Τα κορίτσια του ΑΣ Βόλος 2004 αποκλειστικά στο Goalpost.gr (photos)

Οι παίκτριες του ΑΣ Βόλος 2004 ταξίδεψαν τον περασμένο μήνα ως το Βερολίνο για λογαριασμό του «Discover Football». To «Discover Football» είναι το κορυφαίο δίκτυο του κόσμου που χρησιμοποιεί το ποδόσφαιρο ως εργαλείο για να υποστηρίξει έναν κόσμο στον οποίο οι γυναίκες μπορούν να αθλούνται, χωρίς να υφίστανται διακρίσεις για οποιονδήποτε λόγο. Η Έφη Κόντου, η Ευαγελλιά Παπασακελλαίου, η Φωτεινή Οικονόμου, η Όλια Κέκου, η Μαριαλένα Οικονόμου, η Χρύσα Βέτσικα και η Φένια Μπαλαμούτη μίλησαν αποκλειστικά στο Goalpostgr για την εμπειρία τους στο «Discover Football» που διεξήχθη από τις 30 Ιουνίου έως τις 5 Ιουλίου στην πρωτεύουσα της Γερμανίας. Η συνέντευξη των παικτριών του ΑΣ Βόλος 2004 στο Goalpost.gr και στον Δημήτρη Μπιτολά:

– Ανακάλυψες κάποια καινούρια πράγματα για το ποδόσφαιρο στο τουρνουά του Βερολίνου;

– Έφη Κόντου:
«Στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Γερμανία το γυναικείο ποδόσφαιρο είναι πολύ ανεβασμένο και δεν το υποτιμούν. Στους αγώνες πηγαίνουν πολλοί φίλαθλοι και γενικά ασχολείται πολύς κόσμος. Επίσης, δεν υπάρχει διαφορά στην αντιμετώπιση του κόσμου ανάμεσα στο ανδρικό και στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Δεν το αντιμετωπίζουν με βάση το φύλο. Το να πάνε να παρακολουθήσουν έναν αγώνα γυναικείου ποδοσφαίρου είναι το ίδιο μ’ ένα παιχνίδι ανδρικού ποδοσφαίρου. Όσο για τις τακτικές και τον τρόπο που γίνονταν οι προπονήσεις, ήταν πραγματικά κάτι τελείως διαφορετικό και ιδιαίτερο. Το να προπονείσαι μαζί με ξένες παίκτριες και από ξένους προπονητές, είναι κάτι πολύ ωραίο, γιατί βλέπεις πως λειτουργεί ένας προπονητής και ένας παίκτης από άλλη χώρα, αλλά και τι γνώσεις έχει».

– Έχει αλλάξει o τρόπος σκέψης σου πάνω στο ποδόσφαιρο, μετά τη συμμετοχή σου στο «Discover Football»;

– Ευαγγελία Παπασακελλαρίου: «Μετά τη συμμετοχή μου σ’ αυτό το τουρνουά, πίστεψα περισσότερο στην άποψη, ότι ”ίσως το ποδόσφαιρο και γενικά ο αθλητισμός (κυρίως ο ερασιτεχνικός), να είναι τελικά το λιγότερο ανόθευτο πράγμα, πάντα σε επίπεδο ποδοσφαιριστών, αφού αγωνίζονται για διασκέδαση και επικοινωνία με ειλικρίνεια και αγάπη”. Τουλάχιστον στις νεαρές ηλικίες, αυτό είναι ιδιαίτερα φανερό».

– Ήσουν τραυματισμένη για μεγάλο χρονικό διάστημα και επανήλθες σε αγωνιστικούς ρυθμούς στο Βερολίνο. Πώς αισθάνθηκες που πάτησες ξανά χορτάρι μετά από τόσο καιρό;

– Φωτεινή Οικονόμου: «Μετά από 5 δύσκολους για μένα μήνες εκτός αγωνιστικών χώρων, μου δόθηκε η δυνατότητα σ’ αυτό το τουρνουά να ξαναπατήσω χορτάρι. Ακολουθούσα τις οδηγίες των γιατρών όλο αυτό τον καιρό και ήδη αισθάνομαι πολύ καλύτερα. Έπαιξα σε κάποια παιχνίδια στο τουρνουά, επιφυλακτικά βέβαια πάντα, χωρίς να αισθανθώ κάποια ιδιαίτερη ενόχληση. Η αποκατάσταση συνεχίζεται και ανυπομονώ να έρθει ο Σεπτέμβριος και να είμαι έτοιμη στην προετοιμασία και εν συνεχεία να βοηθήσω την ομάδα στις αγωνιστικές της υποχρεώσεις».

– Εδώ και αρκετό καιρό, ακολουθείς ειδικό πρόγραμμα για να επανέλθεις από τον τραυματισμό που κληρονόμησες στο εντός έδρας παιχνίδι για το πρωτάθλημα με τον Ατρόμητο Αθηνών. Τι εμπειρίες αποκόμισες από το «Discover Football»;

– Όλια Κέκου:
«Σίγουρα μετά από κάθε τραυματισμό, είτε αυτός είναι σοβαρός, είτε όχι, η θέληση να βρεθείς στον αγωνιστικό χώρο είναι μεγαλύτερη από ότι πριν τον τραυματισμό. Μέσω του «Discover Football» μου δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσω το ποδόσφαιρο από μια άλλη οπτική γωνία. Συναναστραφήκαμε με άτομα από διαφορετικές χώρες, με διαφορετικές νοοτροπίες, πάνω στο κομμάτι του ποδοσφαίρου και καταφέραμε να ενισχύσουμε το κομμάτι της ομαδικότητας, αφού ήμασταν σε μεικτές ομάδες. Ήταν ξεχωριστή εμπειρία και θα ήθελα να βρεθώ ξανά σε κάτι ανάλογο στο μέλλον σαν παίκτρια».

– Κατά τη διάρκεια του «Discover Football» σας επισκέφθηκαν άνθρωποι από το χώρο του ποδοσφαίρου και όχι μόνο, οι οποίοι στηρίζουν το γυναικείο ποδόσφαιρο. Πόσο σημαντικό ρόλο κρίνεις πως παίζουν για μια παίκτρια, η στήριξη και η αναγνώριση από άλλα άτομα για αυτό που κάνει;

– Μαριαλένα Οικονόμου: «Σίγουρα η στήριξη και η αναγνώριση των κόπων μιας παίκτριας παίζουν σημαντικό ρόλο στην πορεία της, καθώς της δίνουν ώθηση για την πραγματοποίηση των στόχων της. Σε ευρύτερο πεδίο, η στήριξη του κόσμου, βοηθά στην ανάπτυξη του γυναικείου ποδοσφαίρου και γενικότερα στην βελτίωση του επιπέδου στο οποίο βρίσκεται, προσελκύοντας περισσότερες κοπέλες στον χώρο του ποδοσφαίρου».

– Θέλω να μου πεις κάποιες διαφορές σχετικά με τον τρόπο παιχνιδιού που διέκρινες σε παίκτριες άλλων χωρών συγκριτικά με εσάς.

– Χρύσα Βέτσικα:
«Σε γενικές γραμμές δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές ποδοσφαιρικά με τις παίκτριες των υπολοίπων χωρών που συμμετείχαν στο τουρνουά. Το βασικό στοιχείο που μας χαρακτήριζε όλες όσες συμμετείχαμε ήταν η αγάπη μας για το ποδόσφαιρο. Βέβαια, υπήρχαν παίκτριες με ταλέντο, κυρίως από προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, αλλά και παίκτριες χαμηλότερου επιπέδου, οι οποίες δυσκολεύονταν να ανταποκριθούν στις προπονήσεις και τους αγώνες. Συνεργαστήκαμε πολύ καλά με παίκτριες από τη Βραζιλία και την Αργεντινή, μέχρι την Τανζανία και τη Μπουργκίνα Φάσο κι ας μην μιλούσαμε την ίδια γλώσσα. Αυτό που διαπιστώσαμε, όσες συμμετείχαμε σ’ αυτή την αποστολή, είναι ότι με πολύ δουλειά μπορούμε να σταθούμε σε καλό επίπεδο, αφού το ταλέντο δεν μας λείπει».

– Σε ποιο κομμάτι της τακτικής εστίασαν περισσότερο οι τεχνικοί ποδοσφαίρου που συνεργαστήκατε σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα και ποιοι ήταν οι λόγοι;

– Φένια Μπαλαμούτη:
«Οι περισσότεροι προπονητές ήταν από διάφορες χώρες, αλλά και κάποιοι Γερμανοί. Δεν υπήρχε κάποιο συγκεκριμένο κομμάτι τακτικής, στο οποίο εστίασαν οι τεχνικοί με τους οποίους συνεργαστήκαμε. Στις προπονήσεις μας δεν ακολουθούσαμε κάποιες συγκεκριμένες – γνωστές – τακτικές, καθώς παίζαμε σε μικρό γήπεδο και οι θέσεις μας εναλλάσσονταν συνέχεια. Το σύστημα που κυριάρχησε ήταν το 3-2-1! Βέβαια, η κεντρική ιδέα στις συναντήσεις που κάναμε με τις συμπαίκτριες, τους προπονητές και τους υπεύθυνους του τουρνουά, δεν ήταν μόνο για το ποδόσφαιρο, αλλά και για τα συναισθήματα μας και τις σχέσεις αλληλεγγύης των γυναικών, όπως και για την προώθηση του γυναικείου φύλου μέσα από αυτήν την εκδήλωση και το πως μπορούν να ενωθούν και να συνεργαστούν οι γυναίκες, οι οποίες προέρχονται από διαφορετικές χώρες».

Ακολουθούν φωτογραφίες με τις παίκτριες του ΑΣ Βόλος 2004 στο «Discover Football»:

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις