Κορωνοϊός: Ο χάρτης των θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων στην Ευρώπη

Ο κορωνοϊός βρίσκεται σε έξαρση στην Ευρώπη και οι αριθμοί μπορούν να αποτυπώσουν το μέγεθος των πραγματικών απωλειών που έχει προκαλέσει έως σήμερα σε κάθε χώρα.

Ήδη οκτώ χώρες καταγράφουν περισσότερους από 100 θανάτους ανά εκατομμύριο των πολιτών τους με την Ισπανία να βρίσκεται στην κορυφή (342 θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκων) και την Ιταλία να ακολουθεί (312 θάνατοι). Στον αντίποδα Ρωσία και Σλοβακία παρουσιάζουν μακράν το μικρότερο μερίδιο καθώς και στις δύο χώρε το ποσοστό είναι κάτω από την μονάδα και συγκεκριμένα 0,6 στην Ρωσία και 0,4 στην Σλοβακία.

Η Ελλάδα βρίσκεται σημαντικά κάτω από τον παγκόσμιο μέσο όρο (13 θάνατοι από κορωνοϊό ανά εκατομμύριο πληθυσμού) με μόλις 9 θανάτους ανά εκατομμύριο και σημαντικά πιο χαμηλά από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ελλάδα με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία είναι η χώρα με το χαμηλότερο ποσοστό στην Δυτική Ευρώπη και κάτω από αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.


Αν συνεχισθούν οι ίδιοι ρυθμοί χαμηλών θανάτων στην Ελλάδα και σχετικά αυξανόμενων, τις τελευταίες ημέρες, σε αρκετές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης (σ.σ. που έχουν να κάνουν κυρίως με την επιστροφή μεταναστών από χώρες με μεγάλη εξάπλωση όπως Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία) δεν αποκλείεται η χώρα μας να βρεθεί ακόμη πιο χαμηλά στον συγκεκριμένο δείκτη.

Εκτός Ευρώπης οι Ηνωμένες Πολιτείες (54 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων) ξεπέρασαν χθες το Ιράν (50) ενώ εντυπωσιακά χαμηλά είναι τα ποσοστά στις δύο μεγαλύτερες πληθυσμιακά χώρες του πλανήτη. Στην Κίνα από όπου ξεκίνησε ο κορωνοϊός το ποσοστό είναι στο 2 θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων και στην Ινδία 0,2. Η χώρα με την μικρότερο ποσοστό (0,03) είναι η Αιθιοπία. Με πληθυσμό που εκτιμάται σήμερα στα 114 εκατομμύρια έχουν καταγραφεί μόλις 3 θάνατοι από τον κορωνοϊό.

Στην παρακάτω λίστα παρουσιάζονται αναλυτικά οι θάνατοι ανά 1 εκατ. κατοίκων ενώ στην παρένθεση ο συνολικός αριθμός θανάτων όπως αυτός είχε καταγραφεί έως χθες το βράδυ. Από την παρουσίαση απουσιάζουν πολύ μικρές χώρες όπου λόγω του μικρού τους αριθμού (σ.σ. κάτω από μισό εκατομμύριο κάτοικοι) οι θάνατοι πολλαπλασιάζουν και παραποιούν το αποτέλεσμα. Για παράδειγμα το Σαν Μαρίνο, που βρίσκεται στην κορυφή της λίστας καθώς με πληθυσμό μόλις 33.500 κατοίκων και 34 θανάτους εμφανίζεται να έχει πάνω από 1.000 θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Ακολουθήστε το goalpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις