Ντόστανιτς: Να φέρουμε τον κόσμο στο γήπεδο

Στο ραδιόφωνο του ΒΟΛΟΣ 98.6 FM και στην εκπομπή “Classico” φιλοξενήθηκε ο Ράτκο Ντόστανιτς με τον άμεσο συνεργάτη του, Θοδωρή Σκύφτα. Ο τεχνικός της Νίκης Βόλου μίλησε για τις πρώτες του εντυπώσεις από τη νέα του ομάδα αλλά και από το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής, ανέλυσε τους λόγους που επέλεξε τη Νίκη Βόλου ως το νέο του σταθμό στην προπονητική του καριέρα και υποσχέθηκε πως του χρόνου η ομάδα θα αγωνίζεται στη Football League.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Ράτκο Ντόστανιτς στον ΒΟΛΟΣ 98.6 FM:

Για το στοιχείο ή τα στοιχεία που τον ώθησαν να μπει σε διαδικασία διαπραγματεύσεων με τη Νίκη:

«Από την πρώτη στιγμή που ήρθα σε επαφή με τους ανθρώπους της Νίκης, είδα πως ήταν σίγουροι ότι στο πρόσωπό μου είχαν βρει τον προπονητή που ήθελαν στην ομάδα τους. Δεύτερον, για μένα είναι η Νίκη είναι μία μεγάλη ομάδα, έχει πολύ κόσμο κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Έχουμε παίξει κι ένα φιλικό παιχνίδι με τη Νίκη, όταν ήμουν στον πάγκο της ΑΕΛ, κι είχα δει τη δυναμική που υπάρχει».

Για τις προϋποθέσεις που έθεσε, μέχρι να φτάσει στην τελική συμφωνία με τους ανθρώπους της Νίκης:

«Μου πήρε λίγο χρόνο, μέχρι να δω την ομάδα, το ρόστερ. Ήθελα να δω τις δικές μου συνθήκες εργασίας, αλλά και των παικτών κι ήθελα να συζητήσω με τον πρόεδρο τη φιλοσοφία του πάνω στο ποδόσφαιρο, πάνω στην ομάδα και τους στόχους της και το έκανα. Ήθελα να έχουμε κοινό στόχο, όλοι μαζί. Το πρώτο που ρώτησα, πάντως, ήταν για τους ποδοσφαιριστές κι αν οι συνθήκες εργασίας τους, οικονομικά κι όχι μόνο, είναι καλές, αν όλα είναι τακτοποιημένα. Κι αυτό γιατί ξέρουμε ότι είναι δύσκολο να βρεθούν άνθρωποι που να μπορούν να συντηρούν αυτήν τη μεγάλη ομάδα, σε μία τέτοια χαμηλή κατηγορία”.

Για το αν οι υποσχέσεις των ανθρώπων της Νίκης έχουν γίνει πραγματικότητα, μέχρι στιγμής, κατά την παραμονή του στον Βόλο:

«Στην πράξη, μπορώ να σας πω, περισσότερο απ’ ό,τι περίμενα. Είδα πράγματα που έχουν γίνει, από τον καιρό που πρωτοσυζητήσαμε με τον πρόεδρο, κι αισθάνομαι σαν να είμαι στην ομάδα ένα εξάμηνο, κι όχι τρεις εβδομάδες. Με υποδέχθηκαν με τόση “ζεστασιά” και τόσο φιλόξενο τρόπο όλοι οι άνθρωποι της ομάδας που μου δίνεται μεγάλη δύναμη σαν άνθρωπο. Για μένα, είναι πολύ βασικό ότι στο ποδόσφαιρο σήμερα υπάρχουν άνθρωποι που ο λόγος τους είναι “συμβόλαιο” κι αυτό μου δίνει μεγάλη ικανοποίηση και δύναμη να συνεχίσω».

Για το τί τον έχει εντυπωσιάσει, μέχρι στιγμής, στις τάξεις της νέας του ομάδας:

«Βλέπω στην καθημερινότητά μας, στη δουλειά μας, στις προπονήσεις, όλοι οι άνθρωποι που είναι κοντά στην ομάδα κι οι ποδοσφαιριστές να έχουν μεγάλη δίψα να δουλέψουν και να κάνουν τον στόχο μας πραγματικότητα, δηλαδή να ανέβουμε στη Football League. Δεύτερον, το γεγονός ότι ο κόσμος, όπου σταθώ κι όπου βρεθώ, αντιλαμβάνομαι πως αγαπά πάρα πολύ την ομάδα, αυτό το είχα συναντήσει και στην ΑΕΛ. Ο κόσμος αγαπάει το ποδόσφαιρο και αγαπά και την ομάδα του, ζει για αυτήν την ομάδα».

Για το τί λείπει από την ομάδα της Νίκης, σε σχέση με τις άλλες μεγάλες ομάδες που έχει δουλέψει:

«Εγώ πιστεύω πως σε όλες τις ομάδες που έχω δουλέψει, και σε μεγαλύτερες κατηγορίες, αλλά και στο εξωτερικό, το σημαντικότερο στοιχείο που λείπει, είναι η βάση. Είναι τα παιδιά, είναι η σχολή που θα έχει η Νίκη, για να μπορέσει η ομάδα να υπάρχει για πάρα πολλά χρόνια. Έτσι θα ξέρεις πως υπάρχει η ηρεμία, θα ξέρεις πως οι άνθρωποι  δουλεύουν σε αυτόν τον τομέα, προκειμένου να “ανεβάσουμε” παίκτες από τη μικρότερη ομάδα. Η βάση είναι το πιο σημαντικό σε μία ομάδα, για να μπορεί να “σταθεί».

Για το αν έχουν γίνει συζητήσεις για να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη δουλειά των ακαδημιών:

«Έχω μιλήσει με τον πρόεδρο για αυτό το θέμα και με τον προπονητή της δεύτερης ομάδας, φυσικά έχουμε κι άλλα πράγματα να δούμε και να συζητήσουμε. Θέλουμε να κάνουμε κάτι με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο, να δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους μικρούς να προπονηθούν μαζί μας, μπορούμε να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα της πρώτης ομάδας και στην δεύτερη, όσον αφορά τον τρόπο παιχνιδιού και τη φιλοσοφία. Ο Γιώργος (σ.σ. Παρασκευαΐδης) φαίνεται πως κάνει καλή δουλειά, έχω παρακολουθήσει ένα παιχνίδι της ομάδας κι είχε παίξει πάρα πολύ καλά. Είναι σημαντικό να έχουμε την ίδια φιλοσοφία, να “φτιάξουμε” κάποιους παίκτες και να περιμένουμε. Τώρα είναι πολύ δύσκολο να πάρεις κάποιους παίκτες από τη δεύτερη ομάδα, στόχος είναι η άνοδος στη Football League. Σε διάστημα 3-4 ετών, θέλουμε να έχουμε “ανεβάσει” στην πρώτη ομάδα 4-5 μικρούς αθλητές. Φυσικά, εγώ αύριο μπορεί να μην υπάρχω κι ο Ράτκο να μην προπονεί εδώ, πρέπει, όμως, να έχουμε φτιάξει ένα πλάνο τί κάνουμε, πώς το κάνουμε. Όλοι οι προπονητές αλλάζουν, αλλά η ομάδα πρέπει να έχει μία σταθερή στρατηγική».

Για την αγωνιστική φιλοσοφία του Ράτκο Ντόστανιτς κι αν εκείνη αλλάζει, βάσει του ρόστερ που μπορεί να βρει σε μία ομάδα:

«Φυσικά έχω τη δική μου φιλοσοφία πάνω στο ποδόσφαιρο, αλλά όλα εξαρτώνται από το σε ποια χώρα δουλεύεις, σε τι ομάδα βρίσκεσαι, τι παίκτες θα βρεις και προσαρμόζεσαι, στην αρχή, με την ομάδα και στη συνέχεια “περνάς” κάποια πράγματα που θέλεις. Βέβαια, ξέρουμε πως βρισκόμαστε στην Ελλάδα και σε αυτήν τη χώρα δεν υπάρχει χρόνος. Σε κρίνουν τα αποτελέσματα».

Για το αν υπάρχουν αγωνιστικά στοιχεία στη Νίκη που εντόπισε αδυναμίες και πρέπει να δουλέψει παραπάνω πάνω τους:

«Δε μου αρέσει να μιλάω για προηγούμενους προπονητές και τη δουλειά τους, πριν έρθω εδώ. Ερχόμενος στη Νίκη, έχω δει κάποια πράγματα, δεν είχα πολύ χρόνο να τα δουλέψω, γιατί είχαμε αγώνες Τετάρτη-Κυριακή, προσπάθησα, δεν ήθελα να κάνω την “επανάσταση” και δεν μπορώ να την κάνω αυτή τη στιγμή. Θέλω να αλλάξω κάποια πράγματα μακροπρόθεσμα, προσπάθησα να αλλάξω κάποια άλλα μικρότερα θέματα, συζητήσαμε με τους παίκτες και στην πορεία έχουμε όλο τον χρόνο να “περάσω” αυτά που θέλω.

Για μένα μία μεγάλη ομάδα πρέπει να παίζει γρήγορα, πρέπει να κάνουμε pressing όσο περισσότερο γίνεται. Αυτή είναι η φιλοσοφία μου. Εμείς, πάντως, που δουλεύουμε στην Ελλάδα, ως προπονητές, ξέρουμε πως δεν έχουμε 12 μήνες να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Δεν μπορείς να χάνεις παιχνίδια, γιατί θα έχεις πρόβλημα, αλλά εγώ δεν αλλάζω “κεφάλι”, είμαι τέτοιος προπονητής που δεν μπορώ να περιμένω πίσω και να παίζω στην “κόντρα”. Βέβαια, μερικές φορές πρέπει να κλείσουμε τους χώρους, για να κρατάμε το αποτέλεσμα, αυτό είναι φυσιολογικό, γιατί θέλουμε τους βαθμούς, για να βγούμε πρώτοι και να πάρουμε την άνοδο. Μετά θα έχουμε χρόνο να κάνουμε κι άλλα πράγματα. Με την Ξάνθη, ας πούμε, δεν κλειστήκαμε πίσω, κάναμε το γκολ και θέλαμε να βάλουμε δεύτερο. Είχαμε ευκαιρίες, θέλουμε να κερδίζουμε κι αυτό πρέπει να καταλάβουμε».

Για την εξαιρετική εμφάνιση με την Ξάνθη κι αν την περίμενε:

«Δεν ήταν έκπληξη για μένα η εμφάνιση με την Ξάνθη, γιατί είδα στα μάτια των παικτών και στη δουλειά τους ότι πάρα πολύ γρήγορα κατάλαβαν κάποια πράγματα που κάναμε στην προπόνηση, πράγματα που έδειξα στο βίντεο, πράγματα που ήθελα να “βγάλουν” στο γήπεδο, τα κατάλαβαν γρήγορα και τα κατάφεραν. Αυτό για μένα ήταν πολύ ευχάριστο. Όσον αφορά το παιχνίδι, ήταν εύκολη η διαχείριση για εμάς. Δεν είχαμε να χάσουμε τίποτα, δεν είχαμε πίεση στο ματς, ξέραμε πως έχουμε μόνο να κερδίσουμε πράγματα. Δεν αλλάξαμε πάντως τον δρόμο, κάναμε τα ίδια πράγματα που θέλουμε να κάνουμε και στο πρωτάθλημα».

Για το αν χρειάζεται μεταγραφική ενίσχυση η ομάδα της Νίκης:

«Πάντα μία ενίσχυση είναι καλή σε μία ομάδα, με παίκτες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Έχω μία πάρα πολύ καλή συνεργασία με τη διοίκηση, τον Πρόεδρο και τον Γενικό Αρχηγό και συζητώ συνέχεια μαζί τους, ξέρουμε σε ποιες θέσεις χρειαζόμαστε ενίσχυση, αλλά δε θέλουμε να πάρουμε παίκτες, απλά για να πούμε ότι πήραμε παίκτες. Θέλουμε να πάρουμε παίκτες εκεί που χρειαζόμαστε, είμαι πολύ ικανοποιημένος με τα παιδιά που υπάρχουν στο ρόστερ και μόνο αν βρεθούν περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που είναι δύο φορές καλύτεροι από τους παίκτες που έχω, θα τους ήθελα. Έχουμε δύο μέρες προπονήσεων ακόμα, θα συζητήσουμε ξανά. Είδα και στους αγώνες του Κυπέλλου, αλλά και στα παιχνίδια που είμαι στον πάγκο της ομάδας, ότι έχουμε ένα σύνολο που δεν εξαρτάται από συγκεκριμένους ποδοσφαιριστές κι αυτός είναι κι ο στόχος μου, αυτό θέλω να περάσω στην ομάδα. Θέλω μία ομάδα που για 90 λεπτά θα δίνει τα πάντα μέσα στο γήπεδο. Και για αυτόν τον λόγο, θέλω να είμαι πολύ προσεκτικός στις κινήσεις που θα κάνουμε».

Για το αν θα είναι ωφέλιμη η διακοπή του πρωταθλήματος:

«Υπάρχει χρόνος, μετά την περίοδο των εορτών, που θα είναι σαν μία περίοδος μικρής προετοιμασίας για εμάς. Εκεί θα ήθελα να περάσω κι άλλα πράγματα στους παίκτες, γιατί ο στόχος μας είναι να φέρουμε τον κόσμο πίσω στο γήπεδο. Ο κόσμος θα γυρίσει με καλό ποδόσφαιρο κι αυτό το θέλουμε πολύ. Αυτό θα γίνει μέσα από τη δουλειά κι από παιχνίδι σε παιχνίδι. Είναι εύκολο να μιλάμε, αλλά δύσκολο να κάνουμε πράγματα».

Για το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής:

«Για μένα, η Γ’ Εθνική είναι ένα δύσκολο πρωτάθλημα. Δεν είναι μόνο αυτές οι δύο ομάδες, η Νίκη κι ο Ολυμπιακός. Εντάξει, κάποια παιχνίδια μπορεί να είναι εύκολα, να βάλεις πρώτος γκολ, να βάλεις γρήγορα ένα δεύτερο κι όλα να γίνουν εύκολα. Εμείς κερδίσαμε τον Οικονόμο με 4-0, αλλά ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι κατά τη γνώμη μου. Ήταν μία καλή ομάδα, με καλό προπονητή, ήξερε να κλείνει καλά τους χώρους. Εμείς τώρα θα πρέπει να πάρουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Το πρώτο παιχνίδι που έρχεται μετά τις γιορτές είναι πολύ βασικό.

Δε σκέφτομαι τους κακούς αγωνιστικούς χώρους της κατηγορίας, το έχω πει και στους παίκτες πως δεν πρέπει να το έχουν σαν άλλοθι. Τους έχω πει πως αν θέλουν να παίξουν σε καλά γήπεδα, πρέπει να πάμε στην Σούπερ Λιγκ. Εκεί θα παίξουμε σε καλά γήπεδα.

Δεν πιστεύω πως Νίκη κι Ολυμπιακός θα λύσουμε τις διαφορές μας στο ντέρμπι του δευτέρου γύρου. Είναι πολλά τα παιχνίδια και, μερικά από αυτά, αρκετά δύσκολα, ειδικά τα εκτός έδρας».

Για τις γηπεδικές εγκαταστάσεις, στις οποίες καλείται να δουλέψει:

«Αυτά που έχω βρει εδώ στον Βόλο και στη Νίκη, πολλές ομάδες της Α’ Εθνικής δεν τα έχουν. Το γήπεδο που παίζουμε, το βοηθητικό γήπεδο που προπονούμαστε, την αίθουσα με τα βάρη, το γυμναστήριο, την πισίνα. Πολλές ομάδες της Σούπερ Λιγκ δεν τα έχουν αυτά, είμαι πολύ ικανοποιημένος».

Για το κομμάτι της πειθαρχίας:

«Σε αυτό το θέμα, είμαι κάθετος. Σε όποια ομάδα και να ήμουν, εφόσον οι ποδοσφαιριστές είναι επαγγελματίες και πληρώνονται, πρέπει να υπάρχει η πειθαρχία, δεν το συζητώ. Σημαντικός για μένα είναι κι ο σεβασμός μεταξύ των ποδοσφαιριστών, ο σεβασμός στα αποδυτήρια, κάτι το οποίο κερδίζεται με την παρουσία σου στο γήπεδο. Αυτό για μένα είναι το “κλειδί” της επιτυχίας”».

Για τον Νίκο Ιμεράι:

«Βλέπω έναν άνθρωπο που ζει για το ποδόσφαιρο, ζει για τη Νίκη. Ο λόγος του είναι “συμβόλαιο”, προσπαθεί πολύ να λύνει καθημερινά προβλήματα, αγαπάει πολύ την ομάδα κι αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα και με κάνει να αισθάνομαι και μένα ότι βρίσκομαι πάρα πολύ καιρό στην ομάδα. Το βλέπω καθημερινά».

Για την πόλη του Βόλου:

«Είναι μία πολύ όμορφη πόλη. Συνδυάζει βουνό και θάλασσα. Μου αρέσει πάρα πολύ».

Τέλος, μοίρασε τις ευχές του, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Θέλω να ευχηθώ σε όλους τους φιλάθλους της Νίκης υγεία και να τους υποσχεθώ πως τη νέα αγωνιστική χρονιά θα είμαστε στην παραπάνω κατηγορία».

Απομαγνητοφώνηση: goalpost.gr

 

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις