Ευρωλίγκα: Τα 10 υψηλότερα συμβόλαια της σεζόν 2018-2019!

Η Ευρωλίγκα της νέας αγωνιστικής περιόδου θα είναι γεμάτη από αστέρες αφού οι ομάδες πλήρωσαν αδρά για να εξασφαλίσουν τα δικαιώματα παικτών που επέστρεψαν από το ΝΒΑ ή άλλαξαν στρατόπεδο.

Οι διοικήσεις γνωρίζουν φυσικά πως στο μπάσκετ και γενικότερα στον επαγγελματικό αθλητισμό ισχύει η φράση “ό,τι πληρώσεις θα πάρεις”. Για αυτό το λόγο για ακόμα ένα καλοκαίρι οι σύλλογοι πραγματοποίησαν σημαντικές οικονομικές υπερβάσεις για χάρη των ηγετών τους.

Το Eurohoops εξέτασε τα ρόστερ των 16 ομάδων και παρουσιάζει τα 10 ηγεμονικά συμβόλαια!

*Τα ποσά που αναφέρονται είναι “καθαρά”

Αλεξέι Σβεντ – 4.000.000 $

Τα ποσά στο συμβόλαιο του Αλεξέι Σβεντ… ζαλίζουν! Η Χίμκι γνωρίζει πως ο Ρώσος “μπόμπερ” διαθέτει το ταλέντο για να την αλλάξει επίπεδο και για αυτό τον λόγο του προσφέρει ετήσιες απολαβές που “αγγίζουν” τα 4 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Σβεντ άλλωστε είναι ένας παίκτης που μπορεί να σταθεί με ευκολία στο ΝΒΑ κάτι που έχει αποδείξει στο παρελθόν με τη φανέλα των Τίμπεργουλβς, των Σίξερς, των Ρόκετς και κυρίως των Νιου Γιορκ Νικς. Ο ίδιος εξέτασε όλες τις επιλογές το φετινό καλοκαίρι ώστε να επιστρέψει στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου αλλά επέλεξε να συνεχίσει στην Ευρώπη υπό τις οδηγίες του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Το ποσό που λαμβάνει ο Αλεξέι Σβεντ είναι το μεγαλύτερο σε σύγκριση με οποιονδήποτε άλλο παίκτη στην Ευρωλίγκα. Για όσους το βρίσκουν υπερβολικό, οι 21.8 πόντοι σε συνδυασμό με τις 5.2 ασίστ που μοιράζει ο 30χρονος γκαρντ ανά παιχνίδι είναι η καλύτερη απάντηση.

Νάντο Ντε Κολό – 2.780.000 $

Η συμμετοχή του Νάντο Ντε Κολό στην Ευρωλίγκα αποτελεί πολυτέλεια όχι μόνο για την ΤΣΣΚΑ αλλά για ολόκληρη τη διοργάνωση! Ένας απολαυστικός παίκτης που μπορεί να “σκοτώσει” κάθε αντίπαλη άμυνα με πολλούς τρόπος και να λειτουργήσει εντός παρκέ ως εκτελεστής ή δημιουργός με την ίδια ευχέρεια.

Για να έχεις φυσικά έναν τέτοιο σταρ στο ρόστερ σου πρέπει να τον πληρώσεις και ο ρωσικός σύλλογος το γνωρίζει. Ο Γάλλος γκαρντ βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να λαμβάνει ετησίως 2.78 εκατομμύρια δολάρια και να συγκαταλέγεται δικαίως στους πιο καλά αμειβόμενους καλαθοσφαιριστές στην Ευρώπη.

Όσο για τις μπασκετικές του ικανότητες; Ιδιαίτερες συστάσεις δεν χρειάζονται καθώς έχουμε να κάνουμε με τον MVP της Ευρωλίγκας (2016) και του Final 4 (2016), ο οποίος την περσινή σεζόν μέτρησε κατά μέσο όρο 16.7 πόντους, 2.3 ριμπάουντ και 2.7 ασίστ.

Νικ Καλάθης – 2.550.000 $

Το συμβόλαιο του Νικ Καλάθη με τον Παναθηναϊκό ολοκληρώθηκε στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου 2017-2018 και οι “πράσινοι” έπρεπε να πάρουν μία πολύ σημαντική απόφαση. Να αφήσουν τον ηγέτη τους να αποχωρήσει ή να τον “χρυσοπληρώσουν” ώστε να παραμείνει στον σύλλογο;

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος επέλεξε το δεύτερο και κατάθεσε στον Καλάθη μία πρόταση που δεν μπορούσε να αρνηθεί! Λίγες ημέρες μετά οι δύο πλευρές έδωσαν τα χέρια με το νέο συμβόλαιο να ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2021 και να αποφέρει στον παίκτη ετήσιες απολαβές που φτάνουν τα 2.55 εκατομμύρια δολάρια.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, πρόκεται για ένα από τα υψηλότερα συμβόλαια σε ολόκληρη την Ευρωλίγκα. Ο 29χρονος πόιντ γκαρντ εξαργύρωσε με τον καλύτερο τρόπο τις μυθικές εμφανίσεις του (14.5 πόντοι – 8 ασίστ – 3.8 ριμπάουντ) και πλέον ο κόσμος του “τριφυλλιού” θα συνεχίσει να τον απολαμβάνει εντός παρκέ.

Σέρχιο Ροντρίγκεθ – 2.550.000 $

Ακόμα ένας χαρισματικός πόιντ γκαρντ, ακόμα ένα χρυσό συμβόλαιο! Το μπάτζετ της ΤΣΣΚΑ δείχνει να μην έχει ταβάνι και μετά τον Νάντο Ντε Κολό συντανάμε πολύ ψηλά στη συγκεκριμένη λίστα και τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ.

Ο Ισπανός πήρε την απόφαση να αφήσει το ΝΒΑ και να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα το καλοκαίρι του 2017 και σε αυτό βοήθησαν μεταξύ άλλων τα 2.55 εκατομμύρια δολάρια που του πρόσφερε η “ρώσικη αρκούδα”. Στα 32 του χρόνια ο Σέρχιο παραμένει ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους παίκτες παγκοσμίως αλλά και ένας από τους σούπερσταρ της Ευρωλίγκας.

Την αγωνιστική περίοδο 2017-2017, ο εκ των ηγετών της ΤΣΣΚΑ Μόσχας σημείωσε κατά μέσο όρο 13.8 πόντους και 4.9 ασίστ σε συνολικά 36 συμμετοχές. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη έφτασε μέχρι το Final 4 χωρίς να πανηγυρίσει αλλά η τεράστια επένδυση συνεχίζεται για ακόμα μία σεζόν και ο Σέρχιο αποτελεί βασικό κομμάτι της.

 

Γιαν Βέσελι – 2.430.000 $

Ο Γιαν Βέσελι αποτελεί έναν από τους αγαπημένους παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς με τον οποίο συνεργάζεται από το καλοκαίρι του 2014 μέχρι και σήμερα. Η Φενέρμπαχτσε έχει “δέσει” τον Τσέχο σέντερ με ένα παχυλό συμβόλαιο που εξασφαλίζει στον παίκτη 2.43 εκατομμύρια δολάρια ετησίως και του “σβήνει” τις όποιες σκέψεις ώστε να επιστρέψει στο ΝΒΑ ή να επιλέξει κάποιον άλλο Ευρωπαϊκό σύλλογο.

Ο Βέσελι είναι κυρίαρχος κοντά στο ζωγραφιστό, άκρως θεαματικός σε επίθεση και άμυνα και ένας από τους βασικούς λόγους που η Φενέρ ανήκει στην Ευρωπαϊκή ελίτ τα τελευταία χρόνια. Θα μείνει φυσικά στην ιστορία ως μέλος της ομάδας που έφερε την πρώτη Ευρωλίγκα στην Τουρκία!

Σέρχιο Γιουλ – 2.200.000 $

Η “χρυσή” φουρνιά της Εθνικής Ισπανίας λάμπει στα παρκέ της Ευρωλίγκας και του ΝΒΑ και όπως είναι λογικό αμείβεται αδρά! Ο Σέρχιο Γιουλ άφησε πίσω του τον σοβαρό τραυματισμό και απέδειξε γιατί είναι ο απόλυτος ηγέτης της Ρεάλ Μαδρίτης αλλά και ένας γεννημένος νικητής.

Η επιστροφή του στα playoffs της Ευρωλίγκας βοήθησε την “βασίλισσα” να ξεπεράσει το εμπόδιο του Παναθηναϊκού και να προκριθεί στο Final 4, εκεί όπου κατέκτησε τον 2ο Ευρωπαϊκό τίτλο της τρέχουσας δεκαετίας και τον 10o συνολικά.

Οι σειρήνες από το ΝΒΑ και ειδικότερα τους Χιούστον Ρόκετς έχουν ηχήσει ουκ ολίγες φορές στο πρόσφατο παρελθόν αλλά ο Γιουλ παραμένει πιστός στην αγαπημένη του Ρεάλ Μαδρίτης. Η διοίκηση έχει ανταμείψει τον κορυφαίο παίκτη της με ένα συμβόλαιο που εξασφαλίζει αποδοχές ύψους 2.2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κρις Σίνγκλετον – 1.900.000 $

Μετά από δύο χρόνια παρουσίας στον Παναθηναϊκό, ο Κρις Σίνγκλετον άλλαξε στρατόπεδο και επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στην Μπαρτσελόνα. Ο σύλλογος της Καταλονίας προέρχεται από διαδοχικές αποτυχημένες σεζόν και γνωρίζει πολύ καλά πως για να επιστρέψει στην κορυφή θα πρέπει να κάνει σημαντικές επενδύσεις.

Ο Αμερικανός φόργουορντ αποτελεί λοιπόν μέρος της συγκεκριμένης επένδυσης αφού έβαλε την υπογραφή του σε ένα συμβόλαιο που τον αφήνει άκρως ικανοποιημένο με απολαβές ύψους 1.9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ποσό ακούγεται λογικό αν αναλογιστεί κανείς πως μιλάμε για έναν παίκτη που προέρχεται από εξαιρετική σεζόν (10.3 πόντοι – 5.8 ριμπάουντ – 46% τρίποντα) και συγκαταλέγεται δικαίως στους κορυφαίους πάουερ φόργουορντ της Ευρωλίγκα. Είναι φυσικά το πιο υψηλό συμβόλαιο της Μπαρτσελόνα που έχει εκτοξεύσει το μπάτζετ της.

Μάικ Τζέιμς – 1.800.000 $

“Νο discounts on my services” αναφέρει το κεντρικό μήνυμα στον προσωπικό λογαριασμό του Μάικ Τζέιμς στο twitter, με τον Αμερικανό να αρνείται να κάνει εκπτώσεις και να απαιτεί να πληρωθεί σύμφωνα με την πραγματική μπασκετική του αξία.

Αυτό έγινε λοιπόν το φετινό καλοκαίρι αφού η Αρμάνι Μιλάνο έπεισε τον Τζέιμς να παραμείνει στην Ευρωλίγκα προσφέροντας του ένα συμβόλαιο που θα ζήλευε η πλειοψηφία των παικτών! Η συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών έχει διάρκεια 3 χρόνων (2+1) και προσθέτει στον τραπεζικό λογαριασμό του παίκτη κάτι λιγότερο από 2 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Μην ξεχνάμε πως λιγότερο από ένα χρόνο πριν, ο Τζέιμς πραγματοποιούσε εξαιρετικές εμφανίσεις στο ΝΒΑ με τους Φοίνιξ Σανς, ενώ βοήθησε τον Παναθηναϊκό να κατακτήσει δύο διαδοχικά πρωταθλήματα εντός συνόρων.

Σέιν Λάρκιν – 1.700.000 $

Είναι γνωστό πως οι τουρκικές ομάδες επενδύουν τεράστια ποσά τα τελευταία χρόνια και η παρουσία του Σέιν Λάρκιν στη συγκεκριμένη λίστα δεν πρέπει να προκαλεί την παραμικρή εντύπωση. Η Αναντολού Εφές έπεισε τον Αμερικανό να επιστρέψει στην Ευρωλίγκα μετά από μόλις ένα χρόνο παρουσίας στο ΝΒΑ και για να το καταφέρει του πρόσφερε 1.7 εκατομμύρια δολάρια!

Ο Λάρκιν θα έχει ρόλο ηγέτη στο νέο εγχείρημα του Εργκίν Αταμάν και αν επαναλάβει τα όργια της προηγούμενης Ευρωπαϊκής του θητείας τότε θα αξίζει κάθε δολάριο του παχυλού συμβολαίου του.

Θυμίζουμε πως ο 26χρονος γκαρντ αγωνίστηκε στην Μπασκόνια της αγωνιστική περίοδο 2016-2017 και βοήθησε τους Βάσκους να φτάσουν μέχρι τα playoffs σημειώνοντας 13.1 πόντους, 2.7 ριμπάουντ και 5.7 ασίστ ανά συμμετοχή. Παράλληλλα, διαθέτει εμπειρία 256 αγώνων στο ΝΒΑ και είναι ένας παίκτης που ανήκει στο λεγόμενο πάνω ράφι.

Τζόφρι Λοβέρν – 1.700.000 $

Όπως συνέβη στην περίπτωση του Σέιν Λάρκιν, έτσι και ο Τζόφρι Λοβέρν πήρε την απόφαση να αποχωρήσει από το ΝΒΑ ώστε να συνεχίσει την καριέρα του στην Τουρκία αλλά σε διαφορετικό σύλλογο.

Ο Γάλλος πάουερ φόργουορντ/σέντερ επιλέχθηκε από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς και τη διοίκηση της Φενέρ ώστε να καλύψει το κενό στην φροντ λάιν και να δημιουργήσει ένα πανίσχυρο δίδυμο ψηλών μαζί με τον Γιαν Βέσελι. Οι ετήσιες απολαβές του Λοβέρν φτάνουν τα 1.7 εκατομμύρια δολάρια και τον μετατρέπουν αυτομάτως σε έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους παίκτες της Ευρώπης και φυσικά της Φενέρμπαχτσε.

Αξίζει να σημειωθεί πως η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και η Φενέρ είναι οι δύο μοναδικές ομάδες που συναντάμε δύο φορές στη συγκεκριμένη λίστα, κάτι που αποτελεί δείγμα των σπουδαίων επενδύσεων που πραγματοποιούν στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ.

eurohoops.net

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις