Καίρια ερωτήματα για τις ομάδες που θα απαρτίσουν τη Super League 2

Καίρια ερωτήματα έχουν προκύψει αναφορικά με το πώς θα καταρτιστεί ο «μαγικός» αριθμός 12, που αφορά τις ομάδες, οι οποίες με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης του υφυπουργού, Γιώργου Βασιλειάδη, θα απαρτίζουν τη νέα κατηγορία Super League 2, η οποία θα πάρει τη θέση της σημερινής Football League.

Το σχέδιο του Βασιλειάδη προβλέπει για τη σεζόν 2019/20 δύο επαγγελματικές κατηγορίες με 26 επαγγελματικές ομάδες. 14 εξ αυτών θα λάβουν μέρος στο πρωτάθλημα της Super League και 12 στο νεοσύστατο πρωτάθλημα της Super League 2. Από εκεί και πέρα η τρίτη εθνική κατηγορία θα παραμείνει ερασιτεχνική ωστόσο ακόμη δεν έχει διευκρινιστεί αν θα είναι διαιρεμένη σε ομίλους ή θα διεξαχθεί σε ενιαίο πρωτάθλημα κάτι βέβαια δύσκολο λόγω του κόστους μετακινήσεων.

Η νεοσύστατη Super League 2 εκ των πραγμάτων θα πρέπει να περιλαμβάνει τις ομάδες που θα υποβιβαστούν από τη Super League, οι οποίες θα είναι τουλάχιστον τρεις. Αρα αμέσως μένουν εννιά θέσεις κενές.

Βάζοντας στο τραπέζι και την προκήρυξη της Γ’ Εθνικής, η οποία παρεμπιπτόντως έχει εγκριθεί, προβλέπεται άνοδος στη σημερινή Football League τεσσάρων ομάδων. Αν αυτές οι τέσσερις ομάδες λάβουν μέρος στην επαγγελματική κατηγορία Super League 2 τότε θα μείνουν μόλις πέντε θέσεις κενές!

H Football League σύμφωνα με την προκήρυξή της σχεδιάζει του χρόνου να διεξάγει πρωτάθλημα με 16 ομάδες. Υπολογίζει ότι θα ανέβουν δύο ομάδες, θα πέσουν τέσσερις, συνεπώς θα έχει στους κόλπους της και του χρόνου τουλάχιστον 10 ομάδες (ίσως και 11 αν ανέβει τελικά μόνο μια) από το φετινό πρωτάθλημα.

Προφανώς τα νούμερα δεν βγαίνουν… 10 ή 11 ομάδες της Football League, τρεις που υποβιβάζονται από τη Super League και τέσσερις από τη Γ’ Εθνική δεν μας κάνουν 12.

Τα ερωτήματα λοιπόν που προκύπτουν είναι εύλογα. Υπάρχει περίπτωση οι πρωταθλήτριες ομάδες της Γ’ Εθνικής που θα εξασφαλίσουν άνοδο να μην ανέβουν τελικά στη Super League 2 και να μείνουν ξανά σε ερασιτεχνική κατηγορία; Αν ναι τότε θα είναι οι άτυχες της υπόθεσης και θα έχουν δικαίωμα να διαμαρτύρονται.

Επίσης, ακόμη και στο ενδεχόμενο που δεν ανέβουν ομάδες από τη Γ’ Εθνική στη Super League 2, πόσες ομάδες θα υποβιβαστούν από τη σημερινή Football League; Αν ανέβει μία από τη Football League και πέσουν τρεις από τη Super League φτάνουμε τις 18 ομάδες. Συνεπώς η Football League θα είναι υποχρεωμένη να αναπροσαρμόσει την προκήρυξή της και να υποβιβάσει έξι και όχι τέσσερις για να σχηματιστεί ο αριθμός 12.

Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν σοβαρά ζητήματα προς διευκρίνιση για το πώς θα στελεχωθεί η νεοσύστατη Super League 2 και θα πρέπει να απαντηθούν μέχρι την Πέμπτη πριν η ΕΠΟ πάρει μία συνολική απόφαση την Παρασκευή για τα εθνικά πρωταθλήματα.

Σημειώνεται πως η Football League έχει το δικαίωμα να αρνηθεί το σχέδιο Βασιλειάδη, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση θα υποστεί μάλλον και τις συνέπειες χάνοντας τα τηλεοπτικά της ΕΡΤ.

Όπως και να έχει τον τελευταίο λόγο τον έχει η ΕΠΟ και οποιαδήποτε απόφαση πάρει την Παρασκευή στην κρίσιμη Εκτελεστική Επιτροπή θα είναι δεσμευτική για τις εθνικές κατηγορίες.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις