πρόσληψη προπονητή είναι υποχρεωτική για την ανώτερη κατηγορία. Στην περίπτωση που σε μία ΕΠΣ δεν υπάρχει ικανός αριθμός προπονητών για την κατάλληλη εξυπηρέτηση αυτής της ανάγκης, θα απευθύνει ερώτημα στην Τεχνική Επιτροπή της Ε.Π.Ο., η οποία θα αποφασίζει σχετικά για την επίλυση του ζητήματος.

Για τις λοιπές κατηγορίες η υποχρέωση πρόσληψης προπονητή ή όχι εναπόκειται στις οικείες Ενώσεις και θα καθορίζεται με τις προκηρύξεις των πρωταθλημάτων. Κάθε σωματείο που διαθέτει τμήματα υποδομών και συμμετέχει στα πρωταθλήματα υποδομών της ΕΠΣ, υποχρεούται σε πρόσληψη προπονητή (για τα τμήματα αυτά). Προπονητής των τμημάτων υποδομών ενός σωματείου μπορεί να είναι και ένας ποδοσφαιριστής του, που διαθέτει το κατάλληλο δίπλωμα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα.

Ε.Π.Σ. Σωματεία και Π.Α.Ε. που δεν τηρούν τις διατάξεις παραπέμπονται στα αρμόδια δικαστικά όργανα. Στους παραβάτες επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο, ως ακολούθως:

Για τα σωματεία τοπικών κατηγοριών, στις οποίες είναι υποχρεωτική η πρόσληψη προπονητή, χρηματικό πρόστιμο εκατό (100,00) Ευρώ ανά αγώνα.

Για σωματεία Γ’ Εθνικής κατηγορίας, όπως και για τα ομάδες των τμημάτων υποδομών των ΠΑΕ Α΄ και Β΄ κατηγορίας, χρηματικό πρόστιμο πεντακόσια (500) ευρώ ανά αγώνα.

Για Π.Α.Ε. Β’ Εθνικής κατηγορίας (Football League)χρηματικό πρόστιμο δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ ανά αγώνα.

Για Π.Α.Ε. Α’ Εθνικής κατηγορίας (Super League) χρηματικό πρόστιμο δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ, ανά αγώνα 12.

Για τα πρωταθλήματα γυναικών, όπου είναι υποχρεωτική η πρόσληψη προπονητή διακόσια (200,00) Ευρώ ανά αγώνα.

Για τις μικτές ομάδες των ΕΠΣ χίλια Ευρώ (1.000,00) ανά αγώνα Για τις Π.Α.Ε. λοιπές κυρώσεις (στην περίπτωση μη πρόσληψης προπονητή ή στην περίπτωση πρόσληψης προπονητή με κατηγορία διπλώματος μικρότερη της επιβαλλόμενης) αναφέρονται στον Κανονισμό αδειοδότησης.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις