Ηλίας Βούρας: «Καλαμάτα, όπως ΑΕΚ»

Ο τερματοφύλακας της ΚαλαμάταςΗλίας Βούρας, μιλάει στο gazzetta.gr για την προσπάθεια των Μεσσήνιων να επιστρέψουν στα «σαλόνια» του ελληνικού ποδοσφαίρου, εξαίρει την οργάνωση του συλλόγου και εκφράζει την αισιοδοξία του, ίδια με εκείνη όταν έπαιζε στην ΑΕΚ, πως η Μαύρη Θύελλα θα ζήσει ξανά μεγάλες στιγμές!

Η Καλαμάτα έχει ξεκινήσει την προσπάθεια της ολικής επαναφοράς στις επαγγελματικές κατηγορίες, με τον Γιάννη Χριστόπουλο να έχει σχεδιάσει από την αρχή έως το τέλος το «οικοδόμημα» που «χτίζει» στο γήπεδο.

Ο καταξιωμένος Καλαματιανός τεχνικός επέστρεψε στα πάτρια εδάφη, αναλαμβάνοντας το μεγάλο στοίχημα της αναγέννησης της «Μαύρης Θύελλας», η οποία από το ζενίθ προηγούμενων δεκαετιών έφτασε να «βολοδέρνει» στα τοπικά και τώρα φαίνεται πως έφτασε το «πλήρωμα» του χρόνου για την επιστροφή στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Ο 46χρονος τεχνικός δημιουργεί ένα σχήμα που έχει τον ενθουσιασμό και την ορμή των νιάτων μαζί με την εμπειρία ποδοσφαιριστών που έχουν περάσει από ανάλογη διαδικασία στο παρελθόν και γνωρίζουν να διαχειριστούν καταστάσεις πρωταθλητισμού.

Ένας απ’ αυτούς είναι ο τερματοφύλακας Ηλίας Βούρας, ο οποίος μοιάζει να ζεί ως deja vu το καλοκαίρι του 2013, όταν φορούσε στην Γ’ Εθνική την φανέλα της ΑΕΚ. Τα μεγέθη μπορεί να διαφέρουν, το όραμα όμως και η διάθεση για «επιστροφή» παραμένουν τα ίδια.

Ο 30χρονος Θεσσαλονικιός τερματοφύλακας, που στο ξεκίνημα της καριέρας του αγωνίστηκε στα τμήματα υποδομής του Ηρακλή και στην συνέχεια έπαιξε σε Κέρκυρα, ΑΕΚ (για τέσσερα χρόνια), Κοζάνη, Νίκη Βόλου, Δόξα Δράμας, μιλά για την νέα πρόκληση στην καριέρα του και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό του για την προσπάθεια αναγέννησης της ιστορικής ομάδας.

-Ηλία φαίνεται πως το μότο “ερχόμαστε” σε… κυνηγά. Μετά την ΑΕΚ, η οποία και με την δική σου συμβολή τα κατάφερε, τώρα η Καλαμάτα με το “a storm is coming” (σ.σ το σλόγκαν για τη διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας).

«Είναι αλήθεια, είχα μάλιστα κάνει και μια σχετική κουβέντα για αυτό με τον κόουτς όταν ήρθα. Το συμπέρασμα είναι ότι σε όποια κατηγορία να παίζεις, όταν το ζητούμενο είναι ο πρωταθλητισμός δεν έχει διαφορά η Super League απ’ τη Football League ή την Γ’ Εθνική. Είναι ίδια η «δίψα», το όνειρο και το πάθος που χαρακτηρίζει μια ομάδα για να κάνει την υπέρβαση. Όσον αφορά προσωπικά εμένα, θεωρώ ευτυχή τη συγκυρία να βρίσκομαι στο ξεκίνημα μιας τέτοιας προσπάθειας όπως είναι αυτή που κάνει τώρα Καλαμάτα, τόσο στο αγωνιστικό όσο και στο οργανωτικό κομμάτι».

-Πόσο εύκολο ήταν να έρθεις στην Καλαμάτα και τι μέτρησε για την τελική σου απόφαση;

«Εξαρχής η προσέγγιση ήταν αυτή που με έβαλε σ’ αυτή την διαδικασία καθώς φέτος είχα πει ότι θα πάω εκεί που θα δείξουν ότι με θέλουν πιο πολύ. Από την αρχή λοιπόν, την πρώτη κουβέντα που έκανα με τον κ. Χριστόπουλο και η προσέγγιση του, στην συνέχεια ότι μίλησα με τον Κώστα Παγανιά, το γεγονός ότι και οι δυο τους άφησαν συμβόλαια Α’ Εθνικής για να έρθουν στην Καλαμάτα μου έδωσε να καταλάβω πως κάτι καλό πάει να γίνει στην ομάδα. Επιπρόσθετα, όπως είπα και προηγουμένως, μ’ αρέσει να έχω φιλοδοξίες και όνειρα που να συνδυάζονται με ένα νέο ξεκίνημα μιας ομάδας.

Το πλάνο σε μια ομάδα και η προοπτική είναι αυτό που πλέον ζητάνε οι ποδοσφαιριστές γιατί η αβεβαιότητα στο χώρο μας κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση με ότι γίνεται ακόμα και σε συλλόγους της football league, στην Καλαμάτα είδα διάθεση και όρεξη. Βλέπω πως οι άνθρωποι θέλουν όλα αυτά να μπουν σε μία σωστή και στέρεη βάση ώστε η ομάδα να μπορέσει να επαναλάβει τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος».

-Η Καλαμάτα στηρίζεται φέτος σε ένα δυνατό προπονητικό τιμ με επικεφαλής τον Γιάννη Χριστόπουλο. Οι τερματοφύλακες περνάτε πολλές ώρες της ημέρα με τον Κώστα Παγανιά. Πως είναι η δουλειά μαζί του και πως έχει κυλήσει η προετοιμασία μέχρι τώρα;

«Κάθε προετοιμασία έχει τις δυσκολίες της. Βασικά είναι η κούραση, που στην Καλαμάτα ειδικά επιτείνει η υπερβολική ζέστη. Από την άλλη είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τη δουλειά που κάνουμε. Η προετοιμασία με τον κ. Παγανιά είναι ίσως η καλύτερη που έχω κάνει στην καριέρα μου. Η δουλειά του άλλωστε είναι αναγνωρισμένη και τα αποτελέσματα μιλάνε από μόνα τους. Δεν είναι τυχαία η εξέλιξη του Βλαχοδήμου και η μεταγραφή του στην Μπενφίκα. Είχα καιρό να βρω έναν άνθρωπο με τόσες γνώσεις, ο οποίος δεν εφησυχάζει, θέλει να εξελίσσεται και να μεταφέρει τις εμπειρίες και τις γνώσεις του στους υπόλοιπους. Θεωρώ ότι ο κ. Παγανιάς αν δεν είναι ο κορυφαίος είναι μέσα στους top προπονητές για την θέση μας και είμαστε τυχεροί που δουλεύουμε μαζί του». 

– Απο τον καιρό της Α’ Εθνικής η Καλαμάτα είχε να δεί τρείς πολύ αξιόλογους τερματοφύλακες στο ρόστερ της. Πως είναι ο συναγωνισμός μεταξύ σας;

«Καιρό είχα και εγώ να βρω παιδιά όπως είναι ο Νίκος (σ.σ. Κόκκαλης) και ο Δημήτρης (σ.σ. Κασωτάκης), που να κάνουμε τόσο σοβαρή, επαγγελματική δουλειά μέσα στο γήπεδο και να έχουμε και το χαβαλέ μας έξω από αυτό. Είναι πολύ σημαντικό σε μια τριάδα τερματοφυλάκων να υπάρχει αλληλοστήριξη και μέσα στην προπόνηση και εκτός. Η θέση είναι μια άλλα όταν παίζει ο ένας είναι σαν να παίζουν όλοι, και οι τέσσερις.Οι τρεις τερματοφύλακες και ο προπονητής μας. Είμαστε ένας για όλους και όλοι για έναν. Άλλωστε, αποτελούμε μέλη μιας ομάδας και όταν έρθει μια επιτυχία θα καρπωθούμε όλοι τα αποτελέσματα».

-Ποιά είναι η αίσθηση που έχεις για την φετινή σεζόν; Ενημερώνεσαι για τις υπόλοιπες ομάδες;

«Δεν κρύβω πως έχω μια αισιοδοξία την οποία αισθανόμουν με την ΑΕΚ και τη Νίκη Βόλου με τις ανόδους από την Γ’ στην Β’ Εθνική. Στην περίοδο βέβαια που είμαστε προέχει η δουλειά. Πρέπει να κρατήσουμε τον ενθουσιασμό να δουλέψουμε και να τα πούμε στο τέλος. Αναφορικά με το πρωτάθλημα περιμένω όπως όλοι μας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση με τους ομίλους και την συγκρότησή τους. Να μάθουμε τους αντιπάλους μας αλλά και την τελική μορφή που θα έχει το πρωτάθλημα γιατί πολλά ακούγονται». 

-Είσαι ήδη τρείς εβδομάδες… Καλαματιανός. Πως είναι η ζωή στα νότια, δεδομένου πως ήρθες από την Δράμα;

«Η Καλαμάτα είναι ωραία πόλη, μου θυμίζει τη γενέτειρά μου τη Θεσσαλονίκη. Είναι παραθαλάσσια, με τις πλατείες της, έχει ζωή. Μ’ αρέσει πολύ, αισθάνομαι σαν να είμαι χρόνια εδώ. Το προσεχές διάστημα θα έρθει και η οικογένειά μου ( σ.σ. ο Ηλίας είναι πατέρας ενός αγοριού 18 μηνών) οπότε τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα».

-Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στον κόσμο της Καλαμάτας;

«Σε μια τέτοια προσπάθεια που γίνεται η παρουσία και στήριξη του κόσμου είναι το αρχικό “λιθαράκι” που πρέπει να μπει. Θέλουμε γεμάτο γήπεδο γιατί ό,τι και να κάνουμε για ποιόν θα είναι; Θέλουμε όλο τον κόσμο δίπλα μας, για την πόλη για την ομάδα. Δημιουργείται κάτι από την αρχή και στόχος μας είναι να γίνει η ομάδα όπως την θυμούνται οι παλιοί και πολλοί απ’ τους νέους δεν έχω δει ποτέ. Το ίδιο είχα βιώσει και στη Νίκη Βόλου και ζήσαμε άνοδο στην Α’ Εθνική μετά από 40 χρόνια»… 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις