Πέθανε μόλις έμαθε ότι εξαπάτησαν τηλεφωνικώς τη Βολιώτισσα σύζυγό του…

Με το πρόσχημα της εμπλοκής της κόρης της σε τροχαίο ατύχημα εξαπάτησαν ηλικιωμένη Βολιώτισσα και της πήραν 5.500 ευρώ, ενώ μόλις το έμαθε αυτό ο επίσης ηλικιωμένος σύζυγός της, φέρεται να υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και να πέθανε…

Το τραγικό περιστατικό έγινε το περασμένο Σάββατο στο Βόλο, όταν άγνωστοι απατεώνες φέρονται να τηλεφώνησαν σε ηλικιωμένη γυναίκα και να την εξαπάτησαν, με δήθεν εμπλοκή της κόρης της σε τροχαίο ατύχημα… Η ηλικιωμένη αναστατώθηκε και αμέσως έτρεξε να ανταποκριθεί στο «δόλωμα» που της έριξαν οι απατεώνες. Στην άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής μια γυναίκα έκλαιγε και παρακαλούσε την ηλικιωμένη να δώσει τις 5.500 ευρώ στους απατεώνες, ώστε να «καθαρίσουν» την υπόθεση…

Η ηλικιωμένη γυναίκα πανικοβλήθηκε και δεν έβαλε στο μυαλό της, ότι ίσως επρόκειτο για απάτη. Οι δράστες φέρεται να της έδωσαν ραντεβού σε κεντρικό σημείο της πόλης και η ανυποψίαστη γυναίκα τους παρέδωσε το ποσό, που είχαν ζητήσει. Ακολούθως φέρεται να επικοινώνησε με την κόρη της, η οποία φυσικά καμία εμπλοκή δεν είχε σε τροχαίο ατύχημα… Η γυναίκα ενημέρωσε γι’ αυτό και τον ηλικιωμένο σύζυγό της, που φέρεται να στενοχωρήθηκε πολύ και να υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο, από το οποίο και φέρεται να έφυγε από τη ζωή. Μάλιστα ο άτυχος άνδρας κηδεύτηκε.
Για το περιστατικό ενημερώθηκε και η Αστυνομία, που διενεργεί σχετική έρευνα, ωστόσο άλλη μια φορά ηλικιωμένοι έπεσαν κυριολεκτικά αυτή την φορά θύματα των απατεώνων δια τηλεφώνου…

Η Ελληνική Αστυνομία, προκειμένου να ενημερωθούν και πάλι οι πολίτες και κυρίως οι ηλικιωμένοι και να αποφεύγουν το ενδεχόμενο εξαπάτησής τους, επισημαίνει ότι οι επιτήδειοι χρησιμοποιούν συγκεκριμένη μεθοδολογία, η οποία αποτυπώνεται ως ακολούθως: Οι δράστες, έχοντας προφανώς αντλήσει πληροφορίες για την οικογενειακή κατάσταση των υποψήφιων θυμάτων, πραγματοποιούν αιφνιδιαστικές τηλεφωνικές κλήσεις σε αυτούς, προσποιούμενοι άλλοτε νοσοκομειακούς γιατρούς, άλλοτε δικηγόρους ή αστυνομικούς, υποστηρίζοντας ψευδώς, ότι στενό συγγενικό τους πρόσωπο (συνήθως το παιδί τους) έχει προκαλέσει με υπαιτιότητά του τροχαίο ατύχημα, με συνέπεια τον θανάσιμο ή βαρύτατο τραυματισμό συνήθως ανήλικου παιδιού. Επιπλέον, ισχυρίζονται ότι για να αποφευχθεί η φυλάκιση του συγγενικού τους προσώπου και να απεμπλακεί από τις επικείμενες ποινικές συνέπειες, απαιτείται η καταβολή σημαντικών χρηματικών ποσών, το ύψος των οποίων διαφοροποιείται σε κάθε περίπτωση, ανάλογα με τη δεκτικότητα και την ευπιστία των υποψήφιων θυμάτων. Για να γίνουν πιο πειστικοί, άλλοι συνεργάτες τους παρεμβάλλονται στην τηλεφωνική επικοινωνία και προσποιούνται το συγγενικό τους πρόσωπο, εκλιπαρώντας για βοήθεια και ασκώντας αφόρητη ψυχολογική πίεση στα θύματα.

Στη συνέχεια και εφόσον τα θύματα έχουν πεισθεί, είτε εμφανίζονται στο σπίτι τους για την παραλαβή των χρημάτων, είτε δίνουν ραντεβού σε προκαθορισμένο από τους δράστες τόπο και χρόνο, κοντά στο σπίτι.
Επισημαίνεται ότι στα τροχαία ατυχήματα ακολουθούνται πάντα από τις αστυνομικές Αρχές οι νόμιμες και προβλεπόμενες ενέργειες, υπό την καθοδήγηση των κατά τόπους εισαγγελικών Αρχών και σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται παρέκκλιση από αυτές, με την καταβολή χρηματικών ποσών.
Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, στο πλαίσιο της πρόληψης και της αποτροπής τέτοιων περιστατικών, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστοι προσπαθήσουν να τους πείσουν τηλεφωνικώς για την καταβολή χρηματικού ποσού, με το πρόσχημα πρόκλησης ατυχήματος από συγγενικό τους πρόσωπο. Ζητεί να επικοινωνούν τηλεφωνικά με το πρόσωπο αυτό, προς επιβεβαίωση των όσων επικαλούνται. Η επικοινωνία να γίνεται άμεσα, εάν είναι δυνατόν με άλλη τηλεφωνική συσκευή, για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η «γραμμή» να είναι ακόμη ανοιχτή από τους δράστες, οι οποίοι δεν τερμάτισαν την προηγούμενη κλήση. Να μην πείθονται και να μην ενδίδουν σε προτροπές για συνάντηση.
Σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν χρήματα.
Να ενημερώνουν άμεσα τις αστυνομικές Αρχές σε κάθε περίπτωση που αντιλαμβάνονται τέτοιες συμπεριφορές.

e-thessalia.gr