«Προσβολή ο ορισμός ξένων διαιτητών»

Ο πρώην διεθνής διαιτητής, Βασίλης Παμπορίδης, παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ιστοσελίδα gazzetta.gr και μεταξύ άλλων σχολίασε και τις τελευταίες εξελίξεις στην ελληνική διαιτησία, με τους ορισμούς αλλοδαπών ρέφερι.

Μεταξύ άλλων ο Βασίλης Παμπορίδης μίλησε:

Για το αν έκανε εχθρούς από την ενασχόλησή του με τη διαιτησία: Όλα αυτά τα χρόνια στον χώρο της διαιτησίας έκανα πολλούς φίλους. Θα έλεγα πως έχω 1-2 εχθρούς, οι οποίοι είναι συγκεκριμένοι. Ήθελαν ίσως περισσότερα χατίρια, τα οποία δεν έκανα. Κράτησα επαφές και έχω πολλές φιλίες από τον χώρο του ποδοσφαίρου. Νομίζω αντιμετώπισα σωστά όλους τους ανθρώπους και στα 20 χρόνια της επαγγελματικής μου πορείας στη διαιτησία το διαχειρίστηκα όπως έπρεπε.

Για την απόφαση της ΚΕΔ το 2011 να τον θέσει αιφνιδιαστικά εκτός πινάκων: «Δεν είχε καμιά σχέση η ηλικία μου. Ήμουν 37 ετών. Βρισκόμουν στο απόγειο της καριέρας μου έχοντας συμπληρώσει τρία χρόνια ως διεθνής διαιτητής. Είχα φτάσει στην 1η κατηγορία διαιτητών της UEFA και ήμουν έτοιμος για μεγαλύτερα παιχνίδια. Μάλιστα είχα σφυρίξει το 2011 τρία ματς που αφορούσαν σε προκριματικά και πλέι-οφ αγώνων για το Champions League και το Europa League.

Λόγω των υποχρεώσεων μου δεν είχα τρέξει στα απαιτούμενα τεστ φυσικής κατάστασης με Έλληνες διαιτητές και στις 22 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς αυθημερόν ταξίδεψα για την Ελευσίνα. Με τον συνάδελφο μου Ναθαναήλ Χαραλαμπίδη τρέξαμε 24 150άρια αν και με 20 ήσουν εντάξει. Μετά από 12 ώρες βγήκαν τα αποτελέσματα και διαπίστωσα πως βρέθηκα εκτός πινάκων για μη αγωνιστικούς λόγους αν και είχα διευθύνει στην προηγούμενη σεζόν 14 παιχνίδια. Ακόμη και τώρα έχω την περιέργεια για το πώς δικαιολόγησαν την απόφασή τους στην αντίστοιχη επιτροπή της UEFA. Δεν πήρα ποτέ απάντηση για τους λόγους που συνέβη αυτό».

Για το καλύτερο και το χειρότερο παιχνίδι της καριέρας του όπου αδίκησε τον Πανιώνιο: «Συνολικά μαζί με τα ματς του Κυπέλλου σφύριξα σε περισσότερα από 110-115 παιχνίδια Α΄ Εθνικής. Θεωρώ ως το καλύτερο ματς της καριέρας μου, το πρώτο ντέρμπι που ‘σφύριξα’ το 2007 μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού. Έληξε ισόπαλο 1-1 με τον Κονσεϊσάο να χάνει πέναλτι. Νομίζω είχε κάνει εντύπωση η διαιτησία μου, σε σημείο που ανέλαβα δεύτερο σερί ντέρμπι. Αυτό ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό που έληξε επίσης 1-1.

Το χειρότερο παιχνίδι μου ήταν το ΠΑΟΚ-Πανιώνιος. Ήμουν ανάμεσα στους 1200 γυμναστές που μας μας είχαν διώξει από τα σχολεία και ήμουν σε κακή ψυχολογική κατάσταση. Δεν έπρεπε να δεχθώ να το διευθύνω. Δεν έδωσα πέναλτι στον Πανιώνιο, ενώ έκανα λάθος και υπέδειξα στη συνέχεια πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ. Ήμουν κακός και αλλοίωσα το αποτέλεσμα. Έλεγαν μάλιστα πως ήμουν εχθρικός απέναντι στον Πανιώνιο, η αλήθεια είναι όμως πως συμπαθώ τον σύλλογο. Άλλωστε η καταγωγή μου είναι από τη Μικρά Ασία».

Για τους ορισμούς ξένων διαιτητών: «Θεωρώ πως οι Έλληνες διαιτητές κάποια εποχή ήταν οι κορυφαίοι στην Ευρώπη. Το θέμα είναι πως υπήρχε πάντα προκατάληψη. Επίσης οι παράγοντες πάνω στην αδυναμία τους να φέρουν επιτυχίες κρυβόντουσαν στα λάθη τους. Έχοντας σφυρίξει 10 ματς σε Κύπρο, Σαουδική Αραβία, Κατάρ και Ντουμπάι με προσβάλει να βλέπω στην Ελλάδα διαιτητές από τη Φινλανδία και Ελβετία να σφυρίζουν στα ντέρμπι.

Είμαι δηλαδή κατάλληλος έξω και όχι στη χώρα μου; Όλο αυτό είναι προσβολή για τους Έλληνες διαιτητές και κάτι θα πρέπει να κάνουν. Δεν γίνεται μετά από 5-6 χρόνια παρουσίας στην ελληνική διαιτησία να μην μπορούν να σφυρίξουν στα ντέρμπι.

Δηλαδή στα ματς που κρίνεται ο υποβιβασμός, τα οποία επίσης είναι κρίσιμα πως τους βάζουν να σφυρίζουν; Αν μόνο γράφουν το όνομα των Ελλήνων διαιτητών και τους αφήσουν στην ησυχία τους, δίχως να τους ασκούν ψυχολογική πίεση πριν από τους αγώνες όλα θα πάνε καλά. Εδώ που τα λέμε στα ντέρμπι που σφύριξαν ξένοι δεν είδαμε και καμιά δύσκολη φάση την οποία θα έπρεπε να διαχειριστούν».

Για τα λάθη των Ελλήνων διαιτητών: «Θέλω να πιστεύω πως στην ελληνική διαιτησία δεν έγιναν σκόπιμα τα όποια λάθη. Το αν είσαι καλός ή κακός φαίνεται από τις φάσεις. Εγώ πιστεύω πως το επίπεδο ήταν υψηλό και υπάρχουν ικανοί ρέφερι. Το θέμα είναι να τους εμπιστεύονται και να τους αφήσουν ήσυχους να δουλέψουν. Όταν οι εφημερίδες ‘σκαλίζουν’ το παρελθόν του διαιτητή και ασχολούνται με φήμες λογικό είναι κάποιοι να επηρεαστούν. Προσωπικά ποτέ δεν διάβαζα τι έγραφαν για μένα. Νομίζω πως θα πρέπει να ξαναπεράσει στα χέρια των Ελλήνων διαιτητών ο έλεγχος.

Για να φτάσω στο επίπεδο να ‘σφυρίξω’ σε αγώνες Α΄ Εθνικής, χρειάστηκε για 13-14 χρόνια να ‘σφυρίξω’ 300-400 ματς σε Β΄, Γ΄ και Δ΄ Εθνική κατηγορία. Χρειαζόταν να αποκτήσεις εμπειρίες για να φτάσεις σε αυτό το επίπεδο. Πλέον μετά από 2-3 χρόνια τους βάζουν στη Super League και δεν υπάρχει ποιότητα. Ανεβαίνουν γρήγορα οι Έλληνες διαιτητές, αλλά πως μπορούν να βγουν στο εξωτερικό όταν δεν διευθύνουν δύσκολα ματς και ντέρμπι στη χώρα τους;».

Πηγή: gazzetta.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις