Το κώλυμα στις διαπραγματεύσεις Πιεμπονγκσάντ-Αλαφούζου – Ποιος αλλάζει τους όρους

Η διαπίστωση ότι ο Γιάννης Αλαφούζος θα διατηρήσει μετοχές του στην ΠΑΕ Παναθηναϊκό, ακόμη κι αν μπει ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ είναι αυτονόητη. Από τη στιγμή που ο Ταϊλανδός δεν θα καλύψει μία μεγάλη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ώστε να αποκτήσει άμεσα το πλειοψηφικό ποσοστό στη μετοχική σύνθεση, μοιραία το μερίδιο του νυν μεγαλομετόχου θα αργήσει να περιοριστεί.

Η μεγαλύτερη αλλαγή στη λογική του Αλαφούζου αφορά το “μετά”. Δηλαδή, πώς θα συμπεριφερθεί απέναντι στον Παναθηναϊκό αν ο Πιεμπονγκσάντ δεν τηρήσει τα λεγόμενα του και δεν βάλει χρήματα. Διότι τότε ο Αλαφούζος, ως ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, θα κληθεί να δώσει λύση.

Φυσιολογικά, ο μεγάλος φόβος όλων είναι η κήρυξη στάσης πληρωμών και η επανάληψη των περσινών πρωτοφανών φαινομένων. Από την απάντηση του δικηγόρου του, Λεωνίδα Μπουτσικάρη, στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Παρασκευής, προκύπτει ότι ο Αλαφούζος θα χρηματοδοτήσει τον Παναθηναϊκό για να βγει η σεζόν, αν κάτι “στραβώσει” με τον Πιεμπονγκσάντ. Έτσι και αλλιώς, το ποσό που χρειάζεται πλέον η ΠΑΕ για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις, σε συνδυασμό με τη μείωση του μπάτζετ και την αύξηση των χορηγιών, είναι μικρό.

Το μεγαλύτερο ερώτημα σχετίζεται με τους λόγους της καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις του Αλαφούζου και του Πιεμπονγκσάντ. Παρότι τα δύο μέρη επιβεβαίωναν προ ημερών ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία, αυτό διαψεύστηκε από τις εξελίξεις. Το ζητούμενο είναι τι έχει συμβεί και ο Ταϊλανδός χρονοτριβεί και δεν μπαίνει στην ΠΑΕ.

Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι το κώλυμα στις διαπραγματεύσεις έχει να κάνει με την αναθεώρηση των απόψεων του Αλαφούζου. Ο εφοπλιστής επιθυμεί να απεμπλακεί από τον Παναθηναϊκό, όμως εκτιμά ότι έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες για να φύγει με τους όρους του. Μία θέση που μεταφράζεται στο να μην επωμιστεί άλλο κόστος.

Μέχρι πριν λίγους μήνες, ο Αλαφούζος ήταν αναγκασμένος να δεσμευτεί στην κάλυψη υποχρεώσεων πολλών εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να μεταβιβάσει το ποσοστό του στην πράσινη ΠΑΕ. Ο Παναθηναϊκός ήταν φορτωμένος με αρρύθμιστα χρέη, χωρίς ρόστερ και με στελεχιακή ανεπάρκεια. Ωστόσο, στη διάρκεια του καλοκαιριού δημιουργήθηκε μια διαφορετική πραγματικότητα.

Ο Παναθηναϊκός έχει ξαναγίνει ελκυστικός για έναν επιχειρηματία, αφού οι περισσότερες οφειλές διακανονίστηκαν ή εξοφλήθηκαν, το ποδοσφαιρικό τμήμα έχει οργάνωση και το έμψυχο δυναμικό κοστίζει λίγα χρήματα και έχει πολλές προοπτικές. Για να συμβούν αυτά, ο Αλαφούζος πλήρωσε πάνω από 21 εκατομμύρια και πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να σηκώσει άλλα βάρη.

Πρακτικά, ο Αλαφούζος σκοπεύει να παραδώσει τον Παναθηναϊκό στον Πιεμπονγκσάντ, με την προϋπόθεση να μην επιβαρυνθεί άλλο. Κοινώς, η αποπληρωμή των οφειλών από εδώ και πέρα να περάσει στον Ταϊλανδό, αφού εκείνος δεν θα καταβάλλει λεφτά για να αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, κάτι που τροποποιεί σημαντικά την αρχική συμφωνία του προηγούμενου Μαΐου.

Σε αυτό οφείλεται και η συνεχής ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των επιτελείων των δύο ανδρών και όχι σε επανέλεγχο των στοιχείων. Οι δικηγόροι και οι οικονομικοί σύμβουλοι εξετάζουν τις συμβάσεις και προσπαθούν να συμφωνήσουν ποιος θα αναλάβει τι, χωρίς να το έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής. Η βούληση του Αλαφούζου και του Πιεμπονγκσάντ είναι να ολοκληρώσουν τη συναλλαγή, θα συνεχίσουν τις συζητήσεις και αισιοδοξούν ότι θα διευθετήσουν τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Έως ότου τα καταφέρουν, ο Πιεμπονγκσάντ δεν θα πάρει μέρος στην ΑΜΚ.