Βαριά ήττα στην επιστροφή της ΑΕΚ στο Champions League

Η επιστροφή της ΑΕΚ μετά από 12 χρόνια στο Champions League συνοδεύτηκε με το «βαρύ» 3-0 κόντρα στον Άγιαξ! Μετά το αξιοπρεπές 1ο μέρος, πιάστηκε στον ύπνο στην φάση του 1-0 και εν συνεχεία οι απουσίες Λιβάια και Μπακασέτα δεν της έδωσαν το δικαίωμα αντίδρασης.

AMΣΤΕΡΝΤΑΜ, αποστολή: Γ. ΤΣΑΚΙΡΗΣ (gazzetta.gr)

Αυτό είναι το Champions League. Σκληρο. Χωρίς έλεος. Κάθε λάθος τιμωρείται. Κάθε λάθος. Και μπορεί η ΑΕΚ ν’ απουσίαζε 12 χρόνια όμως το γνώριζε. Πως θα συμβεί στο Αμστερνταμ. Και γι’ αυτό για ένα 45λεπτο η Ενωση άγγιζε το τέλειο στο ανασταλτικό της κομμάτι. Τόσο τέλειο ημίχρονο που ο Αγιαξ έκλεισε ημίχρονο χωρίς τελική μέσα από την περιοχή κάτι που είχε να συμβεί ξανά από τον Σεπτέμβριο του 2014!

Ομως ένα λάθος στα πρώτα δευτερόλεπτα του δεύτερου μέρους ήταν αρκετό. Ηταν αρκετό όχι μόνο για να χάσει η ΑΕΚ αλλά και να διαπιστώσει πόσο «σκληρή» είναι αυτή η διοργάνωση. Η Ενωση φεύγει από το Αμστερνταμ έχοντας χάσει 3-0 (Ταλιαφίκο 46′, 90′ και Ντε Μπέεκ 77′) μ’ ένα καλό πρώτο ημίχρονο κι ένα κακό δεύτερο μέρος. Που προφανώς από το πρώτο δεν πήρε τίποτα και στο δεύτερο έχασε τα πάντα…

Kι όμως η ΑΕΚ ήταν πιο απειλητική
Μπορεί οι αριθμοί του ημιχρόνου να ήταν όλοι υπέρ του Αγιαξ (62-38 κατοχή, 6-3 τελικές, 261-105 πάσες) όμως η ΑΕΚ ήταν αυτή που βρήκε πιο κλασσικές ευκαιρίες στο πρώτο 45λετπο του αγώνα.

Το 4-2-3-1 του Μαρίνου Ουζούνιδη με τον Ούρος Τσόσιτς ως μπακ και τον Μπακάκη μπροστά του ως χαφ λειτούργησε και σε συνδυασμό με τους υπόλοιπους παίκτες που έπιασαν υψηλή απόφαση η Ενωση όχι μόνο δεν δέχθηκε μεγάλη φάση από τον Αγιαξ αλλά δημιούργησε τρεις προϋποθέσεις για γκολ που θα την έβαζαν μπροστά στο σκορ.

Μεγαλύτερη του πρώτου ημιχρόνου; Αυτή του Σιμόες στο 14′. Ο Μάνταλος εκτέλεσε το φάουλ ο Πορτογάλος μπήκε σφήνα στην άμυνα, πήρε την κεφαλιά και πέρασε λίγο άουτ. Οι άλλες δύο άνηκαν στον Πόνσε. Αρχικά στο 27′ μετά την τρομερή ατομική ενέργεια του Κλωναρίδη, ο Αργεντινός είδε το σουτ να κοντράρεται και στο 45′ όταν πάλι η προσπάθειά του κόπηκε από τους αμυντικούς του Αγιαξ.

Γκολ από τ’ αποδυτήρια…
Λίγο το τραγούδι από τον γιο του Μπομπ Μάρλεϊ, λίγο η… χαλάρωση από την εικόνα του πρώτου ημιχρόνου. Ε δεν ήθελε και πολύ. Ο Αγιαξ στην πρώτη του φάση στο δεύτερο ημίχρονο βρήκε το γκολ. Ενα γκολ που ουσιαστικά έκρινε και το παιχνίδι. Παρά το γεγονός ότι η ΑΕΚ είδε το ταμπλό ν’ αλλάζει στο 46′ με το γκολ του Ταλιαφίκο εντούτοις η Ενωση δεν είχε άλλες… ιδέες για να γυρίσει το ματς.

Και το γκολ που δέχθηκε ήταν από αυτά τα λάθη που δεν συγχωρούνται στο Champions League. Μετά από κόρνερ οι παίκτες της ΑΕΚ απομάκρυναν αλλά δεν πρόλαβαν να βγουν από την άμυνα με αποτέλεσμα στο γέμισμα επαναφοράς ο Ταλιαφίκο να βρεθεί μόνος και να σκοράρει… Κάτι που προφανώς είναι δουλεμένο από τον Αγιαξ μιας και έβγαλαν ακριβώς την ίδια φάση στο 58′ πάλι με τον Ταλιαφίκο αλλά ο Μπάρκας έκανε την απόκρουση της αγωνιστικής.

Οι αναμενόμενες αλλαγές και… 3-0
Η ΑΕΚ ήταν φανερό ότι δεν μπορούσε να αντιδράσει-συνέλθει από το γκολ στο 46′. Ο Ουζουνίδης έριξε ότι είχε στον πάγκο (Αλεφ, Γιαννιώτα, Γιακουμάκη) αλλά δεν άλλαξε κάτι. Ο Αγιαξ ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο δεύτερο ημίχρονο και όχι μόνο νίκησε αλλά το έκανε και με στιλ.

Αρχικά με τον ντε Μπέεκ στο 77′ μετά το υπέροχο γύρισμα του Τάντιτς και στη συνέχεια στο 90′ βάζοντας ο Ταλιαφίκο ένα υπέροχο γκολ για το τελικό 3-0.

Εν κατακλείδι
Αυτό είναι το Champions League. Ενα πολύ καλό πρώτο ημίχρονο (0-0) δεν αρκεί και καταλήγεις μ’ ένα βαρύ 3-0 από τον Αγιαξ. Η ΑΕΚ όσο καλή κι αν ήταν στα πρώτα 45 λεπτά είδε ένα αμυντικό της λάθος στο 46′ να την βάλει πίσω στο σκορ και μετά να μην έχει επιστροφή.

Ισως μόνο σε αυτό μπορεί να σταθεί η Ενωση. Στη μη αντίδρασή της μετά το 1-0. Το ταμείο έγραψε ήττα μετά από 14 σερί παιχνίδια στην Ευρώπη που την αγνοούσε και με το βαρύ 3-0 από τον Αγιαξ.

MVP: Ζιγιέχ.Τα έκανε όλα για τον Αγιαξ και ήταν με διαφορά ο πιο επικίνδυνος παίκτης των γηπεδούχων.
Αδύναμος κρίκος: Χούντελααρ. Εξαφανίστηκε από τους αμυντικούς της ΑΕΚ, δεν έκανε τελική στα 62 λεπτά που αγωνίστηκε.
Στο ύψος του: Ταλιαφίκο. Εβαλε δύο γκολ. Τι άλλο να κάνει δηλαδή. Δεν είναι ο MVP γιατί δεν είχε τόσο γεμάτο ματς και γι’ αυτό μπαίνει ένα κλικ κάτω από τον Ζιγιέχ.
Η γκάφα: Η αμυντική αδράνεια της ΑΕΚ στη φάση του γκολ στο 46′. Η Ενωση μόλις είχε βγει από τα αποδυτήρια και δέχθηκε ένα φθηνό κι εύκολο γκολ που διαμόρφωσε και το απότελεσμα.
Το στραγάλι: Αριστη η διαιτησία του Κάρλος Ντελ Θέρο.
Το ταμείο του gazzetta.gr: Μετά από ένα σχεδόν τέλειο πρώτο ημίχρονο η ΑΕΚ έχασε το ματς από δύο αδράνειες. Αυτό είναι το Champions League και κάθε λάθος πληρώνεται ακριβά. Ετσι και η Ενωση στο πρώτο της λάθος είδε τον Ταλιαφίκο να σκοράρει και στη συνέχεια δεν είχε τον τρόπο να γυρίσει το ματς και παραδόθηκε στις ορέξεις του Αγιαξ.

Οι συνθέσεις:
ΑΓΙΑΞ (Ερικ Τεν Χαγκ): Ονανα, Νερες (78′ Ντόλμπεργκ), Χούντελααρ (62′ ντε Μπεεκ), Τάντιτς, Μαζραουί, Εϊτινγκ, Μπλιντ, Σόνε, ντε Γιονγκ, Ζιγιεχ, Ταλιαφίκο
ΑΕΚ (Μαρίνος Ουζουνίδης): Μπάρκας, Μπακάκης (70′ Γιαννιώτας), Τσόσιτς, Λαμπρόπουλος, Οικονόμου, Χουλτ, Σιμόες, Γαλανόπουλος (61′ Αλεφ), Μάνταλος, Κλωναρίδης, Πόνσε (81′ Γιακουμάκης)

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις