Στ’ αστέρια η ΑΕΚ

Δώδεκα χρόνια μακριά από την ευρωπαϊκή ελίτ ήταν πολλά για την ΑΕΚ! Μπορεί στο τέλος να αγχώθηκε λίγο όμως τα κατάφερε. Η Ένωση επιστρέφει στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Το 1-1 με την Βίντι στο ΟΑΚΑ σε συνδυασμό με την νίκη της πριν από έξι βράδια στη Βουδαπέστη της δίνει το εισιτήριο για τις 32 καλύτερες ομάδες της Γηραιάς Ηπείρου.

Το πρώτο μέρος κύλησε χωρίς πολλές συγκινήσεις με τις δύο ομάδες να δημιουργούν ελάχιστες καλές φάσεις μπροστά στις δύο εστίες. Στην επανάληψη, η ΑΕΚ ευτύχησε να σκοράρει νωρίς με τον Πέτρο Μάνταλο από το σημείο του πέναλτι όμως η Βίντι κατάφερε να αντιδράσει και να φέρει το ματς στα ίσια. Οι Ούγγροι πίεσαν στο τέλος όμως, παρά το γεγονός πως έπαιξε και με παίκτη λιγότερο για δέκα λεπτά λόγω αποβολής του Λόπες, η ΑΕΚ κατάφερε να κρατήσει το 1-1 και έτσι να σκέφτεται ήδη την κλήρωση των ομίλων το απόγευμα της Πέμπτης.

Επιφυλακτικό ξεκίνημα για τις δύο ομάδες

Το πρώτο μισάωρο κύλησε χωρίς αξιόλογη φάση για κάποια από τις δύο ομάδες. Αμφότερες είχαν ως πρωταρχικό στόχο τους να διαφυλάξουν το «μηδέν» μην ανεβάζοντας πολλούς παίκτες στο αντίπαλο μισό του γηπέδου. Η ΑΕΚ όντας πολύ καλή τακτικά δεν απειλήθηκε από την ουγγρική ομάδα, χωρίς όμως και εκείνη από την πλευρά της να δημιουργεί ευκαιρίες μπροστά στα καρέ των φιλοξενούμενων. Τα ποσοστά κατοχής της μπάλας ήταν μοιρασμένα και όλα έδειχναν πως

Κράτησε ο Μπάρκας για την ΑΕΚ

Έπρεπε να φτάσουμε στο 30’ για να δούμε την πρώτη μεγάλη ευκαιρία στο ματς όταν ο Λάζοβιτς κέρδισε φάουλ σε καλή θέση έξω από την περιοχή της ΑΕΚ. Ο ίδιος ήταν αυτός που ανέλαβε και την εκτέλεση και ανάγκασε τον Μπάρκα να εκτιναχθεί στο «παραθυράκι» του και να διώξει με μεγάλη δυσκολία. Η ΑΕΚ προσπάθησε να απαντήσει στην αμέσως επόμενη φάση όταν ο Σιμόες σούταρε από μακρινή απόσταση, ο τερματοφύλακας της Βίντι απέκρουσε ασταθώς όμως ο Λιβάγια δεν κατάφερε να πάρει το «ριμπάουντ».

Ασταθής ήταν η επέμβαση του Κόβατσικ και ένα λεπτό αργότερα στη σέντρα σουτ του Μάνταλου όμως και πάλι κανείς παίκτης της Ένωσης δεν μπόρεσε να επωφεληθεί και έτσι η μπάλα απομακρύνθηκε. Δευτερόλεπτα πριν συμπληρωθούν τα πρώτα 45’ η ΑΕΚ δημιούργησε την καλύτερή της στιγμή στο πρώτο μέρος όταν ο Μάρκο Λιβάγια πέρασε εντυπωσιακά τον Βινίσιους και με τεχνικό σουτ έστειλε την μπάλα να περάσει ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της Βίντι. Αυτή ήταν και η τελευταία καλή στιγμή για το πρώτο μέρος με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια με το ισόπαλο 0-0 και την ΑΕΚ να μην έχει απειλήσει ιδιαίτερα αλλά και να αισθάνεται κίνδυνο μονάχα από κάποιες στημένες φάσεις.

Το ιδανικό ξεκίνημα στην επανάληψη!

Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις για την ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη. Μετά από σέντρα από δεξιά ο Φιόλα κράτησε τον Λόπες μέσα στην μεγάλη περιοχή της Βίντι και ο διαιτητής υπέδειξε το σημείο του πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο αρχηγός, Πέτρος Μάνταλος, που με ιδανικό χτύπημα έστειλε την μπάλα στα δίχτυα και έβαλε την ΑΕΚ μπροστά στο σκορ.

Βρήκε «απάντηση» η Βίντι

Χωρίς να έχει απειλήσει από την στιγμή που δέχθηκε το γκολ η Βίντι κατάφερε στο 57’ να φέρει το ματς στα ίσια. Ο Νεγκό εκμεταλλευόμενος μεγάλο κενό στο αριστερό άκρο της άμυνας της ΑΕΚ βρέθηκε απέναντι στον Μπάρκα, που έκανε λανθασμένη έξοδο, τον πλάσαρε ιδανικά περνώντας την μπάλα από πάνω του και έφερε το ματς στα ίσια.

Ο Μαρίνος Ουζουνίδης βλέποντας πως ο Βίκτωρας Κλωναρίδης δεν βρίσκεται στην καλύτερή του βραδιά τον αντικατέστησε περνώντας στη θέση του τον Έκι Πόνσε. Οι φιλοξενούμενοι έχοντας ανεβασμένη ψυχολογία μετά το γκολ που πέτυχαν συνέχισαν να πιέζουν την ΑΕΚ ψάχνοντας και ένα δεύτερο. Μάλιστα, στο 67’ απείλησαν και πάλι με τον Νεγκό που ελίχθηκε ωραία ανάμεσα σε δύο «κιτρινόμαυρους» όμως το σουτ που επιχείρησε δεν βρήκε στόχο. Μετά από ώρα η ΑΕΚ κατάφερε να απειλήσει στο 74’ με τον Λιβάγια να κάνει ωραία ντρίμπλα πάνω στον προσωπικό του αντίπαλο και να σουτάρει στην κλειστή γωνία του Κόβατσικ που έδιωξε σε κόρνερ.

Με δέκα η ΑΕΚ στο τελευταίο δεκάλεπτο

Στο 80’ ο Σιμόες έκανε φάουλ στον Πάτκαϊ έξω από την περιοχή της ΑΕΚ σε καλό σημείο για τους Ούγγρους. Ο Πορτογάλος είδε την κίτρινη κάρτα όμως πέραν αυτής ο διαιτητής απέβαλε με απευθείας κόκκινη τον Λόπες για κουτουλιά σε αντίπαλό του εκτός φάσης. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Λάζοβιτς και ανάγκασε τον Μπάρκα όπως και στο πρώτο μέρος σε μία εντυπωσιακή επέμβαση. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης θέλοντας προφανώς να «δέσει» ακόμα περισσότερο το κέντρο της ομάδας του απέσυρε τον Λιβάγια και πέρασε στην θέση του τον Άλεφ.

Στα τελευταία λεπτά το παιχνίδι έγινε «ροντέο» με την Βίντι να πιέζει και την ΑΕΚ να βρίσκει πολλούς χώρους στην αντεπίθεση. Η τελευταία αξιόλογη φάση των Ούγγρων στο ματς ήταν στο 95’ όταν ο Λάζοβιτς με ωραίο σουτ έστειλε την μπάλα να περάσει λίγο άουτ. Το ύστατο σφύριγμα του Μαρτσίνιακ έστειλε την ΑΕΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ και έδωσε το έναυσμα για έξαλλα πανηγύρια σε αγωνιστικό χώρο και εξέδρα Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως μία σύρραξη μετά το τέλος της αναμέτρησης είχε ως αποτέλεσμα ο Λιβάγια να αντικρύσει την κόκκινη κάρτα του διαιτητή.

Συνθέσεις:

ΑΕΚ: Μπάρκας, Μπακάκης, Οικονόμου, Λαμπρόπουλος, Χουλτ, Μάνταλος (89′ Τσόσιτς), Σιμόες, Γαλανόπουλος, Λόπες, Κλωναρίδης (62′ Πόνσε), Λιβάγια (84′ Αλεφ)

Βίντι: Κόβατσικ, Φιόλα, Γιουχάζ, Βινίσιους, Στοπίρα, Νεγκό, Χάτζιτς, Νικόλοφ (46′ Πάτκαϊ), Κόβακς, Λάζοβιτς, Σκέποβιτς

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις