Η νέα Euroleague, οι «αιώνιοι» και τα… ζόρια!

Οι 16 «μονομάχοι» της νέας Ευρωλίγκας έχουν σχεδόν ολοκληρώσει τα ρόστερ τους και το SDNA χαρτογραφεί τη διοργάνωση και αναλύει τις δυσκολίες που περιμένουν Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.

Πέρασαν σχεδόν τρεις μήνες από την ημέρα που η Ρεάλ Μαδρίτης κατακτούσε το τρόπαιο της Euroleague στο Βελιγράδι και οι λάτρεις της διοργάνωσης βιώνουν ήδη τις επιπτώσεις του… μπασκετικού, στερητικού συνδρόμου. Την ίδια στιγμή, οι μεταγραφές των 16 ομάδων έχουν ολοκληρωθεί με λιγοστές εξαιρέσεις κι αυτό δίνει το περιθώριο για μία πρώτη χαρτογράφηση της διοργάνωσης.

Για τις δύο ελληνικές ομάδες, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, έχετε διαβάσει αναλύσεις, απόψεις και δηλώσεις που αφορούν στο χτίσιμό τους και τι περιμένουμε να δούμε τη σεζόν 2018/2019. Το SDNA, αυτή τη φορά, συγκεντρώνει τις μεταγραφικές κινήσεις των υπόλοιπων 14 ομάδων, κάνει μία πρώτη μεταγραφή σύνοψη, αλλά και μία εκτίμηση -που φυσικά δεν μπορεί να είναι ασφαλής τον Αύγουστο- σχετικά με το τι πρέπει να περιμένουμε φέτος από κάθε μία εξ αυτών.

Ποιες είναι οι ομάδες που ενισχύθηκαν περισσότερο; Ποιες θα απειλήσουν ευθέως τους «αιώνιους»; Ποιες είναι σε τροχιά ασφαλείας για το αβαντάζ έδρας; Ποιες ποντάρουν στο ότι δεν γίνεται να εμφανιστούν χειρότερες από πέρσι; Θα υπάρχουν… κομπάρσοι φέτος; Και, τελικά, πώς επηρεάζουν όλα αυτά τις ομάδες των Ντέιβιντ Μπλατ και Τσάβι Πασκουάλ.

(Οι ομάδες παρουσιάζονται με βάση την περσινή κατάταξη της regular season)

ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Τι πήρε: Ντάνιελ Χάκετ, Άλεκ Πίτερς, Τζόελ Μπολομπόι, Ιβάν Ούκχοφ

Τι έχασε: Λίο Βέστερμαν, Βιτάλι Φριντζόν, Βίκτορ Χριάπα, Βίκτορ Ραντ, Πάβελ Κορόμπκοφ, Άλαν Μακίεφ

Μεταγραφική σύνοψη – εκκρεμότητηες: Αναφορικά με την ενίσχυση της περσινής φιναλίστ, υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο όλοι «φωνάζουν». Με τον Ντάνιελ Χάκετ αντί του Λίο Βέστερμαν, οι περισσότεροι θεωρούν πως η ΤΣΣΚΑ έβαλε σκληράδα στην περιφέρειά της και το τέλειο συμπλήρωμα αμυντικά και σωματοδομικά, ώστε οι Ντε Κολό – Σέρχι – Χίγκινς να κάνουν ακόμα πιο… αμέριμνοι το επιθετικό τους έργο που ξέρουν καλύτερα από τον καθένα. Από ‘κει και πέρα, ο Δημήτρης Ιτούδης ποντάρει στο ότι ο Πίτερς ερχόμενος από το ΝΒΑ θα τού δώσει λύσεις με το «φαρμακερό» του σουτ και πως η παρουσία του θα καλύψει και την έλλειψη προσωπικότητας που μοιραία προκαλεί η αποχώρηση του Χριάπα. Ο Μπολομπόι αποκτήθηκε ως τρίτη λύση στους σέντερ (πίσω από Χάινς – Χάντερ) και είναι χαμηλού ρίσκου δεδομένου πως είναι ακόμη μικρός και σύντομα θα πάρει και ρωσικό διαβατήριο με αποτέλεσμα να μη λογίζεται ως ξένος. Από την περιφέρεια, ενδεχομένως να λείψει το καλό σουτ του «μπαρουτοκαπνισμένου» Φριντζόν, αλλά γεγονός είναι πως ο Ιτούδης διαθέτει πληθώρα λύσεων στα χέρια του.

Τι περιμένουμε: Δεν θα γίνει κανείς… σοφότερος, αν πούμε πως περιμένουμε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας να βρίσκεται με σχετική ευκολία στις θέσεις του αβαντάζ έδρας και πιθανότατα στην πρώτη δυάδα. Πρόκειται για ομάδα, άλλωστε, με σταθερό κορμό, δεδομένη ποιότητα και γνώση των δυσκολιών και των απαιτήσεων. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη αποτελεί σταθερά της κορυφής εδώ και χρόνια και σχεδόν όλοι θα πόνταραν πως οι περισσότερες πιθανότητες είναι με το να την δούμε παρούσα σ’ ακόμη ένα Final Four. Το τι θα γίνει εκεί, είναι μία άλλη ιστορία.

Φενέρμπαχτσε

Τι πήρε: Τζόφρι Λοβέρν, Τάιλερ Ένις

Τι έχασε: Μπραντ Ουαναμέικερ, Τζέιμς Νάναλι, Τζέισον Τόμπσον

Μεταγραφική σύνοψη – εκκρεμότητες: Ένα από τα μεγάλα ζητήματα για την ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς πέρσι ήταν το γεγονός πως δεν κάλυψε το κενό που είχε αφήσει ο Έκπε Ούντοχ. Ο Τζέισον Τόμπσον δεν είχε αποδειχθεί ιδανική επιλογή και οι Τούρκοι επιθυμούν η κίνηση… Λοβέρν να αποτελεί τη λύση για τη διόρθωση του περσινού προβλήματος. Η αφετηρία είναι ενθαρρυντική, αφού ο Γάλλος ψηλός ξέρει την Euroleague και έχει δείξει πως έχει ποιότητα και αθλητικά στοιχεία για να συμπληρώσει τον Γιαν Βέσελι. «Στοίχημα» μπορεί να χαρακτηριστεί ο rookie Τάιλερ Ένις που ήρθε από τους Λέικερς, αφού δεν έχει ευρωπαϊκή εμπειρία και αντικαθιστά τον Μπραντ Ουαναμέικερ που θεωρείτο «ψημένος» στην Euroleague και είχε εξαιρετικές χρονιές στην πλάτη του. Παράλληλα, η Φενέρ δεν έχει πάρει παίκτη για να καλύψει το κενό του Τζέιμς Νάναλι που θα παίξει στο ΝΒΑ τη νέα σεζόν, αλλά ήταν πολύτιμος πέρσι όντας ο πιο αξιόπιστος σουτέρ της ομάδας.

Τι περιμένουμε: Ασφαλώς, περιμένουμε από την ομάδα του «Ζοτς» να είναι στην πρώτη τετράδα και να μπει στα πλέι οφ με αβαντάζ έδρας. Είναι τέτοια η δυναμική της και η ασφάλεια που προσφέρει η παρουσία του Ομπράντοβιτς, που οι Τούρκοι μπορούν να έχουν αισιοδοξία επ’ αυτού. Ωστόσο, το «στοίχημα» Ένις και η -μέχρι τώρα- μη αντικατάσταση του Τζέιμς Νάναλι προκαλούν δεύτερες σκέψεις για την πρωταθλήτρια Τουρκίας, η οποία θυμίζουμε ότι το 2017 κατέκτησε τον τίτλο χωρίς να έχει τερματίσει στην πρώτη 4άδα.

Ρεάλ Μαδρίτης

Τι πήρε: Κλέμεν Πρέπελιτς, Γκάμπριελ Ντεκ

Τι έχασε: Λούκα Ντόντσιτς, Τσέισον Ραντλ, Ντίνο Ράντοντσιτς

Μεταγραφική σύνοψη – εκκρεμότητες: Οι πρωταθλητές Ευρώπης και Ισπανίας κράτησαν ανέπαφο το μεγαλύτερο μέρος του κορμού τους, αλλά ουδείς μπορεί να αγνοήσει ότι ο MVP δεν θα είναι πια κάτοικος Μαδρίτης. Ο Λούκα Ντόντσιτς τα πήρε όλα και έφυγε για το ΝΒΑ και ασφαλώς αφήνει πίσω του δυσαναπλήρωτο κενό για τον Πάμπλο Λάσο. Ο συμπατριώτης του, Κλέμεν Πρέπελιτς, μπορεί να δώσει λύσεις με το «φαρμακερό» του σουτ και την άγνοια κινδύνου, αλλά δεν… είναι Ντόντσιτς. Από την άλλη, λόγοι αισιοδοξίας για την Ρεάλ είναι πως θα έχει εξ αρχής τον Σέρχιο Γιουλ στις επάλξεις, αλλά και ότι όλοι πιστεύουν πως πολύ δύσκολα θα βασανιστεί και φέτος από τόσους τραυματισμούς, όσους πέρσι. Μάλιστα, στην εξίσωση αναμένεται να προστεθεί και ο Όγκνιεν Κούζμιτς που πέρσι δεν πρόλαβε να βοηθήσει λόγω του σοβαρού τραυματισμού του. Εκκρεμότητα αποτελεί το τι θα γίνει με τον Άντονι Ράντολφ, καθώς… έπαιξε δυνατά το σενάριο να αποχωρήσει. Άλλωστε, παρατηρείται συνωστισμός στους ψηλούς (Αγιόν, Ταβάρες, Τόμπκινς, Κούζμιτς, Ράντολφ, Ρέγιες).

Τι περιμένουμε: Η περσινή χρονιά έδειξε πως ο Πάμπλο Λάσο και οι παίκτες του δεν αστειεύονται. Εξάλλου κατάφεραν να φτάσουν στην κορυφή έχοντας να αντιμετωπίσουν βουνό προβλημάτων για πολλούς, συνεχόμενους μήνες. Ασφαλώς, περιμένουμε την Ρεάλ ως φαβορί για μία θέση στην τετράδα, την οποία θυμίζουμε πως έχασε πέρσι και υποχρεώθηκε να αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό με μειονέκτημα έδρας στα πλέι οφ.

Ζαλγκίρις

Τι πήρε: Τόμας Ουόκαπ, Λαουρίνας Μπιρούτις, Μάριους Γκριγκόνις, Μαρτίνας Γκέμπεν, Νέιτ Ουόλτερς, Ντονάτας Σαμπέτσκις

Τι έχασε: Κέβιν Πάνγκος, Μπένο Ούντριχ, Βασίλιε Μίτσιτς, Αξέλ Τουπάν, Παούλιους Βαλίνσκας, Γκίτις Ματσιούλις

Μεταγραφική σύνοψη – εκκρεμότητες: Οφείλουμε να ξεκινήσουμε την σύνοψη αναφέροντας πως το πιο σημαντικό κομμάτι του καλοκαιριού μέχρι τώρα ήταν η παραμονή του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον πάγκο. Από ‘κει και πέρα, η περσινή ομάδα-μοντέλο είδε την περιφέρειά της να αποψιλώνεται (Πάνγκος, Μίτσιτς, Ούντριχ, Τουπάν) και ελπίζει πως οι Ουόλτερς, Ουόκαπ και Γκριγκόνις θα ανταποκριθούν δίνοντας σιγουριά στην οργάνωση, πλήρες πακέτο στην περιφέρεια και μακρινό σουτ αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ από την Λιθουανία, η Ζαλγκίρις ψάχνει ακόμη έναν παίκτη για το backcourt της χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό κάποιο όνομα. Θετικό πως η γραμμή ψηλών παρέμεινε αναλλοίωτη και σ’ αυτή προστέθηκε ένα μεγάλο ταλέντο και περσινός MVP του πρωταθλήματος, ο Λαουρίνας Μπιρούτις.

Τι περιμένουμε: Το μπάσκετ που έπαιξε πέρσι η Ζαλγκίρις την οδήγησε στο Final Four, αλλά της χάρισε και πολλούς νέους υποστηρικτές. Γεγονός είναι πως μοιάζει δύσκολο να δούμε και φέτος τους Λιθουανούς να βρίσκονται από την αρχή μέχρι το τέλος της κούρσας εντός οκτάδας. Ο ανταγωνισμός θα είναι μεγαλύτερος και περιμένουμε την Ζαλγκίρις να δίνει τη δική της μάχη για μία θέση στα πλέι οφ. Από την άλλη, με τον Σάρας στον πάγκο, ποιος ξέρει ποια μπορεί να είναι η κατάληξη;

Μπασκόνια

Τι πήρε: Σέιβον Σιλντς, Νταρούν Χίλιαρντ, Τάντας Σεντεκέρσκις

Τι έχασε: Ροντρίγκ Μπομπουά, Γιάνις Τίμα

Μεταγραφική σύνοψη – εκκρεμότητες: Η μεγαλύτερη «νίκη» του καλοκαιριού για την Μπασκόνια είναι πως κατάφερε να κρατήσει τον Τόκο Σενγκέλια στην βάση του! Από εκεί και πέρα, το ρόστερ των Βάσκων δεν παρουσιάζει μεγάλες διαφοροποιήσεις αν και δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποια ακόμη αποχώρηση που θα φέρει και νέα μεταγραφή. Οι Σιλντς και Χίλιαρντ αποκτήθηκαν ως πιο… φρέσκες λύσεις για να αντικαταστήσουν τους Μπομπουά και Τίμα και αποτελούν επιλογές του Πέδρο Μαρτίνεθ που φέτος έχει εξαρχής το γενικό «πρόσταγμα».

Τι περιμένουμε: Αυτό που ΔΕΝ περιμένουμε σίγουρα είναι να… χάσει και πάλι η Μπασκόνια έξι αγωνιστικές. Το περσινό της ξεκίνημα με τον Πάμπλο Πριχιόνι ήταν απογοητευτικό και πιστεύουμε ότι φέτος δεν θα υπάρξει κάτι ανάλογο. Περιμένουμε την Μπασκόνια εντός 8άδας για άλλη μία χρονιά και τους παίκτες της πρόθυμους να «πεθάνουν» στο παρκέ δεδομένου πως το φετινό Final Four φιλοξενείται στη Βιτόρια. Για να φτάσει εκεί, πάντως, θα πρέπει οι Χίλιαρντ-Σιλντς να αποδειχθούν λίρα εκατό και η ομάδα του Μαρτίνεθ να έχει σύμμαχο και την τύχη. Το έργο της είναι πολύ δύσκολο.​

Χίμκι

Τι πήρε: Ντι Μποστ, Κέισι Πράδερ, Τόνι Κρόκερ, Τζόρνταν Μίκι, Πετρ Γκουμπάνοφ

Τι έχασε: Τζέιμς Άντερσον, Τόμας Ρόμπινσον, Τάιλερ Χάνεϊκατ, Μάρκο Τοντόροβιτς, Ντμίτρι Σοκόλοφ, Ρούσλαν Πατέεφ

Μεταγραφική σύνοψη – εκκρεμότητες: Αν κάτι μπορεί να προκύψει από την σύνοψη, είναι πως φέτος η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα είναι πολύ απρόβλεπτη. Η Χίμκι προσέθεσε παίκτες στο ρόστερ της, αλλά κανείς δεν είναι «παιγμένος» στο επίπεδο της Euroleague. Ο Έλληνας κόουτς, που φημίζεται για την ικανότητά του να βρίσκει λαβράκια, έδωσε συμβόλαια στους Πράδερ, Κρόκερ και Μίκι που θα παίξουν για πρώτη φορά στην Euroleague, καθώς και στον Μποστ που έπαιξε πέρσι για πολύ λίγο στην Ζαλγκίρις. Δεδομένα, οι Ρώσοι έβαλαν αθλητικότητα στην περιφέρειά τους και μια έξτρα λύση (Μίκι) κοντά στο καλάθι, αλλά το δείγμα που υπάρχει για τους παίκτες δεν είναι ασφαλές. Απ’ την άλλη, στην… ζυγαριά, η Χίμκι μοιάζει να χάνει σε εμπειρία. Ο Τζέιμς Άντερσον, που πήγε στην Εφές, ήταν δοκιμασμένη λύση, ενώ ο Τάιλερ Χάνεϊκατ που έφυγε από τη ζωή ήταν ένας φόργουορντ με ιδανικό πακέτο.

Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση

Τι περιμένουμε: Το πώς θα ανταποκριθούν οι «πρωτάρηδες» στην Euroleague θα κρίνει και το τι πρέπει να περιμένουμε από την Χίμκι. Δύσκολα η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα βρεθεί στο κυνήγι μιας θέσης στην τετράδα, αλλά εξίσου δύσκολα δεν θα τη δούμε να διεκδικεί με καλές πιθανότητες την είσοδο στα πλέι οφ. Με τον Σβεντ στην εξίσωση άλλωστε, η Χίμκι παίζει με ένα… υπερόπλο στην τσέπη της και κάποιους παίκτες «ψημένους» μετά την περσινή εμπειρία.

Μακάμπι Τελ Αβίβ

Τι πήρε: Σκότι Ουίλμπεκιν, Κέντρικ Ρέι, Νίμροντ Λέβι, Άντζελο Καλοϊάρο, Τζόνι Ο’ Μπράιαντ

Τι έχασε: Πιερ Τζάκσον, ΝτεΣον Τόμας, Νόρις Κόουλ, Τζόνα Μπόλντεν, Ιτάι Σέγκεφ

Μεταγραφική σύνοψη – εκκρεμότητες: Ενισχυμένη σε σχέση με πέρσι μοιάζει εκ πρώτης όψεως η ομάδα του Νέβεν Σπάχια. Καταρχάς, έκανε δικό της τον περιζήτητο Σκότι Ουίλμπεκιν που αναδείχθηκε MVP του Eurocup και θέλει να μπει στο κλαμπ των καλύτερων κοντών της Euroleague. Ο Κέντρικ Ρέι είναι ένα «στοίχημα» με καλές πιθανότητες να βγει δεδομένου πως δεν θα έχει την απαίτηση να πάρει ρόλο πρωταγωνιστή ερχόμενος από την Νίμπουρκ. Η «ομάδα του λαού» ψάχνει έναν ακόμη ψηλό από την αγορά της Αμερικής (φαίνεται πως μένει μόνο η ανακοίνωση για Ταρίκ Μπλακ) προκειμένου μαζί με τους Ο’ Μπράιαντ και Καλοϊάρο να αποτελέσουν την τριάδα που θα καλύψει τις αποχωρήσεις των Μπόλντεν και Τόμας.

Τι περιμένουμε: Η Μακάμπι πλήρωσε πέρσι τα σκαμπανεβάσματά της και γι’ αυτό έμεινε εκτός πλέι οφ. Φέτος, περιμένουμε την ομάδα του Σπάχια ανεβασμένη δεδομένου πως κράτησε μέρος του κορμού της, έκανε ποιοτικές προσθήκες και θα έχει για δεύτερη χρονιά τον ίδιο προπονητή στο τιμόνι. Η λογική λέει πως τρία χρόνια εκτός πλέι οφ είναι πάρα πολλά για μία ομάδα με την φανέλα της Μακάμπι.

Μπαρτσελόνα 

Τι πήρε: Κέβιν Πάνγκος, Κάιλ Κούριτς, Γιάκα Μπλάζιτς, Κρις Σίνγκλετον, Ρόλαντς Σμιτς, Αρτέμ Πούστοβι

Τι έχασε: Έντουιν Τζάκσον, Άντριεν Μοερμάν, Τζέιλεν Ρέινολντς, Πέτερι Κόπονεν, Αλέξανδρος Βεζένκοφ, Ρόντιονς Κούρουκς, Φιλ Πρέσι, Ρακίμ Σάντερς, Χουάν Κάρλος Ναβάρο

Μεταγραφική σύνοψη – εκκρεμότητες: Για πολλούς, η «Μπάρτσα» είναι η μεγάλη νικήτρια στο μεταγραφικό παζάρι. Άλλωστε, έκανε δύο top class προσθήκες στις θέσεις «1» (Πάνγκος) και «4» (Σίνγκλετον), ενώ και οι υπόλοιπες κινήσεις ήταν στοχευμένες δίνοντας μακρινό σουτ (Κούριτς), εμπειρία στην περιφέρεια (Μπλάζιτς) και ελπιδοφόρα πακέτα στους ψηλούς (Σμιτς, Πούστοβι). Παράλληλα, οι παίκτες που αποχώρησαν δεν είχαν σημαντικό ρόλο στην περσινή ομάδα που απέτυχε σε πρωτάθλημα και Euroleague. Εκκρεμότητες δεν υπάρχουν, παρά μόνο κάποια ερωτηματικά. Αρκετοί μιλούν για την απουσία ενός σέντερ που είναι καλός στην pick n’ roll άμυνα με Σεραφέν, Τόμιτς και Πούστοβι στο «5», ενώ άλλοι υπογραμμίζουν πως ο Πάνγκος παίζει σχεδόν ίδιο μπάσκετ με τον έτερο πλέι μέικερ, Τομά Ερτέλ.

Τι περιμένουμε: Έπειτα από δύο αποτυχημένες σεζόν, φαίνεται πως ήρθε η ώρα της Μπαρτσελόνα να επιστρέψει -minimum- στα πλέι οφ της Euroleague. Οι κινήσεις έγιναν προσεκτικά, αλλά και γρήγορα και αν ο Σβέτισλαβ Πέσιτς καταφέρει να «δέσει» την ομάδα του από νωρίς, δεν αποκλείεται να… γεννήσει έναν διεκδικητή μίας θέσης στην τετράδα και εισιτηρίου για το Final Four. Η πρόσφατη ιστορία της «Μπάρτσα», πάντως, δείχνει ότι καλό θα είναι οι οπαδοί της να κρατήσουν μικρό καλάθι.

Αρμάνι Μιλάνο 

Τι πήρε: Μάικ Τζέιμς, Νεμάνια Νέντοβιτς, Αμεντέο Ντέλα Βάλε, Τζεφ Μπρουκς, Κρίστιαν Μπερνς, Σιμόνε Φοντέκιο

Τι έχασε: Άντριου Γκάουντλοκ, Τζόρνταν Θίοντορ, Μάντας Καλνιέτις, Αμάθ Εμπαγιέ, Αβούντου Αμπάς, Νταβίντε Πάσκολο, Μάρκο Κουζέν

Μεταγραφική σύνοψη – εκκρεμότητες: Ακόμα μία ομάδα που προκάλεσε… σεισμό στο μεταγραφικό παζάρι φέτος. Η μεγάλη επένδυση της ομάδας του Πιανιτζιάνι έγινε στην περιφέρεια με το δίδυμο Τζέιμς-Νέντοβιτς να «τρομάζει» και να έρχεται γεμάτο αυτοπεποίθηση για κάτι πολύ καλό. Το θετικό για τους Ιταλούς είναι πως έβαλαν αθλητικότητα στις θέσεις των φόργουορντ με Μπρουκς και Μπερνς και κράτησαν άθικτο το δίδυμο των σέντερ τους (Γκουντάιτις, Ταρζέφσκι) που είναι από τα πολύ δυνατά της Euroleague. Θυμίζουμε μάλιστα πως οι πρωταθλητές Ιταλίας θα έχουν φέτος από την αρχή της χρονιάς ένα ακόμη δυνατό χαρτί (Κουζμίνσκας) ενώ ο Ντέλα Βάλε προέρχεται από εντυπωσιακή σεζόν στο Eurocup με την Ρέτζιο Εμίλια. Εκκρεμότητες φαίνεται πως δεν υπάρχει αναφορικά με την στελέχωση, αλλά ένα κενό που μπορεί να εντοπίσει κανείς και γεννά ερωτηματικά αφορά στην έλλειψη ενός καθαρού δημιουργού κι ενός καλού αμυντικού στην περιφέρεια.

Τι περιμένουμε: Η αλήθεια είναι πως έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε την Αρμάνι να ξεκινά με υψηλούς στόχους και τελικά να… καταποντίζεται. Ωστόσο, πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι Ιταλοί  δεν θα χάσουν και φέτος το τρένο των πλέι οφ πριν καν μπούμε στα βαθιά της regular season. Το μεγάλο «στοίχημα» για τον Πιανιτζιάνι είναι να καταφέρει να… δέσει αρμονικά Τζέιμς και Νέντοβιτς δεδομένου πως πρόκειται για δύο παίκτες που αρέσκονται να παίζουν με την μπάλα στα χέρια τους για το μεγαλύτερο μέρος μίας επίθεσης.

Αναντολού Εφές 

Τι πήρε: Σέιν Λάρκιν, Βασίλιε Μίτσιτς, Ροντρίγκ Μπομπουά, Τζέιμς Άντερσον, Αντριέν Μοερμάν, Τίμπορ Πλάις, Μετετσάν Μπιρσέν, Σερτάκ Σανλί, Μπουγκραχάν Τουντσέρ

Τι έχασε: Έρικ ΜακΚόλουμ, Σόνι Ουίμς, Τόνι Ντάγκλας, Μπερκ Ντεμίρ, Βλάντιμιρ Στίματς, Μουχαϊμίν Μουσταφά

Μεταγραφική σύνοψη – εκκρεμότητες: Μάλλον η πιο δραστήρια ομάδα του καλοκαιριού στην Euroleague. Ο Εργκίν Αταμάν έμεινε στη θέση του, αλλά η Εφές που θα δούμε φέτος δεν θα έχει καμία σχέση με την περσινή. Ο Σέιν Λάρκιν αδιαμφισβήτητα είναι μεγάλο upgrade σε σχέση με τους ΜακΚόλουμ-Ντάγκλας, ενώ οι Μίτσιτς-Μπομπουά μπορούν να τον συμπληρώσουν. Το επίπεδο της ποιότητας ανέβηκε, ενώ οι Τούρκοι μοιάζουν να έχουν βάθος σε όλες τις θέσεις. Νέα προσθήκη δεν πρόκειται να γίνει και ο Αταμάν καλείται να χτίσει από το μηδέν τον βαθμό ομοιογένειας και χημείας μίας νέας, πολλά υποσχόμενης, ομάδας.

Τι περιμένουμε: Μπορούμε, μάλλον, να… βάλουμε το χέρι μας στην φωτιά πως η Εφές θα έχει καλύτερο ρεκόρ από το περσινό 7-23 που την έκανε να αποτελεί τον σάκο του μποξ για τις ομάδες της διοργάνωσης. Αυτό πάντως δεν σημαίνει πως μπορούμε να πούμε ότι η Εφές έγινε ξαφνικά βασική διεκδικήτρια για μία θέση στην τετράδα. Η πρόβλεψη μας είναι πως οι Τούρκοι θα παλέψουν για πλασάρισμα εντός των πλέι οφ, αλλά το έργο τους θα είναι δύσκολο με τον ανταγωνισμό να έχει ανέβει θεαματικά.

Νταρουσάφακα 

Τι πήρε: Ρέι ΜακΚάλουμ, Μαρκέλ Μπράουν, Μπερκ Ντεμίρ, Ζάνις Πέινερς, Κόρι Τζέφερσον (υπήρξε πρόβλημα στις ιατρικές εξετάσεις, άγνωστο το αν θα μείνει)

Τι έχασε: Σκότι Ουίλμπεκιν, Τζέιμς Μπελ, Χάουαρντ Σαντ-Ρος, ΤζαΤζουάν Τζόνσον, Ουίλ Κάμινγκς

Μεταγραφική σύνοψη – εκκρεμότητες: Σ’ αυτή την παρουσία της στην Εuroleague, η Νταρουσάφακα δεν έχει την οικονομική στήριξη της Dogus και δεν έχει προβεί σε… φανταχτερές μεταγραφές. Η ομάδα του Αχμέτ Τσακί έχει κάνει κάποιες κινήσεις, αλλά παρατηρούνται κενά τόσο κοντά στο καλάθι όσο και στην περιφέρεια. Βασικό ρόλο στο παιχνίδι της ομάδας θα έχουν οι ΜακΚάλουμ και Μπράουν καθώς πρόκειται για παίκτες που έχουν θητεία και στο ΝΒΑ, χωρίς πάντως να θεωρούνται αναβάθμιση στην ποιότητα σε σχέση με το περσινό ρόστερ.

Τι περιμένουμε: Ποτέ μη λες ποτέ, αλλά δεν περιμένουμε πολλά πράγματα από την κάτοχο του Eurocup. Η επιβλητική παρουσία του Ντέιβιντ Μπλατ στον πάγκο δεν υπάρχει, το μεγαλύτερο αστέρι (Ουίλμπεκιν) αποχώρησε και οι μεταγραφικές κινήσεις δεν δημιουργούν προσδοκίες πως η «Νταρού» θα μπορέσει να βρεθεί στα πλέι οφ όπως είχε γίνει τη σεζόν 2016/2017.

Γκραν Κανάρια

Τι πήρε: Κλέβιν Χάνα, Κιμ Τιλί, Ντι Τζέι Στρόμπερι, Κρις Έβανς, Λουκ Νέλσον

Τι έχασε: Γκαλ Μέκελ, Ντι Τζέι Σίλι, Νικόλα Ραντίτσεβιτς, Νικόλας Μπρουσίνο, Πάμπλο Αγκιλάς

Μεταγραφική σύνοψη – εκκρεμότητες: Το πορτοφόλι της Γκραν Κανάρια επέτρεπε στον Σάλβα Μαλδονάδο περιορισμένες κινήσεις. Οι Ισπανοί είχαν ως βασικό μέλημα να βάλουν εμπειρία από Euroleague στο ρόστερ τους, αφού ετοιμάζονται για την παρθενική τους παρουσία στην διοργάνωση. Οι Τιλί – Στρόμπερι φέρνουν αυτή την παράμετρο, ενώ οι υπόλοιποι νεοαποκτηθέντες θα… κολυμπήσουν σε βαθιά νερά.

Τι περιμένουμε: Όπως και η Νταρουσάφακα, έτσι και η Γκραν Κανάρια μοιάζει να έχει ένα ταβάνι που δεν προσεγγίζει την πρώτη οκτάδα. Πάντως, δεν αποκλείεται να δούμε ομάδες να την… πατούν από τους νησιώτες, αφού διαθέτουν μία πολύ καλή έδρα και όποιος πρόκειται να παίξει στα Κανάρια Νησιά πρέπει να κάνει ένα ταξίδι-γολγοθά. Δεν αποκλείεται λοιπόν να δούμε την ισπανική ομάδα σε ρόλο ρυθμιστή.

Μπάγερν Μονάχου

Τι πήρε: Πέτερι Κόπονεν, Μάοντο Λο, Ρόμπιν Αμέιζ, Λέον Ραντόσεβιτς

Τι έχασε: Τζάρεντ Κάνιγκχαμ, Ρέτζι Ρέντινγκ, Αντόν Γκαβέλ, Καρίμ Τζάλοου, Μάικ Τσίρμπες

Μεταγραφική σύνοψη – εκκρεμότητες: Με τον περσινό κορμό της θα πορευτεί και φέτος η πρωταθλήτρια Γερμανίας. Ο Πέτερι Κόπονεν αναμένεται να πάρει το ρόλο του star, ενώ οι Μάοντο Λο – Λέον Ραντόσεβιτς αποκτήθηκαν πακέτο από την Μπάμπεργκ, προκειμένου να μεταλαμπαδεύσουν τις χρήσιμες εμπειρίες που αποκόμισαν την προηγούμενη διετία στην διοργάνωση. Το μακρινό σουτ που δίνει ο Κόπονεν είναι κάτι που έλειπε πέρσι από την Μπάγερν, ενώ κινήσεις-ματ θεωρήθηκαν οι ανανέωσεις των συμβολαίων των Μπάρτελ και Μπούκερ, οι οποίοι είναι οι βασικοί ψηλοί της ομάδας.

Τι περιμένουμε: Με την επέκταση της Euroleague, που θα έχει 18 ομάδες από τη σεζόν 2019/2020, η Μπάγερν Μονάχου αναμένεται να γίνει… μόνιμη. Ωστόσο, η σεζόν που έρχεται θα είναι μάλλον περισσότερο αναγνωριστική για τους Βαυαρούς. Οι κινήσεις τους στο μεταγραφικό παζάρι ήταν μετρημένες και μοιάζει δύσκολο να βρεθούν εντός 8άδας. Πάντως, ο Ντέγιαν Ράντονιτς είχε φτάσει μία ανάσα από τα να μπει στα πλέι οφ τη σεζόν 2016/2017 με τον Ερυθρό Αστέρα, όταν και πάλι κανείς δεν περίμενε την ομάδα του στα υψηλά στρώματα.

Μπουντούτσνοστ

Τι πήρε: Άαρον Κραφτ, Έντουιν Τζάκσον, Κότι Κλαρκ, Ερλ Κλαρκ

Τι έχασε: Κάιλ Λάντρι, Κάιλ Γκίμπσον, Τζάστιν Ντόελμαν

Μεταγραφική σύνοψη – εκκρεμότητες: Το σημαντικό από την μεταγραφική σύνοψη της ομάδας είναι πως έμεινε αναλλοίωτος ο εγχώριος κορμός. Κανείς από τους γηγενείς παίκτες της ομάδας δεν αποχώρησε κι αυτό σημαίνει πως, παρά το έλλειμμα ποιότητας, η Μπουντούτσνοστ θα είναι μία ομάδα γεμάτη μαχητές. Ο Έντουιν Τζάκσον αναμένεται να γίνει σημείο αναφοράς στην επίθεση, ενώ ο Κραφτ αποκτήθηκε ως πολύ καλός αμυντικός στην περιφέρεια που είναι πάντα πολύ χρήσιμος. Ο Ερλ Κλαρκ αναμένεται να είναι η βασική επιλογή στους ψηλούς, ενώ ο Κότι θα δώσει αθλητικότητα στις θέσεις των φόργουορντ. Το ρόστερ της Μπουντούτσνοστ έχει κενά, κυρίως στη ρακέτα, αλλά τα οικονομικά δεδομένα καθιστούν αμφίβολο το να υπάρξει νέα προσθήκη στο ρόστερ.

Τι περιμένουμε: Ούτε από τους Μαυροβούνιους μπορούμε να περιμένουμε πολλά. Η ομάδα του Αλεξάνταρ Ντζίκιτς έκανε την απόλυτη υπέρβαση φτάνοντας στην Εuroleague και θα μπει σε αυτή με στόχο να… απολαύσει την εμπειρία και να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα προβλήματα μπορεί στην «καυτή» Ποντγκόριτσα. Θα είναι θαύμα, αν η καλοδουλεμένη Μπουντούτσνοστ τρυπώσει εντός οκτάδας.

Συμπεράσματα μίας πρώιμης χαρτογράφησης…

Παραπάνω διαβάσατε συγκεντρωτικά τι έκαναν φέτος το καλοκαίρι οι 14 ομάδες που θα βρεθούν στο δρόμο Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο νέο «μαραθώνιο» της Euroleague. Η διοργάνωση μοιάζει να είναι τριών ταχυτήτων με ομάδες που ξεκινούν ως καθαρά φαβορί για αβαντάζ έδρας στα πλέι οφ (ΤΣΣΚΑ, Ρεάλ, Φενέρμπαχτσε), κάποιες που χρειάζονται μικρότερη ή μεγαλύτερη υπέρβαση για να προσεγγίσουν την οκτάδα (Νταρουσάφακα, Γκραν Κανάρια, Μπάγερν Μονάχου, Μπουντούτσνοστ) και τις υπόλοιπες εννιά που θα παλέψουν για το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα εντός οκτάδας. Ουσιαστικά πρόκειται για ομάδες που μπορούν να τερματίσουν από το «3-4» μέχρι το «10-11» και η τελικά κατάταξη να διαμορφωθεί με πολύ μικρή διαφορά στα ρεκόρ.

Σε σχέση, πάντως, με την περσινή Euroleague η βασικά διαφορά είναι πως φέτος υπάρχουν τουλάχιστον τρεις ομάδες που ξεκινούν ως καθαρά αουτσάιντερ και όλοι τις περιμένουν για μία θέση κάτω από την 10άδα. Η περσινή διοργάνωση δεν είχε ούτε Νταρουσάφακα, ούτε Γκραν Κανάρια, ούτε Μπουντούτσνοστ και είναι χαρακτηριστικό πως οι ομάδες που τερμάτισαν στις δύο τελευταίες θέσεις (Αρμάνι, Εφές) μπαίνουν φέτος στην κούρσα με πολύ μεγάλες φιλοδοξίες.

Αυτό, σε συνδυασμό με τις μεγάλες επενδύσεις της Μπαρτσελόνα και της Μακάμπι που εσχάτως ήταν… κοιμώμενοι γίγαντες, αυξάνει κατακόρυφα τον ανταγωνισμό για τους «αιώνιους» που τα προηγούμενα δύο χρόνια τα πήγαν περίφημα κατακτώντας αμφότεροι το αβαντάζ έδρας και στις δύο περιπτώσεις. Φέτος, μοιάζει πιο πιθανό από ποτέ να έχουν τεράστιο ανταγωνισμό από ομάδες που δεν τις απείλησαν τα προηγούμενα χρόνια, αλλά έχουν μεγαλύτερο μπάτζετ και μοιάζουν σαν… ταύροι εν υαλοπωλείο αναζητώντας μία μεγάλη επιτυχία.

Τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί προμηνύουν μία πολύ κλειστή Euroleague όσον αφορά στην διαφαινόμενη β’ ταχύτητα. Είναι γεγονός πως, στο παρελθόν, έχουμε διαψευστεί πολλάκις για ομάδες που περιμέναμε να «λάμψουν» και τελικά… πάτωσαν ή το αντίστροφο.

sdna.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις