Μαρούπα: “Δεσμευτική η απόφαση της ΕΕΑ για τον υποβιβασμό ΠΑΟΚ και Ξάνθης”

Το μέλος της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, Ειρήνη Μαρούμα, μίλησε στην ΕΡΑ Σπορ για την πολύκροτη υπόθεση πολυιδιοκτησίας, που αφορά τις ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθη.

Μεταξύ άλλων η κ. Μαρούπα τόνισε:

Για το αν είναι απόφαση ή εισήγηση η έκθεση της ΕΕΑ για την υπόθεση «ΠΑΟΚ-Ξάνθη»:

«Δεν είναι εισήγηση, είναι απόφαση. Έχω ακούσει ένα σωρό ανοησίες από έγκριτους με ή χωρίς εισαγωγικά δικηγόρους. Τα κρατικά όργανα μπορούν να βγάζουν οιωνοί δικαστικές αποφάσεις, όπως για παράδειγμα η επιτροπή ανταγωνισμού ή το ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο, που στέλνει στα ποινικά δικαστήρια εκδότες. Είναι μία διοικητική πράξη, η οποία προσβάλλεται στα διοικητικά δικαστήρια.

Το ιδιάζων στοιχείο στην απόφαση της ΕΕΑ είναι το καταστατικό της ΕΠΟ, επειδή υποτίθεται πως υπάρχει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Λέει δηλαδή ότι έχει το δικαίωμα ένα σωματείο να κρίνει την ουσιαστική βασιμότητα της απόφασης μας, στα δικαιοδοτικά όργανα όπου έχουν τοποθετηθεί δικαστές με το νόμο Κοντονή.

Επειδή είναι δικαστές και εφαρμόζουν το καταστατικό του ποδοσφαίρου μπορούν να δικάσουν και όχι εμείς. Αυτό είναι η απόλυτη παράνοια. Δηλαδή η ΕΠΟ να μπορεί να ελέγξει την ουσιαστική βασιμότητα της απόφασης μας. Πρώτα είναι το Σύνταγμα, μετά ο νόμος και τελευταίο το καταστατικό του σωματείου. Η απόφαση λοιπόν της επιτροπής είναι δεσμευτική. Αλλιώς δεν θα έπρεπε να υπάρχει η επιτροπή. Για να υπάρχουμε εμείς πρέπει να εφαρμόζονται οι αποφάσεις. Ο,τι πούμε εμείς ως δημόσια αρχή εκτελείται. Τα πρόστιμα για παράδειγμα βεβαιώνονται αμέσως από την εφορία. Το αυτοδιοίκητο αφορά το γκολ, το κόρνερ και το οφσάιντ δεν μπορεί όμως να υποχρεώνει σε ένα συντεταγμένο κράτος πώς θα ορίσει τις ποινές του. Δεν μπορεί να διαλυθεί ένα κράτος επειδή τιμωρείται μία ομάδα για μία παράβαση».

Για τις κινήσεις του ΠΑΟΚ κατά της ΕΕΑ:
Η γνώμη μου είναι ότι ο ΠΑΟΚ έπρεπε να πάει στα διοικητικά δικαστήρια. Τις εντυπωσιακές πράξεις για μηνυτήριες αναφορές κατά των μελών της ΕΕΑ και άρση τραπεζικού και τηλεφωνικού απορρήτου τις θεωρώ αστείες».

Για όσα ισχυρίστηκε περί εθνικού διχασμού αν επιβληθεί ποινή υποβιβασμού στον ΠΑΟΚ:
«Τη δική μου απόφαση την υλοποίησε η κυβέρνηση. Είχα διαφωνήσει ως προς τον υποβιβασμό, είχα πει μόνο για πρόστιμο. Διότι θα προκληθεί σοβαρό εθνικό θέμα. Υπήρχε μεγάλη ένταση μεταξύ των δύο ομάδων. Πρόπερσι είχαν χάσει το πρωτάθλημα και είχαν εγείρει θέματα τελωνείων στη Βόρεια Ελλάδα. Καλλιεργείται κλίμα εθνικού διχασμού. Ετσι ξεκίνησε και η διάλυση της Γιουγκουσλαβίας από έναν αγώνα Σέρβων-Κροατών. Εδώ μπορεί να είμαστε όλοι Έλληνες, αλλά κάποιοι εργαλειοποιούν το ποδόσφαιρο και φτάσαμε κάποιος να λέει τον άλλον Βούλγαρο και αυτός να λέει ναι είμαι και θέλω δικό μου κράτος. Αυτό εξήγησα και στην Επιτροπή και τα νέα μέλη ο κ. Φαραντούρης και η κα. Σινανιώτη με άκουγαν άφωνοι διότι δεν φαντάζονταν ότι μπορεί να υπάρξει τέτοιο πρόβλημα».

Για το τι συνέπειες μπορεί να έχει η ποινή του υποβιβασμού στον ΠΑΟΚ:
«Δεν είναι δυνατόν εμείς να νοθεύουμε το ποδόσφαιρο. Πρέπει ο άλλος πρώτος, αυτός που θα βγει πρωταθλητής να είναι καθαρός και αμόλυντος για να δικαιούται το πρωτάθλημα στα χαρτιά επειδή θα εξαφανίσουμε τον ΠΑΟΚ.

Με την απόφαση για υποβιβασμό υπάρχει νόθευση του πρωταθλήματος αν δεν έχουμε ελέγξει τον άλλον πρώτον. Εισηγήθηκα να γίνει έλεγχος και περιμένω να γίνει στο εγγύς μέλλον. Την ίδια απόφαση θα την έπαιρνε η ΕΕΑ και για τον Ολυμπιακό. Τους ελέγχεις και τους δύο, αν βρεις και τους δύο παραβάτες βάζεις την ίδια ποινή. Επιτρέψαμε με την απόφασή μας να υπάρχει στα χείλια τους το επιχείρημα ότι εκεί κάνατε τα στραβά μάτια και εμάς μας τσακίσατε.

Στο παρελθόν δύο ομάδες, η Καβάλα και ο Ολυμπιακός Βόλου εξαφανίστηκαν, αλλά δεν φτάσαμε σε βάθος την κάθαρση. Στο εξής αν βρούμε ίδια παράβαση πρέπει να παίρνουμε την ίδια απόφαση και στον μεγάλο και στον μικρό. Και για να είμαι ειλικρινής πρέπει να είμαστε πιο αυστηροί στον μεγάλο. Η ΕΕΑ έχει εξετάσει και άλλες περιπτώσεις όπως τον υποβιβασμό της Κέρκυρας, όπου εγώ έλειπα. Όπως την παραβίαση του περιοριστικού όρου του κ. Μαρινάκη, ή όταν είπαμε διοικητή τον Μελισσανίδη στην ΑΕΚ και το παρένθετο πρόσωπο στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός, όπου εκεί δεν υπήρξε απόφαση υποβιβασμού».

Για το αν υπάρχει παράβαση στην υπόθεση ΠΑΟΚ-Ξάνθη:
«Είναι πολύ ξεκάθαρη η παράβαση και μου προκαλεί εντύπωση η προπαγάνδα κάποιων μέσων και των ανακοινώσεων του ΠΑΟΚ. Δεν γίνεται να αρνείσαι την πραγματικότητα. Η ουσία είναι αν ο Καλπαζίδης είναι ανεξάρτητος ή είναι παρένθετο πρόσωπο του Ιβάν Σαββίδη. Αν η RFA αγόρασε το προπονητικό κέντρο και όλες τις εγκαταστάσεις της Ξάνθης μέσω της Vialand».

Πηγή: soccerplus.gr

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις